in , ,

Έσοδα 32,5 εκατ. προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο προϋπολογισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου για το 2015. Τον καταψήφισε από τις ομάδες της αντιπολίτευσης μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση».
 
 
Ο προϋπολογισμός
Την εισήγηση για τον προϋπολογισμό έκανε αναλυτικά ο υπεύθυνος της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Γιάννης Τσιρακάκης.
Ο Προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, όπως επιβάλλει εξάλλου ο Νόμος και προβλέπει σύνολο εσόδων 32.547.377 ευρώ, από τα οποία τα τακτικά έσοδα είναι 12.594.966, τα έκτακτα έσοδα 5.484.810, τα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών 1.238.000 και οι εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις 6.962.980, εισπράξεις υπέρ του δημοσίου και τρίτων 2.416.620 και με χρηματικό υπόλοιπο 3.850.000.
Για τα έξοδα προβλέπει 13.735.173 ευρώ, επενδύσεις 8.499.000, πληρωμές 10.283.000.
Ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός χαρακτήρισε τον ισολογισμό ρεαλιστικό. Πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την προώθηση υλοποίησης των έργων, ώστε να απορροφηθούν τα προβλεπόμενα κονδύλια, για αυτό και γίνονται επαφές με εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς (π.χ. Αρχαιολογική Υπηρεσία) για να διευκολυνθεί η σχετική διαδικασία.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης τόνισε ότι το επόμενο έτος είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης των έργων του ΕΣΠΑ και θα πρέπει να προχωρήσουν ώστε να αποπληρωθούν και να ετοιμαστεί ο δήμος για εντάξεις νέων έργων και μελετών στο ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) και στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης.
Θα πρέπει στο νέο προϋπολογισμό – επεσήμανε ακόμα ο κ. Κουνενάκης – να υπάρξει πρόβλεψη για το δάνειο που θα πρέπει ο δήμος να συνάψει για να εξασφαλίσει το υπόλοιπο ποσό αγοράς του χώρου ανατολικά του Νοσοκομείου. Για το υψηλό ποσό των απαιτήσεων του δήμου προς τρίτους, που ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ, σχολίασε ότι δείχνει την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και προς το δήμο, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης. Τέλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως υγιή, που μπορεί να υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και τον ψήφισε συνολικά η δημοτική του ομάδα.
Από την πλευρά του ο κ. Πανίκος Καρατσής ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι δεδομένος και προσαρμοσμένος στη δεδομένη οικονομική συγκυρία. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υλοποιηθεί και τον ψήφισε επίσης.
Τον προϋπολογισμό καταψήφισε ο κ. Γεώργιος Πάγκαλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν ψηφίζει ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, «γιατί είναι αντιλαϊκός, αντεργατικός, κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τρόικας. Ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να κόψει ή να μειώσει ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση. Εμείς διεκδικούμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση για εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, μείωση των ανταποδοτικών τελών, ουσιαστική ελάφρυνση και ρύθμιση παλαιών οφειλών για τα λαϊκά στρώματα και τους μικροεπαγγελματίες και αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες. Διεκδικούμε χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους που μπορούμε να αξιοποιήσουμε σύμφωνα με τις δικές μας ιεραρχήσεις, υποδομές και προγράμματα που να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες».
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
www.anatolh.com