in

Έρχονται κάθε χρόνο στο ίδιο ξενοδοχείο

Οι σταθεροί φίλοι της χώρας μας, που την επιλέγουν για τις διακοπές τους
Επί 20 χρόνια κάθε χρόνο οι δύο οικογένειες από τη Γερμανία επιλέγουν την Κρήτη, για να ξεκουραστούν και να διασκεδάσουν

Έρχονται ξανά και ξανά γιατί εδώ νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Συνήθως μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο κάθε φορά και το προσωπικό τούς υποδέχεται με τη ζεστασιά που καλοσωρίζεις έναν παλιό φίλο. Το ίδιο αισθάνονται και εκείνοι για τους ανθρώπους του νησιού και δεν βλέπουν την ώρα να αφήσουν τις βροχερές πατρίδες τους και να αρχίσου για μια ακόμη φορά τις διακοπές τους στην ηλιόλουστη Κρήτη.

Οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες του νησιού είναι χιλιάδες και απολαμβάνουν το ίδιο τη φιλοξενία, είτε καταλύσουν σ’ ένα μικρό ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην Αγία Γαλήνη είτε σ’ ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Ελούντα. Σχετίζονται με τους ντόπιους, κολυμπάνε, τρώνε φρέσκο ψάρι στην ακροθαλασσιά και σχεδιάζουν το επόμενο ταξίδι στο αγαπημένο τους νησί. Ακόμη και για 80ή φορά!

Οι “Times” του Λονδίνου έκαναν αφιέρωμα στη Βρετανίδα Sheila Crook, η οποία ετοιμάζεται να έρθει στην Κρήτη για 39η φορά!
Οι “Times” του Λονδίνου έκαναν αφιέρωμα στη Βρετανίδα Sheila Crook, η οποία ετοιμάζεται να έρθει στην Κρήτη για 39η φορά!

Πριν λίγες μέρες οι “Times” του Λονδίνου έκαναν αφιέρωμα στην 84χρονη Βρετανίδα Sheila Crook, η οποία ετοιμάζεται να έρθει για διακοπές τον Μάιο στην Κρήτη για 39η φορά.

Στο ρεπορτάζ με τον τίτλο “Καλώς ήρθατε κυρία για 39η φορά” η πιστή φίλη της Κρήτης λέει ότι μένει πάντα στο ίδιο ξενοδοχείο, το Elounda Mare, και το προσωπικό την περιμένει στην είσοδο με ανθοδέσμες. “Η Κρήτη είναι το δεύτερο σπίτι μου. Νιώθω ασφαλής εκεί” είπε η κα Crook, σημειώνοντας ότι ακόμη και όταν κέρδισε σ’ έναν διαγωνισμό μια κρουαζιέρα, την πρόσφερε σε φίλους της και πήρε και πάλι το αεροπλάνο για το νησί μας.

 

Ο 83χρονος Ιταλός Αντρέα Σκαφάρτο έρχεται εδώ και 33 χρόνια, 2 φορές τον χρόνο, στην Κρήτη και κάνει διακοπές στο ίδιο ξενοδοχείο
Ο 83χρονος Ιταλός Αντρέα Σκαφάρτο έρχεται εδώ και 33 χρόνια, 2 φορές τον χρόνο, στην Κρήτη και κάνει διακοπές στο ίδιο ξενοδοχείο

Εδώ και 33 χρόνια επισκέπτεται 2 φορές το χρόνο την Κρήτη ο 83χρονος Ιταλός Αντρέα Σκατφάρτο, ο οποίος λατρεύει την Κρήτη. “Αγαπώ πιο πολύ το νησί σας από την Ιταλία” έχει πει ο ίδιος στην “Π” και δεν χορταίνει να περπατάει στην φύση και να τσουγκρίζει το ποτηράκι της ρακής με τους φίλους που έχει κάνει σε πολλά χωριά.

 

Ο κ. Σκαφάρτο μένει πάντα στο ξενοδοχείο Amirandes, έχει γυρίσει όλη την Κρήτη και έχει περάσει το φαράγγι της Σαμαριάς 3 φορές. Μιλάει πολύ καλά τα Ελληνικά, ξέρει πολλές μαντινάδες και κάθε φορά που έρχεται κρατάει δώρα και σοκολάτες στα παιδιά των ανθρώπων που εδώ στο νησί έχουν γίνει φίλοι του.

Τα τρία ζευγάρια από την Αγγλία έρχονται για διακοπές στο Elounda Beach εδώ και τέσσερις δεκαετίες
Τα τρία ζευγάρια από την Αγγλία έρχονται για διακοπές στο Elounda Beach εδώ και τέσσερις δεκαετίες

“Από τα χωριά μόλις με δουν τρέχουν να με αγκαλιάσουν. Όλοι μ’ αγαπάνε και εγώ όταν έρχομαι εδώ τους φέρνω σοκολάτες από το Βέλγιο και παιχνίδια στα μικρά παιδιά. Καθόμαστε στο καφενείο, τρώμε, πίνουμε, λέμε ανέκδοτα και μαντινάδες. Νιώθω ότι στην Κρήτη έχω ζήσει μια ζωή και θα συνεχίσω να έρχομαι όσο μπορώ. Μακάρι να είχα αγοράσει και ένα σπίτι εδώ όσο ζούσε και η γυναίκα μου. Τώρα είναι πια αργά, αλλά δεν πειράζει γιατί η Κρήτη και οι άνθρωποί της είναι πάντα εδώ και με περιμένουν” μας είπε.

“Το 60%-70% των πελατών μας είναι επαναλαμβανόμενοι. ‘Εχουμε οικογένειες από την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, που έρχονται ξανά και ξανά. Υπάρχουν πελάτες μας οι οποίοι μας επισκέπτονται για περισσότερο από 40 χρόνια, 2 φορές τον χρόνο. Αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό γιατί μας λένε ότι εδώ πλέον νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Ξέρουμε τις συνήθειές τους, γνωρίζουμε τι θέλουν και το προσφέρουμε πριν καν το ζητήσουν.

Η επιστροφή τους για δεκαετίες μάς γεμίζει ικανοποίηση και χαρά”, ανέφερε στην “Π” ο διευθυντής των ξενοδοχείων Elounda Beach & Bay Μανόλης Ρασούλης.

Είναι χιλιάδες οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες. Τους προσφέρουμε φιλοξενία, ζεστασιά, οικειότητα, τους δημιουργούμε την ανάγκη να έρχονται κάθε χρόνο και αυτό είναι σπουδαίο και πολύτιμο” σημείωσε ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων.

 

Ως ένα μεγάλο ατού της Κρήτης χαρακτήρισε τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, τουριστικός επιχειρηματίας Μιχάλης Βαμιεδάκης, ο οποίος είπε στην “Π”: “Οι επισκέπτες μας από τις παραδοσιακές αγορές Αγγλοι, Γερμανοί, Αυστριακοί, Ολλανδοί, κ.λπ., είναι σε ποσοστό 25%-30% επαναλαμβανόμενοι πελάτες. Από τις νεότερες αγορές, για παράδειγμα της Ρωσίας, οι επαναλαμβανόμενοι πελάτες είναι της τάξης του 15%. Είναι άνθρωποι μεγάλης συνήθως ηλικίας, οι οποίοι έχουν αγαπήσει την Κρήτη και τους κατοίκους της και τους αρέσει να μένουν πάντοτε στο ίδιο κατάλυμα”.

Σύμφωνα με τον κ. Βαμιεδάκη, είτε μένουν σ’ ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στην Παλαιόχωρα, στον Κουρεμένο ή στην Αγία Γαλήνη είτε σ’ ένα πολυτελές ξενοδοχείο, στο νησί μας νιώθουν σαν στο σπίτι τους και τους αρέσει αυτή ακριβώς η οικειότητα που αισθάνονται εδώ.

“Τους αρέσει η σταθερότητα στη διαμονή, αλλά τη μια φορά θα φάνε σε ένα ταβερνάκι, την άλλη θα δοκιμάσουν το άλλο, θα κάνουν εκδρομές σε περιοχές που δεν έχουν ακόμη πάει, θα δημιουργήσουν νέες φιλίες με ντόπιους, βλέποντας παράλληλα τους παλιούς τους φίλους.

Αυτή η κατηγορία των πελατών μας θέλουν στις διακοπές τους δοκιμασμένες εμπειρίες. Δεν είναι μόνο το φυσικό τοπίο, το καλό κλίμα, η φιλοξενία, οι καλές υπηρεσίες, το ωραίο φαγητό. Είναι η επιστροφή σ’ έναν τόπο φιλικό, οικείο και αγαπημένο”.
Της Αννας Κωνσταντουλάκη

πηγη patris.gr