in

Έρευνα για την 15χρονη μαθήτρια με το τσιγαριλίκι σε σχολείο του Αγίου Νικολάου

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε το υπουργείο Παιδείας μετά τη λιποθυμία μαθήτριας που κάπνισε χασίς

Σάλο έχει προκαλέσει σε πανελλαδικό επίπεδο το προ ημερών περιστατικό με “πρωταγωνίστρια” μια 15χρονη μαθήτρια, η οποία κατέρρευσε μέσα σε χώρο σχολείου, στον Άγιο Νικόλαο, αφού νωρίτερα είχε καπνίσει τσιγαριλίκι με χασίς.
Μετά την αναστάτωση που πυροδοτήθηκε από το συμβάν, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως και η υφυπουργός Σ. Ζαχαράκη επικοινώνησαν με τον αρμόδιο διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης. Επισημαίνεται ότι η υπουργός ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το επίμαχο περιστατικό.
Εξάλλου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι «αναλαμβάνει δράσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων εξαρτήσεων αλλά και δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης, όπως για παράδειγμα στο πλαίσιο της εισαγωγής νέων εκπαιδευτικών θεματικών που επεξεργάζεται».
Στο μεταξύ, η 15χρονη μαθήτρια πήρε εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, όπου νοσηλεύτηκε, μετά τη λιποθυμία της σε λύκειο της πόλης. Όπως ανέφερε χθες στο neakriti.gr η διοικήτρια του νοσοκομείου, κ. Μαρία Σπινθούρη, «ολοκληρώθηκε ο κλινικοεργαστηριακός επανέλεγχος, οι γιατροί έκριναν ότι μπορεί να φύγει και έτσι δόθηκε εξιτήριο στη 15χρονη μαθήτρια».
Μιλώντας, πάντως, χθες στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Δημήτρης Μαμουλάκης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που προκαλεί η χρήση κάνναβης. Σύμφωνα με τον κ. Μαμουλάκη, το χασίς «προκαλεί στερητικό σύνδρομο, μεγάλες κρίσεις άγχους, αϋπνία, τρόμο στα χέρια και στα πόδια». Εξάλλου, σύμφωνα με τον διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, «μακροχρόνια μπορεί να προκαλέσει και πνευμονική νόσο παρόμοια με αυτή των καπνιστών, αλλά ακόμη και να εξασθενήσουν οι νοητικές τους λειτουργίες (σ.σ. των χρηστών)».
Την ώρα που οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι το χασίς τόσο στην Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη χώρα “σαρώνει” στους έφηβους μαθητές, υπάρχουν σχολικές μονάδες στο νησί που συνεργάζονται στενά με τις αρμόδιες δομές, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, αλλά και οι γονείς τους να μάθουν να διαχειρίζονται καταστάσεις, όπως αυτή που προκλήθηκε προ ημερών σε σχολείο του Αγίου Νικολάου.
Πρόγραμμα από το ΚΕΘΕΑ
Για του λόγου το αληθές, στο 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου εφαρμόζεται το πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης που έχει καταρτίσει η Συμβουλευτική Μονάδα Εφήβων του ΚΕΘΕΑ “Αριάδνη”, σε συνεργασία με την 4η ΤΟΜΥ (Τοπική Μονάδα Υγείας) και τη Διεύθυνση του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου. Τη χθεσινή ημέρα, συνολικά 30 εκπαιδευτικοί του σχολείου συμμετείχαν στη βιωματική διαχείριση περιστατικών χρήσης ναρκωτικών ουσιών από ανήλικους μαθητές. Οι καθηγητές δοκιμάζονται σε όλους τους ρόλους: εκείνον του μαθητή-χρήστη, του εκπαιδευτικού και του γονέα. Στόχος είναι να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί να διαχειριστούν τις διαστάσεις της “αποκάλυψης” ότι ένα παιδί εντοπίζεται να κάνει χρήση ναρκωτικών στην αυλή του σχολείου του. Η εφαρμογή του προγράμματος στηρίζεται πάντως σε δύο παραδοχές: ότι αφενός το πρόβλημα της χρήσης ουσιών από εφήβους ολοένα και οξύνεται και αφετέρου ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες πρόληψης και ενημέρωσης των παιδιών δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα.
«Καθημερινότητα τέτοιου είδους περιστατικά»
«Ό,τι τραγικό συνέβη στο Λασίθι, εμείς το βλέπαμε να έρχεται… Η αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους περιστατικά σε εμάς είναι σχεδόν καθημερινά…», ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” η συντονίστρια Συμβουλευτικής Μονάδας Εφήβων ΚΕΘΕΑ “Αριάδνη”, κ. Αργυρώ Παπαδάκη. «Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του προγράμματος έγκαιρης παρέμβασης που γίνεται στο σχολείο μας ξεκίνησε τον Οκτώβριο και θα συνεχιστεί μέχρι και τον Ιούνιο», ανέφερε η διευθύντρια του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου, κ. Αντωνία Κοκοτσάκη, η οποία συμπλήρωσε ότι οι συνάδελφοί της βρέθηκαν άπαντες στο σχολείο, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για το επίμαχο ζήτημα. Εξάλλου, η κ. Κοκοτσάκη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το ΚΕΘΕΑ “Αριάδνη”, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και εν γένει το αδιαμφισβήτητο έργο που έχει προσφέρει βρίσκονται στον “αέρα” λόγω της κατάργησης του αυτοδιοίκητού του. Στην “ΚΡΗΤΗ TV” μίλησε, πάντως, και ο κοινωνικός λειτουργός της 4ης ΤΟΜΥ Ηρακλείου, κ. Παναγιώτης Βολκός, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στόχος είναι «η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr