in

Έργο νόμιμο, με ελλείψεις στην μελέτη του; Αντιδρούμε και ζητούμε ένα έργο πιο ανθρώπινο

Μπάζωμα της παραλίας του Γαργαδώρου

Η Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία των παραλιών παρευρέθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2018 στο Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό να εκφράσει τις θέσεις και τους προβληματισμούς της.
Δημιουργείται μία νέα παραλία με χαρακτηριστικά που δε θυμίζουν σε τίποτα την αυθεντική παραλία που προϋπήρχε στο σημείο του Γαργαδώρου..
Τοποθετείται για την κάλυψη του βυθού χαλίκι λατομείου, το οποίο εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα είναι φιλικό προς τους λουόμενους και το υποβρύχιο περιβάλλον καθώς και ότι αλλοιώνεται το φυσικό πρόσωπο της παραλίας. Ο κ. Ζερβός είπε ότι σε 2-3 χρόνια θα έχει μετατραπεί σε άμμο. Όμως έως τότε και αν συμβεί αυτό, κατά πόσο θα είναι εύκολη η χρήση της παραλίας; Στο σημείο όπου τελειώνει ο αναβαθμός, το βάθος της παραλίας θα είναι στα -1,20μ και αμέσως μετά τον αναβαθμό θα πηγαίνει αμέσως στα -2,80μ. Πόσο ασφαλές θα να κολυμπούν εκεί παιδιά; Διεξάγεται ουσιαστικά ένα ασύμμετρο έργο που θα λειτουργήσει ως αντιδιαβρωτικό έργο για το τοιχείο του δρόμου, όμως υπάρχουν σοβαροί και βάσιμοι προβληματισμοί σχετικά με την εκτέλεση ενός έργου τόσο μεγάλης παρέμβασης και με το κατά πόσο η παραλία που θα προκύψει θα είναι φιλική και ασφαλής προς τους λουόμενους και τα παιδιά.

Θεωρούμε ευθύνη να παρέμβουμε με τα καίρια αυτά ερωτήματα, στα οποία δεν δόθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο απαντήσεις. Ο κ. Ζερβός διευκρίνισε πως το έργο είναι νόμιμο, όμως αυτό από μόνο του δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχουν γίνει παρατυπίες στην εκτέλεσή του αλλά και ελλείψεις ως προς τη μελέτη του. Η ίδια ευθύνη βαραίνει όλους μας για οποιαδήποτε αυθαιρεσία γίνεται σε οποιαδήποτε παραλία ή αιγιαλό κι εκεί χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση και την υποστήριξη του Δήμου. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις ακτές μας με σεβασμό και όχι να τις αντιμετωπίζουμε μόνο ως εμπορικό τουριστικό προϊόν ώστε να μην έχει και αυτή η παραλία τη μοίρα όλων των υπόλοιπων παραλιών της Ελλάδας, (όπως αναφέρθηκε σχετικά ο κ. Ζερβός στην πιο πρόσφατη τοποθέτησή του).
Αν και η αντίθεσή μας με το συγκεκριμένο έργο είναι ριζική, στόχος μας είναι να κερδίσουμε τουλάχιστον τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε με την παρέμβασή του να επιτευχθούν οι προτεινόμενες μεταβολές στους περιβαλλοντικούς όρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Να γίνουν δηλαδή οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην εκτέλεση του έργου, που θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα πιο φιλικό προς τους χρήστες και στο περιβάλλον.