in

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το Προσφυγικό: Εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά

Προβληματισμός επικρατεί εξαιτίας της αμείωτης έντασης με την οποία συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας, καθώς τουλάχιστον 2.200 άτομα έφτασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά από τη Δευτέρα μέχρι και την παρασκευή. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τις πιέσεις προς τα κέντρα υποδοχής, καθώς αυτή τη στιγμή διαμένουν περί τους 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα hot spots. Υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, η κυβέρνηση έχει τεθεί σε συναγερμό.

Και σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των μέτρων που είχαν αποφασιστεί στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ, καθώς επίσης και να γίνει επισκόπηση της κατάστασης.

«Βροχή» οι αφίξεις

Η κατάσταση στα νησιά είναι τραγική. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, στη Λέσβο πέρασαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο. (228 τη Δευτέρα, 275 την Τρίτη, 225 την Τετάρτη, 247 χθες Πέμπτη και 408 σήμερα Παρασκευή). Στο ίδιο διάστημα πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564. Συνολικά δηλαδή στο Βόρειο Αιγαίο από τη Δευτέρα το πρωί έως σήμερα έφθασαν 2.292 πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης, ο εκτελών χρέη διοικητής ενημέρωσε σήμερα την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος ώστε να σταθούν προκειμένου να καταγραφούν. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.

ΠΗΓΗ: newpost.gr