in , ,

Έκαναν την Τενερίφη Ελλάδα όταν η Αθήνα αρνήθηκε γυρίσματα χολυγουντιανής ταινίας

Στην Ελλάδα ήθελαν να γυρίσουν το πέμπτη σίκουελ των ταινιών με πρωταγωνιστή τον κατάσκοπο Bourne οι παραγωγοί του. Η πέμπτη συνέχεια της ταινίας έχει υπόθεση που εκτυλίσσεται υποτίθεται στην Ελλάδα. Όμως οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν στους παραγωγούς της ταινίας την άδεια να κάνει γυρίσματα στη χώρα μας.

Έτσι, η παραγωγή μεταφέρθηκε στην Τενερίφη. Το νησί των Καναρίων μετατράπηκε λοιπόν σε… Αθήνα! Τα συνεργεία της παραγωγής άλλαξαν ταμπέλες, μαρκίζες και διαφημίσεις, κάνοντας τις ελληνικές ώστε να μοιάζει η Τενερίφη με ελληνική πόλη.

Ακόμη και ψεύτικα γκράφιτι κολλήθηκαν πάνω σε τηλεφωνικούς θαλάμους για να κάνουν ρεαλιστικό το σκηνικό. Ως και ψεύτικες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με ελληνικά συνθήματα στήθηκαν για τις ανάγκες της ταινίας, σύμφωνα με τα αμερικανικά sites που ασχολούνται με κινηματογραφικά θέματα.

Εν αντιθέσει με πολλές ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες, η Ελλάδα δεν δίνει φοροαπαλλαγές σε όσες παραγωγές γυρίζονται σε ελληνικό έδαφος. Ο πρώην υπουργός Τουρισμού, Ν. Ξυδάκης, είχε επιβεβαιώσει ότι απορρίφθηκε το αίτημα της παραγωγής.
Οι απώλειες; Περίπου 1000 ντόπιοι στην Τενερίφη βρήκαν δουλειά ως κομπάρσοι ή σε άλλα πόστα της παραγωγής της ταινίας. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, κάθε μέρα η τοπική οικονομία της Τενερίφης είχε έσοδα 250.000 ευρώ από άμεσες και έμμεσες εισπράξεις (ξενοδοχεία που έμεναν τα μέλη της παραγωγής, εστιατόρια και λοιπές υπηρεσίες).

news.gr