in

Άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού ζητάει η Ελλάδα από το ευρωκοινοβούλιο – Δεν αφορά την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Το αίτημα για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού «αφορά σε άλλη υπόθεση» και όχι στη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, διευκρίνισαν πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι δήλωσε πως τη Δευτέρα οι ελληνικές αρχές έστειλαν το αίτημα για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού.
Ειδικότερα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: «Έλαβα αίτημα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την άρση βουλευτικής ασυλίας του Ιωάννη Λαγού με σκοπό να κινηθεί η ποινική διαδικασία. Σύμφωνα με τον κανονισμό το θέμα παραπέμπεται στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου».
Το αίτημα για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού «αφορά σε άλλη υπόθεση» και όχι στη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, διευκρίνισαν πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η εισαγγελική πρόταση

Υπέρ της αναστολής στην έκτιση της ποινής και στους καταδικασθέντες για ποινές πάνω από 10 χρόνια, αλλά και σε εκείνους που καταδικάστηκαν για τη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής με 13 χρόνιαπλην του Ρουπακιά, τάχθηκε νωρίτερα στην αγόρευσή της η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου. «Να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των καταδικασθέντων για ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους», είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Οικονόμου.
Το δικαστήριο διέκοψε το μεσημέρι της Δευτέρας για το πρωί της Τρίτης στις 10. Τότε θα συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνήγορων υπεράσπισης των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται πιθανότατα την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Το σκεπτικό της πρότασης

Όπως είπε η εισαγγελέας, αποδείχεθηκε ότι:

  1. Έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή.
  2. Δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρουςπου τους έχουν επιβληθεί, τους οποίους τηρούν απαρεγκλίτως.
  3. Δεν προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για διαφυγή τους και επομένωςδεν είναι ύποπτοι φυγής. Είναι, είτε οι ίδιοι παρόντες στο δικαστήριο είτε εκπροσωπούμενοι νομίμως. Μάλιστα, η κ. Οικονόμου τόνισε ότι κατά το τελευταίο διάστημα προσήλθαν στο δικαστήριο και καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, αναφέροντας ονομαστικά όσους παρέστησαν.
  4. Από κανένα στοιχείοδεν προέκυψε ότι είναι πιθανή διάπραξη νέων αδικημάτων από τους καταδικασθέντες.
  5. Η πλειονότητά τους έχει λευκά ποινικά μητρώα.Η κ. Οικονόμου ανέφερε τους κατηγορουμένους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, με πρώτον στη λίστα τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1979 για υπόθεση βομβιστικής ενέργειας.
  6. Μετά την παρέλευση επταετίας από την τελευταία πράξη που αποδίδεται στην οργάνωση (δολοφονία Φύσσα),δεν εξετράπησαν σε αξιόποινες πράξεις.

Η εισαγγελέας, επίσης, τόνισε ότι πολλοί εκ των κατηγορουμένων έχουν παραμείνει σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ενώ ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της επεσήμανε ότι η εφημερίδα και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει και επομένως δεν εμφανίζει πολιτικό λόγο.
Υπενθυμίζεται ότι από την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, ο μόνος που δεν ζήτησε αναστολή ήταν ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.
Πλέον, τον λόγο θα λάβουν εκ νέου οι συνήγοροι υπεράσπισης, για να δευτερολογήσουν επί της εισαγγελικής πρότασης. Αφού ολοκληρωθούν και οι δευτερολογίες των συνηγόρων, τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη θα ανακοινώσει ότι το δικαστήριο αποσύρεται σε διάσκεψη προκειμένου να αποφασίσει για τις αναστολές.
Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έχει κρίνει ενόχους 57 από τους 68 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και έχει επιβάλλει στο διευθυντήριο της οργάνωσης ποινές πουν ξεκινούν από 10 έτη και φτάνουν έως τα 13 και κάτι έτη κάθειρξης. Ακόμη, το δικαστήριο έχει επιβάλει ποινές από 5 έως 12 έτη κάθειρξη για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες (πλην του Γ. Ρουπακιά), οι οποίοι κατά περίπτωση καταδικάστηκαν για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλες αξιόποινες πράξεις.
Τώρα, πλέον και μετά την επιβολή των παραπάνω ποινών οι δικαστές αποφασίζουν για το εάν θα δώσουν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση ή όχι. Αν δώσουν, τότε δεν θα οδηγήσουν στη φυλακή όσους καταδίκασαν και θα τους αφήσουν ελεύθερους (με ή χωρίς όρους) μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο. Αν δεν δώσουν αναστέλλουσα δύναμη, τότε οι καταδικασθέντες ή κάποιο εξ αυτών (κάθε περίπτωση κρίνεται ξεχωριστά) θα πρέπει να οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή.
ΠΗΓΗ: newpost.gr