in , ,

Άμεσο άνοιγμα και κάλυψη των κενών ιατρικών θέσεων στο ΓΝΑΝ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7-4-2020
ΔΡΆΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΜΈΡΑ ΥΓΕΊΑΣ

Μαζευτήκαμε εδώ στο νοσοκομείο του Αγιου Νικολάου για να στηρίξουμε τους υγειονομικούς που δίνουν την μάχη κατά της πανδημίας μόνοι τους χωρίς εφόδια με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σήμερα απλά επιβεβαιώνεται το σαθρό οικοδόμημα των συστημάτων υγείας που καταρρέει από έναν ιό. Που αφήνει απροστάτευτο το λαό που ενώ ανταποκρίθηκε και πειθάρχησε στα μέτρα δλδ την ατομική ευθύνη, το κράτος με την σειρά του δεν αναλαμβάνει την δική του πρωταρχική ευθύνη. Ενα παράδειγμα είναι και το Κέντρο Υγείας Τζερμιάδων, ενα απομακρυσμένο Κ.Υ. που λειτουργεί με οριακό ιατρικό προσωπικό εδώ και χρόνια και το οποίο μετά την απώλεια δύο ιατρών (ένας θάνατος και μια σοβαρή αναρρωτική άδεια), με πολύ κόπο καταφέρνει να καλύψει εφημερίες και πρωινά ιατρεία κόβοντας ρεπό και με δανεικούς ιατρούς για εφημερίες από άλλα Κ.Υ. ώστε να προσφέρεται η απαιτούμενη ασφάλεια. Την ίδια στιγμή το νοσηλευτικό προσωπικό επαρκεί, όμως με ημερομηνία λήξης αφού οι μισοί είναι επικουρικό προσωπικό ή μέσω ΟΑΕΔ προσλήψεις (δλδ 2ετίας), ενώ υπάρχει έλλειψη προσωπικού καθαριότητας (1 καθαρίστρια), Διοικητικού (1 υπάλληλος) και ανύπαρκτη φύλαξη με αποτέλεσμα απειλές και ζημιές από “ευαίσθητους” επισκέπτες. Η καθημερινή αντιμετώπιση προβλημάτων συντήρησης είναι και αυτή ανύπαρκτη μετά τη συνταξιοδότηση του συντηρητή πέρυσι. Ο εξοπλισμός και τα αναλώσιμα χρειάζονται προσπάθειες για να καλύψουν τις ανάγκες. Μεγάλο πρόβλημα είναι το κτιριακό με κυρίως την είσοδο βρόχινων υδάτων απο την οροφή από το φθινόπωρο ως την άνοιξη, εδώ και χρόνια. Βασιζόμενοι στην αρχή ότι η υγεία είναι αγαθό για όλους τους πολίτες χωρίς πληθυσμιακά, συγκυριακά ή άλλα κριτήρια θεωρείται ότι η λειτουργία ενός Κ.Υ. πρέπει να είναι 24ωρη και για όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης να έχει τις προϋποθέσεις (προσωπικό, εξοπλισμό κλπ) ώστε να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και ασφάλεια και στους εργαζόμενους σε αυτό.

Η λύση θα δοθεί με άμεσο άνοιγμα και κάλυψη των κενών ιατρικών θέσεων όπως και με την πρόσληψη μόνιμου και όχι επικουρικού προσωπικού ή με άλλου είδους παροδικές λύσεις.

Ελλείψεις προσωπικού έχει και το ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν οι βάρδιες. Επίσης ελλείψεις υπάρχουν και στα υλικά προστασίας.

Αντί η κυβέρνηση να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, βρήκες ευκαιρία να προωθήσει αντιλαϊκά μέτρα.

Καλούμε λοιπόν το λαό να αντισταθεί ώστε η επόμενη μέρα να μην μας βρει παροπλισμένους αλλά μάχημους.

Χαλκιαδάκης Κωστής

Δαλαβέρου Ειρήνη