in

Άλλα “κόλπα” της εφορίας για κατασχέσεις

Στη σύσταση δυο υπερκέντρων εισπράξεων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Πρόκειται για τα Κέντρα Είσπραξης Οφειλών Αττικής και Θεσσαλονίκης τα οποία θα λειτουργούν επιτελικά στις προσπάθειες να έρθουν στο δημόσιο ταμείο όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση.
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη σύστασή τους, τα Κέντρα Είσπραξης Οφειλών έχουν τις εξής αρμοδιότητες:
– επιδίωξη είσπραξης των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, όπως οι οφειλές εξειδικεύονται, καθορίζονται και ανακαθορίζονται
– επιδίωξη είσπραξης των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, με τη λήψη στοχευμένων μέτρων για οφειλές που καθορίζονται με συγκεκριμένα κριτήρια.
– διαχείριση χαρτοφυλακίου οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης.
Στην πράξη τα Κέντρα Είσπραξης Οφειλών θα συγκεντρώνουν και θα επεξεργάζονται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατοίκων της περιοχής αρμοδιότητάς τους (π.χ. Αττική). Από την επεξεργασία αυτή θα προκύπτει ταξινόμηση με βάση την προτεραιότητα λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης καθώς και τα κατάλληλα μέτρα που θα λαμβάνονται σε κάθε περίπτωση. Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θα μπορούν να λαμβάνονται οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια για τους οφειλέτες της χωρικής αρμοδιότητας του κέντρου. Για παράδειγμα, αν ένας κάτοικος Αθήνας διαθέτει ένα ακίνητο στη Λάρισα, τότε το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών θα μπορεί να πραγματοποιήσει κατάσχεση του εισοδήματος από την εκμίσθωσή του με διενέργεια όλης της σχετικής γραφειοκρατίας (επιδόσεις κατασχετηρίων κλπ).
Άλλη σημαντική αρμοδιότητα των Κέντρων Είσπραξης Οφειλών είναι αυτή της διαχείρισης των χαρτοφυλακίων οφειλών που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Για να χαρακτηριστεί μια οφειλή ως ανεπίδεκτη είσπραξης θα πρέπει η φορολογική διοίκηση να έχει ολοκληρώσει την έρευνά της για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων του οφειλέτη και να μην εντοπίζονται αξιόλογα στοιχεία. Στη συνέχεια η οφειλή καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο “ανεπίδεκτων είσπραξης” και αναστέλλονται οι όποιες προσπάθειες για την οφειλή. Ο οφειλέτης, ωστόσο, δεν αποδεσμεύεται καθώς εξακολουθεί να μην λαμβάνει φορολογική ενημερότητα για οποιοδήποτε λόγο. Εφόσον η φορολογική διοίκηση εντοπίσει στη συνέχεια κάποιο εισόδημα ή περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη τότε η οφειλή αναβιώνει και επιδιώκεται η είσπραξή της.
Τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών είναι:
-η κατάσχεση υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών
-η κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων (π.χ. ενοίκια, απαιτήσεις από πελάτες)
-η δέσμευση ακινήτων και η εκποίησή τους με αναγκαστικό πλειστηριασμό με την προστασία, όμως, της μιας και μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη.
ΠΗΓΗ: capital.gr