in , ,

"Η Πίστη τροφοδοτεί τον άνθρωπο με μεγάλες αντοχές"

Ήταν περιτριγυρισμένος από παιδιά κάθε ηλικίας, που τον αγκάλιαζαν και προσπαθούσαν να τραβήξουν την προσοχή του….Ο Πατήρ Γεώργιος Τζάβλας που με την καθοδήγηση του η ενορία του Ευαγγελισμού έχει γίνει μια Πρότυπη Ενορία.
– Πατέρα Γεώργιε χαίρομαι που σας συναντώ σε αυτό τον όμορφο εκκλησιαστικό χώρο που όπως βλέπω ακούγονται χαρούμενες φωνούλες και τον απαρτίζουν πολλά και χαμογελαστά προσωπάκια.
Και εγώ σε καλωσορίζω στην ενορία μας. Μια ενορία που μόνο ευτυχία μπορεί να προσφέρει αφού απαρτίζεται και από όλα αυτά τα χαρούμενα παιδιά.
-Ήταν δική σας επιλογή να γίνετε Ιερέας;
Κατάγομαι από το Σχοινιά και από το Λούμα. Δύο χωριά με πολύ ισχυρή λαϊκή και θρησκευτική ευσέβεια από την οποία εμβολιάστηκα. Όλη η ζωή μας ήταν γύρω από ένα θρησκευτικό γεγονός: την γιορτή του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Δημητρίου, της Παναγίας. Μεγάλωσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα, σε αυτές τις παραδόσεις και αργότερα αυτός ο τρόπος ζωής έγινε και δικό μου βίωμα.
-Έχετε σπουδάσει Θεολογία;
Είχα την επιθυμία να σπουδάσω γράμματα που αφορούν το Θεό. Έτσι έλεγα τότε. Και έμαθα ότι αυτά διδάσκονταν σ΄ένα νησί την Τήνο. Πήγα λοιπόν εκεί στο Εκκλησιαστικό Λύκειο. Μετά σπούδασα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και μάλιστα πήγα μόνος μου στην Τήνο σαν πολυταξιδεμένος που ήμουν.
Ταξιδεύατε μικρός;
Ναι, ταξίδευα. Ασχολιόμουν πολύ με τον αθλητισμό και έτσι πήγαινα σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα.
-Ήσασταν αθλητής;
Ήμουν αθλητής στίβου και ποδοσφαίρου, και μάλιστα σήμερα συνεχίζω να αθλούμαι. Νους υγιής εν σώματι υγιεί.
-Πιστεύετε ότι ο Χριστιανισμός είναι διαφορετικός από τις άλλες Θρησκείες;
Δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία να συγκρίνω την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη με άλλες θρησκείες. Είναι μεγέθη που δεν συγκρίνονται. Βέβαια κάθε λαός έχει αναπτύξει τα θρησκευτικά του αισθήματα ανάλογα με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του.
-Πάντως ο Θεός είναι Ένας!
Ναι είναι Ένας, αλλά ο κάθε λαός τον προσεγγίζει διαφορετικά. Ο κάθε λαός με την ωριμότητα του έχει φτάσει σε ένα επίπεδο κατανόησης του Θείου. Εμείς εδώ στην ανατολική Μεσόγειο είχαμε την ευτυχία να αποκαλυφθεί ο ίδιος ο Θεός στην Παλαιστίνη. Ο λαός του Ισραήλ πίστευε ότι ο Θεός ήταν ένας. Όταν λοιπόν Εκείνος  εμφανίστηκε ο λαός ήταν έτοιμος να τον αποδεχτεί.
-Έχετε πλησιάσει ανθρώπους άλλης θρησκείας για να τους φέρετε κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία;
Συνεχίζουμε να είμαστε οι μαθητές του Ιησού Χρηστού και Απόστολοι του Ευαγγελίου και συνεχίζουμε το έργο Του. Όχι όμως να το επιβάλλουμε. Αυτή είναι και η διαφορά μας με τις άλλες θρησκείες. Τα μοναδικά εργαλεία μας είναι η αγάπη και ο σεβασμός προς τους ανθρώπους είτε είναι φίλοι, είτε εχθροί. ΄΄εί τις θέλει οπίσω μου ελθείν΄΄
-Θα ήθελα να μου πείτε για το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Πολλοί άνθρωποι το αποφεύγουν, δεν αφήνουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν γιατί φοβούνται για μετάδοση ασθενειών.
Καταλαβαίνω τον προβληματισμό των ανθρώπων. Όμως έχετε δει ποτέ ιερείς να αρρωσταίνουν; Στο τέλος κάθε Θείας Κοινωνίας ότι έχει μείνει το πίνει ο ιερέας με μεγάλη σχολαστικότητα. Εγώ κοινωνούσα στην Αθήνα ναρκομανείς και αρρώστους σε μεγάλα νοσοκομεία και όμως είμαι υγιής. Ο ιερέας στη Σπιναλόγκα δεν αρρώστησε και όμως κοινωνούσε τους λεπρούς. Αυτό το αποδίδω στη χάρη της Θείας Κοινωνίας.
-Βλέπετε νέους ανθρώπους να πλησιάζουν, να έρχονται στο χώρο της εκκλησίας;
Σήμερα τα παιδιά άλλαξαν κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο ανάπτυξης. Μεγαλώνουν σ΄ένα διαφορετικό κόσμο. Εγώ μεγάλωσα σ΄ένα περιβάλλον που τα πάντα ήταν γύρω από την οικογένεια και τη θρησκεία. Περιμέναμε οι νέοι τα τοπικά πανηγύρια για να διασκεδάσουμε. Στις μέρες μας τα παιδιά έχουν πολλές ευκαιρίες διασκέδασης. Είναι πολύ δελεαστικά τα μέσα με τα οποία παίζουν και διαχειρίζονται την καθημερινότητα τους.
-Πιστεύετε ότι σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει η οικογένεια και το σχολείο;
Όλοι τα έχουμε λίγο χαμένα σε αυτήν την εξέλιξη. Οι γονείς πολλές φορές παλεύοντας για την επιβίωση αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους. Το σχολείο από τη μια μεριά παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά από την άλλη είναι εγκλωβισμένο στα πλαίσια στα οποία πρέπει να λειτουργεί. Η κοινωνία είναι αγκυλωμένη σε στερεότυπα που δεν εκφράζουν τους νέους, και έτσι οι νέοι αναζητούν απαντήσεις τελικά στο διαδίκτυο, άλλοτε με ασφάλεια και άλλοτε με κινδύνους. Εγώ δεν είμαι από εκείνους που δαιμονοποιούν τις εξελίξεις, την τεχνολογία, αλλά πιστεύω ότι μεγαλώνουμε μια γενιά πολύ σπουδαίων ανθρώπων που όμως δηλητηριάζεται συνεχώς από θεάματα. Δεν θα γίνουμε αστυνόμοι των παιδιών μας αλλά δάσκαλοι.
-Η ελληνική κοινωνία περνάει μια δύσκολη περίοδο. Η πίστη μπορεί να γίνει δύναμη του ανθρώπου;
Η πίστη πραγματικά δίνει πολύ μεγάλη δύναμη. Τροφοδοτεί τον άνθρωπο με μεγάλες αντοχές. Έχω δει ανθρώπους με προβλήματα καρδιάς να ανεβαίνουν σκαλοπάτια για να προσκυνήσουν την Παναγία και ούτε καν να κουράζονται. Έχω δει ανθρώπους να παλεύουν την αρρώστια τους γενναία και να βγαίνουν νικητές μέσα από την πίστη και την προσευχή.
-Πριν από λίγο καιρό πέθανε (εσείς λέτε εκοιμήθη) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Καρπαθίου Πελάγους κ. Νεκτάριος. Η τοπική κοινωνία επιθυμεί την εκλογή ντόπιου Μητροπολίτη. Ποια είναι η δική σας θέση;
Χάσαμε ένα εκλεκτό πνευματικό μας πατέρα που για 25 χρόνια ποίμανε την Μητρόπολη, ανέδειξε ικανά στελέχη στην τοπική μας εκκλησία , ανοικοδόμησε τα ιστορικά μοναστήρια του τόπου, παρέβηκε σε θέματα της τοπικής κοινωνίας με λόγο ελπιδοφόρο για την πρόοδο της. Ήταν ο Επίσκοπος της έμπνευσης και της ελπίδας.
Ως πρόεδρος των κληρικών της μητροπόλεως Πέτρας μαζί με τα μέλη του Δ.Σ και όλους τους κληρικούς προσευχόμαστε να μας δώσει ο Θεός έναν Επίσκοπο με τον οποίο θα συμπορευθούμε μαζί για το πνευματικό, κοινωνικό και λατρευτικό έργο της εκκλησίας, συνεχίζοντας αυτή την σπουδαία παρακαταθήκη και το πολύτιμο έργο που μας άφησε ο αείμνηστος Μητροπολίτης και ποιμενάρχης κ. Νεκτάριος. Η Ιερά σύνοδος της Κρήτης θα επιλέξει το νέο Μητροπολίτη από τα ικανά στελέχη που συμπεριλαμβάνονται στο κατάλογο προς εκλογή.
– θα ήθελα να μιλήσουμε για το έργο σας εδώ στην Αγία Αννα.
Εγώ ήρθα εδώ από το 2005 με τον πατέρα Κωσταντίνο. Την Εκκλησία την χωρίζει ο κεντρικός δρόμος από τα Γυμνάσια και Λύκεια του Ξηροκάμπου. Εκκλησιάζονται λοιπόν εδώ πολλά παιδιά. Ξεκινήσαμε με την ευλογία του αείμνηστου Μητροπολίτη μας διάφορες δράσεις που αφορούν αυτά τα παιδιά. Σιγά σιγά οργανώσαμε τις δομές, εκπαιδεύσαμε εκλεκτούς συνεργάτες που θα αναλάμβαναν το κατηχητικό, το πνευματικό και το πολιτισμικό έργο της Ενορίας. Η Ενορία ξεκίνησε με την υπόγεια εκκλησία της Αγίας Άννας, μετά ολοκληρώθηκε και ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και συγχρόνως οι χώροι που χρησιμοποιούνται για την θρησκευτική, κοινωνική και πολιτισμική μόρφωση των πιστών. Τα τμήματα που λειτουργούν είναι: χειροτεχνίας, ζωγραφικής, μουσικής, κατηχητικού. Οι εκπαιδευτές μας είναι εθελοντές. Τα παιδιά που μπορούν να συμμετέχουν είναι από 4,5 έως και 18 ετών. Φέτος λειτουργεί σχολή γονέων αλλά σε επίπεδο βιωματικών συναντήσεων ολιγομελών ομάδων με επιστήμονες της ψυχολογίας, της θεολογίας, της παιδαγωγικής.
Ποια είναι η δραστηριότητα του Φιλόπτωχου Ταμείου σας;
Το φιλόπτωχο ταμείο προσφέρει τρόφιμα και ρούχα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Προσπαθεί να βρίσκετε δίπλα σε όσους συμπολίτες χρειάζονται βοήθεια.
-Τελειώνοντας θα ήθελα να μου πείτε αυτό το τρίπτυχο στο οποίο ξέρω ότι πιστεύετε
Πίστη, Τέχνη, Άθληση. Οι άνθρωποι που πιστεύουν καλούνται να αθληθούν στον πνευματικό στίβο, η Τέχνη εμπνέει τον άνθρωπο και ένα υγιές σώμα προσφέρει ψυχική υγεία. Άννα τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι όλοι είμαστε ταξιδιώτες στο καράβι της ζωής. Αυτό το καράβι πρέπει πάντα να ταξιδεύει και όχι να βρίσκετε σ΄ένα λιμάνι. Μέσα στο καράβι βρίσκονται πολλοί νέοι άνθρωποι, που εμείς έχουμε την ευθύνη να τους μορφώσουμε, όχι μόνο με την έννοια της γνώσης αλλά και της αγάπης , του αλληλοσεβασμού. Να τους ανοίξουμε τους ορίζοντες τους ώστε αν κάποια στιγμή αναλάβουν το τιμόνι του καραβιού να είναι άξιοι καπετάνιοι!