in , , ,

"Είναι πλέον καιρός οι Πολιτιστικοί Φορείς να θέσουν νέους στόχους"

Συναντήθηκα με δύο νέα παιδιά που αγαπούν το χωριό τους και προσπαθούν μέσα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλού Χωριού “ΠΑΝΚΑΛΟΧΩΡΙΑΝΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΙΣΤΡΟΝνα κάνουν το καλύτερο για τον τόπο τους.
Ο Μανόλης Μαργετουσάκης και η Θέλξη Σμυρνάκη
– Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος και από πότε είστε εσείς στο συμβούλιο;
Μάνος: Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1978 και εμείς είμαστε τα τελευταία δύο χρόνια στο συμβούλιο.
-Τι σας ώθησε να αναλάβετε το τιμόνι του και τι είναι για εσάς η ιδέα ενός Πολιτιστικού Συλλόγου;
Μάνος: Θέλαμε να κάνουμε πράγματα για τον τόπο μας και πιστέψαμε, ονειρευτήκαμε ότι θα τα κάνουμε μέσα από τον Σύλλογο. Έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση με τις οικονομικές δυσκολίες ο Δήμος δεν δίνει αρκετά χρήματα στις μικρές κοινότητες και κάποιες φορές το ρόλο του αναλαμβάνουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, με το να κάνουν κάτι απλό όπως να τοποθετήσουν ένα παγκάκι ή αν τους ζητηθεί να προσφέρουν περισσότερα ανάλογα βέβαια και με τα έσοδα τους.
-Συνήθως οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι συνδέονται με την Παράδοση ενός τόπου
Μάνος: Φυσικά και εμείς δεν αγνοούμε την ιστορία μας, την παράδοση , τις αξίες μας, όμως πρέπει να γίνει ενσωμάτωση όλων αυτών στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει καθημερινά η σύγχρονη πραγματικότητα. Είναι πλέον καιρός οι Πολιτιστικοί Φορείς να θέσουν νέους στόχους. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν σχέση με τους νέους.
Η προσέλκυση όλο και περισσότερο νέων ανθρώπων είναι κάτι που απασχολεί και εμάς. Οι νέοι αρνούνται να συμμετέχουν γιατί σήμερα έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν άλλους τρόπους επικοινωνίας. Με τον επαναπροσδιορισμό των στόχων τους οι Σύλλογοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα αγγίζουν τα σύγχρονα προβλήματα της εποχής μας όπως ο επαγγελματικός προσανατολισμός, ή ανεργία, τα ναρκωτικά, το περιβάλλον και πολλά άλλα.
– Ξέρω ότι όλοι που συμμετέχετε είστε νέοι άνθρωποι που αν και οι περισσότεροι εργάζεστε εκτός χωριού έχετε όλοι επιλέξει να μένετε Καλό χωριό. Με παραξενεύει λίγο αυτό γιατί ξέρω ότι οι περισσότεροι νέοι προτιμούν τις πόλεις.
Θέλξη: Ερχόμαστε πολύ συχνά στον Άγιο Νικόλαο, εξάλλου εκεί είναι οι δημόσιες υπηρεσίες, σε κάποιους από εμάς ο χώρος εργασίας μας. Ερχόμαστε βέβαια και για να διασκεδάσουμε, να δούμε τους φίλους μας. Επιλέξαμε όμως να μείνουμε στο χωριό μας κοντά στη φύση, στη θάλασσα, στη γαλήνη που προσφέρει και στους δικούς μας ανθρώπους.
-Τα έσοδα σας από πού προέρχονται;
Μάνος: Παίρνουμε συνδρομές από τα μέλη μας   και εκδίδουμε ημερολόγιο κάθε αρχή του έτους, το οποίο πουλάμε. Έσοδα έχουμε και από τις καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις, που είναι το παραδοσιακό κρητικό γλέντι στη γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα και οι συναυλίες που κάνουμε στη παραλία. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε λίγο το χώρο που γίνονται οι μουσικές εκδηλώσεις μας, όπως για παράδειγμα κάναμε δεντροφύτευση, όμως δεν ανήκει στο Σύλλογο και έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.
-Ο Σύλλογος στεγάζεται σε δικό του κτίριο;
Θέλξη: Μας έχει γίνει παραχώρηση ενός χώρου, εγκαταλελειμμένου για πολλά χρόνια, τον οποίο και φτιάχνουμε, για να μπορούμε να υλοποιούμε διάφορες δραστηριότητες όπως μαθήματα παραδοσιακών χορών που ήδη προσφέρουμε στα παιδιά του χωριού. Αργότερα θεατρικό παιγνίδι, υπολογιστές, μαθήματα σκάκι, μια μικρή βιβλιοθήκη.
-Μιλήστε μου λίγο για τις δραστηριότητες σας.
Μάνος: Έκτος τις καλοκαιρινές μουσικές εκδηλώσεις, διοργανώνουμε τα Χριστούγεννα στην πλατεία μια μικρή γιορτή για τα παιδιά. Κάθε χρόνο στην αρχή της Άνοιξης κάνουμε καθαρισμό στους δρόμους του χωριού και προσκαλούμε όλους τους συγχωριανούς μας να συμμετέχουν. Ήμασταν έτοιμοι να παραγγείλουμε ξύλινα πλαίσια για τους κάδους απορριμμάτων, αλλά ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου υποσχέθηκε ότι θα το κάνει ο Δήμος αλλά εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα.
Προσπαθούμε μέσα από διάφορες δραστηριότητες μας να κάνουμε γνωστές τις ομορφιές του τόπου μας. Έχουμε ένα αναρριχητικό πεδίο στην τοποθεσία ΄΄Πέζα΄΄, μία καταπληκτική περιοχή με υπέροχη θέα προς τις παραλίες του Καλού Χωριού και τον κόλπο Μεραμπέλλου. Η Πέζα βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων και αποτελείται από 4 βράχους: Ιστρώνα, Πάνα, Μίνωα και Τάλω. Η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού κάθε χρόνο αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Πέρυσι μαζί με άλλους συνδιοργανωτές υλοποιήσαμε την 1η Αθλητική γιορτή Βουνού με μεγάλη επιτυχία.
Επίσης σκοπεύουμε να αναδείξουμε τις πεζοπορικές διαδρομές της κοινότητας μας που περιλαμβάνουν επισκέψεις σε σημαντικά σημεία όπως ο αρχαιολογικός χώρος του Βρόκαστρου».
Θέλξη: Με την πολιτιστική ένωση Λασιθίου και σε συνεργασία με τον κ. Άρη Πάγκαλο προσπαθούμε να μας παραχωρηθεί το αγροκήπιο που βρίσκετε στο Καλό Χωριό και να το αξιοποιήσουμε εμείς ως Περιβαλλοντικό Πάρκο. Προς το παρών όμως το έχουν παραχωρήσει στους Κυνηγούς. Υπάρχουν κάποια παλιά κτίρια που ανήκουν στο Δήμο και που εμείς θα θέλαμε να μας παραχωρηθεί κάποιο από αυτά για να φτιάξουμε ένα μεγάλο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, αφού προσπαθήσουμε να πάρουμε κάποια επιχορήγηση. Ο Πολιτισμός είναι για όλους και εμείς θέλουμε την ποιοτική βελτίωση της ζωής μας στηριζόμενοι στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νέων, την παροχή ευκαιριών καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους, καθώς και την υποστήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας.
-Ο Σύλλογος ασκεί φιλανθρωπικό έργο;
Μάνος: Είμαστε σε επικοινωνία με τον δραστήριο Ιερέα της κοινότητας μας και αν κάτι μας ζητηθεί είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε.
Θέλουμε να προωθήσουμε τον εθελοντισμό και προσπαθούμε σιγά σιγά με τις διάφορες δραστηριότητες μας να δείξουμε το πόσο σημαντικός είναι στους συγχωριανούς μας. Πηγαίνουμε στα καφενεία του χωριού, μοιραζόμαστε τις ιδέες μας ακούμε τις δικές τους. Θέλουμε να προάγουμε την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά.
-Παιδιά σας εύχομαι να υλοποιήσετε τα σχέδια σας και η ΠΑΝΚΑΛΟΧΩΡΙΑΝΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΙΣΤΡΟΝ να γίνει ένας Πολιτιστικός Σύλλογος παράδειγμα για όλους τους άλλους. Τελειώνοντας θα ήθελα να μου πείτε και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου.
Πρόεδρος: Μανόλης Μαργετουσάκης, Αντιπρόεδρος: Θέλξη Σμυρνάκη, Ταμίας: Μανόλης Αλέξης , Γραμματέας: Μαρία Μαργετουσάκη, Κοσμήτωρας: Άρτεμης Στιβαχτάκη
Μέλη: Μαρία Μανιαδάκη, Αντώνης Πάγκαλος, Ηλίας Χριστινάκης, Τάσος Αθάνατος.