in ,

Χαλκιδική ώρα 0, video – photos

Μια απίστευτη καταστροφή με τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών βιώνει η Χαλκιδική και όλη η χώρα μετά τη θεομηνία που έπληξε την ευρύτερη περιοχή και είχε ως απότέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ένα μικρό παιδί, και να τραυματιστούν ακόμη 120.

Ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους συνθέτουν την εικόνα της καταστροφής με την Πυροσβεστική να έχει δεχθεί συνολικά 600 κλήσεις.

Δείτε το timelapse της στιγμής που η κακοκαρία χτυπάει την Χαλκιδική, όπως έχει καταγραφεί από κάμερα του North Meteo Hellas στην Πυλαία.

Επτά νεκροι και 120 τραυματίες 

Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ή και με δικά τους μέσα 120 πολίτες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Πολυγύρου, «Παπανικολάου«, «Γεννηματάς» και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Από αυτούς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχει επιβεβαιωθεί ότι έξι άτομα είναι νεκρά, εννέα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ, δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου και πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με ελαφρά τραύματα.

Από χθες έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας, τα οποία υποδέχονται πολίτες για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Τον συντονισμό όλων τον ενεργειών έχει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και το ΕΚΕΠΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία.

Αναφορικά με το έβδομο θύμα της κακοκαιρίας, πρόκειται για τον 62χρονο ψαρά που είχε βγει για ψάρεμα με το σκάφος του. Την σορό του εντόπισε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας σε απόσταση 6,8 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στα Νέα Μουδανιά και αναγνωρίστηκε από τους οικείους του.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί, ένα ανήλικο αγόρι ήταν το έκτο θύμα των πολύνεκρων καιρικών φαινομένων. Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, πρόκειται για 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος. Εκεί τραυματίστηκε επίσης θανάσιμα μια 54χρονη, επίσης από τη Ρουμανία, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.

 

 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημα φαίνεται να ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που κατά νεότερες πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

 

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Την ιδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων, μετά τη θεομηνία αγνοείται και ένα ζευγάρι ρώσων τουριστών, οι οποίοι δεν επέστρεψαν το βράδυ στο ξενοδοχείο τους.

Οδικό δίκτυο

Προσοχή συνιστά η Πολιτική Προστασία της Χαλκιδικής στους οδηγούς που κινούνται στο οδικό της δίκτυο. Σε έκτακτη ανακοίνωση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο δίκτυο της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, καθώς το οδόστρωμα είναι πολύ ολισθηρό εξαιτίας του πυκνού στρώματος από πευκοβελόνες που το καλύπτει, συνέπεια των σφοδρών ανέμων που έπληξαν χθες το βράδυ το νομό.

Παράλληλα ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες κατοικιών και οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής, των οποίων οι κατοικίες και οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές, να προσέλθουν άμεσα στους οικείους δήμους, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση καταγραφής ζημιών, προσκομίζοντας φωτογραφίες από τα πληγέντα ακίνητα.

 

Ηλεκτροδότηση

Καθοδόν για τη Χαλκιδική βρίσκονται ηλεκτρογεννήτριες ισχύος 15 MW, οι οποίες αναμένεται να εγκατασταθούν το βράδυ και να τεθούν σε λειτουργία, ενώ άλλες ισχύος 15 MW, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα εγκατασταθούν αύριο, Παρασκευή, το πρωί.

Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που συντονίζει την προσπάθεια για ηλεκτροδότηση της Χαλκιδικής με όποια μέσα είναι διαθέσιμα, έως ότου αποκατασταθεί η ζημιά στο δίκτυο υψηλής τάσης που προκλήθηκε από την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων, με ηλεκτροπαραγωγική ισχύ 30 μεγαβάτ μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των βασικών υποδομών, νοσοκομείων, αντλιοστασίων κ.λπ. ενώ με εκ περιτροπής περικοπές, εφόσον χρειαστεί, θα παρέχεται ηλεκτροδότηση στο σύνολο της περιοχής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε το πρωί ότι στόχος είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης το συντομότερο δυνατόν και σε συνθήκες ασφάλειας.

Τουριστικά καταλύματα

Ομαλοποιείται η κατάσταση στα τουριστικά καταλύματα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΟΤ κάνοντας λόγο για περιορισμένης έκτασης ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες. Την ίδια στιγμή ο ΕΟΤ αφού εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για τα θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων της 10ης Ιουλίου 2019, τονίζει ότι από τις πρώτες αυτοψίες, που διενήργησε κλιμάκιο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού σε τουριστικά καταλύματα της Χαλκιδικής, δεν διαπιστώνονται σοβαρές ζημιές στις τουριστικές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Οι ζημιές, που υπήρξαν, αφορούν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, επισκευάζονται σταδιακά και σύντομα αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση και η επιστροφή στην κανονικότητα, πάντα σύμφωνα με τον ΕΟΤ.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις ( Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων), η φονική καταστροφή προήλθε από ακραίο και πρωτοφανούς έντασης για τις συνήθεις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής καιρικό φαινόμενο.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και οι 16 Υπηρεσίες Εξωτερικού του Οργανισμού βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και επικοινωνία με τις κατά τόπους αρχές, εντός και εκτός συνόρων ( Περιφέρειες, Πρεσβείες και Προξενεία), καθώς και με Tour Operators, που εδρεύουν στις περιοχές δικαιοδοσίας τους, προκειμένου να συνδράμουν και να παράσχουν κάθε δυνατή ενημέρωση ή πληροφορία σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στην πληγείσα περιοχή.

«Η Διοίκηση του ΕΟΤ εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» καταλήγει η ανακοίνωσή του.

Καλλιέργειες

Ολική καταστροφή της φετινής παραγωγής ελιάς και εκτεταμένη ζημία στο φυτικό κεφάλαιο, κυρίως σε καλλιέργειες ποικιλιών βερικοκιάς, έφεραν μέσα σε λίγα λεπτά το χαλάζι και οι δυνατοί άνεμοι στην περιοχή της Χαλκιδικής, που περικλείεται από τα χωριά Σήμαντρα και Νέα Τένεδος του δήμου Προποντίδας και Βάβδος του δήμου Πολυγύρου, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι παραγωγοί, που χαρακτηρίζουν τα χτεσινοβραδινά καιρικά φαινόμενα ως πρωτόγνωρα στα χρονικά των τελευταίων τουλάχιστον τριών δεκαετιών και δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο Άρης Τσικούρας καλλιεργεί ελιές και σιτάρι. Οι καλλιέργειές του βρίσκονται στη Νέα Τένεδο, στην περιοχή Νερόμυλος/Ροδιά. Μέσα σε λίγα λεπτά, το χαλάζι κατέστρεψε τους κόπους μηνών. «Κάνω 40 χρόνια αυτή τη δουλειά και δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Κάθε ελιά έχει στη ρίζα της μια “κλούβα” (σ.σ. περίπου 25 κιλά) καρπό πεσμένη. Κι ό,τι έχει μείνει πάνω στα δέντρα είναι χτυπημένο σε τέσσερα-πέντε σημεία και σε ποσοστό 99% θα σαπίσει. Χάθηκε όλη η φετινή παραγωγή! Οι ελιές καταστράφηκαν κυρίως από το χαλάζι, αλλά έγινε μεγάλη ζημιά από τους ανέμους στις βερικοκιές. Ξέρω για καλλιέργεια καϊσιάς στα Σήμαντρα, που από τα συνολικά 600 δέντρα ξεριζώθηκαν τα 550» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Τσικούρας και προσθέτει: «Αύριο; Πού θα με βρει η ημέρα; Να πάω να λιπάνω ή να ραντίσω; Πού να πάω; Όλα έχουν καταστραφεί… Είμαστε σε απόγνωση… Δυστυχώς, αυτή είναι η δουλειά μας… Θα περιμένουμε τώρα να έρθει ο ΕΛΓΑ να δηλώσουμε την καταστροφή, τι άλλο να κάνουμε τώρα, θα περιμένουμε τις αποζημιώσεις…».

Ο Θωμάς Τρακατέλλης είναι αγρότης 35 χρόνια και καλλιεργεί ελιές 25. «Δεν έχω λόγια για να περιγράψω την κατάσταση… Η χαλαζόπτωση, μαζί με τους ισχυρούς ανέμους, έκαναν πολύ μεγάλη ζημιά και στη φετινή παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, καθώς πολλά δέντρα -κυρίως βερικοκιές, που έχουν πιο ρηχές ρίζες- ξεριζώθηκαν… Μέσα σε περίπου δέκα λεπτά, που κράτησε το χαλάζι, συνέβη ανυπολόγιστη καταστροφή… Οι άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί, που δεν έμειναν ελιές ούτε στο χώμα που λέει ο λόγος, ενώ ο καρπός πάνω στα δέντρα χτυπήθηκε, θα σαπίσει και θα πέσει. Έχουμε περάσει κι άλλα με τον καιρό στα χρόνια αυτά που είμαι αγρότης, αλλά αυτό δεν το έχω ξαναδεί, ούτε καν ο πατέρας μου που είναι 75 ετών το έχει ξαναζήσει». Προσθέτει ότι οι αγρότες, που «ήδη βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση», χρειάζεται τώρα να παλέψουν και με ό,τι συνεπάγεται η απώλεια της φετινής παραγωγής τους και οι ζημίες στο φυτικό κεφάλαιο. «Στα Νέα Μουδανιά, όπου κατοικώ, το τοπίο είναι σαν βομβαρδισμένο, στέγες, κεραμοσκεπές κατεστραμμένες. Ήρθαν κλιμάκια για την καταγραφή των ζημιών. Προτεραιότητα έχει η αποκατάσταση της υποδομής της πόλης. Τα κτήματα θα ακολουθήσουν» σημειώνει και προσθέτει πως με βάση την ένταση των φαινομένων ήταν ευτύχημα που δεν έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι άνθρωποι.

Συγκριτικά μικρότερης έκτασης και εντοπισμένα κυρίως στις καλλιέργειες κοντά σε ακτές, ήταν τα προβλήματα στον δήμο Πολυγύρου, με εξαίρεση τη Βάβδο, όπου ήταν εντονότερα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Πολυγύρου, Ευάγγελος Ευαγγελινός, σημείωσε ότι παρότι δεν υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα της ζημίας, τα προβλήματα, που και σε αυτή την περιοχή προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι προκάλεσαν ακόμη και εκριζώσεις δέντρων, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι εντοπίζονται κυρίως στις παραλιακές περιοχές του δήμου και συγκεκριμένα στις Καλύβες, στο δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου και τη δημοτική ενότητα Ορμύλιας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters, Eurokinissi, INTIMENEWS