in , ,

Φάκελος Καλλικράτης: Νίκος Συλλιγάρδος πιο πιθανά δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος.

Αν και οι επόμενες εκλογές στην αυτοδιοίκηση έχουν καθοριστεί προς το παρόν για το φθινόπωρο του 2019 το fonien.gr ξεκινά έναν ανοιχτό διάλογο με ανθρώπους που έχουν επιλεγεί απο τους πολίτες για να στηρίξουν με την εκλογή τους τις τοπικές κοινωνίες.

Με σύντομες και συνοπτικές ερωτήσεις θέλουμε να φανεί η διάσταση της ικανοποίησης απο την συμμετοχή τους και το πρόσημο που διαπιστώνουν ότι υπάρχει. μέσα απο αυτήν.

Επιλέξαμε πρώτος να μας απαντήσει ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της ιστορικής έδρας του Δήμου Αγίου Νικολάου και πρώην Δήμου Νεάπολης Νίκος Συλλιγάρδος.

 

  • Ερ. 4 χρόνια μετά τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση είστε ικανοποιημένος απ’ τη

λειτουργία του προγράμματος Καλλικράτη για την περιοχή σας?

 

Απ. Το πρόγραμμα «Καλλικράτης ενώ θέτει την αυτοδιοίκηση σε μια σωστή βάση, με τη δημιουργία μεγάλων και ισχυρών δήμων,  αφήνει πολλά ζητήματα να διέπονται από αναχρονιστικές διαδικασίες . Ζητήματα χρηματοδότησης, ελέγχου, οργάνωσης. Αυτό έχει ως συνέπεια την δυσκολία τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στην υλοποίησή τους. Έτσι μένουμε στο να παίρνουμε αποφάσεις οι οποίες υλοποιούνται μετά από χρόνια (πχ έργο στην πλατεία Βερντεν) δυσχεραίνοντας τόσο την ανάπτυξη όσο και την καθημερινότητα των δημοτών. Επομένως θεωρώ ότι ο σχεδιασμός της τοπικής αυτοδιοίκησης θέλει πολλές και κυρίως τολμηρές αλλαγές για να καταστεί σύγχρονη και αποτελεσματική

 

-Ερ. Το τοπικό σας συμβούλιο εκτιμάτε ότι έπαιξε ρόλο ουσιαστικό στην ανάδειξη των θεμάτων του τόπου και στην πορεία ανάπτυξης του?

 

Απ. Νομίζω ότι το παρόν τοπικό συμβούλιο έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο για την ανάδειξη των θεμάτων του τόπου μας. Ίσως μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Σε αυτό έχουν συντελέσει τόσο η εργατικότητα των μελών, όσο και η ομαδική δουλειά πέρα από τις παραταξιακές «καταβολές» του καθενός μας. Νομίζω είμασταν παρόντες σε όλα τα θέματα που προέκυψαν. Βγήκαμε μπροστά με απόψεις και προτάσεις, λέγοντας την αλήθεια όσο δυσάρεστη κι αν ήταν,  όσο δύσκολα κι αν ήταν τα ζητήματα χωρίς να φοβόμαστε και να λογαριάζουμε οποιοδήποτε «πολιτικό κόστος»

 

– Ποιο ήταν αυτό το θέμα για την εξέλιξη του οποίου είστε ικανοποιημένος και ποιο αντίστοιχα που σας έχει αφήσει ανικανοποίητο;

 

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας είμαι ικανοποιημένος από την εξέλιξη των θεμάτων που αφορούν δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού. Επίσης αν και άργησε, είμαι ικανοποιημένος με την έναρξη εργασιών στην πλατεία Βερντέν. Ένα έργο που θα αναδείξει μια από της πιο όμορφες, αλλά παράλληλα παραμελημένες περιοχές της Νεάπολης. Απογοήτευση υπάρχει για την εξέλιξη των έργων υποδομών απ’ την άλλη, αφού μέχρι στιγμής παρά τον σχεδιασμό και την έναρξη κάποιων μελετών δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κάποια ουσιαστική παρέμβαση.

 

-Θα αλλάζατε κάτι στον τρόπο διαχείρισης της διοίκησης στον τόπο και  τι θα ήταν;

Ο μόνος τρόπος να καταστεί αποτελεσματική η τοπική αυτοδιοίκηση είναι να αποκτήσει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Με άμεσους πόρους απ’ τους δημότες. Με σαφείς αρμοδιότητες και καθορισμένες διαδικασίες και χωρίς πατρόνες και επόπτες-μπαμπούλες απ’ την κεντρική διοίκηση. Απ’ τη στιγμή που θα υπάρχουν σαφείς ευθύνες και αρμοδιότητες ο όποιος οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος θα γίνεται εύκολα, χωρίς να παρεμποδίζει όμως την καθαυτή λειτουργία της αυτοδιοίκησης.

 

– Με βάση τις παρούσες συνθήκες θα είστε εκ νέου υποψήφιος για την Δημοτική κοινότητα Νεάπολη;

 

Κυρίως λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων δύσκολα θα επιλέξω να είμαι υποψήφιος ξανά. Δεν είμαι ικανοποιημένος απ’ το επίπεδο της συμμετοχής μου. Πιστεύω ότι ο το τοπικό συμβούλιο μπορεί να παίξει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο με κάποιον πιο ενεργό στη θέση του προέδρου.