in

Το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου υποδέχεται τους εταίρους του από το πρόγραμμα Erasmus +

               
Το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου υποδέχεται τους εταίρους του από το πρόγραμμα Erasmus + «Sense your City , Taste its Sights»
Η εβδομάδα  20 – 26 Οκτωβρίου ήταν μια πολύ ιδιαίτερη εβδομάδα για το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου.
Αφού ταξιδέψαμε πέρυσι στο Μπαρσέλος της Πορτογαλίας και στην Γκντύνια της Πολωνίας, ήρθε φέτος η σειρά μας να γίνουμε οικοδεσπότες του προγράμματος Erasmus+ «Sense your City , Taste its Sights».
Έτσι για μια εβδομάδα είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τους εταίρους μας στην πόλη μας:  19 παιδιά από Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία και 7 συνοδούς καθηγητές.

Ήταν μια εξαιρετική εβδομάδα για όλους!
Το πρόγραμμά μας, όπως λέει και ο τίτλος του, έχει στόχο να γνωρίσουμε την παράδοση και τον πολιτισμό των πόλεών μας μέσω των 5 αισθήσεων.
Έτσι την πρώτη μέρα τους καλωσορίσαμε με κρητικές μαντινάδες από τη χορωδία μας και με κρητικούς χορούς από τη χορευτική ομάδα του σχολείου. Μάλιστα μερικές μαντινάδες ήταν αυτοσχέδιες από μαθητή της Α΄Τάξης!  Στη συνέχεια διδάξαμε στους ξένους μαθητές κρητικούς χορούς και αργότερα τους ξεναγήσαμε στα αξιοθέατα της πόλης μας. (Σε αυτό το ταξίδι εστιάσαμε στην αίσθηση της ακοής και της όρασης).
Τις επόμενες μέρες επισκεφθήκαμε μαζί τους την Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τη Σπιναλόγκα και την Ελούντα, τη Σητεία, τη Μονή Τοπλού με το βιολογικό οινοποιείο και ελαιουργείο της και το φοινικόδασος Βάι. 

Παράλληλα κάναμε και εργαστήρια εκμάθησης παραδοσιακών χορών : οι μαθητές κάθε εθνικότητας δίδαξαν έναν παραδοσιακό χορό της χώρας τους σε όλους τους άλλους. Ήταν μια δραστηριότητα που ευχαριστήθηκαν τα παιδιά, όπως και το κοινό τραγούδι : την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν, που αποτελεί τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1985 και έχει μεταφραστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Οι μαθητές από κάθε χώρα τραγούδησαν από μια στροφή στη γλώσσα τους και μετά όλοι μαζί στα Αγγλικά!

Στη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας εκδήλωσης κατά την απονομή των Βεβαιώσεων Συμμετοχής, όλοι οι καθηγητές, Έλληνες και ξένοι και οι οικογένειες, που παρευρίσκονταν, συγκινηθήκαμε και σχεδόν δακρύσαμε από τις “αγγελικές”  φωνές των παιδιών..

Ήταν πολύ συγκινητικό για όλους τους καθηγητές να δούμε την εξέλιξη στις σχέσεις αλλά και στη συμπεριφορά των παιδιών από το πρώτο ταξίδι ως το τρίτο.

Την πρώτη φορά που ταξιδέψαμε, ένιωθαν αμήχανα, άβολα, δεν ήξεραν τι να κάνουν. Ενώ τώρα, στο τρίτο ταξίδι, ένιωθαν άνετα, τα περισσότερα, με πιο πολλή αυτοπεποίθηση, συμμετείχαν στις δραστηριότητες πολύ πιο πρόθυμα και δέθηκαν πραγματικά μεταξύ τους, όλα τα παιδιά έγιναν μια παρέα. Γι΄ αυτό και την τελευταία μέρα αποχαιρετιόντουσαν κλαίγοντας, χωρίς κανένας  να θέλει να αποχωριστεί τους άλλους. Αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιτυχία του προγράμματος : η αληθινή γνωριμία και το δέσιμο ξένων λαών και πολιτισμών.

Φυσικά σε αυτό συνέβαλαν στο μεγαλύτερο βαθμό οι οικογένειες που φιλοξένησαν τα παιδιά! Αυτές μετέδωσαν το αληθινό πνεύμα της φιλοξενίας των Κρητικών, εγκόλπωσαν τα παιδιά με θέρμη και τα έκαναν να νιώσουν σα στο σπίτι τους! Η οικογένεια άλλωστε είναι αυτή που μεταδίδει τις αξίες από γενιά σε γενιά. Και τώρα έδωσαν μια γεύση από τις πατροπαράδοτες αξίες μας και στους φιλοξενούμενούς μας : «Γενναιοδωρία, φιλία, καλοσύνη μας συγκίνησαν  στους Έλληνες» ήταν τα ακριβή λόγια των ξένων συναδέλφων….

Θα θέλαμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε θερμά όλες τις οικογένειες που φιλοξένησαν  ένα ή και δύο παιδιά μαζί.

    • Επίσης το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, που είναι πάντα στο πλευρό μας, και μας προμήθευσε κεράσματα για τα παιδιά και τους καθηγητές και την πρώτη μέρα στο καλωσόρισμα και στην αποχαιρετιστήρια βραδιά.
    • Θα θέλαμε ακόμα να ευχαριστήσουμε την κ. Βούλα Βαρκαράκη για τα υπέροχα δωμάτια που διέθεσε στους φιλοξενούμενους καθηγητές σε πολύ καλή τιμή. Έμειναν κατενθουσιασμένοι!
    • Τον κ. Ταμιωλάκη που έντυσε το χορευτικό μας συγκρότημα με παραδοσιακές κρητικές στολές από τη συλλογή του.
    • Την κ. Μαργαρίτα Στεφανάκη για τα υπέροχα σχέδια με τα οποία κοσμήσαμε την είσοδο του σχολείου μας.
    • Τα φωτογραφεία των κ. Σκύβαλου και κ.Πάγκαλου για τις ευγενείς χορηγίες τους.
    • Τους συναδέλφους μας : Νίκο Κοϊνάκη για την πάντα πρόθυμη τεχνική υποστήριξή του, τη μουσικό Ξανθούλα Πορφυράκη και το γυμναστή Παντελή Κουτσελάκη για τη διδασκαλία τραγουδιών και χορών και φυσικά την πάντα αποτελεσματική σε όλα Ελπινίκη Γιατζάκη και τη διευθύντριά μας, Όλγα Πυθαρούλη, χωρίς την οποία θα χανόμασταν στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.
    • Τη συνάδελφο Ρένα Ταμπουρατζή, όχι μόνο γιατί χάρη σε αυτήν πήραμε μέρος σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά και γιατί πάντα έχει καινούριες ιδέες να μας εμπνεύσει.
    • Και όλο το σύλλογο των καθηγητών για την αμέριστη συμπαράστασή του.

 

  • Και βέβαια όλα τα παιδιά του προγράμματος, τα οποία αποτελούν το λόγο ύπαρξής του αλλά και τη ζωντανή του υπόσταση.

 
Η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος
Μανωλαράκη Μαρία
Μηλιώνη Σοφία
Μπρούμη Χρυσούλα
Νικολουδάκη Σοφία
Φουτάκη Ντάρια