Το νέο βιβλίο του Γιάννη Σταμέλου, στον αέρα, audio

0
      

«Τα Μαθηματικά στη Δικαιοσύνη και οι επιστολές της Αρετής» το νέο βιβλίο του Γιάννη Σταμέλου παρουσίασε ο ίδιος στην εκπομπή του Λατώ 103,3 ΠΑΜΕ ΑΕΡΑ με τον Θάνο Κορομπύλια.

ακούστε εδώ,

Λίγα λόγια για το βιβλίο,

Οι άνθρωποι έχουν διάφορα χόμπι. Μαζεύουν γραμματόσημα, νομίσματα, ασχολούνται με τη χειροτεχνία, τις κατασκευές, τον αθλητισμό, το διάβασμα και άλλα.

Από αυτούς που διαβάζουν, άλλοι διαβάζουν εφημερίδες, άλλοι λογοτεχνία, ποίηση, αστρονομία, ζωολογία, φυτολογία, Ιστορία, εφευρέσεις. Άλλοι πάλι ασχολούνται με την τηλεόραση ή με το διαδίκτυο.

Και, ασφαλώς, δεν είναι λογικό οι μεν να κατηγορούν τους δε. Οι φυσιολογικοί άνθρωποι συμβιβάζονται με την ιδέα πως αυτό που ενδιαφέρει τους ίδιους δεν είναι υποχρεωτικό να ενδιαφέρει και όλους τους υπόλοιπους.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι: Υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να ενδιαφέρουν όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως; Η ελευθερία, η αγάπη, ο έρωτας, η Τέχνη, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ανθρωπιά, η καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης, η αειφορία, η προστασία του περιβάλλοντος, είναι έννοιες που ενδιαφέρουν –θα πρέπει, τουλάχιστον, να ενδιαφέρουν– όλους τους ανθρώπους. Και σε φιλοσοφικό επίπεδο, επίσης, η προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα όπως το από πού ήρθαμε, ποιος είναι ο προορισμός μας, τι είναι καλό και τι κακό.

Στα πολύ παλιά χρόνια, οι άνθρωποι έλυναν τις διαφορές τους με τη βία. Όταν όμως ο πολιτισμός κέρδισε έδαφος απευθύνθηκαν σε έναν διαιτητή, τον αρχηγό ή τον γεροντότερο της φυλής. Κατόπιν φτιάχτηκαν νόμοι και δικαστήρια. Σήμερα με την πολυπλοκότητα των κοινωνιών η Δικαιοσύνη προκειμένου να ασκήσει σωστά το έργο της αναζητά στηρίγματα και στην Επιστήμη.

Στα Μαθηματικά η Δικαιοσύνη βρίσκει έναν αποτελεσματικό βοηθό και μια έξωθεν καλή μαρτυρία, υποστηρίζει ο Γιάννης Σταμέλος στο νέο του βιβλίο που έχει τίτλο «Τα Μαθηματικά στη Δικαιοσύνη και οι επιστολές της Αρετής».

Στη νουβέλα, η αφορμή δίνεται από ένα περιστατικό ενδοσχολικής βίας. Και το μυστήριο περιπλέκεται από μια σειρά ανώνυμων επιστολών που λαμβάνει η ηρωίδα.

Η ηρωίδα προσπαθώντας να ανακαλύψει τον αποστολέα και το σκοπό του, εμπλέκεται σε μια σειρά προβλημάτων με επίκεντρο το δίκαιο και την απόδοση δικαιοσύνης.

Δευτερογενώς και σε ένα παράλληλο επίπεδο θίγονται προβλήματα εφηβείας, η μέθοδος του «τρίτου γονιού», τα προβλήματα που προκύπτουν από το πολυπολιτισμικό σχολείο, η ενδοσχολική βία, τα Μαθηματικά στη ζωή και τον πολιτισμό κ.α.

Ο Γιάννης Σταμέλος είναι μαθηματικός και διδάσκει στα σχολεία του Αγίου Νικολάου. Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2017. Αποτελείται από 158 σελίδες, είναι το 14ο του συγγραφέα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος.

 

       
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την κάλυψη αναγκών μαθητών/τριων ενόψει του Πάσχα στον Άγιο Νικόλαο

       Επειδή κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη χαρά της Ανάστασης, υπενθυμίζουμε τη δυνατότητα…