in ,

Το λαούτο φέτος πρωταγωνιστής στο 5ο φεστιβάλ πλατείας στη Νεάπολη

Πέντε χρόνια πέρασαν.

Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια να στήσουμε το Φεστιβάλ Πλατείας, ξέραμε ότι δύο πράγματα μπορούν να συμβούν : ή θα πετύχουμε και το φεστιβάλ θα καθιερωθεί αποτελώντας ορόσημο στην ετήσια πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας ή θα αποτύχουμε και θα καταρρεύσει εξαιτίας της μη στήριξης του από την τοπική κοινωνία. Το θέμα δεν ήταν απλό. Δεν θέλαμε να προτείνουμε κάτι πιασάρικο, εύκολο, δημοφιλές. Αντιθέτως, η πρότασή μας ήταν δύσκολη, απαιτητική και απόλυτη ως προς τις επιδιώξεις της. Θα δείξουμε –είπαμε- στους ανθρώπους του τόπου μας, πώς παίζεται η μουσική όταν οι απαιτήσεις ανεβαίνουν. Όταν το ταλέντο και η καλαισθησία ξεχειλίζουν. Θα τους προσφέρουμε μουσικές ακριβές και σπάνιες. Μουσικές της Κρήτης –φυσικά- αλλά και όλης της Ελλάδας, παιγμένες όμως έτσι που αξίζουν να παιχτούν.

Πέντε χρόνια μετά, είναι περιττό και να αναρωτιόμαστε ακόμα εάν πετύχαμε ή όχι. Για την ακρίβεια είναι και προσβλητικό προς όλους εσάς, το υπέροχο κοινό μας, που κατακλύζετε κάθε Αύγουστο για τρεις μέρες τις όμορφες πλατείες της πόλης μας. Η παρουσία σας, δίνει την απάντηση. Εσείς είστε το Φεστιβάλ Πλατείας και από εσάς εξαρτάται η συνέχεια και –ίσως- η περαιτέρω ανάπτυξή του.

Η Οργανωτική Επιτροπή και ο Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν ,οφείλουμε –για άλλη μια φορά- να σας ευχαριστήσουμε.

Το φετινό Φεστιβάλ Πλατείας αποτελεί απτό παράδειγμα των επιδιώξεων και των φιλοδοξιών μας. Είναι αφιερωμένο στο λαούτο. Ένα όργανο που συντροφεύει τους Κρητικούς πολλές δεκαετίες και το γνωρίζουμε όλοι μας καλά, ίσως όχι και τόσο καλά όσο νομίζουμε πάντως. Στην Κρήτη το λαούτο ,είν’η αλήθεια ότι έχει βρει τον «τόπο του». Ταίριαξε απόλυτα με τη λύρα, και οι δυο τους (Λύρα και λαούτο) αντικατέστησαν -στις περισσότερες περιοχές του νησιού- την μέχρι τότε καθιερωμένη ζυγιά οργάνων (Βιολί και κιθάρα και σε κάποια μέρη  ασκομαντούρα ή απλώς θιαμπόλι και νταούλι). Σπουδαίοι λαουτιέρηδες του 20ου αιώνα όπως ο Γιώργης Κουτσουρέλης, ο Γιάννης Μπερνιδάκης (Μπαξεβάνης) ,ο Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης, ο Γιάννης Ξυλούρης και πολλοί άλλοι, διαμόρφωσαν μια ιδιόμορφη σολιστική τεχνική και παράδοση, που δεν την συναντάμε (σε τέτοια έκταση) στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σ’αυτό βοήθησε και η παρουσία και δεύτερου λαούτου στην παραδοσιακή ζυγιά βεβαίως ,το οποίο κράτησε το ρυθμικό κομμάτι του τραγουδιού . Οι φετινοί μας προσκεκλημένοι είναι με βεβαιότητα οι αξιότεροι (ή έστω απ’τους αξιότερους) συνεχιστές των ιερών τεράτων που προαναφέραμε και είναι τιμή για εμάς η συγκέντρωσή τους για τρεις μέρες στα σοκάκια και τις πλατείες της Νεάπολης. Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω, είναι η παγκόσμια (χωρίς καμιά υπερβολή) αναγνώρισή της αξίας τους και ο σεβασμός των συναδέλφων τους.

Επειδή όμως το λαούτο δεν παίζεται μόνο στην Κρήτη, προσκαλέσαμε και έχουμε την μεγάλη τιμή να δεχτούν την πρότασή μας 3 σπουδαίοι λαουτιέρηδες από την υπόλοιπη (εκτός Κρήτης) Ελλάδα , ο ένας εκ των οποίων είναι πλέον θρύλος του οργάνου και αναγνωρισμένος αναμορφωτής του.

Είναι ο σπουδαίος δάσκαλος Χρήστος Ζώτος και του οφείλουμε ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ που στα 82 του χρόνια θα κάνει το αρκετά μεγάλο ταξίδι για να μας προσφέρει την μαγεία της τέχνης του.

Σας καλωσορίζουμε στο Φεστιβάλ Πλατείας 2019 που είναι αφιερωμένο στο λαούτο και σας ευχόμαστε να φύγετε χαμογελώντας απ’την αγαπημένη μας Νεάπολη.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Πλατείας

Χάρης Αλεξάκης – Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Αγίου Νικολάου

Ελπινίκη Γιατζάκη – Πρόεδρος του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 5ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 2019

             2-3 & 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΒΡΥΣΑΛΑΚΙ

Χρήστος Ζώτος – Λαούτο

Βασίλης Σμάνης – Λαούτο

Κυριάκος Γκουβέντας – Βιολί

 

Βabel Trio

 

Γιώργης Σταυρακάκης – Λαούτο

Γιώργης Βάρδας – Λαούτο

Δαμιανός Μαυράκης – Λαούτο

Σήφης Αποστολάκης – Κρουστά

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΒΕΡΝΤΕΝ

Γιώργης Μανωλάκης –Λαούτο

Χαραλάμπης Παρασκάκης – Λαούτο

Στέφανος Κουρουπάκης – Κόντρα Μπάσο

 

Χάρης Λαουρέινσεν – Λαούτο

Γιάννης Σφακιανός – Λαούτο

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΒΕΡΝΤΕΝ

Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) – Λαούτο

 

Αχιλλέας Περσίδης – Λαούτο

Ζαχαρίας Σπυριδάκης – Λύρα

Δημήτρης Κολιακουδάκης – Κιθάρα

 

Αλέκος Φανουράκης – Λαούτο

Κωστής Μακάκης – Λαούτο/Λυράκι