in ,

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας

Έχει διαπιστωθεί και είναι αλήθεια ότι, τους τελευταίους μήνες, μετά την περίοδο των βροχών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, δεν έχει αντιμετωπίσει, δύσκολες περιπτώσεις μεγάλων δασικών πυρκαγιών, όπως εκείνες που άφησαν πίσω τους, εκατοντάδες στρέμματα καμένου δάσους τα περασμένα χρόνια.

Έχει όμως κληθεί να αντιμετωπίσει και να κατασβήσει δεκάδες μικροεστίες, προλαμβάνοντας την εξέλιξη τους σε μεγάλες αστικές η δασικές πυρκαγιές και για το λόγο αυτό ζητά από τους πολίτες να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί από τώρα κι μέχρι το Φθινόπωρο.

Ειδικά φέτος μετά τον εξαιρετικά βροχερό χειμώνα που περάσαμε, η βλάστηση οργιάζει στην ύπαιθρο, ενώ το 80% των ελαιώνων και της γεωργικής ζώνης, δεν έχει οργωθεί και δεν έχει αποψιλωθεί, ώστε να παρέχει μια κάποια ασφάλεια στο ενδεχόμενο εκδήλωσης κάποιας επικίνδυνης πυρκαγιάς.

Τις τελευταίες μέρες η απροσεξία, η ανευθυνότητα και η απερισκεψία ανθρώπων, που δεν έχουν αντιληφθεί το πόσο επικίνδυνο είναι να πετάς το τσιγάρο σε ένα σωρό ξερόκλαδων η να προσπαθείς να κάψεις Ιούνιο μήνα φυτικά υπολείμματα, υποχρέωσε τις Πυροσβεστικές δυνάμεις να τρέξουν και να προλάβουν ευτυχώς τα χειρότερα.

«Έχουμε μπει ήδη, στην περίοδο των καλοκαιρινών μελτεμιών και μια σπίθα αρκεί , για να εκδηλωθεί κάποια επικίνδυνη πυρκαγιά στην ύπαιθρο, που ειδικά φέτος διαθέτει τεράστιους όγκους ξηρής καύσιμης ύλης, μετά τον βροχερό χειμώνα που περάσαμε.

Τις τελευταίες μέρες κληθήκαμε να κατασβήσουμε μια πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά σε ακαθάριστο οικόπεδο πίσω από το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, μια άλλη στο Μύρτο όπου πήραν φωτιά σκουπίδια και κάδοι απορριμμάτων στην είσοδο του χωριού και μια τρίτη σε αγροτική περιοχή του Κάτω Χωριού όπου επιχείρησαν, ενώ απαγορεύεται, να κάψουν φυτικά υπολείμματα.

Την περασμένη Παρασκευή μεικτό κλιμάκιο από τη Δημοτική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία, κάναμε ελέγχους σε πολλά σημεία από την Ιεράπετρα μέχρι το Μύρτο και κάναμε αυστηρές συστάσεις σε πολλές περιπτώσεις, όπου βρήκαμε σωρευμένα φυτικά θερμοκηπιακά υπολείμματα, τα οποία μένουν για πολύ καιρό έξω από τα θερμοκήπια, με κίνδυνο να αρπάξουν φωτιά, αν ένας απρόσεκτος περαστικός πετάξει το αποτσίγαρο του. Αν σε λίγες μέρες που θα ξαναπεράσουμε δεν έχουν απομακρυνθεί θα επιβληθούν κυρώσεις από τη Δημοτική Αστυνομία η οποία κάνει ελέγχους και στα ακαθάριστα αστικά ακίνητα, στο κέντρο και την περίμετρο της πόλης», μας είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας επιπυραγός Δημήτρης Καλλιοντζής.

Τα γραφεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης λόγω και της έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Ο κ. Καλαντζάκης συζήτησε εκτενώς με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας κ. Δημήτρη Καλλιοντζή θέματα υλικοτεχνικής υποδομής της Υπηρεσίας και γενικότερα θέματα που αφορούν τη συνεργασία του Δήμου Ιεράπετρας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Επιπλέον συζητήθηκε η μεταστέγαση της Υπηρεσίας στα πρώην σφαγεία, καθώς και η δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης εθελοντών πολιτικής προστασίας.

Από την πλευρά της η Διεύθυνση Δασών Ν. Λασιθίου σε συνεργασία με το Δήμο Ιεράπετρας προχώρησαν σε εργασίες καθαρισμών και κλαδέματος δέντρων καθώς και ανοίγματος και καθαρισμού της αντιπυρικής ζώνης στο δασάκι του Κουτσουρά.

Ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν και λόγω της νέας αντιπυρικής περιόδου οι εργασίες αυτές είναι υψίστης σημασίας καθώς μεγιστοποιούν την ασφάλεια του δάσους από πυρκαγιές ενώ ταυτόχρονα εξωραΐζουν το σημείο.

Στο σημείο των εργασιών βρέθηκε και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης ο οποίος ευχαρίστησε για τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια σε πολυάριθμες περιστάσεις τον προϊστάμενο του τμήματος Προστασίας, Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών κ. Ματθαίο Φιλιππάκη, το προσωπικό της διεύθυνσης Δασών και των Δασοφυλακείων Ιεράπετρας και Σητείας.

neakriti.gr