in ,

Τιμή σε μεγάλους του πνεύματος του νομού για τα 50 χρόνια της Αμάλθειας, άκουσε το

Ευτυχώς έρχονται αυτές οι συλλογικές πρωτοβουλίες και κάνουν αυτό που πρέπει, τιμώντας το πνευματικό έργο σπουδαίων ανθρώπων του τόπου, αυτό θα κάνει και η Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιαν όπως σχολίασε μιλώντας στην εκπομπή του 104,4 ΠΑΜΕ ΑΕΡΑ με τον Θάνο Κορομπύλια το πρωί της Τρίτης 14 Ιαν. ο πρόεδρος της Γιάννης Σταμέλος
ακούστε εδώ


Εκδήλωση «Τιμής και Ευγνωμοσύνης 2019» της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου
Συμπληρώθηκαν τον Δεκέμβρη του 2019 πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου, ενώ το 2020 συμπληρώνονται πενήντα χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας του περιοδικού που εκδίδει, της «Αμάλθειας».
Το Δ.Σ. της Εταιρείας έχει προγραμματίσει για την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου (και ώρα 18.30) μια επετειακή εκδήλωση. Κατά τη διάρκειά της έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν όσα ιδρυτικά μέλη της βρίσκονται εν ζωή προκειμένου να θυμηθούμε στιγμές από την ίδρυση ενός Πολιτιστικού φορέα ο οποίος σε πείσμα των καιρών μετράει μισό αιώνα ζωής.
Στην ίδια εκδήλωση θα επιδοθούν και οι έπαινοι για τις βραβευμένες μαντινάδες σύμφωνα με τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Εταιρεία με θέμα «Βιτσέντζος Κορνάρος και Ερωτόκριτος».
Όπως είναι γνωστό η Εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει ένα ειδικό ετήσιο θεσμό για να τιμά ανθρώπους, οι οποίοι με κάποιο τρόπο συνδέονται με το Νομό Λασιθίου. Ανθρώπους που με το έργο τους στα Γράμματα, στην Τέχνη, στην Επιστήμη, στην Κοινωνική Προσφορά συμβάλουν στην Πνευματική και Κοινωνική ανάπτυξη του νομού μας.
Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά εφέτος κατά την οποία η Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία προσπαθεί να αναδείξει το έργο μερικών πολύ σημαντικών ανθρώπων για το νομό μας σε αυτή την ξεχωριστή τελετή και να τους εκφράσει συμβολικά και ταπεινά την ευγνωμοσύνη της γι’ αυτό που προσφέρουν στην τοπική κοινωνία μας και όχι μόνο. Να δώσει την αφορμή για να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο τους και η σημασία του για τον τόπο.
Έχουμε την εξαιρετική τιμή την Τετάρτη να τιμήσουμε με συμβολικό τρόπο έξι προσωπικότητες, χωρίς υπερβολή, με παγκόσμιο κύρος, οι οποίοι με το έργο τους τιμούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους αλλά και τη χώρα μας διεθνώς.
Οι τιμώμενοι για εφέτος από την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου είναι:
 
Βασίλειος Φθενάκης
Ο Βασίλειος Φθενάκης γεννήθηκε στο Κιλκίς και μεγάλωσε στο Βραχάσι.
Σπούδασε Ανθρωπολογία και Μοριακή Γενετική στη Φυσικομαθηματική και Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Φυσικομαθηματικής, της Φιλοσοφικής και της Σχολής της Βιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Η τελευταία τον ανακήρυξε Υφηγητή της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
Ως Καθηγητής Πανεπιστημίου δίδαξε σε δέκα Πανεπιστήμια.
Διετέλεσε Πρόεδρος και μέλος πολλών Ινστιτούτων, εμπειρογνώμων του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας στα θέματα Οικογενειακού Δικαίου και συνέβαλε στην αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.
Ο Καθηγητής Φθενάκης συμβουλεύει την εκάστοτε Ομόσπονδη Κυβέρνηση της Γερμανίας. Συγχρόνως συμβουλεύει και τα πολιτικά κόμματα της CDU, CSU,  SPD  και των Πρασίνων όπως και τις τοπικές κυβερνήσεις των Κρατιδίων Βαυαρίας, Έσσης, και Θουρυγγίας ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης των Εκπαιδευτικών Συστημάτων των Κρατιδίων αυτών.
Είναι σύμβουλος σε θέματα Παιδείας και του Υπουργείου Παιδείας της Σαγκάης, ενώ επτά παιδικοί σταθμοί εκεί φέρουν το όνομά του.
Έχει συγγράψει πάμπολλα βιβλία και έχει τιμηθεί με τα ανώτατα μετάλλια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας και του κρατιδίου της Βαυαρίας.
 
Μιχάλης Κασσωτάκης
Ο Μιχάλης Κασσωτάκης κατάγεται από τον Άγιο Κωνσταντίνο του Οροπεδίου Λασιθίου. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, από το οποίο έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα.
Διετέλεσε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Προεδρεύων του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και πρώτος εκλεγμένος Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1990, εκλέχτηκε Καθηγητής της Παιδαγωγικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Το 2013, αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χρημάτισε, ακόμη, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, μέλος των Επιτροπών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ο.Ο.Σ.Α., Πρόεδρος και μέλος διαφόρων ομάδων εργασίας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Έρευνας της Γαλλίας.
Έχει επανειλημμένα τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το επιστημονικό του έργο και ιδιαίτερα γι’ αυτό που αφορά την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση και την Επαγγελματική Συμβουλευτική. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του, το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε το όνομά του στο Εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής.
Δημοσιεύσει μόνος του ή μαζί με άλλους πολλά βιβλία γλωσσολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου που αφορούν τη γενέτειρά του, το Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης.
 
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης
Ο Καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης γεννήθηκε στην Ανατολή – Ιεράπετρας και είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διετέλεσε Καθηγητής της Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Φιλολογίας, στον Τομέα Γλωσσολογίας. Διετέλεσε ακόμα Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του American Foundation for Greek Language and Culture.
Ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (1976) με τη διδακτορική διατριβή «Φθάνω. Συμβολή στη νεοελληνική λεξικογραφία».
Διετέλεσε συντάκτης του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών (1977-1983), ειδικός επιστήμονας (1979-1981), έκτακτος καθηγητής (1982) και καθηγητής πρώτης βαθμίδας (1983-1993) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, απ’ όπου μετακλήθηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993-2000).
Το 1998 η Σύγκλητος της Ακαδημίας Αθηνών τον εξέλεξε ομόφωνα Διευθυντή του Κέντρου Συντάξεως του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, προτίμησε όμως να παραμείνει καθηγητής πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 2000 μετακινήθηκε στο Τμήμα Φιλολογίας, Τομέα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το ερευνητικό του έργο κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: Την αρχαία και νέα ελληνική διαλεκτολογία και ηλεκτρονική λεξικογραφία, τη σχέση γλώσσας και λογοτεχνίας και τη γλώσσα της εκπαίδευσης, με έμφαση στην αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της υψηλής τεχνολογίας.
Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα γλωσσολογικής ορολογίας, με τη θεωρητική γλωσσολογία και την Ιστορία της ελληνικής γλώσσας, ενώ δεν παύουν να τον ενδιαφέρουν υφολογικά και κοινωνιογλωσσολογικά προβλήματα και θέματα ορθής χρήσης της Νεοελληνικής.
Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά ξένα πανεπιστήμια.
Συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων.
 
Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος
Ο Καθηγητής Κωνστατίνος Ν. Δεμέτζος κατάγεται από τη Φουρνή. Είναι πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Αθηνών και σήμερα είναι Καθηγητής της Φαρμακευτικής Νανο-Τεχνολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι μετεκπαιδεύσεις του αφορούσαν ερευνητική δραστηριότητα σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Του έχουν απονεμηθεί  Διεθνή αλλά και Εθνικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας με κύριο αντικείμενο τα νανο-τεχνολογικά φάρμακα. Το ερευνητικό του έργο, έχει διεθνή αναγνωρισιμότητα με βάση τα στατιστικά στοιχεία στις διεθνείς βάσεις δεδομένων, ενώ ο συνολικός αριθμός των δημοσιεύσεων σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά είναι μεγαλύτερος από 240. Οι ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια υπερβαίνουν τις 400. Οι επιστημονικές του εργασίες, έχουν βραβευθεί σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει τιμηθεί για το επιστημονικό του έργο τόσο σε Ελληνικές όσο και σε Διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις.
Υπό την άμεση επίβλεψη του έχουν εκπονηθεί δεκάδες  Διδακτορικές Διατριβές, Διπλώματα Μεταπτυχιακής Ειδίκευσης και Πτυχιακές εργασίες, ενώ έχει διδάξει σε θερινά Ευρωπαϊκά σχολεία.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος πολλών Διεθνών και Ευρωπαϊκών επιστημονικών Συνεδρίων, ενώ είναι αξιολογητής σε πολλές επιτροπές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετέχει ως κριτής επιστημονικών εργασιών σε περισσότερα από 40 επιστημονικά περιοδικά.
Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ), και είχε εκλεγεί ως τακτικό μέλος του  Διοικητικού Συμβουλίου, (ExCo) στην European Federation for Pharmaceutical Science (EUFEPS)  αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του συντονισμού των επιστημονικών δικτύων (Network coordinator) (2013-2016). Είναι συν-ιδρυτής και Αν. Διευθυντής του Διεθνούς Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών NANOMEDICINE.
Τον Δεκέμβριο του 2018 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε για το έργο του στην Φαρμακευτική Νανο-Τεχνολογία και την συμβολή του στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων με το σκεπτικό της «αρετής του πρωτοτύπου, της διεπιστημονικότητας και της καινοτομίας του έργου του και της προσφοράς του στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων».
 
Νίκος Πετράκης
Ο Νίκος Ιωάννου Πετράκης γεννήθηκε στη Λάστρο Σητείας το 1940.
Σπούδασε Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Παράλληλα με τις σπουδές του εργαζόταν για λόγους βιοποριστικούς.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Σπουδαστικού Συλλόγου του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1963-65), στέλεχος του φοιτητικού κινήματος της Εποχής και αργότερα μέλος της «Δημοκρατικής Άμυνας».
Διετέλεσε δήμαρχος Σητείας από το 1975 έως το 1979 και από το 1983 έως το 1989,οπότε παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας και για λόγους απογοήτευσης από τα πράγματα του πολιτικού μας βίου και αποχώρησε από την πολιτική ζωή. Συνέχισε, ωστόσο, να εργάζεται για την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη και για τον πολιτικό εκσυγχρονισμό μέσα από κοινωνικούς θεσμούς και ως ενεργός πολίτης.
Ως δήμαρχος και ως Πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας(Ο.Α.Σ. Α.Ε.) που ίδρυσε το 1987 αλλά και μέσω των άλλων θεσμών που υπηρέτησε, προσπάθησε να προωθήσει την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη, δηλ. την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη που σέβεται και δεν διαταράσσει την οικολογική ισορροπία.
Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζοντας Συμμετοχικές Διαδικασίες και αξιοποιώντας συστηματικά τα προγράμματα, τους θεσμούς και τις ευκαιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από τα έργα και τις δράσεις οικονομικού χαρακτήρα όπως είναι το Αεροδρόμιο Σητείας, οι Αστικές Υποδομές, ο Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός κ.ά. ολοκλήρωσε ή δρομολόγησε πλήθος έργων σε υπηρεσίες κοινωνικής ανάπτυξης, όπως :
* Σε κτηριακές υποδομές κοινωνικών υπηρεσιών
* Σε δομές κοινωνικών υπηρεσιών
* Σε κτηριακές υποδομές πολιτισμού.
* Σε δράσεις στο χώρο του πολιτισμού
Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι πρωτοποριακά έργα, θεσμοί και δράσεις που υλοποίησε ο Νίκος Πετράκης αποτέλεσαν πρότυπα για άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπως:
Τα τοπικά αναπτυξιακά Συνέδρια και προγράμματα, οι αναπτυξιακές Εταιρίες της αυτοδιοίκησης, τα έργα αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.).
Ακόμα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές προτάσεις του έγιναν δεκτές και υλοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ενδεικτικά:
Η θέσπιση των προγραμμάτων LEDA και LEADER για την ανάπτυξη των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών της Ε.Ε.
Η ένταξη στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (Μ.Ο.Π.) Έργων Κοινωνικής Υποδομής (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.ά.)
Η ίδρυση δικτύων συνεργασίας για τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και τον Εναλλακτικό Τουρισμό κ.ά.
Ως Εμπειρογνώμων της Ε.Ε. για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε πολλά υπουργεία, φορείς, υπηρεσίες και αυτοδιοικητικές αρχές της Ελλάδας και της Ευρώπης και δίδαξε τα θέματα της εμπειρίας του σε σεμινάρια Α.Ε.Ι,Δήμων και άλλων φορέων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ο Νίκος Πετράκης έχει δημοσιεύσει μια ποιητική συλλογή, ένα τουριστικό-ανθρωπογεωγραφικό Οδηγό για την επαρχία Σητείας και μαζί με τον Σταύρο Καμπέλη το βιβλίο με τίτλο «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ».
Επίσης ο Ν. Πετράκης έχει κάμει πολλές ομιλίες, εισηγήσεις και δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για θέματα πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης καθώς και για τη ζωή και το έργο ανθρώπων του πνεύματος ,της Τέχνης και του πολιτισμού.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Κέντρου  Επαγγελματικής Κατάρτισης «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ», Πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Σητείας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αναπτυξιακών Εταιριών Ελλάδος, Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης και μέλος της διοίκησης πολλών φορέων, σωματείων και δικτύων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
 
Ανδριανή Νεοφύτου
Η διάσημη ενδυματολόγος Ανδριανή Νεοφύτου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Σπούδασε στο Λονδίνο και ασχολήθηκε αρχικά με τη μόδα και το θέατρο μέχρι το 1984. Από το 1984 και μετά μόνο με το θέατρο.
«Από μικρή λάτρευα τη μυθολογία και ήθελα κάποια στιγμή να επισκεφτώ την Κρήτη που είναι και η ψυχή της ελληνικής μυθολογίας. Όταν λοιπόν το 1981, την επισκέφθηκα για πρώτη φορά τη λάτρεψα. Διαπίστωσα πως ο τόπος αυτός μου έδινε φοβερή ενέργεια. Έτσι από το 1996 μένω στην Κρήτη», λέει σε κάποια συνέντευξή της η Ανδριανή Νεοφύτου. Πραγματικά, η Ανδριανή Νεοφύτου μένει μόνιμα από τότε στη Ρούσσα Λίμνη και για τις ανάγκες της δουλειάς της μετακινείται στα θέατρα του κόσμου.
«Όσα Παίρνει ο Άνεμος», «Μις Σαϊγκόν», «Έντα Γκάμπλερ», «Άθλιοι», «Ναμπούκο», «Κάρμεν», «Grease»  και δεκάδες άλλες θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, μιούζικαλ, όπερες έχουν στα κοστούμια τους την υπογραφή της Ανδριανής Νεοφύτου. Κοστούμια που την έχουν καταξιώσει εδώ και πολλά χρόνια στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα.
Δεν ξέρει ούτε η ίδια σε πόσες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές έχει σχεδιάσει τα κοστούμια. «Αυτό είναι αδύνατο. Μόνο οι «Άθλιοι» κάποια στιγμή έπαιζαν ταυτόχρονα σε είκοσι έξι χώρες. Αυστραλία, Νότιο Αφρική, Ιαπωνία Νότιο Αμερική και εγώ έτρεχα σε όλες αυτές τις χώρες για να φτιάξω τα κοστούμια. Ακούγεται περίεργο, αλλά σε κάποιες χώρες υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν την εισαγωγή κοστουμιών, γεγονός που σε υποχρεώνει να τα ράβεις στη χώρα όπου παίζεται η παράσταση».
Η τελετή της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου θα ολοκληρωθεί με την ευλογία της Αγιοβασιλόπιτας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Ι. Σταμέλος