in ,

Σύγχρονος ψηφοφόρος, ο ενεργός πολίτης της γνώσης και της πληροφορίας

…γράφει η Ευαγγελία Φανουράκη

Κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει και όνειρα και επιθυμίες γιατί αυτά είναι η κινητήριος δύναμη για τα έργα και τις πράξεις. Όμως όταν διεκδικείς μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο του τόπου σου, όταν θες να λαμβάνεις μέρος σε αποφάσεις για την καθημερινότητα του συμπολίτη σου, αυτά πρέπει να στηρίζονται σε αλήθειες, σε εμπεριστατωμένες γνώσεις, στην κοινή λογική και προφανώς στη νομοθεσία.

Το τελευταίο διάστημα ακούγονται φήμες, για ιδιωτικά ωριμασμένες μελέτες, για αυτονόμηση, για οικονομική ανεξαρτησία. Μάλιστα πληθαίνουν οι ανοιχτές συζητήσεις, που υπόσχονται στον κάθε πολίτη «λαγούς με πετραχήλια», κι αυτό προωθείται από ανθρώπους που έχοντας χρόνια ενασχόλησης με τα κομματικά, δεν επιδεικνύουν κανένα έργο για τα κοινά.

Οι πολίτες – ψηφοφόροι, ενημερωμένοι και ψύχραιμοι, μπροστά σε έναν κυκεώνα υποσχέσεων, όσο δελεαστικών κι αν είναι, στέκονται πια καχύποπτοι. Και μάλιστα, όσο πιο δελεαστική η υπόσχεση, τόσο μεγαλύτερη φαντάζει να είναι και η παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Το πιο ισχυρό, το πιο σπουδαίο επιχείρημα του πολίτη απέναντι σε όλες αυτές τις φωνές, απέναντι σε όλες αυτές τις σειρήνες των φαύλων υποσχέσεων είναι η νομοθεσία του κράτους και μέσα σε αυτή, ο Νόμος 4412/2016, για τις «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών».

Ένας νόμος που μπήκε εμπόδιο στην ασυδοσία, αύξησε την διαφάνεια και βοήθησε τις  ταμειακές υπηρεσίες να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους. Από την άλλη αύξησε σε μεγάλο βαθμό τη γραφειοκρατία, αφού είναι ένα ογκώδες δυσνόητο νομοθέτημα για το οποίο δεν δόθηκε ποτέ ο απαιτούμενος χρόνος για μελέτη & μια στοιχειώδης εκπαίδευση, αφού όπως είναι λογικό δεν μπορούσε να ανασταλεί η λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών. Ένα νομοθέτημα που περιλαμβάνει συνεχώς παραπομπές σε συνημμένα ή σε άλλα άρθρα ή ακόμη και σε άλλα νομοθετήματα, που περιέχει ασάφειες, αδιευκρίνιστα θέματα & πολλά ερωτήματα, τα οποία μέχρι να απαντηθούν από το Υπουργείο εγγράφως χάνεται πολύτιμος χρόνος και τέλος επανειλημμένως δημιουργεί σύγχυση σε διάφορα ζητήματα, όπως π.χ. στις διαδικασίες που αφορούν σε συμβάσεις κάτω του κοινοτικού ορίου.

Όλη αυτή η κατάσταση είχε σαν αντίκτυπο, το τελευταίο 3μηνο του 2016, και σχεδόν το πρώτο του 2017 οι περισσότερες Υπηρεσίες Πανελλαδικά να μη δημοπρατούν έργα & γενικά να μην προβαίνουν σε διάφορες δημόσιες συμβάσεις. Ο νόμος αυτός καταρρίπτει περίτρανα τις όποιες υποσχέσεις για την «ωρίμανση» μελετών ιδιωτικά και την δημοπράτηση έργων τμηματικά και τοπικά, ενώ ταυτόχρονα εξηγεί γιατί ενώ υπήρξε πολύ μεγάλη προετοιμασία, πολλά καίριας σημασίας έργα δεν αποδόθηκαν στην κοινωνία.

Η παρούσα δημοτική αρχή, με πρωτοστάτη τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Ζερβό και με την συνεργασία όλων των υπαλλήλων του Δήμου μας, έδωσε έναν σκληρό αγώνα με το χρόνο, σε όλη την διάρκεια της θητείας της για τον εκσυγχρονισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου στη νέα οικονομική πραγματικότητα. Με λιγότερο προσωπικό κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα, να συντάξει πληθώρα μελετών, να ωριμάσει αρκετές, να δημοπρατήσει ορισμένες, να εξορθολογήσει τα οικονομικά με αποτέλεσμα να είναι οι προϋπολογισμοί πλήρως ισοσκελισμένοι και πολλά από τα έργα που προχωρούν προς δημοπράτηση να εκτελούνται από ιδίους πόρους.

Η αλλαγή του νομικού καθεστώτος δημιουργίας και λειτουργίας παιδικών χαρών, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ώριμων μελετών, οδήγησε στην σύνταξη ενιαίας μελέτης (42 παιδικές χαρές σε όλο το Δήμο Αγίου Νικολάου) για την συνολική και οριστική αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος για την προσχολική ηλικία. Μελετήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου και εξωτερικούς συνεργάτες, κτίριο βρεφικού σταθμού 2500τμ στον Άγιο Νικόλαο, με ανεξάρτητο αμφιθέατρο χωρητικότητας 260 περίπου ατόμων, που μαζί με τον παιδικό της Αμμούδας αντιμετωπίζουν το ζήτημα της προσχολικής ηλικίας στην πόλη του Αγ. Νικολάου. Πρόκειται για ένα σημαντικό  έργο, σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου στην περιοχή του Θεραπευτηρίου. Ολοκληρώθηκε η μελέτη συντήρησης, επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης του κτηριακού συγκροτήματος γυμνασίου – λυκείου Νεάπολης, από τις υπηρεσίες του Δήμου, με καινοτόμα ενεργειακή αναβάθμιση στηριζόμενη στη γεωθερμία. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε την μεγάλη μελέτη ασφαλτοστρώσεων, τσιμεντοστρώσεων που περιλαμβάνει και τα 24  δημοτικά/τοπικά  διαμερίσματα του δήμου,  γήπεδα στον Άγιο Νικόλαο, στην Ελούντα, στην Κριτσά και στο Σίσι καθώς και νέο εντυπωσιακό  Skate park στον Άγιο Νικόλαο, την διαμόρφωση της πλατείας Βερντέν, την διαμόρφωση πεζοδρομίων στην Ελούντα, την εντυπωσιακή μελέτη για το παραλιακό μέτωπο και άλλα. Επίσης, σε κάθε οργανισμό, όπως παρακολουθήσαμε όλοι τους απολογισμούς, έγιναν έργα που βελτίωσαν την εικόνα και την παροχή των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά και την εικόνα του Δήμου μας απέναντι στους επισκέπτες και στους συνεργάτες του.

Και μένουν πάρα πολλά για να γίνουν. Χρωστάμε σε αυτό τον τόπο με το φυσικό του κάλλος, την ιστορία και τον πολιτισμό του και σε όλους συνδημότες μας, να γίνει ένας Δήμος πρότυπο σε όλους τους τομείς, όμως αυτό δεν επιτυγχάνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει προσπάθεια, επιμονή και ένα βήμα τη φορά, ώστε ότι χτίζεται τώρα να αποτελέσει τις στέρεες βάσεις που θα πατήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, κι όχι ένα πυροτέχνημα υποσχέσεων. Η τετραετία που πέρασε ήταν αυτή κατά την οποία μπήκαν τα γερά θεμέλια, ενώ αυτή που θα ακολουθήσει είναι εκείνη που θα αποδοθεί το έργο στους δημότες.

Χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις, χωρίς ίδιον όφελος, με μοναδικό γνώμονα το κοινό καλό και την αγάπη μας για τον τόπο, την ημέρα των εκλογών επιλέγουμε με το χέρι στην καρδιά για τους ανθρώπους που γνωρίζουμε το ήθος τους αλλά ταυτόχρονα με το χέρι στην λογική για τους ανθρώπους που γνωρίζουμε τις αντικειμενικές ικανότητές τους.

Μαζί μπορούμε και Μαζί συνεχίζουμε.

Ευαγγελία Φανουράκη

Υγιεινολόγος MPH, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό «Δικαίωμα στην Πόλη»