in , , ,

Στόχος όλων οφείλει να είναι η επανεκκίνηση όλων των διεργασιών…

…γράφει η Αντωνία Οικονομάκη –  Γεωργολιού

 

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΑΣ

Αναμφισβήτητα  η Νεάπολη είναι μια περιοχή που έχει βιώσει βάναυσα την οικονομική κρίση, με την αδιαφορία και την εγκατάλειψη  από την Πολιτεία και από τον Δήμο πολλά χρόνια τώρα, παράλληλα με την αποψίλωση των υπηρεσιών και δομών που την πλαισίωναν.

Η οργισμένη  αντίδραση της κοινωνίας στην προοπτική και μόνο της υποβάθμισης μιας επιπλέον δομής και μάλιστα αυτής που αφορά στην εύρυθμη λειτουργία της παθολογικής κλινικής του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου μας ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενη.

Η κατάσταση όμως που βιώσαμε την Παρασκευή το βράδυ στην αίθουσα’’ Δρήρος’’ δεν μας κάνει  περήφανους! Είμαστε μια κοινωνία κουρασμένη και ταλαιπωρημένη από τον διαρκή παραγκωνισμό και την αδιαφορία της κάθε εξουσίας ,ΝΑΙ ! ,όμως αυτό δεν μας νομιμοποιεί στην κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών.  Η δύναμη της Δημοκρατίας είναι ο διάλογος και τα επιχειρήματα ακόμα και όταν διαφωνούμε. Διεκδικήσεις και δίκαια αιτήματα χάνονται μέσα σε συνθήκες και καταστάσεις μη ελεγχόμενες. Ο λαός μας πολύ σωστά λέει «και δίκαιο να έχεις έτσι που το διεκδικείς το χάνεις»!!

Κάθε οργανωμένη λαϊκή συνέλευση πρέπει να εξετάζει τα προβλήματα πρώτα με βάση τις αιτίες τους, και στη συνέχεια  να προτείνει ή και να απαιτεί λύσεις, στα πλαίσια του γενικού καλού. Η ευθύνη του προεδρείου, ωστόσο, σε με μια τέτοια αίθουσα με προδιαγεγραμμένη τη δυναμική μίας  έκρηξης, είναι μέγιστη, και αφορά στην  προάσπιση της δημοκρατικής εξέλιξης της  όλης διαδικασίας και όχι τον εξακοντισμό ακραίων συνθημάτων με διαρκείς διακοπές των ομιλητών .

Έχει όμως ενδιαφέρον να εξετάσουμε και μια άλλη διάσταση του προβλήματος. Ο Νομός μας έχει τέσσερα Νοσοκομεία που εδώ και κάποια χρόνια λειτουργούν ως «διασυνδεόμενα»  με αυτό της πόλης του Αγίου Νικολάου να χαρακτηρίζεται, εκ του νόμου, ως δευτεροβάθμιο.

Ο στόχος ενός συστήματος υγείας είναι το δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο του να είναι ασφαλές, γιατί είναι αυτό που υποστηρίζει και υποστηρίζεται από την μονάδα εντατικής θεραπείας και πρέπει να πλαισιώνεται από όλες τις ειδικότητες που το καθιστούν ικανό στην αντιμετώπιση κάθε επείγοντος περιστατικού. Όταν αυτό το κεντρικό-δευτεροβάθμιο  Νοσοκομείο δεν μπορεί να κρατήσει τις βασικές του κλινικές ανοιχτές η ευθύνη βαρύνει βεβαίως, και τις διοικήσεις  και την 7η ΥΠΕ. Όμως την ίδια στιγμή η ευθύνη καθίσταται και συλλογική, γιατί δεν χάνουμε πια  την άνεση μιας κλινικής που είναι δίπλα μας αλλά μεταφερόμαστε στην συνυπεύθυνη δυνητικά κατάσταση, να μην αντιμετωπισθεί  έγκαιρα  ένα σοβαρό επείγον!

Ευθύνη μιας δημοκρατικής κοινωνίας είναι να σκέφτεται συλλογικά. Όλοι εμείς ,τα παιδιά μας, οι οικείοι μας, οι φίλοι μας, κάποιος από τους συμπολίτες μας μπορεί  να είμαστε το επόμενο … επείγον! Για το τροχαίο με τον  πολυτραυματία, το καρδιακό  έμφραγμα, μια εγκεφαλική αιμορραγία, μια βαριά αιμορραγία ή ένα οξύ χειρουργικό περιστατικό, όποιον Λασιθιώτη και αν αφορά , μας βαραίνει μια ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ και ως πολίτες και πολύ περισσότερο ως ιατρικό σώμα.

Η Παθολογική Κλινική  του Νοσοκομείου Νεάπολης προβλέπεται και καθορίζεται  από τον Οργανισμό του Νοσοκομείου και δεν ακυρώνεται ή κλείνει, επειδή μετακινείται  προσωρινά ένας γιατρός, όποιος και αν αυτός είναι! Η διάχυση αυτού του μηνύματος στην αίθουσα  ήταν και σφάλμα και ανακρίβεια εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής και ευθύνεται για την εκτροπή των αντιδράσεων κατά τη συζήτηση. Το έργο της διευθύντριας της παθολογικής  κλινικής, ούτε υποεκτιμούμε, ούτε κρίνουμε, όμως εδώ δεν συζητάμε για το δόκιμο αλλά το αναγκαίο, προκειμένου να κρατηθεί το κεντρικό Νοσοκομείο ανοιχτό και είναι σε γνώση όλων μας ότι δεν μας κινεί το ιδεατό αλλά η θεά Ανάγκη.

Επειδή τα προβλήματα των Νοσοκομείων μας είναι πολλά και σημαντικά και επειδή παράλληλα αγγίζουν τον ευαίσθητο τομέα της  υγείας  όλων μας, είναι σκόπιμο να κρατηθούν μακριά από συγκυριακές   πολιτικές σκοπιμότητες και πρόσκαιρα  συμφέροντα. Σαφώς και η υποστελέχωση των Νοσοκομείων μας είναι θέμα σημαντικό, βαθύτατα  κοινωνικό, και μας καλεί όλους να ενσκήψουμε με τον σεβασμό και την σοβαρότητα που του αξίζει, προγραμματίζοντας και διεκδικώντας.

Ιδιαίτερα για την Νεάπολη όμως, η μέγιστη διεκδίκηση θα πρέπει να εστιάσει στη λύση των εμποδίων που επιβάλλουν καθυστερήσεις στην πραγμάτωση του έργου πνοής για τον τόπο μας και την Κρήτη, που είναι το Κέντρο Αποκατάστασης. Στόχος όλων οφείλει να είναι η επανεκκίνηση όλων των διεργασιών που θα επιταχύνουν τη λειτουργία του, ώστε, με ένα πολλαπλό  τρόπο δράσεων  και  την επαρκή στελέχωση των Νοσοκομείων  της  πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας, ο τόπος μας να αποκτήσει ασφαλή λειτουργία των μονάδων υγείας και σημαντική ασπίδα περίθαλψης  τόσο για τους δημότες ,όσο και τους επισκέπτες του.

 

Γεωργολιού-Οικονομάκη Αντωνία

Παιδίατρος