Στο πανεπιστήμιο από φέτος οι μαθητές του ΓΕΛ Νεάπολης

0
      

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Οι μαθητές της  Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Νεάπολης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών την Παρασκευή 16/12/2016.

Η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Παναγιώτα Διαμάντη υποδέχτηκε τους μαθητές και τους καθηγητές και έκανε μια πρώτη ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε.

Πρώτος σταθμός ήταν ένα από τα αμφιθέατρα όπου για 15 λεπτά τα παιδιά παρακολούθησαν μάθημα και πήραν μια γεύση από διδασκαλία στο πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια  μέσα σε αίθουσα διδασκαλίας έγιναν τρεις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από καθηγητές του Μαθηματικού Τμήματος.

Στην αρχή ο Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Άλγεβρας και Γεωμετρίας Χρήστος  Κουρουνιώτης έκανε αναφορά στην ίδρυση, στην πορεία, στην οργάνωση – δομή και λειτουργία του Τμήματος, και παρουσίασε τις βασικές του δραστηριότητες. Ακολούθησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στην Αριθμητική Ανάλυση Παναγιώτης Χατζηπαντελίδης, ο οποίος  έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογών των Μαθηματικών και εξήγησε πως από τη σύλληψη και την ανάγκη εξέτασης και λύσης ενός προβλήματος περνάμε στη μοντελοποίηση με τη βοήθεια των μαθηματικών.

 

Τέλος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ευάγγελος Χαρμανδάρης που ασχολείται με  Μαθηματική και υπολογιστική μοντελοποίηση μίλησε για τα Μαθηματικά ως επιστήμη, για τη διαχρονική τους αξία ως «Βασίλισσα των Επιστημών»  και παρουσίασε τις επιδόσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι εισηγήσεις ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, πράγμα, που αποδείχτηκε  από τις πολλές ερωτήσεις των παιδιών και τον ενθουσιασμό τους τον οποίο άλλωστε διατύπωσαν και στους καθηγητές που έκαναν τις παρουσιάσεις. Ιδιαίτερη εντύπωσε προκάλεσε η παρουσίαση στο τέλος, μετά και από ερωτήσεις, για τη σχέση των μαθηματικών με όλες τις επιστήμες.

Ακολούθησε ξενάγηση και περιδιάβαση στους χώρους του μαθηματικού με κατάληξη στην αίθουσα υπολογιστών όπου έγινε αναφορά στα προγράμματα που χρησιμοποιούνται και στις δυνατότητες που έχουν οι φοιτητές.

Η επίσκεψη αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου  «Εφαρμογές των Μαθηματικών» όχι απλώς ως μιας επιφανειακής ενημέρωσης των μαθητών μας αλλά του ουσιαστικού προβληματισμού για το μέλλον και τις επιλογές που θα κληθούν σε λίγους μήνες να κάνουν.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους προαναφερθέντες καθηγητές και υπευθύνους του τμήματος για τη θερμή φιλοξενία τους, το ενδιαφέρον και την αγάπη που έδειξαν στα παιδιά μας! Και να υπενθυμίσουμε στα παιδιά τους στίχους της Κικής Δημουλά :

«Όνειρο σημαίνει, να μην υπάρχουν σύνορα

κι οι βλοσυροί, καχύποπτοι φρουροί τους».

 

Οι συνοδοί καθηγητές

Γουλιδάκης Γιάννης

Χαβάκης Γιώργος

       
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα ΝΕΑΠΟΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιδέα για να μην … σας στάζει είναι εδώ..

      Για Αυτοκόλλητα Μη Υπερχείλισης Καφέ, σε Πρωτότυπα Σχέδια και Με το Λογότυπο σας και…