in ,

Σήμερα η δίκη των 4 για τον μινωικό κούρο του 1,3 εκατ. ευρώ στη Σητεία

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να καθίσουν σήμερα οι τέσσερις Κρητικοί που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ενός μινωικού κούρου, η χρηματική αξία του οποίου εκτιμάται στο 1,3 εκατομμύριο ευρώ.
Μετά από τη διακοπή της περασμένης Πέμπτης, η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πριν από περίπου τέσσερα χρόνια αναμένεται – κατά πάσα πιθανότητα – να ξεκινήσει σήμερα.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι τέσσερις Λασιθιώτες: Οι τρεις εξ αυτών κατηγορούνται για υπεξαίρεση αρχαίου μνημείου από δράστες που ενήργησαν κατ’ επάγγελμα από κοινού, καθώς και για απόπειρα διάθεσης αρχαίου μνημείου κατ’ επάγγελμα από κοινού. Ο τέταρτος των κατηγορουμένων βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απόπειρα διάθεσης αρχαίου κινητού μνημείου.
Οι κατηγορούμενοι έπεσαν στα “χέρια” της ΕΛ.ΑΣ. στα τέλη Μαΐου του 2015, στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Το προηγούμενο διάστημα είχε περιέλθει εις γνώση της ΕΛ.ΑΣ. η πληροφορία ότι ντόπιοι είχαν στην κατοχή τους ένα αρχαίο αγαλματίδιο, η τιμή του οποίου εκτιμάται περίπου στο 1 εκατομμύριο ευρώ.
Όπως φαίνεται, όλους τους προηγούμενους μήνες γινόταν προσπάθεια να πωληθεί ο μινωικός κούρος.
Η σύλληψη των τεσσάρων κατηγορουμένων έγινε στις 28 Μαΐου του 2015. Λίγη ώρα πριν καταλήξουν με χειροπέδες, δύο από τους κατηγορούμενους φέρονται να είχαν δείξει σε δύο υποψήφιους αγοραστές το αγαλματίδιο.
Πρόκειται για έναν 42χρονο κι έναν 36χρονο. Την ίδια ώρα, δύο ακόμη άνδρες, επίσης 42 και 36 ετών, φέρονται να είχαν τον ρόλο του παρατηρητή-τσιλιαδόρου. Τελικά, οι αστυνομικοί, που τους είχαν στήσει καρτέρι, ενήργησαν αστραπιαία και συνέλαβαν και τους τέσσερις άνδρες, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αντίσταση.
Το αρχαίο ειδώλιο απεικονίζει έναν κούρο σε στάση λατρείας. Το χάλκινο αγαλματίδιο έχει ύψος 30 εκατοστά και φέρει φύλλα χρυσού στα κάτω άκρα και το αριστερό γόνατο. Όπως είχε γίνει γνωστό, ο κούρος ανήκει στη Νεοανακτορική Περίοδο (1700-1450 π.Χ.). Πρόκειται για το μεγαλύτερο μινωικό χάλκινο ειδώλιο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Εξάλλου, σημειώνεται ότι το 2016 η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί εκτίμησε τη χρηματική αξία του αγαλματιδίου στο 1,3 εκατομμύριο ευρώ.
neakriti.gr