in , , ,

Προσπάθεια παραπλάνησης και εκφοβισμού των κατοίκων της Νεάπολης αλλά και όλου του Λασιθίου

Η Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει:

 

Πονηρά αλλά και αποκαλυπτικά παιχνίδια με την Υγεία.

 

 

Με αφορμή τα προβλήματα εφημεριών στην Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και τις λύσεις που προτάθηκαν, έγινε μια συστηματική προσπάθεια παραπλάνησης και εκφοβισμού των κατοίκων της Νεάπολης αλλά και όλου του Λασιθίου.

 

Το άμεσο πρόβλημα προέκυψε από έκτακτους και συγκυριακούς λόγους (παραιτήσεις, αναρρωτικές κα) αλλά αναδεικνύει το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα της σχετικής υποστελέχωσης κρίσιμων δομών στα Νοσοκομεία του Λασιθίου. Οι αιτίες για αυτή την υποστελέχωση είναι κυρίως η μικρή ανταπόκριση ιατρών στις επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις θέσεων, ιδίως σε κρίσιμους τομείς (παθολόγοι, αναισθησιολόγοι κα), αλλά και η δομή των οργανισμών των νοσοκομείων που εμποδίζουν την πλήρη ανάπτυξη των κλινικών. Ταυτόχρονα όλο το προσωπικό των νοσοκομείων, μετά από τόσα χρόνια εξαντλητικής εργασίας για να στηριχτεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του.

 

Απέναντι σ’ αυτά τα πραγματικά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη δημιουργία νέων οργανισμών των δημόσιων νοσοκομείων και κατά συνέπεια την καλύτερη και πιο αποτελεσματική και πιο ελκυστική λειτουργία των μονάδων υγείας του Λασιθίου, παρακολουθήσαμε μια προεκλογική εκστρατεία με ψέματα, παραπληροφόρηση, υποκρισία και καταστροφολογία. Αυτή η εκστρατεία είναι ενορχηστρωμένη από αυτούς που διέλυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας στο νομό και στη χώρα και υπονόμευσαν και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια ανασυγκρότησης του.

 

Εκμεταλλευόμενοι την γνήσια αγωνία των κατοίκων για τις παροχές υγείας αλλά και τα προβλήματα που κληροδότησαν στο ΕΣΥ, με τις διαλυτικές και διεφθαρμένες πρακτικές τους, μας είπαν:

 

  • Η παθολογική της Νεάπολης θα κλείσει(!!!), την ώρα που το νοσοκομείο της Νεάπολης αποκτά νέο ρόλο σε παγκρήτιο επίπεδο, με τη δημιουργία του Κέντρου Αποκατάστασης, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεμπλόκαρε και είναι έτοιμη η δημοπράτηση της μελέτης.
  • Τα λεφτά των κληροδοτημάτων τα πήρε η Τράπεζα της Ελλάδος, την ώρα που φαίνεται με διαφάνεια ότι παραμένουν στους λογαριασμούς του.
  • Το Κέντρο Αποκατάστασης θα το πάρουν ιδιώτες (!!!), όταν αυτό ήταν το δικό τους σχέδιο και γιαυτό το καθυστερούσαν.
  • Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου μπόρεσε να εκφράσει τις πραγματικές του απόψεις, ζητώντας να κλείσει η ΤΟπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Αγίου Νικολάου, αν και δεν επηρεάζει τις εφημερίες του ΓΝΑΝ.
  • Ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με περίσσιο θράσος, κατήγγειλε τους Οργανισμούς των νοσοκομείων που κατακρεούργησε το κόμμα του και ο κ. Λοβέρδος το 2012.
  • Και ταυτόχρονα καλλιέργησαν την αντιπαλότητα μεταξύ των πόλεων του νομού, αποκρύβοντας ότι, χωρίς την συνεχή λειτουργία της Παθολογικής του Κεντρικού Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου, όλοι οι κάτοικοι θα ταλαιπωρηθούν και ίσως κινδυνέψουν.

 

Πίσω από όλα αυτά ξεπροβάλλει το σχέδιο τους:

 

Κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση. Γιατί πού αλλού οδηγεί η πρόταση των κομμάτων τους για επαναφορά  του 1 προς 5 στις προσλήψεις;

 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε, με μνημονιακή υποχρέωση 1 προς 4 και 1 προς 3 τα τρία πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης, να κρατήσει ανοιχτά όλα τα νοσοκομεία του νομού που έπαιζαν καθοριστικό ρόλο για την πρόσβαση των κατοίκων στο αγαθό της υγείας. Και το κατάφερε, χρησιμοποιώντας και άλλου είδους προσλήψεις (επικουρικούς, ΟΑΕΔ, ορισμένου χρόνου), να σταματήσει τη διάλυση και να δημιουργήσει νέες υπηρεσίες προς τους πολίτες (ογκολογικό, Τμήμα Επειγόντων, ψυχιατρική, μαιευτική κα). Με αυτούς τους περιορισμούς όμως δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν σωστά τα νοσοκομεία και μόνο τώρα

 

  • με την έξοδο από τους μνημονιακούς περιορισμούς,
  • την ισχύ του 1 προς 1 και
  • την μελετημένη αλλαγή των οργανισμών

μπορεί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

 

Την ώρα που οι πολίτες έβλεπαν με αγανάκτηση, πού οδηγεί η ιδιωτικοποίηση της υγείας με τους εκβιασμούς των διαγνωστικών κέντρων (για πληρωμή από τους πολίτες του 85% της συμμετοχής αντί του 15% που προβλέπεται), αυτοί επιμένουν στην παραχώρηση και άλλων τμημάτων της δημόσιας υγείας σε ιδιώτες και την κατάργηση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Αντιμετωπίζουν την Υγεία ως εμπόρευμα που μπορούν να κερδοσκοπήσουν και όχι σαν κοινωνικό αγαθό. Δεν ξεχνάμε τις προτάσεις των στελεχών της ΝΔ για τα νοσοκομεία Σητείας και Ιεράπετρας, που, αφού τα άφησαν χωρίς δυνατότητα λειτουργίας, θέλουν να τα παραχωρήσουν σε ιδιωτικό management με ελαστικές σχέσεις εργασίας για να κερδοσκοπήσουν ή να τα … ξεφορτωθούν.

 

Οι πολίτες του Λασιθίου μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση των νοσοκομείων το 2014 και σήμερα. Να θυμηθούν τα ψέματα που σέρβιραν τότε και τι πράγματι έγινε. Και να κρίνουν τα σημερινά τους ψέματα και τι σκοπούς εξυπηρετούν. Και κυρίως να κρίνουν με βάση τα πραγματικά δεδομένα (κατάργηση 5ευρου, δωρεάν πρόσβαση ανασφάλιστων, στελέχωση, εξοπλισμός των νοσοκομείων και νέες υπηρεσίες κα), τις πραγματικές τους ανάγκες και αν αυτές εξυπηρετούνται καλύτερα αν γυρίσουμε στο 2014 και στη διακυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ή να συνεχίσουμε στο δρόμο της ανασυγκρότησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών.

 

 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ