«Πουλούσε» Κρητικούς νομικές υπηρεσίες χωρίς να είναι δικηγόρος

0
      
Η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της στην κοινωνία, γέννησε και επιτήδειους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την δυσχερή θέση πολιτών, που έχουν οφειλές προς τις τράπεζες, τις Εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή οπουδήποτε στο δημόσιο, τους πείθουν ότι θα τους διαγράψουν τα χρέη τους αρκεί να εξουσιοδοτηθούν να αναλάβουν τις υποθέσεις που τους αφορούν. Μπροστά στην απελπισία τους, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται την απάτη και εμπιστεύονται για τις υποθέσεις τους, τους επιτήδειους.
Μια τέτοια υπόθεση απασχόλησε τα Δικαστήρια του Ρεθύμνου, που εκδίκασαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνης εις βάρος 50χρονου, ο οποίος εμφανίστηκε στην πόλη προ δυο ετών περίπου και άνοιξε γραφείο ως νομικός, χωρίς να είναι. Εκμεταλλευόμενος την δεινή θέση και την αδυναμία πολιτών να πληρώσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες, τους έπειθε ότι εκείνος ως νομικός ειδικών γνώσεων θα καταφέρει να διαγράψει τα χρέη τους. Έναντι αμοιβής φυσικά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα δίχτυα του δήθεν νομικού, έπεσαν δεκάδες Ρεθεμνιώτες, επιχειρηματίες και ιδιώτες, ενώ λέγεται ότι η αμοιβή του από την κάθε υπόθεση ήταν από 1.000 έως 5.000 ευρώ.
Τέλος στην παράνομη δραστηριότητα του 50χρονου έδωσε το Ειρηνοδικείο, με απόφαση που εξέδωσε προ ολίγων ημερών, όταν συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, τα οποία στήριξε με παρέμβασή του και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, καθώς ίδια δραστηριότητα είχε αναπτύξει και στα Χανιά.
Το δικαστήριο, από το αποδεικτικό υλικό έκρινε ότι ο 50χρονος προέβη σε αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος και παραπλανούσε τους πολίτες.
 
«Ο Δικηγορικός Σύλλογος θα διαφυλάξει τους πολίτες από εκμεταλλευτές»
Ο 50χρονος Αθηναίος είχε συστήσει εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών με την επωνυμία «Symbolis» και έδρα την Αθήνα, πουλώντας νομικές υπηρεσίες χωρίς να είναι δικηγόρος. Την εταιρεία του διαφήμιζε με κάθε τρόπο μέσω του διαδικτύου, πάντα ως ειδική επί νομικών υπηρεσιών. Φυσικά, καμία σχέση δεν έχει με την νομική επιστήμη και το δικηγορικό λειτούργημα. Οι πληροφορίες τον θέλουν απόφοιτο τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Οι ίδιες πληροφορίες, θέλουν τον 50χρονο να ήταν στο παρελθόν υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης απ’ όπου απολύθηκε οριστικά κατόπιν σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων.
Για την ίδρυση και λειτουργία της εταιρείας παροχής νομικών υπηρεσιών, καμία κρατική υπηρεσία δεν στάθηκε εμπόδιο. Προφανώς κάθε ένας μπορεί να δηλώνει στις επίσημες αρχές ότι επάγγελμα και όποια ιδιότητα θέλει, χωρίς να ελέγχεται περαιτέρω.
Παραρτήματα της εταιρείας του άνοιξε σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων στο Ρέθυμνο και στα Χανιά όπου άσκησε δραστηριότητα τα δυο τελευταία περίπου χρόνια.
Στο γραφείο του στο Ρέθυμνο, ανάρτησε πινακίδα ως νομικός, προσέγγισε αρχικά επιχειρηματίες που αντιμετώπιζαν προβλήματα με τράπεζες εξ αιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και τους έπεισε ότι εκείνος είναι ειδικός να διαγράψει τα χρέη τους. Σύντομα φαίνεται πως απέκτησε φήμη ως διακεκριμένος νομικός και διευρύνθηκε η πελατεία του, ενώ με την πάροδο του χρόνου δεν δίστασε να εμφανίζεται δημόσια σε εκδηλώσεις και να διατυμπανίζει τις ειδικές γνώσεις και ικανότητες του ως νομικός επί ζητημάτων ληξιπρόθεσμων χρεών.
Οι πληροφορίες των «Ρ.Ν.» αναφέρουν ότι ο 50χρονος ζητούσε και έπαιρνε εξουσιοδότηση από τους χρεωμένους ενδιαφερόμενους πολίτες, ως να ήταν δικηγόρος, ώστε να προβαίνει σε όλες τις νομικές πράξεις που απαιτούνταν για την διαγραφή των χρεών τους.
Φέρεται μάλιστα ο 50χρονος ότι απέτρεπε τις περιπτώσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών να ενταχθούν στο Νόμο Κατσέλη, λέγοντας στους οφειλέτες ότι με τον τρόπο αυτό αποδέχονται το χρέος τους.«Από την στιγμή που εγώ μπορώ να σας το διαγράψω, μην το νομιμοποιείται προσφεύγοντας στο Νόμο Κατσέλη» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» συμπολίτισσα, ότι την διαβεβαίωνε ο δήθεν δικηγόρος.
Η τακτική του θυμίζει κάπως την λογική Σώρρα, που συμβούλευε πολίτες να μην πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ ή οφειλές σε δημόσια ταμεία, διαβεβαιώνοντας τους ότι με μια απλή αίτηση τους στο ταμείο που χρωστάνε, το ποσόν της οφειλής είναι υποχρεωμένο να το εισπράξει το κράτος από τα ανύπαρκτα 600 δισεκατομμύρια του ιδίου.
Πριν λίγους μήνες, και όταν φαίνεται ορισμένοι πολίτες αντιλήφθηκαν ότι ο 50χρονος τους «πουλούσε φύκια για μεταξωτές κορδέλες» τον κατήγγειλαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνου. Με μια έρευνα που έκαναν ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, έφτασαν να συγκεντρώσουν στοιχεία για την παράνομη δραστηριότητα του, που αφορά αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος και εξαπάτηση πολιτών.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος, προσέφυγε στην Δικαιοσύνη καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος του, τα οποία εκδικάστηκαν από το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου στις 28 Νοεμβρίου. Πριν από λίγες μέρες το Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση του, που ήταν καταπέλτης για τον 50χρονο: Έκρινε ότι αντιποιείται την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, παραπλανά το κοινό και του απαγορεύει να παρέχει οποιασδήποτε φύσεως νομική – δικηγορική υπηρεσία.
Σε ανακοίνωση του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, απευθυνόμενος και στους πολίτες, αναφέρει για την υπόθεση αλλά και για την δικαστική απόφαση τα παρακάτω:
«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και της ευθύνης του για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και των μελών του (Ν . 4194/2013), μετά και από καταγγελίες πολιτών, κατέθεσε, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά εταιρείας με τον διακριτικό τίτλο “Symbolis” και του εκπροσώπου της, λόγω άσκησης παράνομης, «παραδικηγορικής», δραστηριότητας στο Ρέθυμνο αλλά και στα Χανιά.
Το αρμόδιο Δικαστήριο, (Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου), με την με αριθμό 110/2016 απόφασή του, αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία και ο εκπρόσωπός της «παραπλανά το κοινό που επιζητά αποτελεσματική πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και παροχή υπηρεσιών ικανών να διασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία των συμφερόντων του» και τους απαγόρευσε … «να παρέχουν οποιαδήποτε φύσεως νομική – δικηγορική υπηρεσία και συγκεκριμένα, ενδεικτικώς και όχι περιοριστικώς, την παροχή υπηρεσιών νομικής συμβουλευτικής και προστασίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, την επίλυση διοικητικών και εν γένει νομικών διαφορών με τις διοικητικές και δημόσιες αρχές, την παροχή εξώδικης νομικής προστασίας σε οποιασδήποτε φύσεως υποθέσεις, όπως, ενδεικτικά σε υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ασφαλιστικών και εργατικών διαφορών, την εκπροσώπηση των εντολέων της δεύτερης των καθ’ ων (σ.σ. Sympolis) ενώπιον δικαστικών ή διοικητικών αρχών είτε από εσωτερικούς ή εξωτερικούς συνεργάτες – δικηγόρους αυτής».
Επειδή τέτοιου είδους αξιόποινες συμπεριφορές εξαπάτησης, θέτουν σε κίνδυνο τα έννομα συμφέροντα των πολιτών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, προειδοποιεί τους πολίτες και τους εφιστά την προσοχή, ώστε να μην πέφτουν θύματα επιτηδείων, που εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση και τις καταστροφικές συνέπειες της. Θα προβεί δε, σε κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να διαφυλάξει το κοινωνικό σύνολο, τους πολίτες και την έννομη τάξη, από κάθε είδους εκμεταλλευτές της κοινωνικής και ανθρώπινης ανάγκης και δυστυχίας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Βαγγέλη Μουνδριανάκη, η υπόθεση δεν έληξε εδώ. Το σκέλος που εκδικάστηκε είναι το αστικό. Θα ακολουθήσει όμως και το ποινικό καθώς η αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος είναι ποινικό αδίκημα και ο 50χρονος πρέπει να τιμωρηθεί γι αυτό.
ΠΗΓΗ: rethenea.gr
       
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα ΡΕΘΥΜΝΟ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

149 φιάλες αίματος κατέληξαν στα σκουπίδια λόγω …ψυγείου σε νοσοκομείο της Κρήτης

      Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε το Νοσοκομείο Ρεθύμνου την προηγούμενη Δευτέρα όταν 1…