in

Πληροφορίες για την έναρξη του Μουσικού Λασιθίου

Προς όλους τους Διευθυντές Δημοτικών σχολείων και γονείς μαθητών αποφοίτων της ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων του Νομού Λασιθίου:

  • Φέτος πρόκειται να λειτουργήσει στον νομό μας πρώτη φορά Μουσικό Γυμνάσιο.
  • Το εν λόγω Γυμνάσιο έχει την έδρα του στο Καβούσι Ιεράπετρας.

Συχνές ερωτήσεις που μπορούν να προκύψουν:

  • Τι είναι το Μουσικό Γυμνάσιο;

Το Μουσικό «Σχολείο» (Γυμνάσιο και αργότερα και Λύκειο) είναι ένα Δημόσιο Γενικής Παιδείας Γυμνάσιο στο οποίο διδάσκονται όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Επιλογής όπως συμβαίνει σε όλα τα Γενικά Γυμνάσια της χώρας. Με άλλα λόγια είναι ισότιμο με τα υπόλοιπα Δημόσια Γυμνάσια.

Η μόνη διαφορά είναι ότι διδάσκονται επιπλέον και μαθήματα Μουσικής Παιδείας (Μουσικών οργάνων, Μουσικών συνόλων και θεωρητικών μαθημάτων της Μουσικής).

Τέτοιο είναι και Το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου με έδρα του το Καβούσι Λασιθίου.

  • Ποιος είναι ο σκοπός του;

Γενικός σκοπός της ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου είναι η αισθητική καλλιέργεια των μαθητών μέσω της μουσικής παιδείας χωρίς υστέρηση της γενικής μόρφωσης. Το σχολείο έχει ανθρωπιστική κατεύθυνση και χρησιμοποιεί τη μουσική ως εκπαιδευτικό εργαλείο, για τη μαθησιακή, την κοινωνική, την ψυχική και την προσωπική ανάπτυξη των μαθητών.

Ειδικότερα, έχει σκοπό την προετοιμασία και την κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία, αν τελικά επιλέξουν άλλο τομέα επιστημονικής ή επαγγελματικής έκφρασης.

  • Πώς μπορεί κάποιος μαθητής να εισαχθεί στο Μουσικό Γυμνάσιο;

Στον διαδικτυακό τόπο της ΔΔΕ Λασιθίου: https://dide.las.sch.gr/, οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών που ολοκληρώνουν την Στ΄ Δημοτικού, μπορούν να βρουν οδηγίες για την προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής.

Εφόσον οι υποψήφιοι/ες μετά τη συμμετοχή τους στην διαδικασία επιλογής κριθούν επιτυχόντες/επιτυχούσες, αποκτούν το δικαίωμα να αποφασίσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, αν τελικά θα φοιτήσουν στο Μουσικό Σχολείο ή όχι. 

Αυτό πρακτικά θα γίνει με μετεγγραφή από το Γυμνάσιο της περιοχής που χωροταξικά ανήκουν (και έχουν ήδη εγγραφεί) στο Μουσικό Γυμνάσιο. 

Επίσης αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία επιλογής δεν υποχρεώνει τους υποψήφιους σε φοίτηση στο Μουσικό Σχολείο, αλλά τους δίνει το δικαίωμα εφόσον το επιθυμούν να φοιτήσουν σε αυτό. 

Επομένως μαθητής ή μαθήτρια που δεν συμμετέχει ή δεν επιτυγχάνει στην διαδικασία επιλογής, δεν έχει (εκ του νόμου) το δικαίωμα εγγραφής στην Α’ Γυμνασίου του Μουσικού 

  • Απαιτούνται Μουσικές Γνώσεις για την συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής;    

Όχι! 

Η διαδικασία εξέτασης για την εισαγωγή στην Α’ Γυμνασίου είναι σχετικά απλή και αναφέρεται σε μαθητές που δεν έχουν προηγούμενη σχέση με την μουσική. 

Μέσα από απλά τεστ, αξιολογούνται: η ρυθμική αντίληψη, η ακουστική ικανότητα, η φωνητική ικανότητα, η διάκριση ηχοχρωμάτων και προαιρετικά, η ικανότητα εκτέλεσης σε μουσικό όργανο της επιλογής του υποψηφίου.

  • Μπορούν οι τελειόφοιτοι – απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου (Λυκείου) να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Βεβαίως και μπορούν ακριβώς όπως και όλοι οι απόφοιτοι – τελειόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείων της χώρας. και μάλιστα για όποια Σχολή το επιθυμούν, πέραν των Μουσικών τμημάτων των Πανεπιστημίων.

  • Ποια μαθήματα διδάσκονται σε ένα Μουσικό Σχολείο; 

Διδάσκονται τα μαθήματα ενός Δημόσιου Γυμνασίου ή Λυκείου (Γενικής Παιδείας / Ξένες Γλώσσες / Μαθήματα Επιλογής) και επιπλέον μια δέσμη Μουσικών μαθημάτων όπως Ελληνική Παραδοσιακή και Βυζαντινή Μουσική, Ευρωπαϊκή Μουσική, Χορωδία, Αρμονία, Ιστορία της Μουσικής, Θεατρική Αγωγή, κ.α.

Επίσης διδάσκονται σε ατομικό επίπεδο πιάνο και ταμπουράς (υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές) και επιπλέον ένα όργανο επιλογής του μαθητή.

  • Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας του Μουσικού Γυμνασίου;

Το διδακτικό ημερήσιο πρόγραμμα αναπτύσσεται σε 8-9 ώρες διδασκαλίας (42 ώρες εβδομαδιαίως) με ένα διάλειμμα το μεσημέρι, όπου παρέχεται ένα γεύμα δωρεάν στους μαθητές. 

Ενδεικτικά στην Α΄ Γυμνασίου διδάσκονται 29 ώρες σε μαθήματα Γενικης Παιδείας (δεν διδάσκεται η Οικιακή Οικονομία και η Τεχνολογία, τα Θρησκευτικα 1 ώρα, και 1 ώρα επιπλέον Ιστορία Τέχνης) και 13 ώρες σε μαθήματα Μουσικής Παιδείας.

  • Πώς μεταφέρονται τα παιδιά προς /από το Μουσικό Σχολείο; Ποιές περιοχές εξυπηρετεί;

Για τη μετακίνηση των μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου προσφέρεται δωρεάν μεταφορά από και προς την περιοχή κατοικίας με ειδικά μισθωμένα λεωφορεία. 

Το Μουσικό Σχολείο έχει έδρα το Καβούσι, αλλά εξυπηρετεί ολόκληρο το νομό Λασιθίου.