in ,

Περί ανασχηματισμού, προστασίας πρώτης κατοικίας και αναδρομικά συνταξιούχων

Περί ανασχηματισμού, προστασίας πρώτης κατοικίας και αναδρομικά συνταξιούχων

…γράφει η Ειρήνη Καζαμία

Περιμέναμε ανασχηματισμό σε επίπεδο υπουργών και είδαμε ανασχηματισμό σε επίπεδο γενικών γραμματέων.

Η ομηρία του κ. Μητσοτάκη από τον κ. Σαμαρά είναι πλέον γεγονός. Ούτε που διανοήθηκε να ακουμπήσει τους Σαμαρικούς υπουργούς και κοροϊδεύει τον κόσμο ότι το κυβερνητικό έργο θα πάρει άλλη πνοή αν αλλάξει κάποιους γενικούς γραμματείς, αν προάγει ή προσθέσει κάποιους κολλητούς της «αγίας οικογένειας». Το αδιέξοδο της πολιτικής τους δυστυχώς έχει αρχίσει να φαίνεται.

Έχουν αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι ικανοί για τον παραμικρό σχεδιασμό λύσεων σε τρέχοντα προβλήματα όπως ο σχεδιασμός του ανοίγματος των συνόρων και η υποδοχή των πολύτιμων τουριστών για να πάρει μια ανάσα η τουριστική αγορά, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή απλών και κατανοητών οδηγιών για την προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό, ο σχεδιασμός μιας αξιοπρεπούς λύσεις για τα κόκκινα δάνεια και την δαμόκλειο σπάθη της άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο σχεδιασμός για την επιστροφή των αναδρομικών των συνταξιούχων χωρίς περικοπές και κόφτες.

Στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδινε μια μεγάλη μάχη: την προστασία της πρώτης κατοικίας. Έχοντας απέναντι, σχεδόν, το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και τα ελληνικά media, κέρδισε μια ευρεία προστασία, η οποία για πρώτη φορά περιελάμβανε και επιχειρηματικά δάνεια.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το πλαίσιο αυτό κατέρρευσε. Οι πλειστηριασμοί πλέον βρίσκονται προ των πυλών. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έδειξε να δίνει κάποια μάχη, αλλά, αντίθετα, αποδείχθηκε πως αποτελεί εδραιωμένη άποψη ότι η στήριξη των τραπεζών περνάει μέσα από τους πλειστηριασμούς.

Από εκεί και πέρα, στις αρχές του 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει την καταβολή αναλογικής 13ης σύνταξης. Οι αντιδράσεις από το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο, είναι τεράστιες. Λίγους μήνες μετά, η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, την καταργεί, παρ’ ότι είχε δεσμευτεί για το αντίθετο. Δεν άνοιξε ρουθούνι. Ίσως μόνο οι παραπλανημένοι συνταξιούχοι δεν το περίμεναν.

Προχθές, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, και μετά την απόφαση του ΣτΕ, ανακοίνωσε ότι θα καταβληθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αφήνοντας πονηρά να εννοηθεί ότι θα καταβληθεί το σύνολο των αναδρομικών.

Οι βουλευτές της ΝΔ σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό. Η πρώτη αντίδραση των κυβερνητικών Μέσων, ήταν η αποθέωση. Όμως σε λίγα λεπτά, όλοι αυτοί, διαπίστωσαν ότι είχαν εκτεθεί. Ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι έμειναν εκτός των αναδρομικών, ενώ ακόμα και όσοι τα λάβουν, θα τα δουν κουρεμένα κατά τουλάχιστον 60%. Σε μια σπάνια κρίση ευθυκρισίας, η παγωμάρα καταγράφηκε με ποικίλους τρόπους. Η πραγματικότητα από τη φύση της είναι αμείλικτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, δούλεψε ψιλό γαζί, ξανά, δυστυχείς δανειολήπτες και χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτή τη φορά όμως, έφτασε στο σημείο να στήσει σόου στη Βουλή και να δουλέψει και τους ίδιους του τους βουλευτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεφύγει. Φαίνεται ότι πλέον μόνο στον εαυτό του δε λέει ψέματα. Και αυτό, πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν έχει πιστέψει και ο ίδιος ότι είναι Μωυσής.

Και ένα τελευταίο σχόλιο για το πολυδιαφημισμένο σχέδιο Πισσαρίδη. Είναι ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Μια συνταγή από τα παλιά, για το πώς θα καταπατηθούν εργασιακά δικαιώματα, πώς θα επιβαρυνθούν οι πολλοί και πώς θα γίνουν φοροελαφρύνσεις για τους λίγους. Το σχέδιο περιλαμβάνει διευκόλυνση των απολύσεων, μείωση της αμοιβής των υπερωριών, μείωση των παροχών για τους ανέργους, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μείωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης, ενώ στο φορολογικό σκέλος δεν περιλαμβάνει μειώσεις φόρων αλλά αναδιανομή υπέρ των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων με ταυτόχρονη επιβάρυνση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. Το σχέδιο δεν παραλείπει να δικαιολογήσει πλήρως τις τράπεζες για τον αποκλεισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ενώ επαναφέρει σκόπιμα και ξεδιάντροπα τον όρο «ζόμπι».

Με απλά λόγια, αν εφαρμοστεί το σχέδιο Πισσαρίδη δεν θα έχουμε μνημόνιο αλλά θα είναι σαν να έχουμε.

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΑΜΙΑ