in

Παρουσίαση αρχών του συνδυασμού “Δικαίωμα στην Πόλη”

«Με αίσθημα ευθύνης και έχοντας εμπιστοσύνη στην ευθυκρισία των δημοτών μας, ζητάμε ξανά, την εντολή τους ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό μας.
Ο χρόνος δεν μας περιμένει. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα είναι αρκετά αλλά γνωστά. Οι ευκαιρίες υπαρκτές, οι δυνατότητες και οι προκλήσεις μεγάλες. Η γνώση, η θέληση και η εμπειρία υπάρχουν.
Σας ζητούμε, όλοι μαζί, να βάλουμε το Δήμο Αγίου Νικολάου στην θέση που του αξίζει, ακόμα ψηλότερα!»
Τα παραπάνω δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου και εκ νέου υποψήφιος κ. Αντώνης Ζερβός, στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ (21/4), παρουσιάζοντας την πολιτική διακήρυξη του συνδυασμού: «Δικαίωμα στην πόλη», στους υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους αλλά και πολυάριθμο ακροατήριο.
Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο κ. Ζερβός μεταξύ άλλων τόνισε:
Ο συνδυασμός: «Δικαίωμα στην πόλη» έδωσε το παρών, στα κοινά μας πράγματα, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές (2014).
Πολίτες με όρεξη και διάθεση προσφοράς  για τον τόπο – συνδυάζοντας την εμπειρία όσων  κατά το παρελθόν είχαν συμμετάσχει με την ιδιότητα του αιρετού στην τοπική αυτό-διοίκηση – με την αρωγή και τις φρέσκιες ιδέες καταξιωμένων νέων ανθρώπων, δημιουργήσαμε μια δυνατή δημοτική ομάδα, η οποία αφήνοντας στην άκρη κομματικές «ταμπέλες» και στείρους τοπικισμούς,  αφοσιώθηκε επί της ουσίας με τα ζητήματα του Δήμου Αγίου Νικολάου συνολικά, με όραμα, χωρίς να παρεκκλίνει έως σήμερα, από τις αρχικές της θέσεις και τους προγραμματικούς της στόχους.
Στο προοίμιο της διακήρυξης μας το 2014 τονίζαμε:
«Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες και κατοίκους του Δήμου Αγίου Νικολάου ώστε να δημιουργηθεί μια ομάδα συμπολιτών που θα διέπεται από συλλογικότητα και θα είναι απαγκιστρωμένη από τον ασφυκτικό κομματισμό του παρελθόντος. Με διαφορετικές αφετηρίες και απόψεις αλλά με κοινό όραμα και στόχο να πετύχουμε την επανεκκίνηση του Δήμου μας μέσα από την επαναλειτουργία της κοινωνίας, την ενεργοποίηση των πολιτών και τη δίκαιη διοίκηση.»
Προετοιμαστήκαμε επαρκώς για να κάνουμε πράξη το όραμά μας !  Δουλέψαμε πολύ, με όρεξη, με πρόγραμμα, με επιμονή, καταθέτοντας καινούργιες προτάσεις, έχοντας σαφείς στόχους και διάθεση προσφοράς. Όλοι μαζί ! Χωρίς διαχωριστικές γραμμές και στεγανά. Με γνώμονα το κοινό καλό και στόχευση την χάραξη της αναπτυξιακής πορείας του τόπου μας, προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες από τα λάθη του παρελθόντος.
Βασικοί άξονες της δράσης μας, όπως είχε περιγραφεί στην ιδρυτική  διακήρυξή του συνδυασμού: «Δικαίωμα στην πόλη» ήταν:

  • Καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου προς όφελος του δημότη.
  • Μελέτη, ωρίμανση και δημοπράτηση έργων , με ορίζοντα πέραν της παρούσας  και επόμενης δημοτικής περιόδου.
  • Βελτίωση διαχείρισης της καθημερινότητας.
  • Ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση και συμμετοχή των δημοτών στο γίγνεσθαι του Δήμου.
  • Εξωστρέφεια του Δήμου – παρουσία στα κέντρα λήψης  αποφάσεων.
  • Παρακολούθηση – προώθηση υλοποίησης των υποδομών μας.

Σε μια χρονική περίοδο που πολλά πράγματα της καθημερινότητας μας άλλαξαν με ταχύτατους ρυθμούς, δεδομένων των δυσκολιών και των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και γενικότερα, σχεδιάσαμε, μελετήσαμε, ωριμάσαμε δράσεις και έργα που υλοποιούνται ή βρίσκονται σε εξέλιξη (δημοπρατήσεις, εγκρίσεις, μελέτες, χρηματοδοτικό σχήμα). Δούλεψε και δουλεύει όλη η Δημοτική Ομάδα μαζί! Αφουγκραζόμενοι την κοινωνία του δήμου στο σύνολό της και λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν  όλες τις διαφορετικές απόψεις.
Δεν θα ισχυριστούμε σε καμία περίπτωση, ότι ολοκληρώθηκαν όλα όσα προγραμματίσαμε με υπευθυνότητα, αφού «θαύματα» στην πολιτική δεν υπάρχουν, ούτε μαγικά ραβδιά! Αντιθέτως σημειώνονται προσκόμματα, καθυστερήσεις, αλλαγή αρχικών σχεδίων, αλλά η προσπάθεια είναι διαρκής και επίμονη.
Ο πρώτος και μεγάλος στόχος της παρούσας Δημοτικής περιόδου, που δεν ήταν άλλος από την υποβολή του φακέλου για την ένταξη της νήσου Σπιναλόγκας στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, επετεύχθη. Με συλλογική δουλειά και την στήριξη σύσσωμης της κοινωνίας, η Κρήτη θα αποκτήσει το 1ο Μνημείο με την τόσο σημαντική – διεθνή διάκριση !!!
Τα δεκάδες δημοσιεύματα στον Ελληνικό, τοπικό και διεθνή τύπο την παρούσα δημοτική περίοδο, η αποφασιστικότητα και η ενδελεχής γνώση της παρούσας δημοτικής αρχής για το όλο εγχείρημα, αλλά και για την ορθή διαχείριση όλων εκείνων των διαδικασιών που οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα, έδωσαν μια σημαντική ώθηση στον στόχο που είχε τεθεί, κατατάσσοντας την οχυρή νησίδα στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων ξένων επισκεπτών.
Με την ίδια ζέση όμως ασχοληθήκαμε και ασχολούμαστε και με τα θέματα που τυπικά αποτελούν τις προβλεπόμενες αρμοδιότητές μας.

  • Στοχεύοντας στην διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών – που αποτελεί μια διαρκή επιδίωξη της παρούσας Δημοτικής Αρχής, συγκεντρώσαμε τις υπηρεσίες του Δήμου, σε ένα ενιαίο κτίριο και χώρους σχεδιασμένους για γραφεία, σε χώρο με άνετο πάρκινγκ απαλλάσσοντας την πόλη από σημαντικό κυκλοφοριακό φορτίο. Παράλληλα προχωρήσαμε στην αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.
  • Η τουριστική πολιτική, που σχεδιάσαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας απέκτησε ολοκληρωμένη μορφή. Καθιερώσαμε νέο τουριστικό σήμα με Πανελλήνιο διαγωνισμό από ειδική κριτική επιτροπή, ενώ με την συνέργεια του ειδικού συμβούλου επί του τουρισμού, μελών της δημοτικής μας ομάδας αλλά και αρκετών πολιτών που δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών στον χώρο του τουρισμού δημιουργήσαμε έντυπο και ψηφιακό υλικό προβολής (φωτογραφικό υλικό, τουριστικό site, βραβευμένα διεθνώς προωθητικά video, καταχωρήσεις σε διεθνή έντυπα, τουριστικά έντυπα και χάρτες) γεγονός που μας δίνει την δυνατότητα να συμμετέχουμε ενεργά και με αξιώσεις, σε όλα τα fora. Παρακολουθούμε και προωθούμε την υλοποίηση του  Καταδυτικού Πάρκου στον Άγιο Νικόλαο, ενώ σε τροχιά υλοποίησης έχει τεθεί ο σχεδιασμός για ζητήματα που σχετίζονται με τον εναλλακτικό τουρισμό (Φυσιολατρικά Μονοπάτια, Μονή Φραρού, κ.α.).
  • Επίσης η ολοκληρωμένη πρότασή μας για την προσχολική και σχολική στέγη στον Δήμο Αγίου Νικολάου, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής (2ος Βρεφικός σταθμός Αγίου Νικολάου, Γυμνάσιο/Λύκειο Νεάπολης).Ακολουθούν 2ο Λύκειο/3ο Γυμνάσιο Αγ. Νικολάου, Δημοτικό Σισσίου, που άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η μελέτη τους , καθώς και η απόκτηση οικοπέδου για το 5ο Δημοτικό Αγ. Νικολάου.

Δεν παρεκκλίνουμε βεβαίως από τον μακρόπνοο σχεδιασμό και  τον μεγάλο μας στόχο, που σχετίζεται με την απόκτηση δομών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Υλοποιούμε – μέσω Leader – την πρόταση για την δημιουργία σταθμού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Φινοκαλιά με πόρους του Δήμου,  ενώ έπεται η διασφάλιση ακινήτου για την στέγαση των summer school και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης αφού έχει ήδη αποφασισθεί η λειτουργία τους, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στον Δήμο μας, και έχει ληφθεί η σχετική απόφαση από το Δημ. Συμβούλιο. Η Σύγκλητος πήρε την σχετική απόφαση, αφού έχει πεισθεί ότι η δημοτική αρχή, και θέλει και μπορεί, να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για να λειτουργήσουν οι δομές αυτές επ’ ωφελεία όλων των εμπλεκομένων. Μετά δε τις τελευταίες εξελίξεις με το μεσογειακό πανεπιστήμιο, οι υποχρεώσεις μας γίνονται περισσότερες αλλά η θέληση του Δήμου για την στήριξη των νέων δομών σταθερή και απαρασάλευτη.

  • Όπως γνωρίζουμε η αναμόρφωση του θαλασσίου μετώπου, όλου του Δήμου, και η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών αποτελεί πλέον απαίτηση για την διατήρησή μας στο τουριστικό γίγνεσθαι αλλά και για την βελτίωση της ζωής των μονίμων κατοίκων.

Παρουσιάσαμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας για τον παραλιακό του Αγίου Νικολάου που έχει τα λιγότερα νομικά ζητήματα, ενώ ακολουθούν: το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο του Αγίου Νικολάου, η Ελούντα, το Σίσσι και η Μίλατος, όπου λαμβάνεται υπ’ όψιν οι υφιστάμενες προμελέτες αφού αντιμετωπισθούν τα νομικά ζητήματα που υπάρχουν.
Για τα κυκλοφοριακά,  αποφάσεις έχουν ληφθεί και θα υλοποιηθούν άμεσα, ενώ εξελίσσεται και μελέτη ΣΒΑΚ σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

  • Με αφορμή την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής του Σισίου, αλλά και το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για την δημιουργία  χώρου ποικίλλων δράσεων, προχωρήσαμε στον σχεδιασμό του κτιρίου πολλαπλών χρήσεων, ενώ άμεσα ξεκινά ο σχεδιασμός αντίστοιχου χώρου στο Καλό Χωριό δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο.
  • Ενισχύσαμε τις δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα, με την συντήρηση και αποκατάσταση – μετά από πολλά χρόνια – των αγροτικών δρόμων σε όλη την έκταση του Δήμου σε εξαιρετική συνεργασία με όλους τους προέδρους των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων.

Ειδικά με τον δρόμο Κάμπος Κριτσάς – Άγ. Σύλλας Καλού Χωριού που σύντομα θα δημοπρατηθεί, αλλάζει ο τρόπος πρόσβασης στο παραλιακό μέτωπο, ελαφρύνοντας και την κυκλοφορία στον κόμβο Κριτσάς αλλά και η αξιοποίηση της περιοχής αυτής.

  • Στον πολιτισμό και τον αθλητισμό ανεβάσαμε “τον πήχη” πολύ ψηλά, και αποδείξαμε ότι ο τόπος μας μπορεί να φιλοξενήσει διοργανώσεις με Πανελλήνια και Παγκόσμια εμβέλεια. Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις υπερτοπικού και διεθνούς επιπέδου (Cliff diving, SUP, Beach Volley, ανάδειξη ποδηλατικών δράσεων), ορεινός δρόμος, εκδηλώσεις πολιτισμού για την Σπιναλόγκα, στο Μουσείο Αγ. Νικολάου, αναβίωση καρναβαλιού, διάχυση των εκδηλώσεων σε όλη την έκταση του Δήμου (φεστιβάλ πλατείας Νεάπολης), κ.α. Ωστόσο σχεδιάσαμε, βελτιώσαμε και προχωρήσαμε στην συμπλήρωση των αθλητικών υποδομών (νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο Αμμούδας και Κρούστα, έναρξη κατασκευής γηπέδου Σισσίου μετά την αγορά ακινήτου, skatepark, ανοιχτοί αθλητικοί χώροι Αγ. Νικολάου, ολοκλήρωση Τ10, ταρτάν στο Γήπεδο Αγ. Νικολάου, πλαστικός τάπητας σε Κριτσά, Ελούντα, Σίσσι , συμπλήρωση υποδομών γηπέδου Νεάπολης. Αναζήτηση απόκτησης χώρου στο Καλό Χωριό για δημιουργία δημοτικού αθλητικού χώρου λόγω προβλημάτων ακινήτου στον Αγ. Παντελεήμονα.

Η ανακοίνωση για την δημιουργία ΤΕΦΑΑ στον Δήμο μας επιβάλει την ανακαίνιση και συμπλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου που όμως ήδη συμπληρώνονται.

  • Διαχειριζόμαστε – παρά τις σοβαρές ελλείψεις – την καθημερινότητα του πολίτη. Μεριμνήσαμε για την απόκτηση νέου εξοπλισμού στην υπηρεσία καθαριότητας καθώς και για  την σωστή διαχείριση του προσωπικού – μόνιμου και εποχιακού – γεγονός που προοιωνίζει καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών, δεδομένης της σωστής εφαρμογής του κανονισμού καθαριότητας. Παραλαμβάνεται ένα απορριμματοφόρο, ένα καλαθοφόρο και καδοπληντύριο, ενώ στο φετινό πρόγραμμα προβλέπεται η προμήθεια 2 απορριμματοφόρων.

Οι εργολαβίες υποδομών που σχεδιάσαμε και υλοποιούνται για πρώτη φορά, αναμένεται να καλύψουν πλήρως την ανυπαρξία μόνιμου προσωπικού συντηρήσεων και επισκευών. Την αρχική λύση βελτιώνουμε συνεχώς, ενώ την λύση αυτή πλέον χρησιμοποιούν και άλλοι δήμοι στην Κρήτη. Κι αυτή την μάχη λοιπόν θα την κερδίσουμε.

  • Η βελτίωση του δημοτικού φωτισμού με αντικατάσταση του υπάρχοντος με λαμπτήρες Led αποτελεί άμεσο στόχο που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, ενώ αναμένεται η έγκριση της πρότασης στα πλαίσια του open mall (ανοικτού κέντρου εμπορίου) που θα αλλάξει συνολικά την εικόνα και την λειτουργία του κέντρου της πόλης.
  • Στην ύδρευση και αποχέτευση έχουν γίνει τεράστια βήματα στην βελτίωση των υποδομών αλλά και στην συμπλήρωσή τους. Ολοκληρώθηκε ο ΒΙΟ.ΚΑ Αγίου Νικολάου, αναπροσαρμόστηκε και χρηματοδοτήθηκε ο ΒΙΟ.ΚΑ. Νεάπολης, μελετήθηκε και χρηματοδοτείται το δίκτυο αποχέτευσης της  παραλιακής ζώνης της Αμμουδάρας, χρηματοδοτήθηκε η τηλεμετρία του δικτύου για περιορισμό των διαρροών του δικτύου, αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων Κρούστα, αντικατάσταση δικτύου πάνω Μερ/λου, ολοκληρώνονται οι μελέτες ΒΙΟ.ΚΑ και δικτύων αποχέτευσης για Φουρνή – Καστέλι και Σίσσι – Μίλατο.
  • Προχωρούμε σε ολοκληρωμένη παρέμβαση για την επισκευή και αδειοδότηση 42 παιδικών χαρών του Δήμου.
  • Μετά την αναμενόμενη απόφαση για την αναγνώριση ιδιοκτητών του πρασίνου ανατολικά του νοσοκομείου θα επανενεργοποιήσουμε την διαδικασία απόκτησής του αφού υπάρχει ενεργή η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
  • Και φυσικά η κοινωνική μας πολιτική θα κινηθεί στους άξονες που χαράχτηκαν και στην ολοκλήρωση των δράσεων που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως οι δράσεις που προβλέπονται για τις Υγιείς Πόλεις, στο δίκτυο των οποίων ενταχθήκαμε, καθώς και των δράσεων του Δικτύου για πρόληψη της νόσου Αλτσχάϊμερ.

Γνωρίζουμε καλά ότι ο ολοκληρωμένος, και με όραμα,  σχεδιασμός απαιτεί βάθος χρόνου για την υλοποίησή του, που ασφαλώς ξεπερνά την μία Δημοτική περίοδο. Και ο σχεδιασμός μας έχει γίνει για μεγάλο βάθος χρόνου και όχι κοντόφθαλμα μόνο για το σήμερα. Το αύριο και το μεθαύριο πρέπει να είναι ο στόχος. Η βάση, το σήμερα.
Με αίσθημα ευθύνης και έχοντας εμπιστοσύνη στην ευθυκρισία των δημοτών μας, ζητάμε ξανά, την εντολή τους ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό μας.
Ο χρόνος δεν μας περιμένει. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα είναι αρκετά αλλά γνωστά. Οι ευκαιρίες υπαρκτές, οι δυνατότητες και οι προκλήσεις μεγάλες. Η γνώση, η θέληση και η εμπειρία υπάρχουν.
Σας ζητούμε, όλοι μαζί, να βάλουμε το Δήμο Αγίου Νικολάου στην θέση που του αξίζει, ακόμα ψηλότερα.
Μαζί συνεχίζουμε!!!
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Γραφείο Τύπου