Πάσχα στο Μεραμπέλλο…

0
      
Με φόντο την Κρητική φιλοξενία και την παράδοση οι επισκέπτες μας μπορούν να απολαύσουν την  Πασχαλινή τους Απόδραση τόσο στην γραφική πόλη του Αγίου Νικολάου όσο και στα χωριά μας!


Μεγάλη Παρασκευή  18 Απριλίου 2014

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα της Ταφής και του Επιτάφιου Θρήνου.
Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα από το πρωί και ακολουθεί σε όλες τις ενορίες λαϊκό προσκύνημα που διαρκεί όλη μέρα.
Ξεχωριστή είναι η ατμόσφαιρα αυτές τις άγιες ημέρες της Ορθοδοξίας στα Ιστορικά Μοναστήρια του επάνω Μεραμβέλλου. Στην Ιερά Μονή Αρετίου, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι, στην Ιερά Μονή Κρεμαστών και στην Ιερά Μονή Κουφής Πέτρας, η κατάνυξη και το μοναστηριακό τυπικό, σου επιτρέπει να βιώσεις με ξεχωριστό τρόπο τα γεγονότα του Θείου Δράματος.
Στον  Άγιο Νικόλαο
Το βράδυ, η Λίμνη πρωταγωνιστεί και  στη γέφυρά της συναντιούνται οι Επιτάφιοι από τις ενορίες της πόλης μας. Τη Μεγάλη Λιτανεία συνοδεύουν η χορωδία και η Φιλαρμονική του Δήμου Αγίου Νικολάου, η οποία παίζει πένθιμα εμβατήρια.
Στη  Νεάπολη
Την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή, συνηθίζεται οι πιστοί από τις γύρω περιοχές να προσέρχονται στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Σίλα, για να «λουστούν» με το αγίασμα το οποίο αντλείται από το πηγάδι, που υπάρχει εντός του Ιερού Ναού. Είναι ένα έθιμο που καθιέρωσε ο μακαριστός Επίσκοπος Πέτρας Διονύσιος. Έχει άμεση σχέση με την κάθαρση της ψυχής και του σώματος «λούσασθε, καθαροί γένεσθε, άφέλετε τάς πονηρίας από των ψυχών υμών»,εν όψει της προσμονής της αναστάσεως του Χριστού.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας τελείται η Ιερά Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Νεκταρίου και στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου της πόλεως. Γίνεται περιφορά των Επιταφίων στις κεντρικές οδούς της πόλεως προπορευόμενης της Δημοτικής Φιλαρμονικής Νεάπολης.
Στο Βραχάσι,την Μεγάλη Πέμπτη, μετά τα 12 Ευαγγέλια, όλες οι κοπελιές του χωριού μαζεύονται στον ιερό Ναό του της Θεού Σοφίας για να στολίσουν τον Επιτάφιο με πολύχρωμα λουλούδια και λεμονανθούς ψάλλοντας το θρήνο της Παναγίας. 
Στην  Ελούντα,  θα λειτουργήσουν και οι δύο εκκλησίες, ο Άγιος Κωνσταντίνος & Αγία Ελένη  στην πλατεία και ο Άγιος Ραφαήλ στην είσοδο του χωριού. Τα κορίτσια του χωριού ντυμένα μυροφόρες συνοδεύουν την περιφορά του Επιταφίου στο γραφικό λιμάνι της πόλης με τα φωτισμένα καΐκια που συμβάλλουν στη πένθιμη ατμόσφαιρα.
Στην Κριτσά, οι νέοι και νέες του χωριού στολίζουν τους Επιταφίους και τους συνοδεύουν ντυμένοι με παραδοσιακές στολές. Στην πλατεία συναντιούνται οι Επιτάφιοι από τις τρεις ενορίες τ
ου χωριού.
Το απόγευμα στο γήπεδο της  Κριτσάς  διοργανώνεται ποδοσφαιρικός αγώνας των δύο ενοριών – συνοικιών Χριστός & Παλαίμυλος.
Στο Καλό Χωριό, η Περιφορά του Επιταφίου θα ξεκινήσει από τον ιερό ναό της Αγίας  Τριάδας και  θα κατευθυνθεί   προς  το εκκλησάκι του Αγίου Χαράλαμπου Αρνικού  και  προς την Παναγία την Ευαγγελίστρια στον Πύργο.
Στα υπόλοιπα χωριά της ευρύτερης περιοχής:
Με ιδιαίτερη κατάνυξη  ψάλλονται  τα εγκώμια  σε όλα τα χωριά της περιοχής  και γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους και στα στενά παραδοσιακά σοκάκια με τη συνοδεία των πιστών που ψέλνουν.
Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου 2014
«Ανάσταση»  στον Άγιο Νικόλαο μια μοναδική εμπειρία»
Από τις 11.00 το πρωί έως τις 13.00 το μεσημέρι, μπροστά από το Γραφείο Πληροφοριών στην γέφυρα, θα προσφέρεται νηστίσιμο κέρασμα στους επισκέπτες της  πόλης μας.

Η «Ανάσταση» στο μαγικό σκηνικό της λίμνης του Αγίου Νικολάου προσφέρει ένα  μοναδικό θέαμα  που αξίζει να ζήσετε από κοντά!  Πολύχρωμα βεγγαλικά ζωντανεύουν το γραφικό τοπίο της Λίμνης προσδίδοντάς του  μία μαγική ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα!  

« Ο Ιούδας »καίγεται στο κέντρο της λίμνης και πλήθη πιστών στέκουν ολόγυρα με αναμμένες λαμπάδες στα χέρια για να απολαύσουν το ξεχωριστό πατροπαράδοτο έθιμο!
Στη Νεάπολη, το Μεγάλο Σάββατο τελείται η «Πρώτη Ανάσταση» στους Ιερούς Ναούς της πόλεως. Μεταξύ του Αποστόλου και του Ιερού Ευαγγελίου της Θείας Λειτουργίας, ψάλλεται το «Ανάστα ο Θεός» και οι Ιερείς κρατώντας ανά χείρας την εικόνα της Αναστάσεως ραίνουν τους πιστούς με δάφνες, σύμβολο της νίκης του Χριστού επί του θανάτου. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα προαναγγέλλοντας το μήνυμα της Αναστάσεως. 
Τα μεσάνυκτα του Μεγάλου Σαββάτου η κεντρική πλατεία της πόλεως πλημμυρίζει από τα πλήθη των πιστών που συρρέουν και από τις δύο Ενορίες για να ακούσουν από τα χείλη του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας το «Χριστός Ανέστη». Μετά το πέρας της τελετής της Αναστάσεως τελείται η Θεία Λειτουργία στους Ιερούς Ναούς.
Στα Χωριά το χαρμόσυνο γεγονός γιορτάζεται με βεγγαλικά, κροτίδες και μια μεγάλη φωτιά τη «φουνάρα» κατά την κρητική διάλεκτο, όπου οι κάτοικοι των χωριών καίνε τον  Ιούδα. Το απόγευμα οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι μοιράζουν σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες λαμπάδες,  παραδοσιακές κρητικές λιχουδιές και κόκκινα αυγά.
Κυριακή του Πάσχα 20 Απριλίου 2014
Στον Άγιο Νικόλαο και στα γύρω χωριά
Το Ορθόδοξο Πάσχα γιορτάζεται με τον καθιερωμένο παραδοσιακό τρόπο ψήνοντας το αρνί στη σούβλα μέσα στο ανοιξιάτικο τοπίο της υπαίθρου απολαμβάνοντας με κέφι τα πλούσια πασχαλινά εδέσματα με κρασί, ρακί και Αγάπη. 
Το απόγευμα γιορτάζεται η «Δεύτερη Ανάσταση» σε όλες τις ενορίες του Δήμου. 
Την Κυριακή του Πάσχα, στη Νεάπολη  όλοι οι Ιερείς της πόλεως ενδεδυμένοι τα ιερά άμφιά των, προπορευόμενης της Φιλαρμονικής, των ιερών Εξαπτέρυγων και του Ιερού Λαβάρου της Αναστάσεως, ξεκινούν από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και καταλήγουν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης, η «Δεύτερη Ανάσταση» όπως λέγει ο λαός μας. 
Κατά την Ακολουθία αναγιγνώσκεται το Ευαγγέλιο σε πολλές γλώσσες καθώς και στην ομηρική διάλεκτο στην οποία ψάλλεται σε «ηρωικό εξάμετρο».  Αναγιγνώσκεται το αναστάσιμο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και ψάλλεται το πολυχρόνιο αυτού.  Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος μοιράζει στους πιστούς πασχαλινά αυγά.
Στην  Κριτσά:
Κρητικό πασχαλιάτικο γλέντι. Από το 1922 διοργανώνεται στο παραδοσιακό χωριό της  Κριτσάς, το απόγευμα μετά τη «Δεύτερη Ανάσταση», ένα κρητικό γλέντι γεμάτο κέφι στον αύλειο  χώρο της Παναγίας της Νταβραδιανής.
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου

 

σας εύχεται

Χ ρ ό ν ι α   Π ο λ λ ά   &   Κ α λ ό  Π ά σ χ α!

        
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φεστιβάλ μπύρας, μέρα 1η, video – photos

      Το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε το 2ο βεστιβάλ μπύρας απο τους Νέους Νεάπολης στην …