in ,

Ο ιός του Δυτικού Νείλου χτυπάει ακόμα και…άλογα στην Ελλάδα

Πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι και τις 18 Ιουλίου, εκ των οποίων τα τρία παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα) και δύο είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης που συνέταξε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό. Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό αναφέρεται στις 21 Ιουνίου 2019. Η ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι άνω των 50 ετών.

Τα πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας και Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, «θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), στις ίδιες ή και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή βρίσκονται η Διεύθυνση Υγείας Ζώων-Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, μετά από την επιβεβαίωση πρόσφατης μόλυνσης με ιό του Δυτικού Νείλου σε άλογα στη Λάρισα και την Ξάνθη.

Συγκεκριμένα, και όπως μετέδωσε το tvstar.gr, επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά πρόσφατη μόλυνση ίππου από τον ιό που προκαλεί τη νόσο του πυρετού του Δυτικού Νείλου, χωρίς την εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων, στην τοπική κοινότητα Βρυοτόπου-δημοτική ενότητα Αμπελώνος του δήμου Τύρναβου, της περιφερειακής ενότητας Λάρισας, και στο δημοτικό διαμέρισμα Φελώνη του δήμου Αβδήρων της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης.

neakriti.gr