in

Οροπέδιο Λασιθίου :αδράνεια της νυν δημοτικής αρχής αλλά και ευθύνη των προηγούμενων

Αγαπητοί συνδημότες,
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, στις 29-4-2020, ανάμεσα στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν /αναδείχτηκαν ήταν και αυτό της εγκατάστασης βιολογικού σταθμού για κεντρική επεξεργασία των αστικών λυμάτων του δήμου μας.
Στο θέμα αυτό αποδείχθηκε και η αδράνεια της νυν δημοτικής αρχής αλλά και η ευθύνη των προηγούμενων που χαρακτηρίζεται και ως αδιαφορία για ένα τόσο φλέγον θέμα, την απουσία εγκατάστασης βιολογικού σταθμού για την κεντρική επεξεργασία των αστικών λυμάτων του δήμου μας.
Από τις πρώτες ενέργειες της Λαϊκής Συσπείρωσης Οροπεδίου Λασιθίου ήταν να ενδιαφερθεί γι αυτό το θέμα.
Βρήκαμε λοιπόν ότι το έργο ήταν στα αντισταθμιστικά και προαπαιτούμενα της συμφωνίας για το Φράγμα Αποσελέμη και μάλιστα με την ευθύνη χρηματοδότησης υλοποίησης από τον φορέα της διαχείρισης του φράγματος Αποσελέμη.
Ενημερωθήκαμε από την αρμόδια υπηρεσία υδραυλικών του ΟΑΚ ότι παρουσίασαν μελέτη στο Δ.Σ του δήμου για έγκριση στις 22-12-2017 και την οποία το Δ.Σ του δήμου τότε απέρριψε και γραπτώς με το 22-12-2017/6321.
Στις 15-1-2020 θέσαμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ως ΛΑ.ΣΥ. και ευτυχώς στο παρά πέντε προλάβαμε την τροποποίηση της μελέτης. Έτσι, με κοινή μας απαίτηση με την δημοτική αρχή ζητήσαμε την υλοποίηση του προαπαιτούμενου έργου, εστω και με καθυστέρηση τόσων χρόνων. Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε
στις 29-4-2020 για την ολοκλήρωση της μελέτης.
Τα ερωτήματα που μπαίνουν και για τα οποία ζητούμε απάντηση από τη δημοτική αρχή και κάθε αρμόδιο φορέα είναι:
α. Γιατί αδράνησαν για την υλοποίηση του έργου τόσο η νυν όσο και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές;
β. Γιατί το προηγούμενο Δημ. Συμβούλιο απέρριψε στις 22-12- 2017 με το υπ αριθμόν 6323 έγγραφό του την πρόταση του ΟΑΚ για ολοκλήρωση της μελέτης που είναι ακριβώς η ίδια που ψήφισαν 3 χρόνια αργότερα;
γ. Γιατί δεν ειδοποιήθηκε η ΛΑ.ΣΥ. Οροπεδίου Λασιθίου να συμμετέχει στην ενημέρωση από τον ΟΑΚ στις 5-3-2020? Όλες οι δημοτικές αρχές είναι υπόλογες για την κωλυσιεργία και την καθυστέρηση αυτού του έργου .
δ. Επίσης, ζητούμε να μας ενημερώσουν για τις ενέργειές τους στο θέμα των αποχετευτικών δικτύων εντός των οικισμών, τα οποία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου και για τα οποία λένε ότι έχουν εγκριθεί 200.000 ευρώ για σύμβουλο τεχνικής υποστήριξης και 800. 000 ευρώ για σχετική εκπόνηση μελετών;
Ας απαντήσει λοιπόν η Δημοτική Αρχή σε αυτά τα ερωτήματα και ας αφήσει τα παχιά λόγια και τις εκθέσεις ιδεών.

Χαλκιαδάκης Κωστής . Δαλαβέρου Ειρήνη,
εκλεγμένοι με τη ΛΑΣΥ στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου