in

“Οι Τουρίστες σε δράση” του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου στο Κ.Π.Ε. Αρχανών [VIDEO – PICS]

Στις 31 Ιανουαρίου 2020 η πολιτιστική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα το πρόγραμμα : «Τουρίστες σε δράση» πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κ.Π.Ε (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Αρχανών.

 
Οι εντυπώσεις τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών που τους συνόδευσαν ήταν άριστες. Η υποδοχή, η φιλοξενία, η ευγένεια αλλά και η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού του Κ.Π.Ε. ήταν άψογη.
Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Η υπεύθυνη του ΚΠΕ Σφακιανάκη Μαρία καθώς και οι εκπαιδευτικοί Μαρτιμιανάκη Άννα, Φανιουδάκη Έλενα και Κανδύλα Ολυμπία μας υποδέχτηκαν στο κέντρο.

Αρχικά, αφού έγινε μια σύντομη συζήτηση σχετικά με τις μορφές τουρισμού – κυρίως τις εναλλακτικές- μας παρουσίασαν υλικό (ppt) σχετικό με το θέμα του προγράμματός μας.

Την παρουσίαση διαδέχτηκε η δράση …


Στον εξωτερικό χώρο του ΚΠΕ η ομάδα μας διασκέδασε λαμβάνοντας μέρος σε βιωματικά παιχνίδια που σκοπό είχαν το “δέσιμο” της ομάδας, την ενεργοποίηση της φαντασίας μας αλλά κυρίως την προετοιμασία των μαθητών για το “Κυνήγι θησαυρού” που ακολούθησε στο χωριό των Αρχανών. Αφού πρώτα χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και έχοντας ως οδηγό μια υπεύθυνη εκπαιδευτικό από το κέντρο, επιδοθήκαμε σ΄ ένα παιχνίδι επίλυσης ενός γρίφου!
Ο γρίφος θα λυνόταν, μόνο αν καταφέρναμε να συλλέξουμε τα γράμματα που θα αποκάλυπταν μια λέξη που ήταν το “κλειδί” για το θησαυρό μας.

Το έργο αυτό δεν ήταν εύκολο….Η κάθε ομάδα έπρεπε να περάσει από πέντε σημαντικά αξιοθέατα των Αρχανών, να συλλέξει πληροφορίες για τη σύνταξη ενός τουριστικού οδηγού, ενός τουριστικού χάρτη και ενός φύλλου αξιολόγησης των αξιοθέατων που επισκεπτόταν… Σε κάθε επιτυχημένη επίσκεψη βρίσκαμε τα γράμματα που χρειαζόμασταν για τον γρίφο μας.
Έτσι επισκεφτήκαμε: το αρχαιολογικό μουσείο, το λαογραφικό μουσείο , την “ Τουρκογειτονιά” με το μινωϊκό ανάκτορο, την εκκλησία της Παναγίας που κτίστηκε με γάλα και καταλήξαμε στο πάρκο του Μαγγανίτη. Περπατήσαμε όλο το χωριό και μπορούμε να πούμε πως το μάθαμε αρκετά καλά. Ωστόσο, η εύρεση του θησαυρού απαιτούσε συνεργασία και των τριών ομάδων …που τελικά δεν ήταν άλλος από το περιβάλλον που πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε, να εκτιμάμε, να προστατεύουμε γιατί -όπως τελικά διαπιστώσαμε – μόνο τότε το αγαπάμε πραγματικά!

Ως συνοδοί καθηγητές της ομάδας θεωρούμε ότι ο ενθουσιασμός και η αίσθηση ικανοποίησης των παιδιών είναι το μεγαλύτερο «ευχαριστώ» για τους ανθρώπους του κέντρου, η μεγαλύτερη ανταμοιβή τους αλλά και το κίνητρο για τη συνέχιση του παιδαγωγικού τους έργου. Από την πλευρά όμως του εκπαιδευτικού θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η υποδειγματική φιλοξενία των ανθρώπων του Κ.Π.Ε. Αρχανών είναι η καλύτερη διαφήμιση για ένα ούτως ή άλλως πανέμορφο χωριό. Το εκπαιδευτικό προσωπικό του κέντρου ακαταπόνητα και με ευχάριστη διάθεση προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες τόσο όσον αφορά το ΚΠΕ όσο και την προβολή της ευρύτερης περιοχής.

Η πραγματοποίηση τέτοιων εκπαιδευτικών επισκέψεων φέρνει τους μαθητές σε επαφή με τη φύση, με την ουσία της μάθησης και μέσω της βίωσης εμπειριών τους οδηγεί να αγαπήσουν πολύ περισσότερο το σχολείο και να ομορφύνουν την καθημερινότητά τους.

Ελπίζουμε να έχουν τη δυνατότητα πολλών τέτοιων εμπειριών που θα τους γεμίζουν χαμόγελα και ευχάριστες αναμνήσεις.
ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Κοϊνάκης Ν.-Μανωλαράκη Μ.- Μηλιώνη Σ.
Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ