in

Οι «καταστροφικές» πλημμύρες στο Οροπέδιο Λασιθίου

Οι «καταστροφικές» πλημμύρες στο Οροπέδιο Λασιθίου
Οι νεροποντές τις πρώτες μέρες του Γενάρη και η χιονόπτωση στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου ανέδειξαν για άλλη μια φορά, ευτυχώς χωρίς θύματα, τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών.
Πρόκειται για συνειδητή επιλογή που αφήνει σε δεύτερη μοίρα τα έργα υποδομής που είναι αναγκαία για να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες, σε αντίθεση με αυτά που φέρνουν κέρδη σε επιχειρηματίες και τα έργα βιτρίνας. Δεν παίρνονται άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών. Να προχωρήσουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο το Δήμο του Οροπεδίου Λασιθίου γιατί αλλιώς μπορεί να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Έτσι κάθε χειμώνα ενώ τα προβλήματα είναι γνωστά, στην Περιφέρεια και στον Δήμο ,αναφέρομαι στον χείμαρρο του Χαυγά που κανείς δεν φροντίζει για την καθαριότητα και την διάνοιξη του, των δευτερευόντων και τριτευόντων (λίνιες, χαντάκια) αποστραγγιστικών έργων, ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Η πλημμύρα που κάποτε ήταν γεγονός χαράς γιατί «άνοιγε ο κάμπος», άρα το καλοκαίρι το αρδεύσιμο νερό θα ήταν αρκετό για τις καλλιέργειες, τα τελευταία χρόνια να αποτελούν αιτίες πανικού.
Αν η περιφέρεια και ο δήμος θεωρούν υπερβολικές τις ποσότητες των νερών ας ανατρέξουν σε στατιστικά στοιχεία 20ετίας πριν και ας σκεφτούν γιατί με μικρότερες ποσότητες νερού δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Αδιαφορία ή ανικανότητα;
Γιατί με τόσα σύγχρονα μέσα-μηχανήματα σε σχέση με το παρελθόν αφήνουν εκτεθειμένο τον Οροπεδιώτη και απροστάτευτο απέναντι στα καιρικά φαινόμενα; Οι μεγάλες βροχοπτώσεις δεν αποτελούν ιδιαιτερότητα στο χειμωνιάτικο Οροπέδιο Λασιθίου. Γιατί πλημμυρίζουν σχολεία; Γιατί εντοπίζουν οι άρχοντες τα προβλήματα μόνο μπροστά στα κανάλια και τη δημοσιότητα και μετά τα ξεχνούν; Το να ανακοινώνει κάποιος την στάθμη του νερού δεν είναι πολιτική λαϊκή. Η πραγματική λαϊκή πολιτική είναι τον υπόλοιπο χρόνο να ετοιμάζεις υποδομές που θα αποτρέψουν τις καταστροφές. Οι υπεύθυνοι για την μη ύπαρξη υποδομών έχουν ονοματεπώνυμο και είναι οι διοικούντες. Είναι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα και από κοντά οι κρατικές δομές της Περιφέρειας και της Τοπικής Διοίκησης με τους εκάστοτε διαχειριστές τους που λίγα ψίχουλα για δόλωμα δίνουν για υποδομές υπέρ του λαού. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι μια πολιτική, ένα δρόμο ανάπτυξης με έργα υποδομών μέσα και υπηρεσίες με κριτήριο τις ανάγκες των ανθρώπων, της φύσης και συνολικά της κοινωνίας .
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ