in , ,

«Οι ανάγκες μας δεν μπαίνουν σε προεκλογική πλειοδοσία»

… γράφει η Μαρία Στρατάκη Μαυροφορου

«Οι ανάγκες μας δεν μπαίνουν σε προεκλογική πλειοδοσία»

Η συστηματική ενασχόληση με τα δημοτικά το τελευταίο διάστημα, έστω και ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος, με έκανε να δω στις πραγματικές τους διαστάσεις τα προβλήματα αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες του Δήμου Αγίου Νικολάου.
΄Οταν έρχεσαι σε επαφή με τους απλούς δημότες, τα στελέχη του Δήμου, αλλά και γενικότερα τους τοπικούς παράγοντες αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχουν ιδέες και διάθεση, ώστε να βελτιωθούν δομές και υπηρεσίες, να επαναπροσδιοριστούν προτεραιότητες και στρατηγικοί στόχοι, ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής προς όφελος των πολιτών.
Αυτά είναι και τα σημαντικά στοιχεία που αντιλήφθηκα από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση μου με τα στελέχη του συνδυασμού του Δημάρχου κ. Ζερβού προκειμένου να ενταχθώ σε αυτόν και αναμειχθώ ενεργά στις δημοτικές εκλογές. ΄Ηταν μια απόλυτα συνειδητή πράξη, γιατί πείστηκα ότι δεν θα εμπλακώ σε μια εκλογική διαδικασία με σκοπιμότητες και μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά σε μια ουσιαστική συμμετοχική διαδικασία προκειμένου να δημιουργηθούν ακόμα καλύτερες συνθήκες σε όλα τα επίπεδα για μας και τα παιδιά μας, που πεισματικά επιμένουμε να αγαπάμε αυτόν τον τόπο να δημιουργούμε σ αυτό τον τόπο, μα πάνω απ όλα μα ΖΟΥΜΕ σε αυτόν τον τόπο.
Όσο περνά ο προεκλογικός χρόνος και πυκνώνουν οι επισκέψεις από την Πρίνα, το Καλό Χωριό τον Κρούστα, την Κριτσά και τα Λακώνια μέχρι τους Ποτάμους, την Νεάπολη, το Βραχάσι, το Σίσι, την Μίλατο, τη Φουρνή και την Ελούντα, ο αρχικός μου ενθουσιασμός από αυτή την εμπειρία μετατρέπεται σε δημιουργικές σκέψεις, που όσο τις μοιράζομαι με τον Δήμαρχο και τους συνυποψήφιους μου και αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κοινή πλεύση, αισιοδοξώ οτι μπορούμε όλοι μαζί, πολίτες και δημοτική αρχή να πετύχουμε τους στόχους μας.
Στόχοι που έχουν να κάνουν με την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του Δήμου Αγίου Νικολάου, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς σοβινιστικές αντιλήψεις και προσπάθειες δημιουργίας πλαστών διλημμάτων.
Είναι ανάγκη να βρεθεί μια συνδυαστική λειτουργία των δύο βασικών πυλώνων ανάπτυξης της περιοχής, του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα, γεωργία κτηνοτροφία και μελισσοκομία.

Στον τουρισμό έχουμε ήδη επαναπροσδιορίσει κάποια πράγματα, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής προβάλλοντας τα με σύγχρονους θεματικούς οδηγούς . Ορισμένες περιοχές, όπως η Ελούντα είναι προορισμοί υψηλού τουριστικού status, όμως οι τουριστικές πύλες του Αγίου Νικολάου ανοίγουν με πρόγραμμα, για όλες τις κατηγορίες και ειδικά του εσωτερικού ή του θεματικού τουρισμού. Ο Δήμος Αγ.Νικολάου εκτός από διάσημος γίνεται και φιλικός προορισμός.

Πέραν όμως από την συμβολή του Δήμου στην ανάπτυξη πρέπει καθημερινά να δίνονται απαντήσεις για τις ανάγκες του δημότη, του επισκέπτη, και του επαγγελματία.
Δήμος με την ευρύτερη έννοια είναι τα σκουπίδια, είναι το κυκλοφοριακό, είναι τα πάρκα είναι οι πλατείες και οι δρόμοι, είναι οι παιδικές χαρές και τα σχολειά, είναι το κοινωνικό παντοπωλείο και η κοινωνική αλληλεγγύη, είναι ο διαχειριστής των δημοτικών τελών, είναι η συνεχής αναζήτηση και εξάντληση όλων των δυνατοτήτων χρηματοδότησης για μικρά και μεγάλα έργα.

Όποιο μοντέλο και όποιοι νόμοι κι αν διέπουν την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης πάντα υπάρχουν οι άνθρωποι που μπορούν και δίνουν τις μάχες τους για να μετατρέπουν τους δήμους σε κυψέλες δημιουργίας. ΄Εχουμε φύγει πια από την εποχή της απλής διαχείρισης και έχουμε μπει στην φάση της δημιουργικής πορείας , ξεκινώντας από απλές παρεμβάσεις μέχρι την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής.

Ο δήμος μας θα δώσει το χώρο και το χρόνο στην μάνα και στα παιδιά της, πρέπει να στεγάσει τα παιδικά όνειρα, νοιάζεται για τον μαθητή και τον φοιτητή, φροντίζει για τον πολιτισμό, στηρίζει τις οικογένειες, ενδιαφέρεται για τον επαγγελματία, διευκολύνει τους ηλικιωμένους, ειδικά στον αστικό ιστό βλέπει κάθε δημότη ή επισκέπτη και ως εποχούμενο και ως πεζό.

Μπορούν όλα αυτά να είναι τα αυτονόητα, όμως δεν μπορούν να μπουν στον αυτόματο πιλότο υλοποίησης και πολύ περισσότερο σε μια προεκλογική πλειοδοσία κι ένα ψηφοθηρικό αλισβερίσι, απαιτείται μια δημοτική αρχή που έχει αποποιηθεί το ρόλο του απλού διαχειριστή και ανοίγει τις πόρτες στην συμμετοχική και δημιουργική διαδικασία στην οποία χωρούν όλοι και οι ιδέες τους. Αυτό πιστεύω πως μπορεί να γίνει με δήμαρχο τον κ. Ζερβό Αντώνη καθώς βλέπω να συναντούνται οι ιδέες μας και πιστεύουμε πως η συμμετοχή όλων των πολιτών στα δημοτικά ξεκλειδώνει ευκαιρίες.
‘Ολοι μαζί μπορούμε να σχεδιάσουμε και να αλλάξουμε αυτή την περιοχή, κρατώντας αυτό που απλόχερα της χάρισε η φύση και αυτό ορίζει η παράδοση και ο πολιτισμός αιώνων. Μπορούμε ολοι μαζί!!!

Στρατάκη Μαρία
Δασκάλα
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό του Αντώνη Ζερβού, “Δικαίωμα στην Πόλη”
ΔΔ Νεάπολης