in ,

Νεάπολη: μια κρίσιμη περίοδος

Νεάπολη: μια κρίσιμη περίοδος

του Γιώργου Καφφετζάκη*

Λίγες μέρες πριν τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, είναι η στιγμή για να στοχαστούμε για το τι μέλλον οραματιζόμαστε για τον Δήμο μας, τις πόλεις και τα χωριά μας.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι και η Νεάπολη, η οποία χρόνια τώρα παρακολουθεί αποσβολωμένη τις εξελίξεις, με ακαθόριστο μέλλον, συγκεχυμένες στοχεύσεις, αποσπασματικές κινήσεις, εσωστρεφείς εκπροσωπήσεις και ελλειμματικές πολιτικές, κατατάσσοντάς την σε ουραγό των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Ο διαρκής εναγκαλισμός της Νεάπολης με αυτό που ονομάζουμε «Δημόσια Διοίκηση και Υπηρεσίες», κατέρρευσε ελέω οικονομικής κρίσης και αναπήδησης νέων «αγορών», με αποτέλεσμα να εμφανιστεί η «απογύμνωση» της ανετοιμότητας της Νεάπολης στην προοπτική μιας εναλλακτικής ανταγωνιστικής πρότασης που θα την έβγαζε από το τέλμα και την ερημοποίηση που βιώνει σήμερα.

Είναι λυπηρό να αντικρίζει κανείς την πάλαι ποτέ Ιστορική Πρωτεύουσα, όπως αρέσει να την αποκαλούν, να μαραζώνει και να καταρρέει καθημερινά, ανήμπορη να ακολουθήσει δρόμους ανάπτυξης και εξέλιξης.

Η ανάπτυξη δεν πέρασε από τη Νεάπολη διότι πολύ απλά, δεν υπήρξαν τα πολιτικά αισθητήρια για να αφουγκραστούν έγκαιρα το πολιτικό σκηνικό της κρίσης που δημιουργήθηκε και να οργανώσουν οι Διοικούντες ένα Plan B ανάπτυξης έξω από την πλήρη εξάρτηση μιας πόλης από την Δημόσια λειτουργία.

Ένα πλάνο οραματικής ανάπτυξης που θα οργάνωνε μια πόλη, μέσα από τον επερχόμενο και σταδιακό «απεγκλωβισμό» της από το Δημόσιο, σε μια φιλοσοφία ανάπτυξης μέσω της αναβάθμισης του επιπέδου της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Σε ένα επανασχεδιασμό της λειτουργίας της πόλης μέσω αναπλάσεων, πεζοδρομήσεων, ανάδειξης του Δημόσιου Κήπου, της πλατείας, ένταξης του πλούσιου κτηριακού αποθέματος σε διαδικασίες αξιοποίησης και ανάδειξης, της ανάπτυξης των αστικών και περιαστικών ποδηλατοδρόμων, τη σύνδεση της πλούσιας πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς, δηλαδή σε μια φιλοσοφία μια ανθρώπινης και φιλόξενης πόλης με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας ζωής, ικανές ώστε να προσελκύσουν επισκέπτες αλλά και μόνιμους κατοίκους, ως μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων περιοχών.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την λειτουργία του κέντρου αποκατάστασης, των νέων φυλακών και των σφαγείων, καθώς και των υπολοίπων δομών που θα μπορούσε να φιλοξενήσει η Νεάπολη, θα την καθιστούσαν ξανά ως ένα ισότιμο, αξιόλογο και δυνατό «παίκτη» σε αυτό που ονομάζουμε ως τόπο προορισμού και κατοικίας.

Η Νεάπολη είναι ο τόπος που με μεγάλωσε και με μόρφωσε και της οφείλω, ως ένα μικρό δείγμα της αγάπης μου, να θεμελιωθεί η ανάγκη δημιουργίας ενός άλλου διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης που σε βάθος χρόνου και με σταδιακή υλοποίηση να επιδιώξει την επανένταξή της στο Δημοτικό προσκήνιο.

Με αυτές τις γραμμές προτρέπω τον κόσμο του Δήμου μας να προκρίνει αυτούς που πιστεύει ότι έχουν το όραμα, τις ιδέες και τις γνώσεις ώστε να περάσουμε σε μια αλλαγή σελίδας και νοοτροπίας που θα στηριχτεί στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της ενδοχώρας του Δήμου.

*Γιώργος Καφφετζάκης

Δ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

Σύμβουλος Τ.Υ. ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Πρόεδρος της Ν.Ε. Λασιθίου ΤΕΕ/ΤΑΚ

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Νικολάου / Δ.Δ. Νεαπόλεως

«αλλάΖουμε τον Δήμο» Νίκος Κοκκίνης