in

Τι θα ισχύσει τον Ιανουάριο για τα ενοίκια όλων των επιχειρήσεων

Μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα καταβάλουν όλες οι ανοιχτές επιχειρήσεις που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ (του Απριλίου) τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος. Ωστόσο, η απόφαση δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν από το τέλος του μήνα, εξέλιξη που φέρνει στα όρια τους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που όχι μόνο δεν εισπράττουν τα ενοίκια από τους μισθωτές αλλά δεν εισπράττουν και από το κράτος την αποζημίωση.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει την απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου για το πρώτο δίμηνο του έτους για όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές και αμέσως μετά θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει:

-Τους όρους και τις υποχρεώσεις για τις κλειστές επιχειρήσεις για τις οποίες το ενοίκιο είναι μηδενικό για τους δύο πρώτους μήνες του έτους και

– Τη μείωση  του ενοικίου κατά 40% για τις ανοιχτές επιχειρήσεις που βρίσκονται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν το ενοίκιο στα τέλη του μήνα ενδεχομένως και στις αρχές του επόμενου μήνα, παραβαίνοντας τα μισθωτήρια που έχουν υπογράψει εξαιτίας της ολιγωρίας του οικονομικού επιτελείου. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε εκδώσει ήδη τη σχετική απόφαση αλλά για άγνωστο λόγο αποφάσισε να εκδώσει μία κοινή απόφαση για όλες τις επιχειρήσεις που πληρώσουν είτε μηδενικό ενοίκιο είτε μειωμένο.

Σημειώνεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών, πέρα από τη λίστα των κλάδων που είναι κλειστοί με κρατική εντολή και ως εκ τούτου απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου,  να προβεί στην άμεση έκδοση της απόφασης ορισμού των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου για τους οποίους θα ισχύσει η μείωση του μισθώματος κατά 40%, ώστε να παύσουν οι αμφισβητήσεις και να καταβληθεί εγκαίρως το 60% των μισθωμάτων αυτών.

Σημειώνεται ότι απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου μόνο οι κλειστές με κρατική εντολή. Συγκεκριμένα, δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο:

– Επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.
– Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α) ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.
– Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).
– Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.
– Τα βιβλιοπωλεία.
– Τα γυμναστήρια.
– Επιχειρήσεις του αθλητισμού.
– Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Η έκπτωση 40% αφορά στα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως “πληττόμενες” και τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και συνεπώς οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%.

Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων:

– Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα) που ενοικιάζουν επαγγελματικά ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ενοίκια το πρώτο δίμηνο του 2021 θα αποζημιωθούν για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. Με αυτόν τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή

– Για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα προβλέπεται αποζημίωση στο 60% του μισθώματος.

– Για τους ιδιοκτήτες των οποίων τα εισοδήματα από ενοίκια θα μειωθούν κατά 40% θα προβλεφθεί αποζημίωση 50% επί των απωλειών.

ΠΗΓΗ: capital.gr