in

Μήνυμα της ΝΟΔΕ Λασιθίου για την Εθνική Αντίσταση

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των Μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης, υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων, που με τις όποιες δυνάμεις τους αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν η πρώτη εμβληματική και γενναία πράξη αντίστασης ενάντια στην γερμανική κατοχή και το φασισμό. Η Ελληνική Πολιτεία καθιέρωσε την Επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης. Η μάχη αυτή, σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας πρωτοστάτησε στις μετέπειτα προσπάθειες για την εθνική συμφιλίωση, με αποκορύφωμα την συμμετοχή της στην κυβέρνηση Τζανετάκη, στην Οικουμενική κυβέρνηση και στην δια του νόμου άρση των συνεπειών του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου. Ήταν η παράταξη που υποστήριξε με πάθος ότι πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε το παρελθόν για χτίσουμε το μέλλον. Ο εμπνευστής μάλιστα της Εθνικής συμφιλίωσης ο Παύλος Μπακογιάννης, πότισε με το ίδιο του το αίμα το δέντρο της Εθνικής συμφιλίωσης, ώστε να ριζώσει και να αναπτυχθεί. Και αυτά θα πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι, γιατί κάποια πράγματα που σήμερα μας φαίνονται αυτονόητα, χρειάστηκαν κόπο και θυσίες για να γίνουν.
Μια μέρα σαν την σημερινή, θα πρέπει πάντα να μας φέρνει στο μυαλό τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας για την ελευθερία, αλλά και να μας δηλώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ποτέ ξανά δεν θα στρέψει όπλο αδελφός προς αδελφό και οι Έλληνες αδελφωμένοι θα ατενίζουμε το μέλλον από εδώ και στο εξής. Γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

ΝΟΔΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ