in ,

Εως τον Μάϊο του 2020 τα ραντεβού για το κτηματολόγιο στο Λασίθι

Μέχρι τον Ιούνιο του 2020 επεκτείνονται πλέον τα ραντεβού για την υποβολή δήλωσης στο κτηματολόγιο.

Οπως εκτιμάται, η δημοσιότητα των τελευταίων μηνών, σε συνδυασμό με την πρόσφατη αποστολή μηνυμάτων μέσω Τaxis, κινητοποίησε ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που δεν είχαν σπεύσει εμπρόθεσμα στη διαδικασία. Σε ορισμένες περιοχές, όπως το Λασίθι της Κρήτης, τα δικαιώματα που θα υποβληθούν μέσω ραντεβού είναι σχεδόν ίσα με όσα κατατέθηκαν εντός των προθεσμιών. Η επιλογή των ραντεβού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ολιγόμηνη μετάθεση το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του κτηματολογίου.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε κάθε περιοχή έχουν χρησιμοποιήσει τη διαδικασία της «εμπρόθεσμης δήλωσης», δηλαδή της υποβολής δικαιωμάτων με προκαθορισμένο ραντεβού, μετά τη λήξη της προθεσμίας. «Φτιάξαμε μια εφαρμογή με την οποία κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού χρησιμοποιώντας το όνομα, το ΑΦΜ, τα στοιχεία επικοινωνίας και τον αριθμό των δικαιωμάτων που θα δηλώσει. Αρχικά, κλείναμε ραντεβού για τους επόμενους δύο μήνες, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ομως η ανταπόκριση ήταν τέτοια που αρχίσαμε να προσθέτουμε μήνες», εξηγεί ο Γιάννης Αλαβάνος, από την «Κοινοπραξία για την Ανάπτυξη (5)» η οποία έχει αναλάβει τις μελέτες κτηματογράφησης του Λασιθίου και της Μεσσηνίας (η δεύτερη δεν έχει λήξει ακόμα). «Πλέον, τα ραντεβού στο Λασίθι φθάνουν τον Φεβρουάριο για το Οροπέδιο Λασιθίου, τον Απρίλιο για τον Αγιο Νικόλαο και τη Σητεία, τον Μάιο για τη Νεάπολη και την Ιεράπετρα».
Σύμφωνα με στοιχεία του μελετητή, σε σύνολο 543.000 προεκτιμώμενων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, συνελέγησαν 244.300 μέσω της «κλασικής» διαδικασίας, ενώ έχουν κλειστεί 23.400 ραντεβού για να κατατεθούν ακόμα 250.100. «Πιστεύω ότι ο τελικός αριθμός των δικαιωμάτων που θα υποβληθούν πιθανόν να είναι τελικά έως 20% μικρότερος. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι εμφανίστηκαν οι ιδιοκτήτες, έχουμε στοιχεία επικοινωνίας, κλείνουμε ραντεβού και προσεγγίζουμε το 100% των δικαιωμάτων», λέει ο κ. Αλαβάνος.
Ανάλογη είναι η εικόνα που έχει ο Γιώργος Δημητρίου από τη «Χωρομετρία», η οποία έχει αναλάβει τις μελέτες Βοιωτίας και Φωκίδας. «Εχουμε κλείσει 26.000 ραντεβού έως τον Ιούνιο, μέσω των οποίων θα υποβληθούν ακόμα 188.000 δικαιώματα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο θα κατατεθούν 270.000 δικαιώματα έως το τέλος Απριλίου, στην Αιτωλοακαρνανία 85.000 έως το τέλος Μαρτίου», αναφέρει. «Κατά τη γνώμη μου, αυτό που αποδεικνύεται είναι το αυτονόητο: ότι δεν μπορεί να γίνει κτηματολόγιο με τόσο ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Τώρα πρέπει η κατάσταση να εξομαλυνθεί με τη βοήθεια της “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, καθώς θα γίνει συλλογή και εξέταση τόσο μεγάλου όγκου δηλώσεων εκτός του χρονοδιαγράμματος της μελέτης».
«Από την εικόνα που έχουμε, τα ραντεβού φθάνουν πλέον στο καλοκαίρι. Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, καθώς θα αυξήσει τουλάχιστον κατά 20%-25% τις δηλώσεις που έχουν ήδη συλλεγεί», αναφέρει ο Σωτήρης Λιάρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ). «Με τον τρόπο αυτόν, οι δηλώσεις θα ξεπεράσουν σε όλες τις περιοχές το 70%-80% του συνόλου μέσα σε λίγους μήνες, μια διαδικασία που υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν ένα με δύο έτη. Πάντως, εκτιμώ ότι ο αριθμός των δικαιωμάτων που τελικά θα κατατεθούν με ραντεβού τους επόμενους μήνες, θα είναι πιο μικρός από αυτόν που έχει δηλωθεί. Και αυτό γιατί οι επαγγελματίες που αναλαμβάνουν την κατάθεση δηλώσεων δεν προλαβαίνουν να κάνουν τοπογραφικά, να πάρουν συμβόλαια, πιστοποιητικά κ.λπ. και δηλώνουν δύο ραντεβού για το ίδιο άτομο, ή περισσότερα δικαιώματα».
Ως αποτέλεσμα της δημοτικότητας της διαδικασίας της «εμπρόθεσμης δήλωσης», η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» πιθανότατα θα πρέπει να μεταθέσει την επιβολή προστίμων (την ενεργοποίηση των οποίων έχει προαναγγείλει) για όσους δηλώνουν εκπρόθεσμα δηλώσεις. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και η εταιρεία θα προχωρήσουν σήμερα σε ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία του έργου και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν για την ολοκλήρωσή του.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr