in

Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας, διαβάστε την περίληψη του απολογισμού της δημοτικής αρχής Αγ. Νικολάου

Με την φράση αυτή περιέγραψε το έργο της παρούσας δημοτικής αρχής ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός στην θεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης
θα ακολουθήσει το βίντεο της συνεδρίασης
Το Δ.Τ του Δήμου
Με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής (2014-2018), συνεδρίασε σήμερα (20/3) το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, παρουσία  προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και εκπροσώπων συλλογικών φορέων.
Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, αναφερόμενος στο δυσμενές πολιτικό τοπίο, που κλήθηκε η Δημοτική Αρχή να διαχειριστεί ήδη από το 2015, τόνισε : ότι τόσο τα capital control, όσο και η αλλαγή του νόμου για έργα και προμήθειες τον Αύγουστο του 2016, αποτέλεσαν τροχοπέδη σε μια σειρά έργα ανά την Ελλάδα, και τοπικά, καθιστώντας τις σχετικές διαδικασίες ως ιδιαίτερα χρονοβόρες.
Παρά τις αντιξοότητες – ανέφερε -…”Ανασκουμπωθήκαμε, βάλαμε κάτω το κεφάλι, δουλέψαμε με πρόγραμμα και επιμονή ” , επισημαίνοντας, ότι η στόχευση της δημοτικής αρχής, είχε σαφείς και συγκεκριμένους στόχους.
Εν προκειμένω :Καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών / Υποδομές / e-government.
Διαχείριση της καθημερινότητας του δημότη ( καθαριότητα, συντηρήσεις ) .
Ολοκλήρωση των ευρισκομένων σε εξέλιξη έργων, καθώς και αξιοποίηση των υφισταμένων ώριμων μελετών.
Μελέτη, ωρίμανση και δημοπράτηση νέων έργων σύμφωνα με την φιλοσοφία και το πρόγραμμά μας .
Ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του δύσκολου οικονομικού τοπίου αλλά και στην στήριξη των εξαιρετικών εκδηλώσεων και αθλητικών γεγονότων που καθιερώθηκαν (Εθελοντισμός)  .
Εξωστρέφεια του Δήμου, στήριξη της μονοκαλλιέργειας της περιοχής, του τουρισμού, αναδεικνύοντας ισότιμα όλες τις περιοχές του Δήμου, με κύρια αιχμή την ολοκλήρωση του φακέλου για την ένταξη της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO, και υποβολή του στον διεθνή οργανισμό στο Παρίσι .
Παρακολούθηση και προώθηση των μεγάλων θεμάτων του Δήμου(Θέματα νοσοκομείου, ΒΟΑΚ, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κλπ ) .
Εξορθολογισμός  , οργάνωση και λειτουργία Νομ. Προσώπων του Δήμου .
 
Πρώτος μας στόχος η ολοκλήρωση του φακέλου για την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο προστατευόμενων μνημείων της Unesco
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, αναφερόμενος στην στόχευση της παρούσας δημοτικής αρχής που σχετίζεται με την ολοκλήρωση του φακέλου για την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO, καθώς και στην υποβολή του σχετικού φακέλου, στον Διεθνή Οργανισμό, επεσήμανε ότι η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, θα δώσει μια σημαντική αίγλη στην περιοχή, απ όπου ξεκίνησε ο τουρισμός στην Κρήτη.
Σύμφωνα με την ενημέρωση ο φάκελος της υποψηφιότητας θα υποβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ το 2020, θα συζητηθεί στην Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, στην παραπάνω συνεδρίαση παρουσίασε μεταξύ άλλων τους άξονες και την στόχευση της παρούσας δημοτικής αρχής.

Η παρουσίαση σε περίληψη
Πραγματοποιούμε σήμερα τον 3ο απολογισμό έργου, της παρούσας δημοτικής περιόδου . Ο πρώτος έγινε το 2016, ο 2ος το 2017 και ο 3ος σήμερα – που ουσιαστικά είναι και απολογισμός θητείας – μέχρι τώρα .
Ο σεβασμός μας στην εντολή των συμπολιτών μας υποχρέωνε, αλλά και το σημαντικό έργο που επιτελούσαμε μας οδηγούσε στο να ενημερώνουμε – με παρρησία – τους συνδημότες μας για την πορεία της εντολής που μας είχαν δώσει . Θέλαμε να τους έχουμε κοινωνούς και συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας . Και δεν φοβηθήκαμε την συζήτηση, την αντιπαράθεση ιδεών για το καλό του τόπου και την εξαιρετική συνεργασία μας με όλους τους προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων που είχαν στόχο την πρόοδο του τόπου  τους και όχι την στείρα αντιπαράθεση . Και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό . Όπως ευχαριστούμε και το προσωπικό του δήμου που αντιλήφθηκε – στην πλειονότητά του – την διαφορετική λογική λειτουργίας μας , με στόχο – πάντα – την εξυπηρέτηση του δημότη μας.
Το διάστημα αυτό διαχειριστήκαμε ένα μοναδικά δυσμενές πολιτικό τοπίο, για την ελληνική κοινωνία και διοίκηση :

  • Capital control  το 2015. Διαδικασία που επηρέασε την λειτουργεία του Δήμου όχι τόσο λόγω περιορισμού των πιστώσεων μας αλλά κυρίως διότι επηρέασε τους εργολάβους και τους προμηθευτές που συνεργάζονταν με τον Δήμο δημιουργώντας πρόσθετες καθυστερήσεις στην πρόοδο των δράσεων μας.
  • Αλλαγή του νόμου για έργα και προμήθειες τον Αύγουστο του 2016, που μπλοκάρισε για μιά ολόκληρη διετία την δημοπράτηση έργων και προμηθειών , μικρών και μεγάλων , σε όλη την Ελλάδα , επιβάλλοντας διαδικασίες τραγικά χρονοβόρες, που οδηγούν σε αδυναμία απορρόφησης των λίγων χρημάτων που μας διατίθενται .

Όμως ανασκουμπωθήκαμε. Βάλλαμε το κεφάλι κάτω και δουλέψαμε. Δουλέψαμε πολύ. Με όρεξη . Με φρέσκιες ιδέες . Με πρόγραμμα.  Με επιμονή . Και σαφείς στόχους.
Η πολιτική μας αυτή την περίοδο , στηρίχθηκε στους παρακάτω άξονες :

  1. Καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών ( Υποδομές / e-government )
  2. Διαχείριση της καθημερινότητας του δημότη ( καθαριότητα, συντηρήσεις ) .
  3. Σεβόμενοι την συνέχεια των δημοτικών αρχών, ολοκλήρωση των ευρισκομένων σε εξέλιξη έργων, καθώς και αξιοποίηση των υφισταμένων ώριμων μελετών.
  4. Μελέτη, ωρίμανση και δημοπράτηση νέων έργων σύμφωνα με την φιλοσοφία και το πρόγραμμά μας , με ορίζοντα πέραν της παρούσας και επόμενης δημοτικής περιόδου .
  5. Ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του δύσκολου οικονομικού τοπίου αλλά και στην στήριξη των εξαιρετικών εκδηλώσεων και αθλητικών γεγονότων που καθιερώθηκαν (Εθελοντισμός)  .
  6. Εξωστρέφεια του Δήμου, στήριξη της μονοκαλλιέργειας της περιοχής μας του τουρισμού, αναδεικνύοντας ισότιμα όλες τις περιοχές του Δήμου, με κύρια αιχμή την ολοκλήρωση του φακέλου για την ένταξη της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO, και υποβολή του στον διεθνή οργανισμό στο Παρίσι .
  7. Παρακολούθηση και προώθηση των μεγάλων θεμάτων του Δήμου ( Θέματα νοσοκομείου, ΒΟΑΚ, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κλπ ) .
  8. Εξορθολογισμός  , οργάνωση και λειτουργία Νομ. Προσώπων του Δήμου .

 
Και σήμερα είμαστε εδώ, μπροστά σας, υπερήφανοι για το έργο που έχει επιτελεσθεί, με την βοήθεια και των υπηρεσιών του Δήμου.
 
Το είχαμε δηλώσει πολύ νωρίς, ότι για την παρούσα δημοτική αρχή, πρώτος στόχος θητείας, ήταν η ολοκλήρωση του φακέλου για την ένταξη της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO, και η υποβολή του στον διεθνή οργανισμό στο Παρίσι .
Ένας στόχος πολύ μεγάλος για τον δήμο, αφού η επίτευξή του θα δώσει άλλη αίγλη και σημασία στην περιοχή. Θα αποκτήσουμε ένα σημαντικό  brand name που θα εξελιχθεί διαχρονικά σε σταθεροποιητικό παράγοντα του τουριστικού μας προϊόντος στο μέλλον.
Η Κρήτη δεν έχει άλλο μνημείο στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO . Από την περιοχή μας ξεκίνησε ο τουρισμός στην Κρήτη . Από δω ξεκινά και η ανάδειξη της πολιτιστικής του διάστασης, που αποτελεί καθοριστική ειδοποιό διαφορά του ελληνικού τουρισμού .
Στην προσπάθεια μας αυτή υπήρξε εξαιρετική συνεργασία αφ’ ενός μεν αρχικά με την 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων , και στην συνέχεια με την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου . Και φυσικά δεν θα ολοκληρωνόταν το εγχείρημα αν δεν υπήρχε από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού η πολιτική βούληση και η υποστήριξη του όλου εγχειρήματος και ιδιαιτέρως της Γεν. Γραμματέως κ. Βλαζάκη .
Ο φάκελος λοιπόν υπεβλήθει τέλη Ιανουαρίου . Το 2019 προβλέπεται η αξιολόγησή του από τις ‘’τεχνικές’’ επιτροπές της UNESCO και τον Ιούνιου του 2020  θα συζητηθεί στην Γεν. Συνέλευση του παγκόσμιου οργανισμού .
Η αναζήτηση και επίτευξη του μεγάλου αυτού στόχου, που ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια του Δήμου, δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την διαχείριση και των θεμάτων που αποτελούν βασική αρμοδιότητα και υποχρέωση των Δήμων .
Τους άξονες που κινηθήκαμε αυτή την περίοδο τους περιέγραψα παραπάνω . Ας δούμε λοιπόν τι έγινε, σε κάθε ένα απ’ αυτούς .
 

  1. Καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών / Υποδομές

1.1. Οργάνωση υπηρεσιών
Μετακινηθήκαμε σε νέο κτίριο όλοι μαζί,
Βελτίωση της εισπραξιμότητας μας , κατά 50% , αλλά και η οργάνωση της είσπραξης των οφειλόμενων σύμφωνα με τις διατάξεις .
Συμπεριληφθήκαμε στην πιλοτική ομάδα δήμων σε όλη την Ελλάδα για την οργάνωση και λειτουργία γραφείου εσωτερικού ελέγχου που στόχο έχει την στήριξη των υπαλλήλων και την καλύτερη λειτουργία του Δήμου.
Προς τον σκοπό της καλύτερης οργάνωσης έγιναν ακόμα :
1.1.2. 2ος Δικηγόρος / Νομική Υπηρεσία
1.1.3. Ημέρα κοινού κάθε εβδομάδα .
1.2. Υποδομές
Η βελτίωση των υποδομών αποτέλεσε  βασικό στόχο μας αυτή την περίοδο . Έτσι :
1.2.1. Λειτουργία 7ου Νηπιαγωγείου :
1.2.2. Αγορές ακινήτων
 

  • Ολοκληρωμένες αγορές

 

        • Καλό Χωριό (Αρνικού) 58.000 € :
        • Αγορά ακινήτου στο ‘’Μαυρικιανό’’ Ελούντας , 25.000 € :
        • Χουμεριάκο, Ρωμάνα Πορτέλα, 170.000 € :
        • Καστέλι Φουρνής, 15.000 € :
        • Άγιος Νικόλαος, Αγ. Τριάδα, 180.000 € :  
        • Αγορά οικοπέδου στο Σίσσι για την κατασκευή γηπέδου, 70.000 € :

 

  • Αγορές που έχουν σταλεί στον συμβολαιογράφο και εκκρεμεί  η υπογραφή συμβολαίου .

 

        • Πυροσβεστική, 450.000 € :
        • Κριτσά, ‘’Κουτάραντος’’, 110.000 € :
        • Τμήμα ακινήτου της οικίας του Αγά στο Τσιφλίκι ( διατηρ. κτίσμα), 180.000 € :
        • Ξεροπόταμος , Άγιος Νικόλαος , 25.000 € :

 

  • Αγορές σε εξέλιξη ( Έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις από το ΔΣ και αναμένονται οι εγκρίσεις )

 

      • Πρωτοβάθμια υγεία Ελούντα , Κριτσά :
      • Βρουχάς , πλατεία :
      • Κριτσά :
        • Οικόπεδο δίπλα στο σχολείο,
        • Μικρά ακίνητα στην αριστερή πλευρά του δρόμου προς Κρούστα για την βελτίωση του κοινοχρ. χώρου .
      • Λούμας, πρόκειται για ακίνητο όμορο του λειτουργούντος νεκροταφείου
      • Επέκταση Β’ Νεκροταφείου Αγίου Νικολάου .
      • 3η πράξη αναλογισμού Αγ. Τριάδας : 45.000€ .
      • Μύλος , στην περιοχή ‘’Μύλος’’  : 55.000 € :
      • Τρίγωνο στην περιοχή του ‘’Αμμουδιού’’:
      • Διάνοιξη δρόμου στον Κρούστα :
      • Άγιος Αντώνιος :

1.2.3. Διεκδίκηση  ακινήτων Δημοσίου
1.2.3.1. Ειρηνοδικείο :
1.2.3.2. Τελωνείο / Λιμεναρχείο .
1.2.3.3. Κτίριο ΕΟΜΜΕΧ / Φρουραρχείο .
1.2.4. Ενεργοποίηση 2ου νεκροταφείου Κριτσάς
1.3. Τακτοποίηση εκκρεμών θεμάτων .
1.3.1. Απόδοση ακινήτου στην Πυροσβατική
1.3.2. Σφαγεία στις Κουρούνες
1.3.3. Εκκαθάριση Αναπτυξιακής Βραχασίου
1.3.4. Τακτοποίηση οφειλών ΝΠ προς ΔΕΥΑΑΝ : ΠΑΟΔΑΝ , ΔΑΕΑΝ , Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ήρθαν σε συνεννόηση με την ΔΕΥΑΑΝ και οι οφειλές των ΝΠ προς την εταιρεία, έχουν περιοριστεί θεαματικά.
ΣΕΠΕΔΑΝ : 39.753 € (Εξωφλημένο)
Λιμενικό Ταμείο : 86.541 € (Εξωφλημένο)
ΠΑΟΔΑΝ : περίπου 300.000 € . Απομένουν ακόμη 90.000 €
που είναι σε ρύθμιση .
ΔΑΕΑΝ :
1.3.5. Παραδοσιακού Καφενείου Μιλάτου, 314.455 € .
1.3.6. Πληρωμή σύμβασης Νεάπολης  138.000 € (Κέντρο Περιβαλλοντ. Εκπαίδευσης)
1.3.7. Πληρωμή οφειλής αντλιοστασίου ύδρευσης Νεάπολης  59.000 € :
1.3.8. Πληρωμή οφειλής δικηγόρου ( Πράσινο Λαγκού ) , 32.000 € :
1.3.9. Κληροδοτήματα : Καταγράφηκαν λοιπόν 14 κληροδοτήματα και 2 ιδρύματα.
 
1.4. e-government
1.4.1. Soft ενέργειες

  • Καθιέρωση ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου
  • Ελεύθερο wifi στο κτίριο του Δήμου
  • Sites του Δήμου ( υπηρεσιακό , τουριστικό )
  • Διαχείριση social media

1.4.2. Free WiFi στην πόλη του Αγ. Νικολάου, Νεάπολη και Ελούντα
 
1.5. Περιβαλοντικά
1.5.1. Net Metering
1.5.2. Σύμφωνο των Δημάρχων
1.5.3. Eco Week
1.5.4. Εβδομάδα ευρωπαϊκής κινητικότητας
 

  1. Διαχείριση της καθημερινότητας του δημότη .

2.1. Καθαριότητα
H καθαριότητα του δήμου αποτελεί μόνιμο στόχο βελτίωσης .
Βελτιώθηκε η λειτουργία του ΧΥΤΑ με την συντήρηση της λίμνης των στραγγιδίων ενώ γίνεται και συνεχής ανανέωση του στόλου των οχημάτων .
Αγοράστηκαν :

  • δύο μικρά φορτηγά (Piaggio)
  • η προμήθεια καδοπληντυρίου, απορριμματοφόρου, εκσκαφέα, και ενός βαν , ενώ θα επαναληφθεί η άγονη δημοπρασία για δύο φορτηγά. Ήδη παραδόθηκε ο εκσκαφέας και το βαν ενώ μέσα στον Απρίλιο παραδίνονται το απορριμματοφόρο και το καδοπληντύριο .
  • Προμήθεια νέων κάδων.
  • Το ζήτημα του προσωπικού που μας ταλαιπώρησε το 2018 ομαλοποιείται οπότε και το θέμα αυτό θα επανέλθει στα καλά επίπεδα που το είχαμε φτάσει .
  • Εγκαταστήσαμε κάδους συγκέντρωσης ρούχων ,
  • Γίνεται προσπάθεια σωστής λειτουργίας της ανακύκλωσης, παρ’ όλη την δυσλειτουργία του κέντρου ανακύκλωσης στο Ηράκελιο.

 
2.2. Μικροέργα / Μικροεπισκευές / Αγροτική οδοποιία .
Η συνεχιζόμενη αποστελέχωση των υπηρεσιών του δημοσίου έχει οδηγήσει στην πλήρη ανυπαρξία συνεργείων μικροεπισκευών και άμεσης παρέμβασης από πλευράς δήμου ώστε να αντιμετωπίζονται , τα  μικρά καθημερινά – αλλά πολύ σημαντικά – θέματα . Δυνατότητα επαναστελέχωσης – λόγω περιορισμών προσλήψεων – δεν υπήρχε και δεν υπάρχει για τον ίδιο λόγο. Ξεκινήσαμε λοιπόν να  αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με τις εργολαβίες υποδομών, δηλαδή εργολαβίες ποσοτήτων εργασιών, όχι προσδιορισμένων χωρικά . Το 2016 διατέθηκαν 300.000 €, το 2017 800.000 € και το 2018 495.000 € . Η μέθοδος αυτή, που εφαρμόζεται και από άλλους δήμους σήμερα, θέλει βελτίωση ως προς την αποτελεσματικότητα . Και κάθε χρόνο κάνουμε σημαντικά βήματα .
Παράλληλα μισθώνουμε μηχανήματα, χωριστά για κάθε μιά από τις τρεις δημοτικές ενότητες για χωματουργικές εργασίες, που παράλληλα με τα δικά μας μηχανήματα και τους χειριστές του Δήμου συντηρούν το αγροτικό μας δίκτυο με βάση πρόγραμμα που διαμορφώνεται με τους προέδρους, στην προσπάθεια να υπάρχει ίση αντιμετώπιση όλων, ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση του δικτύου.
 
2.3. Κυκλοφοριακά .
Η βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας αποτελεί βασικό στοιχείο ποιότητας ζωής , δημοτών και παρεπιδημούντων .

  • Ανασυντάχθηκε λοιπόν η υφιστάμενη κυκλοφοριακή μελέτη από το ίδιο τεχνικό που ασχολείται με τον Δήμο από το 1989 .

μονοδρόμηση της Πολυτεχνείου και εξομαλύνθηκε η  κυκλοφορία στον κεντρικό δρόμο στον κόμβο Πολυτεχνείου / Ρούσου Κούνδουρου .

  • Έχει μελετηθεί και έχουν παραδοθεί σχέδια για την βελτίωση των κόμβων Αμμουδίου , Σκλαβενίτη , Καραμανλή .
  • μονοδρόμηση του παραλιακού δρόμου  
  • σύνταξη Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής κινητικότητας ( ΣΒΑΚ )
  • Διευθετήθηκε η κυκλοφορία στην πλατεία της Ελούντας με μικρό round about και δόθηκε λύση  στο θέμα της στάθμευσης, και στην πλατεία , αλλά και για τα τουριστικά λεωφορεία.

 

  1. Σεβόμενοι την συνέχεια των δημοτικών αρχών να ολοκληρωθούν τα ευρισκόμενα σε εξέλιξη έργα και να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες ώριμες μελέτες.

 
Ανασκουμπωθήκαμε, συνειδητά ‘’πήγαμε’’ πίσω την δική μας πολιτική, για να μην εκτεθεί ο Δήμος Αγίου Νικολάου και να ολοκληρωθούν τα έργα που εξελίσσονταν. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε το κλείσιμο της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2007-2013 με την υποχρέωση να ολοκληρώσουμε έργα που είχαν ενταχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τα οποία είχαν  πολλά σοβαρά νομικά ζητήματα , και των οποίων η πρόοδος ήταν πολύ μικρή όταν αναλάβαμε και κινδύνευαν με απένταξη αφού είχε απορροφηθεί μέχρι 31/8/2014, μόνο το 16,70% της προβλεπόμενης πίστωσης ( 900.000 € έναντι 5.400.000 € ). Η μη ολοκλήρωσή τους θα σήμαινε χρηματοδότηση του εναπομένοντος τμήματος – του μεγαλύτερου δηλαδή – από ίδιους πόρους αλλά και επιστροφή των καταβληθέντων ποσών !!!. Η επιλογή μας λοιπόν ήταν μονόδρομος .
Έτσι ολοκληρώσαμε το έργο του Σταυρού που όταν το παραλάβαμε (01/09/2014) είχε υλοποιηθεί μόλις το 24% του συμβατικού αντικειμένου .
Αντίστοιχα, από τα ΟΣΑΠΥ ( αναπλάσεις χωριών ), υπήρχαν εργολαβίες που δεν είχαν ξεκινήσει καν, όταν αναλάβαμε (Καλό Χωριό, Πάνω Μρ/λο, κλπ) και τις ολοκληρώσαμε έστω και αν διαφωνούσαμε με την λογική των έργων αυτών !!!
 

  1. Μελέτη, ωρίμανση και δημοπράτηση έργων σύμφωνα με την φιλοσοφία μας .

 
Δυστυχώς η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε ωριμάσει μελέτες που θα μπορούσε η επόμενη δημοτική αρχή να στηριχθεί για να παραχθεί έργο , όχι μόνο σε σοβαρούς άξονες ( σχολική στέγη, θαλάσσιο μέτωπο, κλπ) αλλά ούτε καν σε δευτερεύοντες άξονες .
Αφού ολοκληρώσαμε λοιπόν τα ημιτελή έργα, ξεκινήσαμε την μελέτη και ωρίμανση έργων μακράς πνοής με αιχμή την σχολική και προσχολική στέγη και το παραλιακό μέτωπο .
4.1. Έργα
 

  • Ολοκληρωμένα έργα

 
Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τα παρακάτω έργα :

    • Μονώσεις σχολείων ( 2015 ) 202.120 € . ( 1ο & 4ο Δημοτικό,  2ο Νηπιαγωγείο και 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο )
    • Βελτίωση ΧΥΤΑ ( στραγγίδια ) : 9.000 € .
    • Αύλειος χώρος 1ου Δημ. Σχολείου : 34.000 € .
    • Μακεδονομάχων, Λίμνη, Θερμοπυλών, κλπ : 100.000 € .
    • Βρυσαλάκι ( Νεάπολη ) : 12.000 € .
    • Υποδομές 2015 495.000 € :
    • Αγροτική οδοποιία :
    • Ασφαλτόστρωση Ελούντας – Πλάκας ( Περιφέρεια ) 400.000 € .
    • Κουφώματα ΕΠΑΛ Νεάπολης :
    • Επεκτάσεις δημοτ. φωτισμού: 170.000 €. Κάθε χρόνο
    • Υποδομές     2016 :    300.000 € .
    • Φωτισμός κεντρικού δρόμου  : 25.000 € .
    • Φωτισμός κόμβου Νεάπολης ( Περιφέρεια )  74.000 € .
    • Γήπεδο Αμμούδας ( Περιφέρεια ) : 235.000 € .
    • Συντήρηση Γλυπτών Δήμου Αγ. Νικολάου , 8.500 € .
    • Ανέγερση μνημείου ηρώου στο Σίσσι .
    • Ερευνητικός σταθμός Πανεπιστημίου Φινοκαλία : ( 74.000 € + 20.000 €)

 
4.1.2. Έργα σε εξέλιξη

    • Διαμόρφωση πλατείας Βερντέν 316.000 €
    • Πεζοδρόμια Ελούντας (Πλατεία και από Αγ. Κων)νο προς Πλάκα).121.000 €
    • Νεκροταφείο Αγ. Γεωργίου Ελούντας 120.000 €
    • Υποδομές 2017 – 2018 1.295.000 € :
      • 2017 800.000 € ( 500.000 + 300.000 )
      • 2018 495.000 €
    • Παραλιακό μέτωπο Αμμουδάρας : 60.000 € .
    • Γήπεδο Σισσίου : .
    • Βελτιώσεις δικτύων ΔΕΗ

Για την βελτίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος προχωράμε στον περιορισμό της αισθητικής εικόνας τον δικτύων της ΔΕΗ .

  • Λενικά  64.000 €:
  • Περιοχή ‘’Πηγαϊδάκια’’ : 157.000 €  .
  • Βρουχάς 32.000 € :

 
 

  • Μελέτη / ωρίμανση νέων έργων που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης ή υπογραφής συμβάσεων ή ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα :

 
Παρ’ όλη την αποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας, που αυτή την περίοδο απώλεσε 10 υπαλλήλους, συντάχθηκαν 50 μελέτες συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 19.500.000 € !!! Τεράστιο έργο μέσα σε 4 χρόνια !!! Και με λιγότερο προσωπικό απ’ ότι στην αρχή της τετραετίας .
Βασικός άξονας της πολιτικής μας ήταν η αντιμετώπιση των ζητημάτων της προσχολικής και σχολικής στέγης . Έτσι , εκτός από το πρώτο έργο μονώσεων σχολικών μονάδων που έχει ήδη ολοκληρωθεί,  προχωρήσαμε σε δύο σημαντικά έργα που λύνουν ολοκληρωτικά ζητήματα επάρκειας υποδομών συγκεκριμένων περιοχών , τον Βρεφικό σταθμό Αγίου Νικολάου και το συγκρότημα Γυμνασίου / Λυκείου Νεάπολης.

      1. Βρεφικός σταθμός Αγίου Νικολάου  4.500.000 εκ. € .
      2. Γυμνάσιο/Λύκειο Νεάπολης  2.425.000 εκατ. € .

.

      1. Συντήρηση ΡΕΞ : 560.000 € .
      2. Ασφαλτοστρώσεις/Τσιμεντοστρώσεις/Πλακοστρώσεις 2018 : 3.500.000 € .  
      3. Δρόμος ‘’Κάμπος Κριτσάς’’ – Αγ. Σύλλας Καλού Χωριού :    800.000 €.
      4. Open Mall : 1.500.000 € .
      5. Αντικατάσταση στέγης σχολείου Φουρνής :    60.000 € .   
      6. Κοινόχρηστοι / Αθλητικοί χώροι / Skate park : 850.000 € .
      7. Παιδικές χαρές ( 42 συνολικά / 2 έργα ) : 850.000 € .
      8. Φωτισμός Led : 3.500.000 € .
      9. Αλιευτικό καταφύγιο Καλού Χωριού :

 
 

  • Leader

 

      1. Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ‘’Φινοκαλιά’’ 263.000 € .
      2. Δημιουργία χώρου αναψυχής και υπαίθριου κέντρου επιμόρ-φωσης ‘’Κιβωτός σπόρων’’ , Λακώνια, 279.000 €.
      3. Δημιουργία πράσινων σημείων για την αποκομιδή απορριμμάτων 480.000 €.
      4. Στηθαία ασφαλείας ‘’Χαυγά’’ : 147.600 € .
      5. Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) : 4.000.000 € .
        1. Διαμόρφωση οδού Πλαστήρα .
        2. Έργα υποδομής στην Σπιναλόγκα .  μολίσκος πρόσβασης 350.000 € και βιολογικός καθαρισμός (compact system) 350.000 € .
        3. Έργα ΔΕΥΑΑΝ 900.000 € .
      6. Αύλειος χώρος 1ου Γυμνασίου :   50.000 € .
      7. Αντικατάσταση πλαστικών ταπήτων Κριτσάς , Ελούντας, ταρτάν Αγ. Νικολάου , 800.000 €.
      8. Πλαστικός τάπητας γηπέδου Σισίου, 200.000 € :   
      9. Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών Δήμου Αγ. Νικολάου : 218.000 € .
      10. Άγιος Παντελεήμων , Καλό Χωριό , 37.000 €.

 
 

  • Μελέτες

 
Οι παρακάτω μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και αρκετές προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός του 2019 .

      1. Κοινόχρηστος χώρος ΒΑ ΕΠΑΛ Αγίου :
      2. Γέφυρα Ξεροποτάμου .
      3. Πλατεία Ελούντας .
      4. Δημοτικό κτίριο Σισσίου  .
      5. Φάρος Αφορεσμένου :
      6. Δρόμος ανατολικά σχολείων (Νεάπολη) :
      7. Μονή Φραρού (Νεάπολη) :
      8. Δρόμοι νερού και θρησκείας (Νεάπολη).
      9. Πλατεία Νεάπολης .
      10. Κάτω πλατεία Κριτσάς ( πλατεία Μελίνας Μερκούρη ) .
      11. Προστασία, οργάνωση και ανάδειξη κόλπου Ελούντας .
      12. Σύστημα  GIS .
      13. Μελέτες επί του παλαιού ΒΟΑΚ, που αφορούν τον Δήμο, και συντάσσονται από τον ΟΑΚ .
        1. Διαμόρφωση διατομής εντός του οικισμού Ίστρον, Καλού Χω-ριού:
        2. Διαμόρφωση κόμβου Κριτσάς και κόμβου Λακωνίων
        3. Διαμόρφωση κόμβου στην περιοχή Σεληνάρι/Τάρμαρος για πρόσβαση σε Βραχάσι / Σίσσι / Μιλάτο .
      14. Interreg Ελλάδα – Κύπρος .
      15. Μελέτες λιμενικών έργων Σισσίου – Μιλάτου :

 

    1. Προμήθειες
      1. H)Y  .
      2. Ορθοφωτοχάρτες , 75.000 € .
      3. Προμήθειες στα πλαίσια του ‘’Φιλόδημος’’ , 245.000 € :

 
 

  • Πολεοδομικά / Χωροταξικά ζητήματα

 

      1. Έγκριση παρεκκλίσεων δόμησης στο νέο σχέδιο Νεάπολης .
      2. Σημειακές τροποποιήσεις ΣΧΟΟΑΠ :
      3. Σχέδια πόλης οικισμών  :

 
 

  • Προγραμματικές Συμβάσεις

 

    1. Περιφερειακός Ελούντας (Παράκαμψη Σχίσματος). 250.000 € :
    2. Αρχαιολογία
      1. Ανασκαφική έρευνα  (Σταυρός) Δήμου Αγ. Νικολάου :  200.000 € .
      2. Ανασκαφική έρευνα   Δρήρου : 60.000 € .
      3. Ενάλιες αρχαιότητες, Κανάλι Ελούντας :  60.000 € .
      4. Φωτισμός Σπιναλόγκας (Βελτίωση – συντήρηση) : 160.000 € .
      5. Πανεπιστήμιο Αθηνών / Σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών . 44.000 €

 

  1. Ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας για αντιμετώπιση του δύσκολου οικονομικού τοπίου ( Εθελοντισμός ) αλλά και την στήριξη των εξαιρετικών εκδηλώσεων και αθλητικών γεγονότων που καθιερώθηκαν  .

 
Την εθελοντική δομή ‘’Ελπίδα’’ που υπήρχε όταν αναλάβαμε, θελήσαμε να τον οργανώσουμε καλύτερα και να υπάρξει απόλυτη κανονικότητα στην στήριξη των αναξιοπαθούντων συνδημοτών μας .
Μας παραχωρήθηκε χωρίς ενοίκιο χώρος που διαμορφώθηκε σε κοινωνικό παντοπωλείο που εξοπλιζόταν με τρόφιμα , από τις δράσεις των εθελοντών με τα σούπερ μάρκετ της πόλης και τις προσφορές των επιχειρήσεων της πόλης, κυρίως των ξενοδοχείων
Αντίστοιχη δομή δημιουργήθηκε και στην Νεάπολη .
Από τις δύο αυτές δομές εξυπηρετούνταν, κάθε μήνα σε τακτή ημερομηνία , πάνω από 100 οικογένειες .
Φυσικά ‘’τρέχαμε’’ παράλληλα, με την Περιφέρεια Κρήτης το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ.
Το 2018 δημιουργήθηκε μέσω ΕΣΠΑ μόνιμες δομές με προσωπικό , Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κέντρο Κοινότητας .
Το 2016  διαχειριστήκαμε με υπευθυνότητα και επιτυχία την διαχείριση ομάδας λαθρομεταναστών .
 

  1. Εξωστρέφεια του Δήμου, στήριξη της μονοκαλλιέργειας της περιοχής μας , του τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς .

Διεκδίκησα και εκλέχτηκα Γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης .
Επαναδραστηριοποίηση της ΕΟΕΣ Αμφικτυονία με άμεσο αποτέλεσμα την συμμετοχή μας στην Δημιουργία Ευρωπαϊκής πολιτιστικής διαδρομής πόλεων με ενάλιες αρχαιότητες μαζί με άλλες 6 ελληνικές πόλεις και ευρωπαϊκές πόλεις από Ιταλία Σλοβενία, Κροατία, Αλβανία.
Προχωρήσαμε σε αδελφοποίηση με την ρουμανική πόλη Ramniche Vulcea.
Εκδηλώσεις για την 25ετία από την 1η αδελφοποίησή μας με τον Άγιο Δομέτιο
Για πρώτη φορά ο Δήμος αποκτά τουριστική πολιτική .

  • δημιουργία πρωτότυπου υλικού ‘’βάσης’’ , με συγκροτημένη σκέψη προχωράμε στην υλοποίηση προωθητικών ενεργειών για την στήριξη της μονοκαλιέργειάς μας του τουρισμού .
  • Δημιουργήσαμε οικογένεια εντύπων, τουριστικό site, φωτογραφικό υλικό, προωθητικά videos με διεθνείς διακρίσεις ποιότητας , καταχωρήσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, ποιοτικά αναμνηστικά ( λεύκωμα – μινιατούρα αρπαγής της Ευρώπης ) .
  • Μέχρι σήμερα για την πολιτική αυτή έχουν διατεθεί 350.000 € . Αν συνυπολογισθούν και όσα έχουν διατεθεί για τον μεγάλο στόχο της ένταξης της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων των προστατευομένων από την UNESCO , προκύπτει ποσό που ξεπερνά τις 500.000 € . Χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΠΑΟΔΑΝ και της ΔΑΕΑΝ , που και αυτές συμβάλουν στην προώθηση και στήριξη του τουρισμού.

Προωθούμε :

  • Καταδυτικό πάρκο
  • Φυσιολατρικά Μονοπάτια
  • Καταφέραμε και φωτίζεται η Σπιναλόγκα 3 μέρες την εβδομάδα , με την συμβολή των επιχειρηματιών .

Παράλληλα θελήσαμε στον τομέα του πολιτισμού και αθλητισμού να καθιερωθούν εκδηλώσεις που να ικανοποιούν από άποψη ποιότητας και αρτιότητας αλλά ταυτόχρονα να βοηθούν στην εξωστρέφεια του Δήμου . Και στον τομέα αυτό τα αποτελέσματα είναι εμφανέστατα γιατί υπήρξε ‘’καλή ομάδα’’ που ενεργοποίησε την τοπική κοινωνία με εθελοντική συμμετοχή στις διοργανώσεις αλλά και γιατί οι διαδικασίες χρηματοδότησης ήταν λιγότερο χρονοβόρες .
 

  1. Παρακολούθηση και προώθηση των μεγάλων θεμάτων του Δήμου ( Θέματα νοσοκομείου, ΒΟΑΚ, τριτοβάθμια εκπαίδευση, κλπ ) .

 
 

  • Νοσοκομείο :
  • ΒΟΑΚ
  • Γ’ Βάθμια εκπαίδευση .

 
 

  1. Εξορθολογισμός  , οργάνωση και λειτουργία Νομ. Προσώπων του Δήμου .

 
ΠΑΟΔΑΝ
Είναι ο τομέας δράσης του Δήμου όπου φάνηκαν καθαρά οι δυνατότητες των νέων στελεχών με την συμπαράσταση όλων. Η επιτομή της λειτουργίας της ομάδας.
Φρέσκες και ‘’δυνατές’’ ιδέες. Ενεργοποίηση της κοινωνίας και στήριξη των δράσεων με πάρα πολλούς εθελοντές. Συμμετοχή του κόσμου στις ποιοτικές δράσεις . Αναζήτηση δράσεων/εκδηλώσεων που θα μας ‘’βγάζουν’’ από τα στενά όρια του νομο΄πυ και τις Κρήτης .
Ακολουθεί ο μακρύς κατάλογος των δράσεων και εκδηλώσεων του ΠΑΟΔΑΝ .
 

  • Πολιτιστικά
  • Σπιναλόγκα, συναυλία Ορχήστρας Νέων Κρήτης, ‘’Απόκοπος’’ του Ν. Ξυδάκη .
  • App για την παρακολούθηση των πολιτ. Εκδηλώσεων, που βραβεύθηκε με το 2ο βραβείο σχετικού πανελλαδικού διαγωνισμού .
  • Μικρό φεστιβάλ Χειμώνα

 

      • Λειτουργία κινηματογράφου αδιαλείπτως για μικρούς και μεγάλους .
      • Σύνδεση με την Όπερα

 

  • Εκθέσεις στο Μουσείο : Η εξαιρετική συνεργασία με ην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου επεκτάθηκε και εδώ αφού μας επετράπει να χρησιμοποιήσουμε τους εξαιρετικούς χώρους του Μουσείου για ποιοτηκές εκδηλώσεις .
  • Έκθεση για τον Νικ. Κούνδουρο
  • Έκθεση Θαν. Λάλα
  • Έκθεση Πινακοθήκης Σάββα Πετράκη
  • Τριήμερο Καζαντζάκη
  • Jazz Festival στην Πλάκα
  • Χριστουγεννιάτικες γιορτές
  • Πλατείες Νεάπολης
  • Καρναβάλι από το 2018
  • Σκάλες
  • Νέο βιβλίο πόλης στα νέα καλλικρατικά όρια
  • Βιβλίο για Ποτάμους
  • Βιβλίο Ν. Τζώρτζη για το γλωσσικό ιδίωμα της Ανατολικής Κρήτης.
  • Ανακαίνιση βιβλιοθήκης

 
 
 

  • Αθλητικά

 

  • Clif diving
  • SUP
  • Beach volley
  • Ποδήλατο
    • Παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλατών δημοσιογράφων 2016
    • Gran fondo , κλπ
  • Ορεινός δρόμος Κριτσάς 2016, 2017
  • Χειμερινά Camp εθνικών ομάδων και ακαδημιών ποδοσφαίρου / Αγώνες Μιραμπέλλο
  • Καλυδώνια
  • Επισκευή πυλώνων και τουαλετών κολυμβητηρίου και τοποθέτηση αντλιών θερμότητας για την οικονομ. θέρμανση του .

 
ΔΑΕΑΝ
 
 

  • Μαρίνα

 

  • Απομάκρυνση 9 εγκαταλελειμμένων σκαφών .
  • Αύξηση θέσεων ελλιμενισμού στις πλωτές εξέδρες Ε και F .
  • Αύξηση σκαφών που ελλιμενίζονται και πελατών που διαμένουν στη μαρίνα .
  • Εγκατάσταση επεξεργασίας νερού πλυσίματος υφαλοχρωμάτων με φιλικότητα προς το περιβάλλον
  • Αγορά Σκάφους Pioneer
  • Δημιουργία νέων γραφείων διοίκησης και μετακόμιση Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στον ΕΟΤ για την ομογενοποίηση των δραστηριοτήτων στον χώρο της Μαρίνας
  • Ανακαίνιση Υποδοχής και Φυλακίου Ναυτών
  • Αγορά Κοντέινερ για δημιουργία :
    • δημιουργία αποθηκευτικών χώρων πελατών
    • αποθηκευτικών χώρων υλικού και γραφείου Τεχνικής Υπηρεσίας
  • WC ΑΜΕΑ
  • Αντικατάσταση πατωμάτων πλωτών και αντικατάσταση και ενίσχυση αλυσί-δων συγκράτησης πλωτών και φουντάγιων
  • Αύξηση καμερών επίβλεψης Μαρίνας  
  • Έναρξη διαδικασίας απομάκρυνσης σκαφών Lodos και Brujo
  • Ασκήσεις Μηνιαία πυροπροστασίας-πυρασφάλειας και Ετήσια άσκηση αντιμετώπισης διαρροής πετρελαιοειδών
  • Πρόγραμμα εβδομαδιαίων δραστηριοτήτων για τους διαμένοντες (  ΒΒQ , Darts, Γυμναστική, κλπ ) όπως συμβαίνει ανάλογα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις .

 
 

  • Παραλίες

 

  • Ενεργή παρακολούθηση ικανοποίησης επισκεπτών μας με το Tripadvisor και αειφορική διαχείριση με την πιστοποίηση της Costa Nostrum
  • Νέα WC σε :
      • Βούλισμα
      • Αλμυρός (με καθαίρεση παλαιών)
      • Σχίσμα Ελούντας
      • Αγ. Παντελεήμονας Καλού Χωριού
  • Αντικατάσταση εξοπλισμού παραλιών 100%
  • Ναυαγοσωστικοί πύργοι Σχίσμα Ελούντας – Βούλισμα
  • Προμήθεια και αντικατάσταση αποδυτηρίων σε 6 παραλίες

 
 

  • Λοιπές δράσεις

 

  • Εκδόθηκαν επιτέλους οι άδειες λειτουργίας
      • Της καντίνας στο Βούλισμα
      • Της Καντίνας στα Χαβάνια
      • Του χώρου στάθμευσης στην Μαρίνα
  • Ρυθμίστηκαν τα αυθαίρετα :
      • Στην παραλία του ΕΟΤ
      • Στο Βούλισμα , στο Καλό Χωριό
      • Στον Μπούφο , στο Σίσσι
    • Απομάκρυνση των παραπηγμάτων στον Άγιο Παντελεήμονα  και στο Σχίσμα Ελούντας
    • Εκμίσθωση ΕΟΤ και ανακαίνιση κτιρίων παραλίας :
    • Μακροχρόνιες μισθώσεις για Καντίνες Βουλισμα / Χαβάνια και Παραλιών Κιτροπλατείας  / Αμμου
    • Δράσεις τουριστικής προβολής μέσω Agios Nikolaos on Sup – Beach volley
    • Ανάληψη διαχείρισης πεζοπορικών διαδρομών
  • Αγορά μοτοσυκλέτας
  • Αγορά αυτοκινήτου
  • Κατάθεση φακέλων για Καταδυτικό : Μετά από απόφαση του Δημ. Συμβουλίου η διαδικασία ολοκλήρωσης της αδειοδότησης του καταδυτικού πάρκου αναλήφθηκε από την ΔΑΕΑΝ. Για τον σκοπό αυτό αγοράσθηκε και σκάφος (Dolgorouki)

 
Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο
 
Α. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Δ.Λ.Τ.Α.Ν

  1. Εξυγίανση του φορολογικού και ασφαλιστικού προφίλ και μηχανογράφηση των υπηρεσιών μας.
  2. Ψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.
  3. Αύξηση της εισπραξιμότητας των βεβαιωμένων τελών. Το 2018 έφτασε στο 61,5% αυξανόμενη σταδιακά από το 2014. Το 2017 ήταν 56%.
  4. Εξορθολογισμός στον τρόπο  παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων και στην έκταση των παραχωρούμενων χώρων. Αυτό ήταν προεκλογική μας δέσμευση να δώσουμε περισσότερους ελεύθερους χώρους στους πολίτες.
  5. Συμμόρφωση των διαδικασιών λειτουργίας με την νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
  6. Απόκτηση δυνατότητας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων.
  7. Ολοκλήρωση σχεδίου ασφαλείας της λιμενικής εγκατάστασης.
  8. Έναρξη διαδικασίας εξομοίωσης ζωνών λιμένα σε Σίσι, Μίλατο, Ελούντα, Πλάκα.
  9. Εξασφάλιση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 125.000 Ευρώ, για την αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας του λιμένα. Ήδη 62.500,00 ευρώ είναι κατατεθειμένα και διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  10. Έχει κατατεθεί Τεχνικό Δελτίο για την χρηματοδότης με ποσό ύψους 140.000 ευρώ για την εκπόνηση του Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Λιμένα. Οι δύο αυτές μελέτες είναι απαραίτητες και λόγω της συμμόρφωσης απέναντι στο νόμο, αλλά και γιατί χωρίς αυτές δεν μπορεί πλέον να γίνεται κανένα έργο στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου και στη χερσαία ζώνη.

 
Β. ΕΡΓΑ , ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

  1. Ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια νέων σκιάστρων προς αντικατάσταση των παλιών, σε τμήμα της λίμνης.
  2. Δημιουργία υποδομών ασφαλείας στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου.
  3. Αποκατάσταση φωτισμού στην περιοχή Κερά Καλή.
  4. Τοποθέτηση φωτισμού στο λιμανάκι του Καθολικού.
  5. Αποκατάσταση φωτισμού στα πρανή της λίμνης.
  6. Ανάπτυξη πρασίνου στην δυτική πλευρά, πάνω από τα πρανή της λίμνης.
  7. Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης πεζοδρομίων σε τμήματα της Χερσαίας Ζώνης.
  8. Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης κιγκλιδωμάτων στην Χερσαία Ζώνη.
  9. Προμήθεια νέων παγκακιών και ζαρντινιέρων για την Χερσαία Ζώνη.
  10. Εργασίες καθαρισμού λιμενολεκάνης.
  11. Αντικατάσταση φωτιστικού και τοποθέτηση νέου αυτόνομου στον φάρο του λιμα-νιού.
  12. Μονοδρόμηση παραλιακού.
  13. Προμήθεια και τοποθέτηση οριοδεικτών για την για την προστασία των πεζών.
  14. Δημιουργία νέας δυναμικής ιστοσελίδας.
  15. Βελτίωση παραλίας Αμμουδιού με ντουζ και προστασία πρανών .
  16. Μελέτη για την βελτίωση των πρανών νότια της λίμνης ( προς τα σχολεία ). Λόγω ειδικών δυσκολιών το έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί μετά την τουριστική περίοδο, τέλος Οκτωβρίου .

 
Γ. ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

  1. Συμμετοχή σε 2 διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό.
  2. Εκτύπωση πληροφοριακού χάρτη για την ενημέρωση των επισκεπτών κρουα-ζιέρας.
  3. Κατασκευή και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων.
  4. Σύνταξη και επεξεργασία δύο ερωτηματολογίων για την μέτρηση των δυνατοτήτων του Αγίου Νικολάου ως προορισμός κρουαζιέρας.
  5. Σύνταξη τεχνικού φυλλαδίου του λιμένα για την ενημέρωση των καπετάνιων.
  6. Σύνταξη φυλλαδίου προτεινόμενων εκδρομών για την υποστήριξη των εταιριών κρουαζιέρας.
  7. Επισκέψεις με εκπροσώπους φορέων σε κρουαζιερόπλοια για την ενημέρωση των εκπροσώπων των εταιριών.

 
ΔΕΥΑΑΝ
 
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγ. Νικολάου, σε συνέχεια της προσπάθειας για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής ευθύνης της με σύγχρονες εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, έχει είτε ολοκληρώσει και ωριμάσει είτε εκπονεί μια σειρά μελετών, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την χρηματοδότηση και υλοποίηση των αντίστοιχων έργων.
 
 

  • Έργα Ύδρευσης

 

  1. Βελτίωση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Αγίου Νικολάου (3ος 2016-9ος 2017). Προϋπολογισμός: 950.000,00€  /Σύμβαση: 413.977,13€

 

  1. Βελτίωση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Νεάπολης (1ος 2016-1ος 2018). Προϋπολογισμός: 500.000,00€  /Σύμβαση: 225.000,00 €

 

  1. Επέκταση δικτύου ύδρευσης προς Ερευνητικό Σταθμό Πανεπιστημίου στο Φινοκαλιά (9ος 2017-12ος 2017). Προϋπολογισμός: 20.000,00€  /Σύμβαση: 16.400,00 €

 

  1. Σημειακές παρεμβάσεις στο εξωτερικό υδραγωγείο Σισίου-Βραχασίου-Μιλάτου. Δύο εργολαβίες:
  • 2015 (3ος 2015-6ος 2015). Προϋπολογισμός: 12.007,17€  /Σύμβαση: 10.175,57€ (ολοκληρωμένη)
  • 2018 (12ος 2018-6ος 2019). Προϋπολογισμός: 19.232,74€  /Σύμβαση: 15193,86€ (σε εξέλιξη).

 

  1. Τοπικές επεμβάσεις δικτύου ύδρευσης Ποτάμων (10ος 2015-4ος 2017). Προϋπολογισμός: 11.998,00€  /Σύμβαση: 10.167,79€

 

  1. Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Βρουχά-Πλάκας-Χαυγά (6ος 2018-9ος 2018). Προϋπολογισμός: 20.000,00€  /Σύμβαση: 16.400,00 €

 

  1. Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Καστελλίου Φουρνής στο πλαίσιο των τοπικών αστικών αναπλάσεων (7ος 2015-9ος 2015). 11.629,70€  /Σύμβαση: 9.855,67€
  2. Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Καλού Χωριού (12ος 2018-10ος 2019). 20.000,00€  / Σύμβαση: 15.800,00 €
  3. Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Λιμνών (12ος 2018-6ος 2019). 20.000,00€  / Σύμβαση: 15.800,00 €  
  4. Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Πρίνας σε φάσεις:
    • 2015 (4ος 2015-10ος 2015). 12.000,00 €  /Σύμβαση: 10.099,83€
    • 2018 (6ος 2017-1ος 2018). 12.000,00 €  / Σύμβαση: 9.479,99 €
    • 2018 (5ος 2018-8ος 2018). 8.000,00 €  / Σύμβαση: 6.400,00 € .
    • Προμήθεια και εγκατάσταση δεξαμενής ύδρευσης Πρίνας 12.000,00 €  / Σύμβαση: 9.400,00 € .
    • Οικίσκοι Η/Μ εγκαταστάσεων Ύδρευσης- Αποχέτευσης σε Βρουχά και Καλό Χωριό(12ος 2018-5ος 2019). Προϋπολογισμός: 19.996€  /Σύμβαση: 16.197 €
  1. Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Κριτσάς (12ος 2018-5ος 2019). 19.656,95 €  / Σύμβαση: 15528,99 €  
  2. Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Λατσίδας (11ος 2016-1ος 2017). 5.700 €  / Σύμβαση: 5.700 €

 

  1. Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Ελούντας σε φάσεις:
  • 2015 (6ος 2015-9ος 2018). 11.600,72€ / Σύμβαση: 9.831,12 €  (ολοκληρωμένη)
  • 2017 (6ος 2017-1ος 2018). 12.000,00€ / Σύμβαση: 9.599,99 €
  • 2018 (2ος 2018-6ος 2018). 20.000,00 €  /Σύμβαση: 16.000,00 €
  • 2018 (12ος 2018-2ος 2019). 20.000,00 €  /Σύμβαση: 16.200,00 €

 
 

  • Έργα Αποχέτευσης
  • Νεάπολη Ολοκληρώθηκε το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης με ταυτόχρονες παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης (αντικατάσταση δικτύου όπου ήταν απαιτητό) . Το έργο αυτό δημοπρατήθηκε την προηγούμενη δημοτ. περίοδο με βάση μελέτη και διασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον πρώην Δήμο Νεάπολης .
  • Κρούστας Ολοκληρώθηκε το δίκτυο αποχέτευσης και εγκαταστάθηκε η ΕΕΛ Κρούστα η οποία είναι ήδη σε λειτουργία.
  • Πρίνα

 
Ολοκληρώθηκε το δίκτυο αποχέτευσης και εγκαταστάθηκε η ΕΕΛ Πρίνας η οποία είναι ήδη σε λειτουργία.
 

  • Ελούντα

 

  • Επισκευή-Ανακατασκευή Φρεατίων  Αποχέτευσης λυμάτων στην παραλιακή οδό για την αποτροπή εισροής θαλασσινού νερού στο δίκτυο. Επισκευή με ρομποτικό σύστημα. (12ος 2018-5ος 2019). Προϋπολογισμός: 61.500,00 €  /Σύμβαση: 48.000,00 €
  • Βελτίωση δικτύου αποχέτευσης λυμάτων Ελούντας (7ος 2017-2ος 2018). Προϋπολογισμός: 10.000,00 €  /Σύμβαση: 8.000,00 €

 

  • Βραχάσι

 
Ανακατασκευή δικτύου αποχέτευσης σε οικισμούς της πρώην Κοινότητας Βραχασίου(12ος 2016-3ος 2017). Προϋπολογισμός: 5.700,00 €  /Σύμβαση: 5.700,00 €
 

  • Άγιος Νικόλαος

 

  • Νέος Βιολογικός Αγίου Νικολάου .
  • Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Περιαστικών Περιοχών Πόλης Αγίου Νικολάου(3ς 2016-9ος 2017). Προϋπολογισμός: 500.000,00 €  / Σύμβαση: 202987,74 €
  • Κατασκευή Νέων συνδέσεων αποχέτευσης στο Δήμο Αγίου Νικολάου(5ος  2017-3ος 2019). Προϋπολογισμός: 59.995,99€  / Σύμβαση: 56396,24 €

 
 

  • Έργα Αποχέτευσης Ομβρίων
  • ‘Ομβρια Αγίου Νικολάου:

 

  • Οδός Μακεδονομάχων- Ερυθρού Σταυρού-Δίκτης :
  • Αποχέτευση ομβρίων με τοποθέτηση παράλληλου αγωγού για τα όμβρια του Νοσοκομείου.
  • Οδός Εθνικής Αντιστάσεως από το μέσον της Λαϊκής μέχρι τη Λίμνη. (Η κατασκευή έγινε στο πλαίσιο σύνθετης εργολαβίας που περιελάμβανε και έργα ύδρευσης αποχέτευσης).
  • Οδός Δημοκρατίας-Φιλελλήνων- Σολωμού: Κατασκευάζεται σήμερα με στόχο τη μεταφορά των ομβρίων των παραπάνω οδών στον κεντρικό συλλεκτήριο της οδού Επιμενίδου.

 

  • Όμβρια Νεάπολης:

 

  • Κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού στα όρια του γηπέδου Κατασκευής του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην πρώην Κεραμουργική Νεάπολης. Μένει η κάλυψη του οχετού με χρόνο περάτωσης το τέλος Μαρτίου.
  • Κατασκευή αγωγού ομβρίων στην ανατολική πλευρά της πλατείας Νεάπολης (πλευρά του ηρώου) στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας. Το υποέργο έχει περατωθεί και δοκιμαστεί λειτουργικά.
  • Σημειακές παρεμβάσεις στον οικιστικό ιστό της Νεάπολης για αντικατάσταση ή κατασκευή και νέων σχαρών αποχέτευσης ομβρίων.

 

  • Όμβρια Ελούντας:

 
Κατασκευή Φρεατίων συλλογής ομβρίων στην πλατεία Ελούντας(12ος  2015-5ος 2016). Προϋπολογισμός: 12.000,00 €  /Σύμβαση: 10169,48 €
 

  • Όμβρια Βραχασίου:

 
Κατασκευή και ανακατασκευή φρεατίων υδροσυλλογής εντός του οικισμού Βραχασίου. Η πρώτη εργολαβία (2015) 10.149€ (ολοκληρωμένη) η δέυτερη (2018) 15,800€ (συνεχιζόμένη).
 

  • Όμβρια Κρούστα:

 
Βελτίωση συνθηκών αποχέτευσης Ομβρίων – Προστασία της Εγκατάστασης ΕΕΛ Κρούστα (ολοκληρωμένη) 10.120 €
 

  • Όμβρια Καλού Χωριού:

 
Βελτίωση συνθηκών αποχέτευσης Ομβρίων στην περιοχή Αρνικού Καλού Χωριού α (ολοκληρωμένη) 9.302 €
 

  • Γεωτρητικό Πρόγραμμα

 

  • Ανόρυξη δύο γεωτρήσεων στη Φουρνή (ερευνητική που αποδείχθηκε άγονη) και μία παραγωγική γεώτρηση στο Δράσι ( F21)  σε αντικατάσταση παλιάς. 144.447,54€
  • Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της λειψυδρίας στο μέλλον προγραμματίζονται 4 νέες γεωτρήσεις: μία αντικατάστασης στα Ξεροκάμπια Χουμεριάκου και 3 ερευνητικές πέραν του γεωτρικού πεδίου των Λακωνίων (περιοχή Ταπών και Κρούστα). Ετοιμάζεται η διακήρυξη για την ανόρυξή τους.

 

  • Αγορές παγίων-Εξοπλισμού

 
Αγορές παγίων (γηπέδων)

      • Λατσίδα 15.000 € : Αγοράστηκε ακίνητο ιδιοκτησίας Δινεράκη όπου έχει κατασκευαστεί αντλιοστάσιο για την αποχέτευση Νεάπολης και οικισμών.
      • Λατσίδα, 15.000 € : Δουλεία διάβασης για τη βελτίωση συνθηκών προσπέλασης προς την ΕΕΛ Νεάπολης και οικισμών Βουλισμένης-Λατσίδας.
      • ‘’Μαυρικιανό’’ Ελούντας , 10.000 € : Για την κατασκευή σηπτικής δεξαμενής στο πλαίσιο βελτίωσης της μεταφοράς λυμάτων στην ΕΕΛ Ελού-ντας.
      • Αμμουδάρα, 10.000 € : Ακίνητο έκτασης   τ.μ. Για την κατασκευή δεξαμενής κεφαλής για την ύδρευση της Αμμουδάρας.
      • Αλμυρός 30.000 €: Τμήμα γης προκειμένου να διέλθει ο αγωγός απορριψης προιόντος του βιολογικού Αγίου Νικολάου προκειμένου να σταματήσουν οι οχλήσεις παρακείμενο ιδιοκτήτη από το κτήμα του οποίου διέροχνταν ο παλιός αγωγός.
      • Περιοχή “Κοπράνες” Αγίου Νικολάου, απαλλοτρίωση τεμαχίων γης διαφόρων προκειμένου να εξασφαλιστεί οδός προς τη δεξαμενή Δ10 από τη νέα περιφερειακή Αγίου Νικολάου. Εκτιμώμενη δαπάνη 15.680,00 €,

Αγορές οχημάτων

  • Προμήθεια τριών Οχημάτων (ενός επιβατικού για την ΤΥ) και δύο φορτηγών για τα συνεργεία. (ολοκληρωμένη)
  • Προμήθεια δύο μοτοποδηλάτων  για την ΤΥ ΔΕΥΑΑΝ (ολοκληρωμένη)
  • Προμήθεια τρίων αυτοκινήτων για αντικατάσταση παλαιών για τα συνεργεία (2 τύπου κλούβας και ένα μικρό φορτηγό για στενούς δρόμους) (σε εξέλιξη).

 

  • Τεχνολογία Αιχμής

 

    1. «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ»  Έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.700.000,00 € χωρίς ΦΠΑ. Ετοιμάζεται η διακήρυξή της.
    2. Αποτύπωση του εσωτερικού Δικτύου ύδρευσης Νεάπολης με τη μορφή GIS  και με πλήρη λεπτομέρεια σε ψηφιακή μορφή.

 

  • Μελέτες σε εξέλιξη

 
Α) Ενταγμένες/Εντασσόμενες σε προγράμματα

  1. «Μελέτη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης ΔΕΥΑΑΝ » (Master Plan) Έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» με προϋπολογισμό 96.101,20 € χωρίς ΦΠΑ.
  2. «Βελτίωση και ενίσχυση υποδομών ύδρευσης του Δήμου Αγίου Νικολάου» «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» 2.993.000,00 € χωρίς ΦΠΑ:
  • Υποέργο 1: «αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης απο αμίαντο στον Δήμο Αγίου Νικολάου»
  • Υποέργο 2: Δαπάνη αρχαιολογικής επίβλεψης κατά την υλοποίηση του έργου «Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης απο αμίαντο στον Δήμο Αγίου Νικολάου»
  • Υποέργο 3: « Ενίσχυση-αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης Επάνω Μεραμβέλλου»
  • Υποέργο 4: Δαπάνη αρχαιολογικής επίβλεψης κατά την υλοποίηση του έργου «Ενίσχυση-αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης Επάνω Μεραμβέλλου»

 

  • «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Νεάπολης / Βουλισμένης / Λατσίδας και συνοδά έργα» ,

 
Έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με συνολικό προϋπολογισμό 3.882.012,90€ χωρίς ΦΠΑ και της δεκαετούς λειτουργίας-συντήρησης της Ε.Ε.Λ. που ανέρχεται στα 250.000,00€ και περιλαμβάνει τα υποέργα:

  • Υποέργο 1: «Η/Μ αντλιοστασίων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας λυμάτων πόλεως Νεάπολης και οικισμών Βουλισμένης – Λατσίδας» με προϋπολογισμό 3.545.000,00€ χωρίς ΦΠΑ.
  • Υποέργο 2: «Έργα πρόσβασης Ε.Ε.Λ. πόλεως Νεάπολης και οιακισμών Βουλισμένης – Λατσίδας» με προϋπολογισμό 301.612,91€ χωρίς ΦΠΑ.
  • Υποέργο 3: Δαπάνη αρχαιολογικής επίβλεψης κατά την υλοποίηση του έργου «Η/Μ αντλιοστασίων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας λυμάτων πόλεως Νεάπολης και οικισμών Βουλισμένης – Λατσίδας»
  • Υποέργο 4: Δαπάνη νέας παροχής ΔΕΗ

 

  • «Υποδομές Αποχέτευσης Περιοχών Βαθύ-Αμμουδάρας-Αλμυρού»

 
“ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” 3.458.000,00 € χωρίς ΦΠΑ:

  • Υποέργο 1: «Υποδομές αποχέτευσης περιοχών Βαθύ, Αμμουδάρας, Αλμυρού»
  • Υποέργο 2: Δαπάνη αρχαιολογικής επίβλεψης κατά την υλοποίηση του έργου «Υποδομές αποχέτευσης περιοχών Βαθύ, Αμμουδάρας, Αλμυρού»

 

  • «Κατασκευή Υποδομών Διαχείρισης Ιλύος ΒΙΟ.ΚΑ. Δήμου Αγίου Νικολάου».

 
Τμήμα της μελέτης με συνολικό προϋπολογισμό 1.741.000,00€ χωρίς ΦΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της δεκαετής λειτουργίας ) και συγκεκριμένα τα έργα πολιτικού μηχανικού, πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα με ιδίους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν. Το έργο έχει προεκτιμώμενο προϋπολογισμό 298.629,03€ χωρίς ΦΠΑ.
Έχει προηγηθεί πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης ης ιλύος με υλικά από προιόντα κλαδέματος του Δήμου το οποίο υπήρξε επιτυχές.
 

  • «Μελέτη & γεωτ. Έρευνα θεμελίωσης γέφυρας πρόσβασης στην ΕΕΛ Νεάπολης/Βουλισμένης/Λατσίδας»

 
Β) Συντασσόμενες ή εξελισσόμενες (μελέτες βρίσκονται στο στάδιο εκπόνησης είτε από την Τεχνική Υπηρεσία είτε με απευθείας ανάθεση σε εξωτερικό μελετητή)
 

  • Τοπογραφική αποτύπωση εγκαταστάσεων ΔΕΥΑΑΝ .
  • Έργα αναβάθμισης ΕΕΛ Ελούντας και διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων.
  • Μελέτη έργων συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας, διάθεσης λυμάτων Φουρνής & Καστελίου Φουρνής .
  • Μελέτη έργων συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας, διάθεσης λυμάτων Σισσίου .
  • Μελέτη έργων συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας, διάθεσης λυμάτων Μιλάτου .
  • Έργα πρόσβασης στην ΕΕΛ Νεάπολης/Βουλισμένης/Λατσίδας
  • Βελτίωση συνθηκών ύδρευσης Χαυγά .

 
Η μελέτη προβλέπει την επέκταση-αντικατάσταση του υφιστάμενου κεντρικού αγωγού ύδρευσης που τροφοδοτεί την περιοχή του Χαυγά της Τοπικής Κοινότητας Φουρνής, την κατασκευή νέου αντλιοστασίου και δεξαμενή ύδρευσης.
 

  • Βελτίωση / Επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης ΔΕΥΑΑΝ .

 
 
ΟΚΥΔΑΝ
 
Ο ΟΚΥΔΑΝ διαχειριζόταν μέχρι το 2018, συνολικά, την κοινωνική πολιτική του Δή-μου. Παιδικοί σταθμοί, πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο σπίτι’’, λειτουργία εθελοντικού κοινωνικού παντοπωλείου .
Η συμπληρωματική στελέχωση του με προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς μας έδωσε την δυνατότητα για παροχή καλύτερων υπηρεσιών .
Η ενεργοποίηση σώματος εθελοντών βοήθησε στο να οργανωθεί εξαιρετικά το κοινωνικό παντοπωλείο . Εκδηλώσεις στα supermarket, προσφορές επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών μας επέτρεψαν να μπορούμε να παρέχουμε τρόφιμα, κάθε μήνα, όχι με σακούλα αλλά με επιλογή. Σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες Νοσοκομείου κλπ εξυπηρετήσαμε αναξιοπαθούντες που είχαν ζητήματα με τους χώρους διαμονής τους . Παράλληλα δημιουργήθηκε αντίστοιχη δομή στην Νεάπολη για πρώτη φορά .
Μετά την χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών των δήμων από το ΕΣΠΑ, δημιουργήθηκαν δύο δομές με προσωπικό που πληρώνεται από το ευρωπαϊκούς πόρους.
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κέντρο κοινότητας
Αλλάξαμε τον οργανισμό του ΟΚΥΔΑΝ για να μπορεί να ιδρυθεί παιδικός σταθμός στην Ελούντα , που είχε καταργηθεί από την προηγούμενη δημοτ. αρχή . Ο διαγωνισμός για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την έναρξη λειτουργίας του παιδικού σταθμού στην Ελούντα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Παράλληλα αναζητούμε νέο αρκετά μεγάλο κτίριο για την καλύτερη λειτουργία του ΚΑΠΗ , γιατί ο υπάρχον χώρος δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των μελών.
 

  • Ένταξη στο δίκτυο υγιών πόλεων
  • Δομή για την Αλτσχάϊμερ .
  • Περίθαλψη λαθρομεταναστών

Πραγματοποιούμε σήμερα τον 3ο απολογισμό έργου, της παρούσας δημοτικής περιόδου . Ο πρώτος έγινε το 2016, ο 2ος το 2017 και ο 3ος σήμερα – που ουσιαστικά είναι και απολογισμός θητείας – μέχρι τώρα .
Ο σεβασμός μας στην εντολή των συμπολιτών μας υποχρέωνε, αλλά και το σημαντικό έργο που επιτελούσαμε μας οδηγούσε στο να ενημερώνουμε – με παρρησία – τους συνδημότες μας για την πορεία της εντολής που μας είχαν δώσει . Θέλαμε να τους έχουμε κοινωνούς και συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας . Και δεν φοβηθήκαμε την συζήτηση, την αντιπαράθεση ιδεών για το καλό του τόπου και την εξαιρετική συνεργασία μας με όλους τους προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων που είχαν στόχο την πρόοδο του τόπου  τους και όχι την στείρα αντιπαράθεση . Και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό . Όπως ευχαριστούμε και το προσωπικό του δήμου που αντιλήφθηκε – στην πλειονότητά του – την διαφορετική λογική λειτουργίας μας , με στόχο – πάντα – την εξυπηρέτηση του δημότη μας.
Το διάστημα αυτό διαχειριστήκαμε ένα μοναδικά δυσμενές πολιτικό τοπίο, για την ελληνική κοινωνία και διοίκηση :

  • Capital control  το 2015. Διαδικασία που επηρέασε την λειτουργεία του Δήμου όχι τόσο λόγω περιορισμού των πιστώσεων μας αλλά κυρίως διότι επηρέασε τους εργολάβους και τους προμηθευτές που συνεργάζονταν με τον Δήμο δημιουργώντας πρόσθετες καθυστερήσεις στην πρόοδο των δράσεων μας.
  • Αλλαγή του νόμου για έργα και προμήθειες τον Αύγουστο του 2016, που μπλοκάρισε για μιά ολόκληρη διετία την δημοπράτηση έργων και προμηθειών , μικρών και μεγάλων , σε όλη την Ελλάδα , επιβάλλοντας διαδικασίες τραγικά χρονοβόρες, που οδηγούν σε αδυναμία απορρόφησης των λίγων χρημάτων που μας διατίθενται .

Όμως ανασκουμπωθήκαμε. Βάλλαμε το κεφάλι κάτω και δουλέψαμε. Δουλέψαμε πολύ. Με όρεξη . Με φρέσκιες ιδέες . Με πρόγραμμα.  Με επιμονή . Και σαφείς στόχους.
Η πολιτική μας αυτή την περίοδο , στηρίχθηκε στους παρακάτω άξονες :

  1. Καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών ( Υποδομές / e-government )
  2. Διαχείριση της καθημερινότητας του δημότη ( καθαριότητα, συντηρήσεις ) .
  3. Σεβόμενοι την συνέχεια των δημοτικών αρχών, ολοκλήρωση των ευρισκομένων σε εξέλιξη έργων, καθώς και αξιοποίηση των υφισταμένων ώριμων μελετών.
  4. Μελέτη, ωρίμανση και δημοπράτηση νέων έργων σύμφωνα με την φιλοσοφία και το πρόγραμμά μας , με ορίζοντα πέραν της παρούσας και επόμενης δημοτικής περιόδου .
  5. Ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του δύσκολου οικονομικού τοπίου αλλά και στην στήριξη των εξαιρετικών εκδηλώσεων και αθλητικών γεγονότων που καθιερώθηκαν (Εθελοντισμός)  .
  6. Εξωστρέφεια του Δήμου, στήριξη της μονοκαλλιέργειας της περιοχής μας του τουρισμού, αναδεικνύοντας ισότιμα όλες τις περιοχές του Δήμου, με κύρια αιχμή την ολοκλήρωση του φακέλου για την ένταξη της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO, και υποβολή του στον διεθνή οργανισμό στο Παρίσι .
  7. Παρακολούθηση και προώθηση των μεγάλων θεμάτων του Δήμου ( Θέματα νοσοκομείου, ΒΟΑΚ, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κλπ ) .
  8. Εξορθολογισμός  , οργάνωση και λειτουργία Νομ. Προσώπων του Δήμου .

 
Και σήμερα είμαστε εδώ, μπροστά σας, υπερήφανοι για το έργο που έχει επιτελεσθεί, με την βοήθεια και των υπηρεσιών του Δήμου.
 
Το είχαμε δηλώσει πολύ νωρίς, ότι για την παρούσα δημοτική αρχή, πρώτος στόχος θητείας, ήταν η ολοκλήρωση του φακέλου για την ένταξη της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO, και η υποβολή του στον διεθνή οργανισμό στο Παρίσι .
Ένας στόχος πολύ μεγάλος για τον δήμο, αφού η επίτευξή του θα δώσει άλλη αίγλη και σημασία στην περιοχή. Θα αποκτήσουμε ένα σημαντικό  brand name που θα εξελιχθεί διαχρονικά σε σταθεροποιητικό παράγοντα του τουριστικού μας προϊόντος στο μέλλον.
Η Κρήτη δεν έχει άλλο μνημείο στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO . Από την περιοχή μας ξεκίνησε ο τουρισμός στην Κρήτη . Από δω ξεκινά και η ανάδειξη της πολιτιστικής του διάστασης, που αποτελεί καθοριστική ειδοποιό διαφορά του ελληνικού τουρισμού .
Στην προσπάθεια μας αυτή υπήρξε εξαιρετική συνεργασία αφ’ ενός μεν αρχικά με την 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων , και στην συνέχεια με την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου . Και φυσικά δεν θα ολοκληρωνόταν το εγχείρημα αν δεν υπήρχε από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού η πολιτική βούληση και η υποστήριξη του όλου εγχειρήματος και ιδιαιτέρως της Γεν. Γραμματέως κ. Βλαζάκη .
Ο φάκελος λοιπόν υπεβλήθει τέλη Ιανουαρίου . Το 2019 προβλέπεται η αξιολόγησή του από τις ‘’τεχνικές’’ επιτροπές της UNESCO και τον Ιούνιου του 2020  θα συζητηθεί στην Γεν. Συνέλευση του παγκόσμιου οργανισμού .
Η αναζήτηση και επίτευξη του μεγάλου αυτού στόχου, που ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια του Δήμου, δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την διαχείριση και των θεμάτων που αποτελούν βασική αρμοδιότητα και υποχρέωση των Δήμων .
Τους άξονες που κινηθήκαμε αυτή την περίοδο τους περιέγραψα παραπάνω . Ας δούμε λοιπόν τι έγινε, σε κάθε ένα απ’ αυτούς .
 

  1. Καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών / Υποδομές

1.1. Οργάνωση υπηρεσιών
Μετακινηθήκαμε σε νέο κτίριο όλοι μαζί,
Βελτίωση της εισπραξιμότητας μας , κατά 50% , αλλά και η οργάνωση της είσπραξης των οφειλόμενων σύμφωνα με τις διατάξεις .
Συμπεριληφθήκαμε στην πιλοτική ομάδα δήμων σε όλη την Ελλάδα για την οργάνωση και λειτουργία γραφείου εσωτερικού ελέγχου που στόχο έχει την στήριξη των υπαλλήλων και την καλύτερη λειτουργία του Δήμου.
Προς τον σκοπό της καλύτερης οργάνωσης έγιναν ακόμα :
1.1.2. 2ος Δικηγόρος / Νομική Υπηρεσία
1.1.3. Ημέρα κοινού κάθε εβδομάδα .
1.2. Υποδομές
Η βελτίωση των υποδομών αποτέλεσε  βασικό στόχο μας αυτή την περίοδο . Έτσι :
1.2.1. Λειτουργία 7ου Νηπιαγωγείου :
1.2.2. Αγορές ακινήτων
 

  • Ολοκληρωμένες αγορές

 

        • Καλό Χωριό (Αρνικού) 58.000 € :
        • Αγορά ακινήτου στο ‘’Μαυρικιανό’’ Ελούντας , 25.000 € :
        • Χουμεριάκο, Ρωμάνα Πορτέλα, 170.000 € :
        • Καστέλι Φουρνής, 15.000 € :
        • Άγιος Νικόλαος, Αγ. Τριάδα, 180.000 € :  
        • Αγορά οικοπέδου στο Σίσσι για την κατασκευή γηπέδου, 70.000 € :

 

  • Αγορές που έχουν σταλεί στον συμβολαιογράφο και εκκρεμεί  η υπογραφή συμβολαίου .

 

        • Πυροσβεστική, 450.000 € :
        • Κριτσά, ‘’Κουτάραντος’’, 110.000 € :
        • Τμήμα ακινήτου της οικίας του Αγά στο Τσιφλίκι ( διατηρ. κτίσμα), 180.000 € :
        • Ξεροπόταμος , Άγιος Νικόλαος , 25.000 € :

 

  • Αγορές σε εξέλιξη ( Έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις από το ΔΣ και αναμένονται οι εγκρίσεις )

 

      • Πρωτοβάθμια υγεία Ελούντα , Κριτσά :
      • Βρουχάς , πλατεία :
      • Κριτσά :
        • Οικόπεδο δίπλα στο σχολείο,
        • Μικρά ακίνητα στην αριστερή πλευρά του δρόμου προς Κρούστα για την βελτίωση του κοινοχρ. χώρου .
      • Λούμας, πρόκειται για ακίνητο όμορο του λειτουργούντος νεκροταφείου
      • Επέκταση Β’ Νεκροταφείου Αγίου Νικολάου .
      • 3η πράξη αναλογισμού Αγ. Τριάδας : 45.000€ .
      • Μύλος , στην περιοχή ‘’Μύλος’’  : 55.000 € :
      • Τρίγωνο στην περιοχή του ‘’Αμμουδιού’’:
      • Διάνοιξη δρόμου στον Κρούστα :
      • Άγιος Αντώνιος :

1.2.3. Διεκδίκηση  ακινήτων Δημοσίου
1.2.3.1. Ειρηνοδικείο :
1.2.3.2. Τελωνείο / Λιμεναρχείο .
1.2.3.3. Κτίριο ΕΟΜΜΕΧ / Φρουραρχείο .
1.2.4. Ενεργοποίηση 2ου νεκροταφείου Κριτσάς
1.3. Τακτοποίηση εκκρεμών θεμάτων .
1.3.1. Απόδοση ακινήτου στην Πυροσβατική
1.3.2. Σφαγεία στις Κουρούνες
1.3.3. Εκκαθάριση Αναπτυξιακής Βραχασίου
1.3.4. Τακτοποίηση οφειλών ΝΠ προς ΔΕΥΑΑΝ : ΠΑΟΔΑΝ , ΔΑΕΑΝ , Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ήρθαν σε συνεννόηση με την ΔΕΥΑΑΝ και οι οφειλές των ΝΠ προς την εταιρεία, έχουν περιοριστεί θεαματικά.
ΣΕΠΕΔΑΝ : 39.753 € (Εξωφλημένο)
Λιμενικό Ταμείο : 86.541 € (Εξωφλημένο)
ΠΑΟΔΑΝ : περίπου 300.000 € . Απομένουν ακόμη 90.000 €
που είναι σε ρύθμιση .
ΔΑΕΑΝ :
1.3.5. Παραδοσιακού Καφενείου Μιλάτου, 314.455 € .
1.3.6. Πληρωμή σύμβασης Νεάπολης  138.000 € (Κέντρο Περιβαλλοντ. Εκπαίδευσης)
1.3.7. Πληρωμή οφειλής αντλιοστασίου ύδρευσης Νεάπολης  59.000 € :
1.3.8. Πληρωμή οφειλής δικηγόρου ( Πράσινο Λαγκού ) , 32.000 € :
1.3.9. Κληροδοτήματα : Καταγράφηκαν λοιπόν 14 κληροδοτήματα και 2 ιδρύματα.
 
1.4. e-government
1.4.1. Soft ενέργειες

  • Καθιέρωση ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου
  • Ελεύθερο wifi στο κτίριο του Δήμου
  • Sites του Δήμου ( υπηρεσιακό , τουριστικό )
  • Διαχείριση social media

1.4.2. Free WiFi στην πόλη του Αγ. Νικολάου, Νεάπολη και Ελούντα
 
1.5. Περιβαλοντικά
1.5.1. Net Metering
1.5.2. Σύμφωνο των Δημάρχων
1.5.3. Eco Week
1.5.4. Εβδομάδα ευρωπαϊκής κινητικότητας
 

  1. Διαχείριση της καθημερινότητας του δημότη .

2.1. Καθαριότητα
H καθαριότητα του δήμου αποτελεί μόνιμο στόχο βελτίωσης .
Βελτιώθηκε η λειτουργία του ΧΥΤΑ με την συντήρηση της λίμνης των στραγγιδίων ενώ γίνεται και συνεχής ανανέωση του στόλου των οχημάτων .
Αγοράστηκαν :

  • δύο μικρά φορτηγά (Piaggio)
  • η προμήθεια καδοπληντυρίου, απορριμματοφόρου, εκσκαφέα, και ενός βαν , ενώ θα επαναληφθεί η άγονη δημοπρασία για δύο φορτηγά. Ήδη παραδόθηκε ο εκσκαφέας και το βαν ενώ μέσα στον Απρίλιο παραδίνονται το απορριμματοφόρο και το καδοπληντύριο .
  • Προμήθεια νέων κάδων.
  • Το ζήτημα του προσωπικού που μας ταλαιπώρησε το 2018 ομαλοποιείται οπότε και το θέμα αυτό θα επανέλθει στα καλά επίπεδα που το είχαμε φτάσει .
  • Εγκαταστήσαμε κάδους συγκέντρωσης ρούχων ,
  • Γίνεται προσπάθεια σωστής λειτουργίας της ανακύκλωσης, παρ’ όλη την δυσλειτουργία του κέντρου ανακύκλωσης στο Ηράκελιο.

 
2.2. Μικροέργα / Μικροεπισκευές / Αγροτική οδοποιία .
Η συνεχιζόμενη αποστελέχωση των υπηρεσιών του δημοσίου έχει οδηγήσει στην πλήρη ανυπαρξία συνεργείων μικροεπισκευών και άμεσης παρέμβασης από πλευράς δήμου ώστε να αντιμετωπίζονται , τα  μικρά καθημερινά – αλλά πολύ σημαντικά – θέματα . Δυνατότητα επαναστελέχωσης – λόγω περιορισμών προσλήψεων – δεν υπήρχε και δεν υπάρχει για τον ίδιο λόγο. Ξεκινήσαμε λοιπόν να  αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με τις εργολαβίες υποδομών, δηλαδή εργολαβίες ποσοτήτων εργασιών, όχι προσδιορισμένων χωρικά . Το 2016 διατέθηκαν 300.000 €, το 2017 800.000 € και το 2018 495.000 € . Η μέθοδος αυτή, που εφαρμόζεται και από άλλους δήμους σήμερα, θέλει βελτίωση ως προς την αποτελεσματικότητα . Και κάθε χρόνο κάνουμε σημαντικά βήματα .
Παράλληλα μισθώνουμε μηχανήματα, χωριστά για κάθε μιά από τις τρεις δημοτικές ενότητες για χωματουργικές εργασίες, που παράλληλα με τα δικά μας μηχανήματα και τους χειριστές του Δήμου συντηρούν το αγροτικό μας δίκτυο με βάση πρόγραμμα που διαμορφώνεται με τους προέδρους, στην προσπάθεια να υπάρχει ίση αντιμετώπιση όλων, ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση του δικτύου.
 
2.3. Κυκλοφοριακά .
Η βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας αποτελεί βασικό στοιχείο ποιότητας ζωής , δημοτών και παρεπιδημούντων .

  • Ανασυντάχθηκε λοιπόν η υφιστάμενη κυκλοφοριακή μελέτη από το ίδιο τεχνικό που ασχολείται με τον Δήμο από το 1989 .

μονοδρόμηση της Πολυτεχνείου και εξομαλύνθηκε η  κυκλοφορία στον κεντρικό δρόμο στον κόμβο Πολυτεχνείου / Ρούσου Κούνδουρου .

  • Έχει μελετηθεί και έχουν παραδοθεί σχέδια για την βελτίωση των κόμβων Αμμουδίου , Σκλαβενίτη , Καραμανλή .
  • μονοδρόμηση του παραλιακού δρόμου  
  • σύνταξη Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής κινητικότητας ( ΣΒΑΚ )
  • Διευθετήθηκε η κυκλοφορία στην πλατεία της Ελούντας με μικρό round about και δόθηκε λύση  στο θέμα της στάθμευσης, και στην πλατεία , αλλά και για τα τουριστικά λεωφορεία.

 

  1. Σεβόμενοι την συνέχεια των δημοτικών αρχών να ολοκληρωθούν τα ευρισκόμενα σε εξέλιξη έργα και να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες ώριμες μελέτες.

 
Ανασκουμπωθήκαμε, συνειδητά ‘’πήγαμε’’ πίσω την δική μας πολιτική, για να μην εκτεθεί ο Δήμος Αγίου Νικολάου και να ολοκληρωθούν τα έργα που εξελίσσονταν. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε το κλείσιμο της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2007-2013 με την υποχρέωση να ολοκληρώσουμε έργα που είχαν ενταχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τα οποία είχαν  πολλά σοβαρά νομικά ζητήματα , και των οποίων η πρόοδος ήταν πολύ μικρή όταν αναλάβαμε και κινδύνευαν με απένταξη αφού είχε απορροφηθεί μέχρι 31/8/2014, μόνο το 16,70% της προβλεπόμενης πίστωσης ( 900.000 € έναντι 5.400.000 € ). Η μη ολοκλήρωσή τους θα σήμαινε χρηματοδότηση του εναπομένοντος τμήματος – του μεγαλύτερου δηλαδή – από ίδιους πόρους αλλά και επιστροφή των καταβληθέντων ποσών !!!. Η επιλογή μας λοιπόν ήταν μονόδρομος .
Έτσι ολοκληρώσαμε το έργο του Σταυρού που όταν το παραλάβαμε (01/09/2014) είχε υλοποιηθεί μόλις το 24% του συμβατικού αντικειμένου .
Αντίστοιχα, από τα ΟΣΑΠΥ ( αναπλάσεις χωριών ), υπήρχαν εργολαβίες που δεν είχαν ξεκινήσει καν, όταν αναλάβαμε (Καλό Χωριό, Πάνω Μρ/λο, κλπ) και τις ολοκληρώσαμε έστω και αν διαφωνούσαμε με την λογική των έργων αυτών !!!
 

  1. Μελέτη, ωρίμανση και δημοπράτηση έργων σύμφωνα με την φιλοσοφία μας .

 
Δυστυχώς η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε ωριμάσει μελέτες που θα μπορούσε η επόμενη δημοτική αρχή να στηριχθεί για να παραχθεί έργο , όχι μόνο σε σοβαρούς άξονες ( σχολική στέγη, θαλάσσιο μέτωπο, κλπ) αλλά ούτε καν σε δευτερεύοντες άξονες .
Αφού ολοκληρώσαμε λοιπόν τα ημιτελή έργα, ξεκινήσαμε την μελέτη και ωρίμανση έργων μακράς πνοής με αιχμή την σχολική και προσχολική στέγη και το παραλιακό μέτωπο .
4.1. Έργα
 

  • Ολοκληρωμένα έργα

 
Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τα παρακάτω έργα :

    • Μονώσεις σχολείων ( 2015 ) 202.120 € . ( 1ο & 4ο Δημοτικό,  2ο Νηπιαγωγείο και 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο )
    • Βελτίωση ΧΥΤΑ ( στραγγίδια ) : 9.000 € .
    • Αύλειος χώρος 1ου Δημ. Σχολείου : 34.000 € .
    • Μακεδονομάχων, Λίμνη, Θερμοπυλών, κλπ : 100.000 € .
    • Βρυσαλάκι ( Νεάπολη ) : 12.000 € .
    • Υποδομές 2015 495.000 € :
    • Αγροτική οδοποιία :
    • Ασφαλτόστρωση Ελούντας – Πλάκας ( Περιφέρεια ) 400.000 € .
    • Κουφώματα ΕΠΑΛ Νεάπολης :
    • Επεκτάσεις δημοτ. φωτισμού: 170.000 €. Κάθε χρόνο
    • Υποδομές     2016 :    300.000 € .
    • Φωτισμός κεντρικού δρόμου  : 25.000 € .
    • Φωτισμός κόμβου Νεάπολης ( Περιφέρεια )  74.000 € .
    • Γήπεδο Αμμούδας ( Περιφέρεια ) : 235.000 € .
    • Συντήρηση Γλυπτών Δήμου Αγ. Νικολάου , 8.500 € .
    • Ανέγερση μνημείου ηρώου στο Σίσσι .
    • Ερευνητικός σταθμός Πανεπιστημίου Φινοκαλία : ( 74.000 € + 20.000 €)

 
4.1.2. Έργα σε εξέλιξη

    • Διαμόρφωση πλατείας Βερντέν 316.000 €
    • Πεζοδρόμια Ελούντας (Πλατεία και από Αγ. Κων)νο προς Πλάκα).121.000 €
    • Νεκροταφείο Αγ. Γεωργίου Ελούντας 120.000 €
    • Υποδομές 2017 – 2018 1.295.000 € :
      • 2017 800.000 € ( 500.000 + 300.000 )
      • 2018 495.000 €
    • Παραλιακό μέτωπο Αμμουδάρας : 60.000 € .
    • Γήπεδο Σισσίου : .
    • Βελτιώσεις δικτύων ΔΕΗ

Για την βελτίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος προχωράμε στον περιορισμό της αισθητικής εικόνας τον δικτύων της ΔΕΗ .

  • Λενικά  64.000 €:
  • Περιοχή ‘’Πηγαϊδάκια’’ : 157.000 €  .
  • Βρουχάς 32.000 € :

 
 

  • Μελέτη / ωρίμανση νέων έργων που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης ή υπογραφής συμβάσεων ή ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα :

 
Παρ’ όλη την αποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας, που αυτή την περίοδο απώλεσε 10 υπαλλήλους, συντάχθηκαν 50 μελέτες συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 19.500.000 € !!! Τεράστιο έργο μέσα σε 4 χρόνια !!! Και με λιγότερο προσωπικό απ’ ότι στην αρχή της τετραετίας .
Βασικός άξονας της πολιτικής μας ήταν η αντιμετώπιση των ζητημάτων της προσχολικής και σχολικής στέγης . Έτσι , εκτός από το πρώτο έργο μονώσεων σχολικών μονάδων που έχει ήδη ολοκληρωθεί,  προχωρήσαμε σε δύο σημαντικά έργα που λύνουν ολοκληρωτικά ζητήματα επάρκειας υποδομών συγκεκριμένων περιοχών , τον Βρεφικό σταθμό Αγίου Νικολάου και το συγκρότημα Γυμνασίου / Λυκείου Νεάπολης.

      1. Βρεφικός σταθμός Αγίου Νικολάου  4.500.000 εκ. € .
      2. Γυμνάσιο/Λύκειο Νεάπολης  2.425.000 εκατ. € .

.

      1. Συντήρηση ΡΕΞ : 560.000 € .
      2. Ασφαλτοστρώσεις/Τσιμεντοστρώσεις/Πλακοστρώσεις 2018 : 3.500.000 € .  
      3. Δρόμος ‘’Κάμπος Κριτσάς’’ – Αγ. Σύλλας Καλού Χωριού :    800.000 €.
      4. Open Mall : 1.500.000 € .
      5. Αντικατάσταση στέγης σχολείου Φουρνής :    60.000 € .   
      6. Κοινόχρηστοι / Αθλητικοί χώροι / Skate park : 850.000 € .
      7. Παιδικές χαρές ( 42 συνολικά / 2 έργα ) : 850.000 € .
      8. Φωτισμός Led : 3.500.000 € .
      9. Αλιευτικό καταφύγιο Καλού Χωριού :

 
 

  • Leader

 

      1. Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ‘’Φινοκαλιά’’ 263.000 € .
      2. Δημιουργία χώρου αναψυχής και υπαίθριου κέντρου επιμόρ-φωσης ‘’Κιβωτός σπόρων’’ , Λακώνια, 279.000 €.
      3. Δημιουργία πράσινων σημείων για την αποκομιδή απορριμμάτων 480.000 €.
      4. Στηθαία ασφαλείας ‘’Χαυγά’’ : 147.600 € .
      5. Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) : 4.000.000 € .
        1. Διαμόρφωση οδού Πλαστήρα .
        2. Έργα υποδομής στην Σπιναλόγκα .  μολίσκος πρόσβασης 350.000 € και βιολογικός καθαρισμός (compact system) 350.000 € .
        3. Έργα ΔΕΥΑΑΝ 900.000 € .
      6. Αύλειος χώρος 1ου Γυμνασίου :   50.000 € .
      7. Αντικατάσταση πλαστικών ταπήτων Κριτσάς , Ελούντας, ταρτάν Αγ. Νικολάου , 800.000 €.
      8. Πλαστικός τάπητας γηπέδου Σισίου, 200.000 € :   
      9. Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών Δήμου Αγ. Νικολάου : 218.000 € .
      10. Άγιος Παντελεήμων , Καλό Χωριό , 37.000 €.

 
 

  • Μελέτες

 
Οι παρακάτω μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και αρκετές προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός του 2019 .

      1. Κοινόχρηστος χώρος ΒΑ ΕΠΑΛ Αγίου :
      2. Γέφυρα Ξεροποτάμου .
      3. Πλατεία Ελούντας .
      4. Δημοτικό κτίριο Σισσίου  .
      5. Φάρος Αφορεσμένου :
      6. Δρόμος ανατολικά σχολείων (Νεάπολη) :
      7. Μονή Φραρού (Νεάπολη) :
      8. Δρόμοι νερού και θρησκείας (Νεάπολη).
      9. Πλατεία Νεάπολης .
      10. Κάτω πλατεία Κριτσάς ( πλατεία Μελίνας Μερκούρη ) .
      11. Προστασία, οργάνωση και ανάδειξη κόλπου Ελούντας .
      12. Σύστημα  GIS .
      13. Μελέτες επί του παλαιού ΒΟΑΚ, που αφορούν τον Δήμο, και συντάσσονται από τον ΟΑΚ .
        1. Διαμόρφωση διατομής εντός του οικισμού Ίστρον, Καλού Χω-ριού:
        2. Διαμόρφωση κόμβου Κριτσάς και κόμβου Λακωνίων
        3. Διαμόρφωση κόμβου στην περιοχή Σεληνάρι/Τάρμαρος για πρόσβαση σε Βραχάσι / Σίσσι / Μιλάτο .
      14. Interreg Ελλάδα – Κύπρος .
      15. Μελέτες λιμενικών έργων Σισσίου – Μιλάτου :

 

    1. Προμήθειες
      1. H)Y  .
      2. Ορθοφωτοχάρτες , 75.000 € .
      3. Προμήθειες στα πλαίσια του ‘’Φιλόδημος’’ , 245.000 € :

 
 

  • Πολεοδομικά / Χωροταξικά ζητήματα

 

      1. Έγκριση παρεκκλίσεων δόμησης στο νέο σχέδιο Νεάπολης .
      2. Σημειακές τροποποιήσεις ΣΧΟΟΑΠ :
      3. Σχέδια πόλης οικισμών  :

 
 

  • Προγραμματικές Συμβάσεις

 

    1. Περιφερειακός Ελούντας (Παράκαμψη Σχίσματος). 250.000 € :
    2. Αρχαιολογία
      1. Ανασκαφική έρευνα  (Σταυρός) Δήμου Αγ. Νικολάου :  200.000 € .
      2. Ανασκαφική έρευνα   Δρήρου : 60.000 € .
      3. Ενάλιες αρχαιότητες, Κανάλι Ελούντας :  60.000 € .
      4. Φωτισμός Σπιναλόγκας (Βελτίωση – συντήρηση) : 160.000 € .
      5. Πανεπιστήμιο Αθηνών / Σύνταξη σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών . 44.000 €

 

  1. Ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας για αντιμετώπιση του δύσκολου οικονομικού τοπίου ( Εθελοντισμός ) αλλά και την στήριξη των εξαιρετικών εκδηλώσεων και αθλητικών γεγονότων που καθιερώθηκαν  .

 
Την εθελοντική δομή ‘’Ελπίδα’’ που υπήρχε όταν αναλάβαμε, θελήσαμε να τον οργανώσουμε καλύτερα και να υπάρξει απόλυτη κανονικότητα στην στήριξη των αναξιοπαθούντων συνδημοτών μας .
Μας παραχωρήθηκε χωρίς ενοίκιο χώρος που διαμορφώθηκε σε κοινωνικό παντοπωλείο που εξοπλιζόταν με τρόφιμα , από τις δράσεις των εθελοντών με τα σούπερ μάρκετ της πόλης και τις προσφορές των επιχειρήσεων της πόλης, κυρίως των ξενοδοχείων
Αντίστοιχη δομή δημιουργήθηκε και στην Νεάπολη .
Από τις δύο αυτές δομές εξυπηρετούνταν, κάθε μήνα σε τακτή ημερομηνία , πάνω από 100 οικογένειες .
Φυσικά ‘’τρέχαμε’’ παράλληλα, με την Περιφέρεια Κρήτης το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ.
Το 2018 δημιουργήθηκε μέσω ΕΣΠΑ μόνιμες δομές με προσωπικό , Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κέντρο Κοινότητας .
Το 2016  διαχειριστήκαμε με υπευθυνότητα και επιτυχία την διαχείριση ομάδας λαθρομεταναστών .
 

  1. Εξωστρέφεια του Δήμου, στήριξη της μονοκαλλιέργειας της περιοχής μας , του τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς .

Διεκδίκησα και εκλέχτηκα Γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης .
Επαναδραστηριοποίηση της ΕΟΕΣ Αμφικτυονία με άμεσο αποτέλεσμα την συμμετοχή μας στην Δημιουργία Ευρωπαϊκής πολιτιστικής διαδρομής πόλεων με ενάλιες αρχαιότητες μαζί με άλλες 6 ελληνικές πόλεις και ευρωπαϊκές πόλεις από Ιταλία Σλοβενία, Κροατία, Αλβανία.
Προχωρήσαμε σε αδελφοποίηση με την ρουμανική πόλη Ramniche Vulcea.
Εκδηλώσεις για την 25ετία από την 1η αδελφοποίησή μας με τον Άγιο Δομέτιο
Για πρώτη φορά ο Δήμος αποκτά τουριστική πολιτική .

  • δημιουργία πρωτότυπου υλικού ‘’βάσης’’ , με συγκροτημένη σκέψη προχωράμε στην υλοποίηση προωθητικών ενεργειών για την στήριξη της μονοκαλιέργειάς μας του τουρισμού .
  • Δημιουργήσαμε οικογένεια εντύπων, τουριστικό site, φωτογραφικό υλικό, προωθητικά videos με διεθνείς διακρίσεις ποιότητας , καταχωρήσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, ποιοτικά αναμνηστικά ( λεύκωμα – μινιατούρα αρπαγής της Ευρώπης ) .
  • Μέχρι σήμερα για την πολιτική αυτή έχουν διατεθεί 350.000 € . Αν συνυπολογισθούν και όσα έχουν διατεθεί για τον μεγάλο στόχο της ένταξης της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων των προστατευομένων από την UNESCO , προκύπτει ποσό που ξεπερνά τις 500.000 € . Χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΠΑΟΔΑΝ και της ΔΑΕΑΝ , που και αυτές συμβάλουν στην προώθηση και στήριξη του τουρισμού.

Προωθούμε :

  • Καταδυτικό πάρκο
  • Φυσιολατρικά Μονοπάτια
  • Καταφέραμε και φωτίζεται η Σπιναλόγκα 3 μέρες την εβδομάδα , με την συμβολή των επιχειρηματιών .

Παράλληλα θελήσαμε στον τομέα του πολιτισμού και αθλητισμού να καθιερωθούν εκδηλώσεις που να ικανοποιούν από άποψη ποιότητας και αρτιότητας αλλά ταυτόχρονα να βοηθούν στην εξωστρέφεια του Δήμου . Και στον τομέα αυτό τα αποτελέσματα είναι εμφανέστατα γιατί υπήρξε ‘’καλή ομάδα’’ που ενεργοποίησε την τοπική κοινωνία με εθελοντική συμμετοχή στις διοργανώσεις αλλά και γιατί οι διαδικασίες χρηματοδότησης ήταν λιγότερο χρονοβόρες .
 

  1. Παρακολούθηση και προώθηση των μεγάλων θεμάτων του Δήμου ( Θέματα νοσοκομείου, ΒΟΑΚ, τριτοβάθμια εκπαίδευση, κλπ ) .

 
 

  • Νοσοκομείο :

 

  • ΒΟΑΚ
  • Γ’ Βάθμια εκπαίδευση .

 
 
 

  1. Εξορθολογισμός  , οργάνωση και λειτουργία Νομ. Προσώπων του Δήμου .

 
ΠΑΟΔΑΝ
Είναι ο τομέας δράσης του Δήμου όπου φάνηκαν καθαρά οι δυνατότητες των νέων στελεχών με την συμπαράσταση όλων. Η επιτομή της λειτουργίας της ομάδας.
Φρέσκες και ‘’δυνατές’’ ιδέες. Ενεργοποίηση της κοινωνίας και στήριξη των δράσεων με πάρα πολλούς εθελοντές. Συμμετοχή του κόσμου στις ποιοτικές δράσεις . Αναζήτηση δράσεων/εκδηλώσεων που θα μας ‘’βγάζουν’’ από τα στενά όρια του νομο΄πυ και τις Κρήτης .
Ακολουθεί ο μακρύς κατάλογος των δράσεων και εκδηλώσεων του ΠΑΟΔΑΝ .
 

  • Πολιτιστικά

 

  • Σπιναλόγκα, συναυλία Ορχήστρας Νέων Κρήτης, ‘’Απόκοπος’’ του Ν. Ξυδάκη .
  • App για την παρακολούθηση των πολιτ. Εκδηλώσεων, που βραβεύθηκε με το 2ο βραβείο σχετικού πανελλαδικού διαγωνισμού .
  • Μικρό φεστιβάλ Χειμώνα

 
 

      • Λειτουργία κινηματογράφου αδιαλείπτως για μικρούς και μεγάλους .
      • Σύνδεση με την Όπερα

 

  • Εκθέσεις στο Μουσείο : Η εξαιρετική συνεργασία με ην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου επεκτάθηκε και εδώ αφού μας επετράπει να χρησιμοποιήσουμε τους εξαιρετικούς χώρους του Μουσείου για ποιοτηκές εκδηλώσεις .

 

  • Έκθεση για τον Νικ. Κούνδουρο
  • Έκθεση Θαν. Λάλα
  • Έκθεση Πινακοθήκης Σάββα Πετράκη
  • Τριήμερο Καζαντζάκη
  • Jazz Festival στην Πλάκα
  • Χριστουγεννιάτικες γιορτές
  • Πλατείες Νεάπολης
  • Καρναβάλι από το 2018
  • Σκάλες
  • Νέο βιβλίο πόλης στα νέα καλλικρατικά όρια
  • Βιβλίο για Ποτάμους
  • Βιβλίο Ν. Τζώρτζη για το γλωσσικό ιδίωμα της Ανατολικής Κρήτης.
  • Ανακαίνιση βιβλιοθήκης

 
 
 
 

  • Αθλητικά

 

  • Clif diving
  • SUP
  • Beach volley
  • Ποδήλατο
    • Παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλατών δημοσιογράφων 2016
    • Gran fondo , κλπ
  • Ορεινός δρόμος Κριτσάς 2016, 2017
  • Χειμερινά Camp εθνικών ομάδων και ακαδημιών ποδοσφαίρου / Αγώνες Μιραμπέλλο
  • Καλυδώνια
  • Επισκευή πυλώνων και τουαλετών κολυμβητηρίου και τοποθέτηση αντλιών θερμότητας για την οικονομ. θέρμανση του .

 
ΔΑΕΑΝ
 
 

  • Μαρίνα

 

  • Απομάκρυνση 9 εγκαταλελειμμένων σκαφών .
  • Αύξηση θέσεων ελλιμενισμού στις πλωτές εξέδρες Ε και F .
  • Αύξηση σκαφών που ελλιμενίζονται και πελατών που διαμένουν στη μαρίνα .
  • Εγκατάσταση επεξεργασίας νερού πλυσίματος υφαλοχρωμάτων με φιλικότητα προς το περιβάλλον
  • Αγορά Σκάφους Pioneer
  • Δημιουργία νέων γραφείων διοίκησης και μετακόμιση Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στον ΕΟΤ για την ομογενοποίηση των δραστηριοτήτων στον χώρο της Μαρίνας
  • Ανακαίνιση Υποδοχής και Φυλακίου Ναυτών
  • Αγορά Κοντέινερ για δημιουργία :
    • δημιουργία αποθηκευτικών χώρων πελατών
    • αποθηκευτικών χώρων υλικού και γραφείου Τεχνικής Υπηρεσίας
  • WC ΑΜΕΑ
  • Αντικατάσταση πατωμάτων πλωτών και αντικατάσταση και ενίσχυση αλυσί-δων συγκράτησης πλωτών και φουντάγιων
  • Αύξηση καμερών επίβλεψης Μαρίνας  
  • Έναρξη διαδικασίας απομάκρυνσης σκαφών Lodos και Brujo
  • Ασκήσεις Μηνιαία πυροπροστασίας-πυρασφάλειας και Ετήσια άσκηση αντιμετώπισης διαρροής πετρελαιοειδών
  • Πρόγραμμα εβδομαδιαίων δραστηριοτήτων για τους διαμένοντες (  ΒΒQ , Darts, Γυμναστική, κλπ ) όπως συμβαίνει ανάλογα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις .

 
 

  • Παραλίες

 

  • Ενεργή παρακολούθηση ικανοποίησης επισκεπτών μας με το Tripadvisor και αειφορική διαχείριση με την πιστοποίηση της Costa Nostrum
  • Νέα WC σε :
      • Βούλισμα
      • Αλμυρός (με καθαίρεση παλαιών)
      • Σχίσμα Ελούντας
      • Αγ. Παντελεήμονας Καλού Χωριού
  • Αντικατάσταση εξοπλισμού παραλιών 100%
  • Ναυαγοσωστικοί πύργοι Σχίσμα Ελούντας – Βούλισμα
  • Προμήθεια και αντικατάσταση αποδυτηρίων σε 6 παραλίες

 
 

  • Λοιπές δράσεις

 

  • Εκδόθηκαν επιτέλους οι άδειες λειτουργίας
      • Της καντίνας στο Βούλισμα
      • Της Καντίνας στα Χαβάνια
      • Του χώρου στάθμευσης στην Μαρίνα
  • Ρυθμίστηκαν τα αυθαίρετα :
      • Στην παραλία του ΕΟΤ
      • Στο Βούλισμα , στο Καλό Χωριό
      • Στον Μπούφο , στο Σίσσι
    • Απομάκρυνση των παραπηγμάτων στον Άγιο Παντελεήμονα  και στο Σχίσμα Ελούντας
    • Εκμίσθωση ΕΟΤ και ανακαίνιση κτιρίων παραλίας :
    • Μακροχρόνιες μισθώσεις για Καντίνες Βουλισμα / Χαβάνια και Παραλιών Κιτροπλατείας  / Αμμου
    • Δράσεις τουριστικής προβολής μέσω Agios Nikolaos on Sup – Beach volley
    • Ανάληψη διαχείρισης πεζοπορικών διαδρομών
  • Αγορά μοτοσυκλέτας
  • Αγορά αυτοκινήτου
  • Κατάθεση φακέλων για Καταδυτικό : Μετά από απόφαση του Δημ. Συμβουλίου η διαδικασία ολοκλήρωσης της αδειοδότησης του καταδυτικού πάρκου αναλήφθηκε από την ΔΑΕΑΝ. Για τον σκοπό αυτό αγοράσθηκε και σκάφος (Dolgorouki)

 
Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο
 
Α. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Δ.Λ.Τ.Α.Ν

  1. Εξυγίανση του φορολογικού και ασφαλιστικού προφίλ και μηχανογράφηση των υπηρεσιών μας.
  2. Ψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.
  3. Αύξηση της εισπραξιμότητας των βεβαιωμένων τελών. Το 2018 έφτασε στο 61,5% αυξανόμενη σταδιακά από το 2014. Το 2017 ήταν 56%.
  4. Εξορθολογισμός στον τρόπο  παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων και στην έκταση των παραχωρούμενων χώρων. Αυτό ήταν προεκλογική μας δέσμευση να δώσουμε περισσότερους ελεύθερους χώρους στους πολίτες.
  5. Συμμόρφωση των διαδικασιών λειτουργίας με την νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
  6. Απόκτηση δυνατότητας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων.
  7. Ολοκλήρωση σχεδίου ασφαλείας της λιμενικής εγκατάστασης.
  8. Έναρξη διαδικασίας εξομοίωσης ζωνών λιμένα σε Σίσι, Μίλατο, Ελούντα, Πλάκα.
  9. Εξασφάλιση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 125.000 Ευρώ, για την αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας του λιμένα. Ήδη 62.500,00 ευρώ είναι κατατεθειμένα και διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  10. Έχει κατατεθεί Τεχνικό Δελτίο για την χρηματοδότης με ποσό ύψους 140.000 ευρώ για την εκπόνηση του Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Λιμένα. Οι δύο αυτές μελέτες είναι απαραίτητες και λόγω της συμμόρφωσης απέναντι στο νόμο, αλλά και γιατί χωρίς αυτές δεν μπορεί πλέον να γίνεται κανένα έργο στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου και στη χερσαία ζώνη.

 
Β. ΕΡΓΑ , ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

  1. Ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια νέων σκιάστρων προς αντικατάσταση των παλιών, σε τμήμα της λίμνης.
  2. Δημιουργία υποδομών ασφαλείας στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου.
  3. Αποκατάσταση φωτισμού στην περιοχή Κερά Καλή.
  4. Τοποθέτηση φωτισμού στο λιμανάκι του Καθολικού.
  5. Αποκατάσταση φωτισμού στα πρανή της λίμνης.
  6. Ανάπτυξη πρασίνου στην δυτική πλευρά, πάνω από τα πρανή της λίμνης.
  7. Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης πεζοδρομίων σε τμήματα της Χερσαίας Ζώνης.
  8. Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης κιγκλιδωμάτων στην Χερσαία Ζώνη.
  9. Προμήθεια νέων παγκακιών και ζαρντινιέρων για την Χερσαία Ζώνη.
  10. Εργασίες καθαρισμού λιμενολεκάνης.
  11. Αντικατάσταση φωτιστικού και τοποθέτηση νέου αυτόνομου στον φάρο του λιμα-νιού.
  12. Μονοδρόμηση παραλιακού.
  13. Προμήθεια και τοποθέτηση οριοδεικτών για την για την προστασία των πεζών.
  14. Δημιουργία νέας δυναμικής ιστοσελίδας.
  15. Βελτίωση παραλίας Αμμουδιού με ντουζ και προστασία πρανών .
  16. Μελέτη για την βελτίωση των πρανών νότια της λίμνης ( προς τα σχολεία ). Λόγω ειδικών δυσκολιών το έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί μετά την τουριστική περίοδο, τέλος Οκτωβρίου .

 
Γ. ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

  1. Συμμετοχή σε 2 διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό.
  2. Εκτύπωση πληροφοριακού χάρτη για την ενημέρωση των επισκεπτών κρουα-ζιέρας.
  3. Κατασκευή και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων.
  4. Σύνταξη και επεξεργασία δύο ερωτηματολογίων για την μέτρηση των δυνατοτήτων του Αγίου Νικολάου ως προορισμός κρουαζιέρας.
  5. Σύνταξη τεχνικού φυλλαδίου του λιμένα για την ενημέρωση των καπετάνιων.
  6. Σύνταξη φυλλαδίου προτεινόμενων εκδρομών για την υποστήριξη των εταιριών κρουαζιέρας.
  7. Επισκέψεις με εκπροσώπους φορέων σε κρουαζιερόπλοια για την ενημέρωση των εκπροσώπων των εταιριών.

 
ΔΕΥΑΑΝ
 
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγ. Νικολάου, σε συνέχεια της προσπάθειας για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής ευθύνης της με σύγχρονες εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, έχει είτε ολοκληρώσει και ωριμάσει είτε εκπονεί μια σειρά μελετών, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την χρηματοδότηση και υλοποίηση των αντίστοιχων έργων.
 
 

  • Έργα Ύδρευσης

 

  1. Βελτίωση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Αγίου Νικολάου (3ος 2016-9ος 2017). Προϋπολογισμός: 950.000,00€  /Σύμβαση: 413.977,13€

 

  1. Βελτίωση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Νεάπολης (1ος 2016-1ος 2018). Προϋπολογισμός: 500.000,00€  /Σύμβαση: 225.000,00 €

 

  1. Επέκταση δικτύου ύδρευσης προς Ερευνητικό Σταθμό Πανεπιστημίου στο Φινοκαλιά (9ος 2017-12ος 2017). Προϋπολογισμός: 20.000,00€  /Σύμβαση: 16.400,00 €

 

  1. Σημειακές παρεμβάσεις στο εξωτερικό υδραγωγείο Σισίου-Βραχασίου-Μιλάτου. Δύο εργολαβίες:
  • 2015 (3ος 2015-6ος 2015). Προϋπολογισμός: 12.007,17€  /Σύμβαση: 10.175,57€ (ολοκληρωμένη)
  • 2018 (12ος 2018-6ος 2019). Προϋπολογισμός: 19.232,74€  /Σύμβαση: 15193,86€ (σε εξέλιξη).

 

  1. Τοπικές επεμβάσεις δικτύου ύδρευσης Ποτάμων (10ος 2015-4ος 2017). Προϋπολογισμός: 11.998,00€  /Σύμβαση: 10.167,79€

 

  1. Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Βρουχά-Πλάκας-Χαυγά (6ος 2018-9ος 2018). Προϋπολογισμός: 20.000,00€  /Σύμβαση: 16.400,00 €

 

  1. Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Καστελλίου Φουρνής στο πλαίσιο των τοπικών αστικών αναπλάσεων (7ος 2015-9ος 2015). 11.629,70€  /Σύμβαση: 9.855,67€
  2. Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Καλού Χωριού (12ος 2018-10ος 2019). 20.000,00€  / Σύμβαση: 15.800,00 €
  3. Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Λιμνών (12ος 2018-6ος 2019). 20.000,00€  / Σύμβαση: 15.800,00 €  
  4. Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Πρίνας σε φάσεις:
    • 2015 (4ος 2015-10ος 2015). 12.000,00 €  /Σύμβαση: 10.099,83€
    • 2018 (6ος 2017-1ος 2018). 12.000,00 €  / Σύμβαση: 9.479,99 €
    • 2018 (5ος 2018-8ος 2018). 8.000,00 €  / Σύμβαση: 6.400,00 € .
    • Προμήθεια και εγκατάσταση δεξαμενής ύδρευσης Πρίνας 12.000,00 €  / Σύμβαση: 9.400,00 € .
    • Οικίσκοι Η/Μ εγκαταστάσεων Ύδρευσης- Αποχέτευσης σε Βρουχά και Καλό Χωριό(12ος 2018-5ος 2019). Προϋπολογισμός: 19.996€  /Σύμβαση: 16.197 €
  1. Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Κριτσάς (12ος 2018-5ος 2019). 19.656,95 €  / Σύμβαση: 15528,99 €  
  2. Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Λατσίδας (11ος 2016-1ος 2017). 5.700 €  / Σύμβαση: 5.700 €

 

  1. Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Ελούντας σε φάσεις:
  • 2015 (6ος 2015-9ος 2018). 11.600,72€ / Σύμβαση: 9.831,12 €  (ολοκληρωμένη)
  • 2017 (6ος 2017-1ος 2018). 12.000,00€ / Σύμβαση: 9.599,99 €
  • 2018 (2ος 2018-6ος 2018). 20.000,00 €  /Σύμβαση: 16.000,00 €
  • 2018 (12ος 2018-2ος 2019). 20.000,00 €  /Σύμβαση: 16.200,00 €

 
 

  • Έργα Αποχέτευσης

 

  • Νεάπολη Ολοκληρώθηκε το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης με ταυτόχρονες παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης (αντικατάσταση δικτύου όπου ήταν απαιτητό) . Το έργο αυτό δημοπρατήθηκε την προηγούμενη δημοτ. περίοδο με βάση μελέτη και διασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον πρώην Δήμο Νεάπολης .
  • Κρούστας Ολοκληρώθηκε το δίκτυο αποχέτευσης και εγκαταστάθηκε η ΕΕΛ Κρούστα η οποία είναι ήδη σε λειτουργία.
  • Πρίνα

 
 
Ολοκληρώθηκε το δίκτυο αποχέτευσης και εγκαταστάθηκε η ΕΕΛ Πρίνας η οποία είναι ήδη σε λειτουργία.
 

  • Ελούντα

 

  • Επισκευή-Ανακατασκευή Φρεατίων  Αποχέτευσης λυμάτων στην παραλιακή οδό για την αποτροπή εισροής θαλασσινού νερού στο δίκτυο. Επισκευή με ρομποτικό σύστημα. (12ος 2018-5ος 2019). Προϋπολογισμός: 61.500,00 €  /Σύμβαση: 48.000,00 €
  • Βελτίωση δικτύου αποχέτευσης λυμάτων Ελούντας (7ος 2017-2ος 2018). Προϋπολογισμός: 10.000,00 €  /Σύμβαση: 8.000,00 €

 

  • Βραχάσι

 
Ανακατασκευή δικτύου αποχέτευσης σε οικισμούς της πρώην Κοινότητας Βραχασίου(12ος 2016-3ος 2017). Προϋπολογισμός: 5.700,00 €  /Σύμβαση: 5.700,00 €
 

  • Άγιος Νικόλαος

 

  • Νέος Βιολογικός Αγίου Νικολάου .
  • Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Περιαστικών Περιοχών Πόλης Αγίου Νικολάου(3ς 2016-9ος 2017). Προϋπολογισμός: 500.000,00 €  / Σύμβαση: 202987,74 €
  • Κατασκευή Νέων συνδέσεων αποχέτευσης στο Δήμο Αγίου Νικολάου(5ος  2017-3ος 2019). Προϋπολογισμός: 59.995,99€  / Σύμβαση: 56396,24 €

 
 

  • Έργα Αποχέτευσης Ομβρίων

 

  • ‘Ομβρια Αγίου Νικολάου:

 
 

  • Οδός Μακεδονομάχων- Ερυθρού Σταυρού-Δίκτης :
  • Αποχέτευση ομβρίων με τοποθέτηση παράλληλου αγωγού για τα όμβρια του Νοσοκομείου.
  • Οδός Εθνικής Αντιστάσεως από το μέσον της Λαϊκής μέχρι τη Λίμνη. (Η κατασκευή έγινε στο πλαίσιο σύνθετης εργολαβίας που περιελάμβανε και έργα ύδρευσης αποχέτευσης).
  • Οδός Δημοκρατίας-Φιλελλήνων- Σολωμού: Κατασκευάζεται σήμερα με στόχο τη μεταφορά των ομβρίων των παραπάνω οδών στον κεντρικό συλλεκτήριο της οδού Επιμενίδου.

 

  • Όμβρια Νεάπολης:

 

  • Κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού στα όρια του γηπέδου Κατασκευής του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην πρώην Κεραμουργική Νεάπολης. Μένει η κάλυψη του οχετού με χρόνο περάτωσης το τέλος Μαρτίου.
  • Κατασκευή αγωγού ομβρίων στην ανατολική πλευρά της πλατείας Νεάπολης (πλευρά του ηρώου) στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας. Το υποέργο έχει περατωθεί και δοκιμαστεί λειτουργικά.
  • Σημειακές παρεμβάσεις στον οικιστικό ιστό της Νεάπολης για αντικατάσταση ή κατασκευή και νέων σχαρών αποχέτευσης ομβρίων.

 

  • Όμβρια Ελούντας:

 
Κατασκευή Φρεατίων συλλογής ομβρίων στην πλατεία Ελούντας(12ος  2015-5ος 2016). Προϋπολογισμός: 12.000,00 €  /Σύμβαση: 10169,48 €
 

  • Όμβρια Βραχασίου:

 
Κατασκευή και ανακατασκευή φρεατίων υδροσυλλογής εντός του οικισμού Βραχασίου. Η πρώτη εργολαβία (2015) 10.149€ (ολοκληρωμένη) η δέυτερη (2018) 15,800€ (συνεχιζόμένη).
 

  • Όμβρια Κρούστα:

 
Βελτίωση συνθηκών αποχέτευσης Ομβρίων – Προστασία της Εγκατάστασης ΕΕΛ Κρούστα (ολοκληρωμένη) 10.120 €
 

  • Όμβρια Καλού Χωριού:

 
Βελτίωση συνθηκών αποχέτευσης Ομβρίων στην περιοχή Αρνικού Καλού Χωριού α (ολοκληρωμένη) 9.302 €
 

  • Γεωτρητικό Πρόγραμμα

 

  • Ανόρυξη δύο γεωτρήσεων στη Φουρνή (ερευνητική που αποδείχθηκε άγονη) και μία παραγωγική γεώτρηση στο Δράσι ( F21)  σε αντικατάσταση παλιάς. 144.447,54€
  • Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της λειψυδρίας στο μέλλον προγραμματίζονται 4 νέες γεωτρήσεις: μία αντικατάστασης στα Ξεροκάμπια Χουμεριάκου και 3 ερευνητικές πέραν του γεωτρικού πεδίου των Λακωνίων (περιοχή Ταπών και Κρούστα). Ετοιμάζεται η διακήρυξη για την ανόρυξή τους.

 

  • Αγορές παγίων-Εξοπλισμού

 
Αγορές παγίων (γηπέδων)

      • Λατσίδα 15.000 € : Αγοράστηκε ακίνητο ιδιοκτησίας Δινεράκη όπου έχει κατασκευαστεί αντλιοστάσιο για την αποχέτευση Νεάπολης και οικισμών.
      • Λατσίδα, 15.000 € : Δουλεία διάβασης για τη βελτίωση συνθηκών προσπέλασης προς την ΕΕΛ Νεάπολης και οικισμών Βουλισμένης-Λατσίδας.
      • ‘’Μαυρικιανό’’ Ελούντας , 10.000 € : Για την κατασκευή σηπτικής δεξαμενής στο πλαίσιο βελτίωσης της μεταφοράς λυμάτων στην ΕΕΛ Ελού-ντας.
      • Αμμουδάρα, 10.000 € : Ακίνητο έκτασης   τ.μ. Για την κατασκευή δεξαμενής κεφαλής για την ύδρευση της Αμμουδάρας.
      • Αλμυρός 30.000 €: Τμήμα γης προκειμένου να διέλθει ο αγωγός απορριψης προιόντος του βιολογικού Αγίου Νικολάου προκειμένου να σταματήσουν οι οχλήσεις παρακείμενο ιδιοκτήτη από το κτήμα του οποίου διέροχνταν ο παλιός αγωγός.
      • Περιοχή “Κοπράνες” Αγίου Νικολάου, απαλλοτρίωση τεμαχίων γης διαφόρων προκειμένου να εξασφαλιστεί οδός προς τη δεξαμενή Δ10 από τη νέα περιφερειακή Αγίου Νικολάου. Εκτιμώμενη δαπάνη 15.680,00 €,

Αγορές οχημάτων

  • Προμήθεια τριών Οχημάτων (ενός επιβατικού για την ΤΥ) και δύο φορτηγών για τα συνεργεία. (ολοκληρωμένη)
  • Προμήθεια δύο μοτοποδηλάτων  για την ΤΥ ΔΕΥΑΑΝ (ολοκληρωμένη)
  • Προμήθεια τρίων αυτοκινήτων για αντικατάσταση παλαιών για τα συνεργεία (2 τύπου κλούβας και ένα μικρό φορτηγό για στενούς δρόμους) (σε εξέλιξη).

 

  • Τεχνολογία Αιχμής

 

    1. «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ»  Έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.700.000,00 € χωρίς ΦΠΑ. Ετοιμάζεται η διακήρυξή της.
    2. Αποτύπωση του εσωτερικού Δικτύου ύδρευσης Νεάπολης με τη μορφή GIS  και με πλήρη λεπτομέρεια σε ψηφιακή μορφή.

 

  • Μελέτες σε εξέλιξη

 
Α) Ενταγμένες/Εντασσόμενες σε προγράμματα

  1. «Μελέτη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης ΔΕΥΑΑΝ » (Master Plan) Έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» με προϋπολογισμό 96.101,20 € χωρίς ΦΠΑ.
  2. «Βελτίωση και ενίσχυση υποδομών ύδρευσης του Δήμου Αγίου Νικολάου» «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» 2.993.000,00 € χωρίς ΦΠΑ:
  • Υποέργο 1: «αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης απο αμίαντο στον Δήμο Αγίου Νικολάου»
  • Υποέργο 2: Δαπάνη αρχαιολογικής επίβλεψης κατά την υλοποίηση του έργου «Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης απο αμίαντο στον Δήμο Αγίου Νικολάου»
  • Υποέργο 3: « Ενίσχυση-αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης Επάνω Μεραμβέλλου»
  • Υποέργο 4: Δαπάνη αρχαιολογικής επίβλεψης κατά την υλοποίηση του έργου «Ενίσχυση-αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης Επάνω Μεραμβέλλου»

 

  • «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Νεάπολης / Βουλισμένης / Λατσίδας και συνοδά έργα» ,

 
Έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με συνολικό προϋπολογισμό 3.882.012,90€ χωρίς ΦΠΑ και της δεκαετούς λειτουργίας-συντήρησης της Ε.Ε.Λ. που ανέρχεται στα 250.000,00€ και περιλαμβάνει τα υποέργα:

  • Υποέργο 1: «Η/Μ αντλιοστασίων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας λυμάτων πόλεως Νεάπολης και οικισμών Βουλισμένης – Λατσίδας» με προϋπολογισμό 3.545.000,00€ χωρίς ΦΠΑ.
  • Υποέργο 2: «Έργα πρόσβασης Ε.Ε.Λ. πόλεως Νεάπολης και οιακισμών Βουλισμένης – Λατσίδας» με προϋπολογισμό 301.612,91€ χωρίς ΦΠΑ.
  • Υποέργο 3: Δαπάνη αρχαιολογικής επίβλεψης κατά την υλοποίηση του έργου «Η/Μ αντλιοστασίων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας λυμάτων πόλεως Νεάπολης και οικισμών Βουλισμένης – Λατσίδας»
  • Υποέργο 4: Δαπάνη νέας παροχής ΔΕΗ

 

  • «Υποδομές Αποχέτευσης Περιοχών Βαθύ-Αμμουδάρας-Αλμυρού»

 
“ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” 3.458.000,00 € χωρίς ΦΠΑ:

  • Υποέργο 1: «Υποδομές αποχέτευσης περιοχών Βαθύ, Αμμουδάρας, Αλμυρού»
  • Υποέργο 2: Δαπάνη αρχαιολογικής επίβλεψης κατά την υλοποίηση του έργου «Υποδομές αποχέτευσης περιοχών Βαθύ, Αμμουδάρας, Αλμυρού»

 

  • «Κατασκευή Υποδομών Διαχείρισης Ιλύος ΒΙΟ.ΚΑ. Δήμου Αγίου Νικολάου».

 
Τμήμα της μελέτης με συνολικό προϋπολογισμό 1.741.000,00€ χωρίς ΦΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της δεκαετής λειτουργίας ) και συγκεκριμένα τα έργα πολιτικού μηχανικού, πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα με ιδίους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν. Το έργο έχει προεκτιμώμενο προϋπολογισμό 298.629,03€ χωρίς ΦΠΑ.
Έχει προηγηθεί πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης ης ιλύος με υλικά από προιόντα κλαδέματος του Δήμου το οποίο υπήρξε επιτυχές.
 

  • «Μελέτη & γεωτ. Έρευνα θεμελίωσης γέφυρας πρόσβασης στην ΕΕΛ Νεάπολης/Βουλισμένης/Λατσίδας»

 
Β) Συντασσόμενες ή εξελισσόμενες (μελέτες βρίσκονται στο στάδιο εκπόνησης είτε από την Τεχνική Υπηρεσία είτε με απευθείας ανάθεση σε εξωτερικό μελετητή)
 

  • Τοπογραφική αποτύπωση εγκαταστάσεων ΔΕΥΑΑΝ .

 

  • Έργα αναβάθμισης ΕΕΛ Ελούντας και διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων.
  • Μελέτη έργων συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας, διάθεσης λυμάτων Φουρνής & Καστελίου Φουρνής .
  • Μελέτη έργων συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας, διάθεσης λυμάτων Σισσίου .
  • Μελέτη έργων συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας, διάθεσης λυμάτων Μιλάτου .
  • Έργα πρόσβασης στην ΕΕΛ Νεάπολης/Βουλισμένης/Λατσίδας
  • Βελτίωση συνθηκών ύδρευσης Χαυγά .

 
 
Η μελέτη προβλέπει την επέκταση-αντικατάσταση του υφιστάμενου κεντρικού αγωγού ύδρευσης που τροφοδοτεί την περιοχή του Χαυγά της Τοπικής Κοινότητας Φουρνής, την κατασκευή νέου αντλιοστασίου και δεξαμενή ύδρευσης.
 

  • Βελτίωση / Επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης ΔΕΥΑΑΝ .

 
 
ΟΚΥΔΑΝ
 
Ο ΟΚΥΔΑΝ διαχειριζόταν μέχρι το 2018, συνολικά, την κοινωνική πολιτική του Δή-μου. Παιδικοί σταθμοί, πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο σπίτι’’, λειτουργία εθελοντικού κοινωνικού παντοπωλείου .
Η συμπληρωματική στελέχωση του με προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς μας έδωσε την δυνατότητα για παροχή καλύτερων υπηρεσιών .
Η ενεργοποίηση σώματος εθελοντών βοήθησε στο να οργανωθεί εξαιρετικά το κοινωνικό παντοπωλείο . Εκδηλώσεις στα supermarket, προσφορές επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών μας επέτρεψαν να μπορούμε να παρέχουμε τρόφιμα, κάθε μήνα, όχι με σακούλα αλλά με επιλογή. Σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες Νοσοκομείου κλπ εξυπηρετήσαμε αναξιοπαθούντες που είχαν ζητήματα με τους χώρους διαμονής τους . Παράλληλα δημιουργήθηκε αντίστοιχη δομή στην Νεάπολη για πρώτη φορά .
Μετά την χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών των δήμων από το ΕΣΠΑ, δημιουργήθηκαν δύο δομές με προσωπικό που πληρώνεται από το ευρωπαϊκούς πόρους.
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κέντρο κοινότητας
Αλλάξαμε τον οργανισμό του ΟΚΥΔΑΝ για να μπορεί να ιδρυθεί παιδικός σταθμός στην Ελούντα , που είχε καταργηθεί από την προηγούμενη δημοτ. αρχή . Ο διαγωνισμός για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την έναρξη λειτουργίας του παιδικού σταθμού στην Ελούντα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Παράλληλα αναζητούμε νέο αρκετά μεγάλο κτίριο για την καλύτερη λειτουργία του ΚΑΠΗ , γιατί ο υπάρχον χώρος δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των μελών.
 

  • Ένταξη στο δίκτυο υγιών πόλεων
  • Δομή για την Αλτσχάϊμερ .
  • Περίθαλψη λαθρομεταναστών