in ,

Είμαστε ξανά… στο μετά, ακόμα και για τόσο σοβαρή επένδυση όπως αυτή στα πλευρά.

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΕΥΡΑ
Του Νίκου Κοκκίνη  Υποψήφιου Δημάρχου Αγίου Νικολάου
 
Όπως είναι γνωστό στη θέση ‘’πλευρά’’ θα γίνει μια πολύ μεγάλη επένδυση ύψους 500 εκατομμύριων ευρώ που με απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής επιτροπής έχει ενταχθεί στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης ‘’ΕΣΧΑΣΕ’’ από το Δεκέμβριο του 2017.     ΦΕΚ 29-12-2017.
Στις 21 Νοέμβριου 2018 γίνετε ανάρτηση για διαβούλευση στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου για τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης ενόψει προσεχούς συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης.
Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου όπου και πάρθηκε απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων με κάποιους περιορισμούς και κάποια αντισταθμιστικά οφέλη.
Επομένως από τις 21 Νοεμβρίου που έχουν αναρτηθεί στην διαβούλευση οι όροι της επένδυσης μέχρι την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου έχουν προηγηθεί δυο Δημοτικά συμβούλια στις 28 Νοέμβριου και στις 20 Δεκεμβρίου και ο Δήμος μας δεν θεωρεί αναγκαίο να έχει άποψη για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Άλλοι συζητούν και αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
Την επομένη του  τελευταίου δημοτικού συμβουλίου δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου  ο Δήμος πληροφορείτε για την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 27 Δεκεμβρίου και την ύστατη ώρα προσπαθεί τηλεφωνικά με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και όχι του δημοτικού συμβουλίου να διαμορφώσει άποψη για την επένδυση την οποία και παρουσίασε με τοποθέτηση του ο αντιδήμαρχος κ. Χάρης Αλεξάκης.
Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες γιατί βρισκόμαστε σχεδόν πάντα ‘’στο μετά’’ γιατί πάντα κάποιοι άλλοι μας φταίνε γιατί ερχόμαστε κατόπιν ‘’εορτής’’ να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας προφανώς για να καλύψουμε το κενό της απουσίας μας.
Μια τέτοια επένδυση όφειλε να είχε συζητηθεί αναλυτικά και σε βάθος με την Τοπική Κοινωνία με ανοιχτές διαδικασίες και να έρθει στο Δημοτικό μας συμβούλιο για να αποφασιστούν οι όροι  της επένδυσης και τα αντισταθμιστικά οφέλη για το τόπο μας.
Στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου θα συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης η επένδυση στα ‘’πλευρά’’. Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον του δήμου για ένα τόσο σοβαρό θέμα που υπήρξε συμπληρωματική ανακοίνωση στα μέσα μαζικής επικοινωνίας αφού στην πρόσκληση για την συνεδρίαση δεν υπήρχε καν σαν θέμα.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν δυστυχώς διαπιστώσεις που δεν μας τιμούν ως Δήμο και αυτοδιοικητικές συμπεριφορές που δεν μας αξίζουν.
Σαν παράταξη που διεκδικεί να πάρει την εντολή διοίκησης των Δημοτικών μας πράγματων στης ερχόμενες εκλογές του Μαΐου και που έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής σαφώς και είμαστε υπερ αυτής της επένδυσης αλλά με όρους και ανταλλάγματα για των τόπο μας.
Συγκεκριμένα

  1. Η παρέμβαση στα ‘’πλευρά’’ θα πρέπει να είναι συμβατή με τον παράκτιο χωροταξικό σχεδιασμό και το οικοσύστημα της περιοχής που περιλαμβάνει και το θαλάσσιο και το υποθαλάσσιο μέτωπο.
  2. Να υπάρξει κοινωνική ανταποδοτικότητα της επένδυσης και διασφάλιση της πρόσβασης όλων στο δημόσιο χώρο και στην παραλία.
  3. Το 30% τουλάχιστο των εργαζομένων στην επιχείρηση να είναι από τον τόπο μας και με ανάλογες προσλήψεις για όλες τις κατηγορίες του προσωπικού.
  4. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας που στηρίζει την επένδυση (εκπρόσωπος της ήρθε στο Ηράκλειο) να πάρει απόφαση τώρα πριν την έναρξη των επιμέρους διαδικασιών και να εντάξει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η σε άλλο πρόγραμμα τόσο το παραλιακό μέτωπο του δήμου και οπωσδήποτε το δρόμο μέχρι την Ελούντα και την Πλάκα καθώς και την ολοκλήρωση των υποδομών που πρέπει να γίνουν στον τόπο μας.
  5. Να υπάρξει ουσιαστική σύνδεση με την τοπική αγορά και την τοπική οικονομία σε όλες της φάσης της επένδυσης.
  6. Να γίνει το επόμενο διάστημα μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου με συμμετοχή φορέων και πολιτών για όλα τα θέματα με την παρουσία των Επενδυτών και εκπροσώπου της Κυβέρνησης.

 
Εύχομαι και θα ήθελα  να ελπίζω η σημερινή Δημοτική αρχή να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στο τόπο και τους ανθρώπους του.
 
Νίκος Κοκκίνης