in ,

Δήμος Αγίου Νικολάου, ας τον κάνουμε πάλι πρότυπο, σημείο αναφοράς, όπως πραγματικά του αξίζει.

…γράφει ο Πλατής Μανώλης

 

Δήμος Αγίου Νικολάου, ας τον κάνουμε πάλι πρότυπο, σημείο αναφοράς, όπως πραγματικά του αξίζει.

Ο τόπος που ζούμε, ο ευρύτερος Καλλικρατικός Δήμος του Αγίου Νικολάου, είχε τη τύχη να χαραχτεί και να προικιστεί από τον ίδιο τον πλάστη, με πανέμορφες φυσικές ομορφιές, με το Οροπέδιο του Καθαρού, να θέλει να περιγράψει τη στιγμή της δημιουργίας του, με τη μοναδική λίμνη του Αγίου Νικολάου, τυλιγμένη με μύθους και παραδόσεις, με πανέμορφες βουνοπλαγιές, στολισμένες με ιστορίες των δένδρων και των ζωντανών που κουβαλούν, με προσεγμένους και καλά περιφραγμένους κάμπους, ζηλευτά περιβόλια στη κάθε γειτονιά του.

Με μια ατέλειωτη ακτογραμμή, έτοιμη να σου ανοίξει τον ορίζοντα, να δεχτεί και να δώσει, όπως διαχρονικά έπραξε, πολιτισμό, εμπόριο, όμορφες στιγμές χαλάρωσης και περισυλλογής.

Ένας τόπος, που είναι περήφανος για το αποτύπωμα όλων αυτών που πέρασαν διαχρονικά απ’ αυτόν, με την αρχαία Λατώ, την Ολούς, τη Σπιναλόγκα, Το σπήλαιο της Μιλάτου και όχι μόνο, να δίνουν μαθήματα στη νέα γενιά, για βαθιές τομές, για καινούργια αποτυπώματα ιστορίας, ανάλογα με αυτά των προγόνων μας.

Από τα γεράνια του Καθαρού, μέχρι τους αλευρόμυλους του Νικιθιανού και όχι μόνο, από τις στέρνες του Μεραμπέλλου μέχρι το περίφημο Ε4 διευρωπαϊκό μονοπάτι, δείγματα πρόνοιας και σωστής διαχείρισης της ίδιας της φύσης, στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Από διάσπαρτα θρησκευτικά προσκυνήματα, στο Μεραμπέλλο, το μικρό Άγιο Όρος, όπως σωστά το αποκαλούν, με μοναστήρια, όπως τα Κρεμαστά, το Αρέτη, τον Άγιο Γεώργιο το Σεληνάρι, την Παναγία την Κερά, τον Άγιο Νικόλαο, να ‘ναι λίγα μπροστά σ’ αυτά που υπάρχουν, να κουβαλούν τη θρησκευτική αλλά και την ιστορική πορεία αυτού του τόπου.

Με ιστορικές μορφές που έπαιξαν ρόλο στην παρουσία αυτού του τόπου, όχι μόνο σε επίπεδο Κρήτης αλλά και σε εθνικό, με πνευματικούς ανθρώπους, που όχι μόνο έχουν κοσμήσει με το έργο τους βιβλιοθήκες, αλλά σμίλευσαν τη σκέψη πολλών από τις επόμενες γενιές.

Για όλη αυτή την ομορφιά, την ιστορία που κουβαλά αυτός ο τόπος, έχομε υποχρέωση να γνωρίσουμε, να την προβάλλουμε, να νοιώσουμε περήφανοι μπροστά σε κάθε επισκέπτη, για κάθε γωνιά του τόπου μας.

Έχουμε υποχρέωση, πρώτα σ’ εμάς τους ίδιους, όταν ανοιγωμε το παράθυρο το πρωί, να βλέπουμε μια εικόνα του χώρου που ζούμε ανάλογη της φυσικής ομορφιάς του. Μια πόλη που θα χαλαρώνει τη βόλτα μας ή τις κοινωνικές μας δραστηριότητες και όχι να μας προκαλεί. Σ’ αυτή τη προσπάθεια, χρειαζόμαστε όλοι, από τις καθημερινές σας παρατηρήσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, τις δικές σας προτάσεις για την αντιμετώπιση τους, έτσι ώστε η εικόνα μιας άσχημης καθημερινότητας να μην μας γίνεται συνήθεια, τρόπος ζωής, εφησυχασμού.  Πιστέψτε με, υπάρχουν δράσεις, οι οποίες χρηματικά δεν κοστίζουν πολλά, χρειάζεται μόνο να τα δείς, για να τα αντιμετωπίσεις. Χρειάζεται να βάλεις μια τάξη:

  • Στις καθημερινές λακκούβες που συναντάς στους δρόμους και στα πεζοδρόμια.
  • Στα σκουπίδια, που πιθανώς ο δήμος με το λίγο προσωπικό που διαθέτει να μην προλαβαίνει.
  • Στους στύλους, που δυσχεράνουν τη προσβασιμότητα όλων και πολλές φορές ασχημίζουν το περιβάλλον.
  • Στις στάσεις των λεωφορείων.
  • Στην αξιοποίηση και εύρεση χώρων στάθμευσης
  • Στην αξιοποίηση του ελαιώνα ή στην αναβάθμιση του.
  • Στην επιπλέον σήμανση στις πύλες εισόδου και εξόδου της πόλης, καθώς και σε κομβικά σημεία με πληροφοριακές πινακίδες.
  • Με τη δημιουργία νέων σχολικών συγκροτημάτων στο Σίσι και όπου αλλού υπάρχουν ακόμα λυόμενες αίθουσες. Με τη συντήρηση των ήδη υφισταμένων, για ένα περιβάλλον που αξίζει σ’ αυτά τα παιδιά, που θέλουμε να διαμορφώσουν το αύριο.
  • Για την ολοκλήρωση του Μουσείου του Αγίου Νικολάου, σημείο αναφοράς και προβολής της ιστορίας του κάθε τόπου.
  • Με αθλητικές υποδομές, που θα τραβήξουν τη νεολαία και θα τις δώσουν μεταξύ άλλων την κοινωνικότητα αλλά και τη διέξοδο στις προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας.
  • Με την διεκδίκηση, σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανάλογες μ’ αυτές των υπόλοιπων νομών.
  • Στην ολοκληρωμένη προβολή του Δήμου Αγίου Νικολάου σε κομβικά σημεία, με αναφορά στο σύνολο των σημείων που κοσμούν τον τόπο.
  • Με άμεση προσβασιμότητα του πολίτη στο Δήμο, κυρίως για λήψη πληροφοριών αλλά και κατάθεση προτάσεων ή παρατηρήσεων.
  • Με μια πληρέστερη παρουσίαση των υπηρεσιών του δήμου, του τόπου και των οργανισμών του.
  • Με παρεμβάσεις στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, λιμνοδεξαμενή Καθαρού, Φουρνής, πιθανή αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού ή και την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού του Αγίου Νικολάου.
  • Με πρόβλεψη για αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, κυρίως εντός κατοικημένων περιοχών από πυρκαγιές ή πλημμύρες.
  • Με βιολογικούς καθαρισμούς.
  • Με έργα υποδομών, όπως ο ΒΟΑΚ, σ’ ένα πνεύμα ισόρροπης ανάπτυξης όλης της Κρήτης.
  • Με βελτίωση ή χάραξη επαρχιακών δρόμων, παράκαμψη Ελούντας, με πιθανή επέκταση της μέχρι την Πλάκα, Τάρμαρος – Σίσι- Μίλατος.
  • Με ολοκλήρωση των μελετών, Ζένια-Ποτάμοι, Παράκαμψη Λακωνίων, κόμβος Μαλλίων προς Οροπέδιο Λασιθίου. Με μια συνολική αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών από τη Μίλατο μέχρι το Καλό Χωριό, με ότι αυτό συνεπάγεται.
  • Με ολοκλήρωση του σχεδίου πόλης της πόλης του Αγίου Νικολάου.
  • Με αξιοποίηση της υπάρχουσας μαρίνας και του λιμανιού, αν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τις οποίες η εποχή θέλει ή την πιθανή νέα χωροθέτηση τους.
  • Την ολοκλήρωση της μελέτης του αλιευτικού καταφυγίου Καλού Χωριού ή την αναβάθμιση του, μέσα στο σύνολο Σίσι, Μίλατος Ελούντα Άγιος Νικόλαος.
  • Με την αξιοποίηση των σφαγείων και την ολοκλήρωση των φυλακών της Νεάπολης.

 

Μακρύς ο κατάλογος, των παρεμβάσεων μικρών και μεγάλων που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος. Και σίγουρα θα μεγαλώσει, αν ΕΣΕΙΣ, οι χρήστες, οι κύριοι αυτού του τόπου, ενεργοποιηθείτε τώρα, καταθέσετε τους προβληματισμούς σας, αξιολογήσετε σωστά τις προτεραιότητες σας, σ’ ένα ανοιχτό διάλογο, το που θέλουμε, να οδηγήσουμε αυτό τον τόπο.

Στις είκοσι έξη του Μάη, καλείστε να επιλέξετε μεταξύ άξιων υποψηφίων, όχι με χρώματα ή με φιλίες, αλλά επιτέλους μ’ ένα κριτήριο αξιοκρατίας, που εσείς, έστω αυτή τη φορά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, να δείξετε ότι μπορείτε να επιλέξετε, αυτούς,  που  μπορούν το λίγο να το κάνουν πολύ, αυτούς που μπορούν να διεκδικήσουν πολλές φορές τα αυτονόητα, κάνοντας τον Δήμο Αγίου Νικολάου και την ευρύτερη περιοχή του νομού Λασιθίου, όχι τον φτωχό συγγενή, αλλά αυτόν που μπορεί, που θέλει να διεκδικήσει τη θέση που του αρμόζει σε επίπεδο Κρήτης και όχι μόνο.

Αυτούς που μπορεί να κρατήσουν και να αξιοποιήσουν προτάσεις προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, δίνοντας συνέχεια στο έργο τους, αυτούς που μπορούν να συνθέσουν διαφορετικές απόψεις, στο νέο νομοθετικό πλαίσιο του νόμου Κλεισθένη, αυτούς που διαχρονικά, έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα  κοινά.

Αυτούς που έχουν τη γνώση, την εμπειρία, αλλά και τη θέληση, να δώσουν, όχι ότι μπορούν αλλά αυτό  που ΕΣΕΙΣ θέλετε, αυτό που αξίζει πραγματικά ο τόπος μας.

 

 

Απρίλης του 2019

 

Πλατής Μανώλης

Πολιτικός Μηχανικός