in , ,

Για την Ιεράπετρα

…γράφει ο Μανώλης Μενεγάκης

Το προτελευταίο από την ομάδα άρθρων που αναφέρονται ξεχωριστά σε κάθε δήμο της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου

 

Τι δεν έγινε κατά την θητεία του απερχόμενου περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου και συγκεκριμένα στην Ιεράπετρα;

Δεν προχώρησαν έργα, σχέδια, δράσεις και χρηματοδοτήσεις που συμβάλλουν σε ικανοποιητικό βαθμό στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Αντίθετα, διαπιστώσαμε όλοι ότι η περιφέρεια χρηματοδοτεί από εδώ και από εκεί διάφορους φορείς ή και έργα χωρίς όμως αυτά να εντάσσονται σε έναν συγκεκριμένο αναπτυξιακό σκοπό. Δεν μηδενίζουμε, αλλά δεν είδαμε όσα χρειαζόταν ο τόπος και αρκετά από αυτά ήταν αποσπασματικά.

Η Ιεράπετρα με τις δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες σωστά στοχεύει ταυτόχρονα με τον αγροτικό τομέα να αναπτύξει τον τουρισμό της για να μην στηρίζεται μόνο σε έναν κλάδο της οικονομίας. Για να μπορέσει να συγκρατήσει και να αυξήσει τον πληθυσμό της και να έχει κατά το δυνατόν ευημερία.

Γι’ αυτό η Ιεράπετρα, η νοτιότερη πόλη της Κρήτης δεν μπορεί να μην έχει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Χρειάζεται έναν νέο κάθετο οδικό άξονα (Ιεράπετρα-Παχεία Άμμος) που να την ενώνει με τον νέο ΒΟΑΚ (ο οποίος πρέπει να φτάνει οπωσδήποτε μέχρι και τη Σητεία). Επίσης, χρειάζεται έναν νέο νότιο άξονα (από Ιεράπετρα μέχρι Σητεία). Στο υπάρχον επαρχιακό δίκτυο που είναι άμεσης αρμοδιότητας της περιφέρειας χρειαζόμαστε συντηρήσεις και βελτιώσεις τις οποίες δυστυχώς δεν είδαμε κατά την θητεία του απερχόμενου περιφερειάρχη πλην κάποιων περιορισμένων παρεμβάσεων. Το ίδιο και για το τμήμα από Ιεράπετρα προς τα δυτικά (προς Βιάνο, προς Ανατολή κ.λπ.). Η γενική βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής της Ιεράπετρας μαζί με αυτό της υπόλοιπης περιφερειακής ενότητας Λασιθίου θα αποτελέσει τον καταλύτη για να λειτουργήσει και το αεροδρόμιο της Σητείας “Βιτσέντζος Κορνάρος” στον μέγιστο δυνατό βαθμό, να στηρίξει την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και να αποτελέσει την ανατολική πύλη της Κρήτης.

Στην εκπαίδευση: Να αναπτυχθούν σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έπειτα από έναν σοβαρό σχεδιασμό και να στηριχθεί το υπάρχον τμήμα ΤΕΙ. Επίσης, να χρηματοδοτηθούν μελέτες για σχολική στέγη κατά τις ανάγκες που θα εξειδικεύσει ο δήμος Ιεράπετρας.

Στον πολιτισμό και αθλητισμό: Η περιφέρεια να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και να ενθαρρύνει αρχαιολογικές ανασκαφές. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αξιοσημείωτες αρχαιολογικές θέσεις οι οποίες αν ανασκαφούν – και ολοκληρωθούν υποδομές πρόσβασης και επισκεψιμότητας – θα αποτελέσουν πολιτιστικούς και τουριστικούς προορισμούς. Να ενθαρρυνθούν νέες υποδομές πολιτισμού και υποδομές αθλητισμού και να προχωρήσει η ανακαίνιση παλαιότερων σύμφωνα με τις ανάγκες που θα εξειδικεύσει ο δήμος. Να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια που θα εξασφαλίζουν μια ανταποδοτικότητα ούτως ώστε να μην δίνονται χρήματα μόνο και μόνο για να ικανοποιούνται διάφοροι φορείς ή σωματεία και να γίνεται ψηφοθηρία. Η περιφέρεια οφείλει να βοηθήσει και τα φεστιβάλ που γίνονται τοπικοί «θεσμοί» και έχουν την ανταποδοτικότητα αυτή.

Στην αγροτική παραγωγή και την διαχείριση των υδάτων: Πέρα από το νέο οδικό δίκτυο που αποτελεί κύρια υποδομή βελτίωσης για την αγροτική παραγωγή, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής σε νερό. Να επεκταθούν και εκσυγχρονιστούν τα υπάρχοντα αρδευτικά δίκτυα και να προχωρήσουν επιτέλους οι προσαγωγοί του φράγματος Μπραμιανών (Μαυλαύρα, Καλαμαυκιανός, Μύρτος). Είναι ντροπή να χάνονται νερά στην θάλασσα αντί να πηγαίνουν στο φράγμα των Μπραμιανών. Επίσης, να προχωρήσουν οι λιμνοδεξαμενές Τσικαλαριών, Σχινοκαψάλων (και τα αρδευτικά), τα φράγματα Αγίου Ιωάννη, Μύρτου κ.α.

Στην πολεοδόμηση, τον χωροταξικό σχεδιασμό: Σε συνεργασία με τον δήμο να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα πολεοδομικά σχέδια πόλεων και οικισμών του δήμου, να ενοποιηθούν τα ΣΧΟΟΑΠ Μακρύ Γιαλού και Ιεράπετρας, να προσχωρήσουν προγράμματα προστασίας, ανάδειξης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης του κέντρου της πόλης και να αναδειχθούν παραδοσιακοί οικισμοί. Όλα αυτά θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και της τουριστικής και παραθεριστικής κατοικίας και γενικά της οικιστικής επέκτασης.

Στην προστασία των ακτών/παραλιών και τα αντιπλημμυρικά έργα: Να ενισχυθούν οι δομές της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας για περιπτώσεις άμεσης ανάγκης και να προωθηθούν ανάλογα έργα υποδομής για την προστασία των ακτών. Επίσης, χρειαζόμαστε αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία ανθρώπων και καλλιεργειών, όπως φάνηκε με τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.

Στην επιχειρηματικότητα: Να υπάρξει συντονισμός δράσεων με τον δήμο για την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητάς τους.

Στον τουρισμό: Τα παραπάνω σε συνδυασμό με προγράμματα προβολής βοηθούν σωρευτικά στην καλή ανάπτυξη του τουρισμού. Στόχος πρέπει να είναι η Ιεράπετρα να αποτελέσει έναν βασικό προορισμό για τους επισκέπτες της ενότητας Λασιθίου. Να ενθαρρυνθεί γενικά η τουριστική αξιοποίηση των περιοχών του δήμου πάντοτε με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Όλα αυτά και περισσότερα μπορούν να γίνουν με την στήριξη της περιφέρειας. Όλοι μαζί έχουμε την δυνατότητα να τα διεκδικήσουμε για να πάμε πιο μπροστά.

Μανώλης Γ. Μενεγάκης

υπ. περιφερειακός σύμβουλος Λασιθίου

με τον συνδυασμό “Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ”

του υπ. Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη