in , ,

Γέμισε καρδιές η λίμνη, στον Αγιο Νικόλαο ο “Αιματοκρίτης”

Mε αφορμή την σημερινή Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) της 7η Υ.ΠΕ Κρήτης, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρίτης» και τον Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Δήμου Χανίων θα πραγματοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης.
Στόχος των δράσεων αποτελεί η υπενθύμιση στο ευρύ κοινό της σημασίας της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών, ως βασικής προϋπόθεσης για τη σωτήρια θεραπευτική πράξη της μεταμόσχευσης, που χαρίζει ζωή σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικά σημεία των πόλεων της Κρήτης, έχει ως ακολούθως:

  • Στον Άγιο Νικόλαο, στον κοινόχρηστο χώρο της Λίμνης Βουλιαγμένης, σήμερα, 13:00 -15:00, από επαγγελματίες Υγείας των ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου, Σητείας και Χερσονήσου και εθελοντές του «Αιματοκρίτη».
  • Στο Ηράκλειο, στον προαύλιο χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, σήμερα 09:00 -11:00, από επαγγελματίες Υγείας των ΤΟΜΥ Ηρακλείου (1η, 2η, 3η, 4η, 5η), του Μαλεβιζίου και εθελοντές του «Αιματοκρίτη». θα ενημερώνουν και θα λύνουν τυχόν απορίες πολιτών.
  • Στα Χανιά, στη Δημοτική Αγορά, την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 11:00-13:00, από επαγγελματίες υγείας των ΤΟΜΥ Χανίων, του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Δήμου Χανίων και εθελοντές του «Αιματοκρίτη».
  • Στο Ηράκλειο επίσης, στις εγκαταστάσεις των ΤΟΜΥ, από 4 έως 8 Νοεμβρίου 2019, επαγγελματίες υγείας και εθελοντές θα ενημερώνουν και θα λύνουν τυχόν απορίες πολιτών για τη Δωρεά Οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
“Στο παρελθόν η χώρα μας είχε πολύ χαμηλά ποσοστά εθελοντών δωρητών αιμοποιητικών κυττάρων, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Κατά την προηγούμενη δεκαετία ο αριθμός αυτός ανερχόταν μόλις τις 20.000.
Ωστόσο τα τελευταία πέντε χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών, εθελοντικών συλλόγων και υπηρεσιών υγείας, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των εγγεγραμμένων Ελλήνων στην Εθνική και Παγκόσμια Τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού άνω των 130.000, ενώ πανελλήνιο στόχο αποτελεί η αύξηση του αριθμού σε 250.000, προκειμένου ως χώρα να είμαστε σε θέση να καλύπτουμε το 70% των Ελλήνων ασθενών, με Έλληνες δότες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δωρεά αιμοποιητικού μοσχεύματος για αλλογενή μεταμόσχευση έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια σε άλλα κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού συνολικά δέκα δότες από την Κρήτη. Τρείς από αυτές τις δωρεές αφορούσαν σε παιδιά. Το σημαντικό είναι ότι τώρα οι συλλογές των αιμοποιητικών μοσχευμάτων ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται και στην Κρήτη από το Τμήμα Αιμοδοσίας σε συνεργασία με την Μονάδα Αυτόλογης Μεταμόσχευσης της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, καθώς η συλλογή μοσχεύματος του δέκατου κρητικού εθελοντή δότη, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, για πρώτη φορά, στο νοσοκομείο.
Η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του δημόσιου συστήματος υγείας, εθελοντικές οργανώσεις, μεμονωμένους εθελοντές, και θεσμικούς φορείς του νησιού, θα συνεχίσουν και θα αμβλύνουν την προσπάθεια, συμβάλλοντας στην επίτευξη του πανελλήνιου στόχου, με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εθελοντών δωρητών συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων και την ανάπτυξη των απαιτούμενων προϋποθέσεων συλλογής”.