in

Βανδαλισμοί και καταστροφές από άγνωστους σε σχολείο της Κρήτης [PIC]

Έντονο προβληματισμό προκαλεί περιστατικό βανδαλισμού που σημειώθηκε στους χώρους του 2ου Λυκείου Ρεθύμνης , όπου άγνωστοι εισήλθαν βραδινές ώρες της Πέμπτης κάνοντας το χώρο «αγνώριστο».

Έκπληκτοι εκπαιδευτικοί και μαθητές αντίκρισαν το πρωί της Παρασκευής τις εκτεταμένες καταστροφές που δημιουργηθήκαν από την δράση άγνωστων ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών , του τμήματος παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης καθώς και γονέων προκειμένου το σχολείο να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο χώρος, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει άμεσα.

Άνοιξαν πυροσβεστήρες και προκάλεσαν καταστροφές

Όλα έγιναν , σύμφωνα με τα όσα περιέγραψαν μιλώντας στην «Κ.Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Αντώνης Κακλιδάκης και ο υπεύθυνος του τμήματος παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης Γιώργος Γεωργαλής, αργά το βράδυ της Πέμπτης, οπότε και άγνωστοι εισήλθαν στους χώρους του σχολείου , άνοιξαν πέντε πυροσβεστήρες οι οποίοι ήταν ενεργοί , καθώς πρόσφατα είχε γίνει αναγόμωση, με αποτέλεσμα όλοι οι χώροι να καλυφθούν από ένα παχύ  στρώμα σκόνης. Επιπλέον , προχώρησαν σε καταστροφές γλαστρών εσωτερικού χώρου, έσπασαν και κατέστρεψαν πίνακες ανακοινώσεων ενώ στο πέρασμά τους μετακίνησαν πολλά από τα έπιπλα και τα θρανία των αιθουσών.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που το σχολείο γίνεται «στόχος» για ορισμένους, καθώς πριν από ένα περίπου χρόνο, όπως τόνισε ο κος Κακλιδάκης άγνωστοι είχαν εισέλθει και πάλι και είχαν δημιουργήσει καταστροφές στο σχολείο.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι τα άγνωστα άτομα δεν προχώρησαν σε καταστροφές στους χώρους του Γυμνασίου με το οποίο γειτνιάζει το ΓΕΛ και επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στον χώρο του Λυκείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εποπτεία στον χώρο του σχολείου από τους σχολικούς φύλακες διαρκεί έως τις 4 το απόγευμα ενώ όπως εξήγησε ο κος Γεωργαλής στο Ρέθυμνο υπάρχουν μόλις 9 φύλακες για συνολικά 90 σχολεία. Ο ίδιος με αφορμή το περιστατικό επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί στους δήμους η δυνατότητα από πλευράς του Υπουργείου Παιδεία για την πρόσληψη φυλάκων, καθώς σήμερα αυτό δεν είναι δυνατό.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα η ΕΛ.ΑΣ που έσπευσε στο σημείο και πλέον διερευνά την υπόθεση.

Όπως επεσήμανε ο κος Γεωργαλής μιλώντας για το περιστατικό: «Άγνωστοι εισήλθαν στον χώρο του σχολείου, βραδινές ώρες και από τη δράση τους, το πώς κινήθηκαν στο χώρο , εκτιμάται ότι γνώριζαν τους χώρους. Υπάρχουν ίχνη παραβίασης σε παράθυρο και την υπόθεση έχει αναλάβει να διερευνήσει η αστυνομία. Εμείς σαν δήμος έχουμε αναλάβει σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων την ευθύνη της πυρόσβεσης στα σχολεία και κάνουμε τακτικά αναγόμωση των πυροσβεστήρων κάτι που κάναμε και πρόσφατα. Άνοιξαν συνολικά πέντε πυροσβεστήρες με αποτέλεσμα όλη η σκόνη να σκορπίσει στους χώρους του Λυκείου και παράλληλα έκαναν και άλλες καταστροφές. Εμείς ξεκινήσαμε με άμεσες παρεμβάσεις για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του χώρου με επαγγελματικό εξοπλισμό που προμηθευτήκαν οι σχολικές επιτροπές και πλέον το κτήριο είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα. Τέτοια περιστατικά μας δημιουργούν θλίψη και απογοήτευση , ιδιαίτερα σε μια δύσκολη εποχή που καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για την συντήρηση και καλή λειτουργία των σχολείων. Τέτοιες πράξεις είναι απογοητευτικές».

Έντονος προβληματισμός από τον Σύλλογο Γονέων

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το εν λόγω περιστατικό , που γίνεται μάλιστα για δεύτερη φορά και στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 2ου Λυκείου με τον σύλλογο να δρομολογεί συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το περιστατικό, παρουσία γονέων , εκπαιδευτικών και μαθητών.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Αντώνης Κακλιδάκης: «Με προβληματίζει το συμβάν. Φυσικά καταδικάζουμε και εμείς και τα ίδια τα παιδιά τέτοιους τρόπους αντίδρασης. Στόχος μας είναι στην συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε το συμβάν και να βρουν τον λόγο, το κίνητρο που οδήγησε εκείνους που το έκαναν στην πράξη αυτή. Αν το ερμηνεύσουμε θα μπορέσουμε να βρούμε τρόπους και να το αντιμετωπίσουμε σωστά. Παράλληλα θα κατατεθούν προτάσεις για να αποτρέψουμε από το να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Μια από τις λύσεις και τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος καμερών , κάτι που αν δεν είναι εφικτό , θα διεκδικήσουμε να έχουμε 24ωρη φύλαξη στο σχολείο».

ΠΗΓΗ: goodnet.gr