in ,

Ασύμβατο το αεροδρόμιο στο Καστέλλι με τον περιφερειακό σχεδιασμό για τον αγροδιατροφικό τομέα, video

Αλέξανδρος Στεφανάκης: «Τι θα γίνει αν βρεθούν βαρέα μέταλλα στο λάδι της Πεδιάδας;»
 
– Ασύμβατο το αεροδρόμιο με τον περιφερειακό σχεδιασμό για τον αγροδιατροφικό τομέα.
–  Καταστρέφεται γη υψηλής παραγωγικότητας στο Καστέλλι.
 
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:


————————
Τη διαχρονική αντίθεση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην μεταφορά του αεροδρομίου από το Ηράκλειο στο Καστέλλι επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέξανδρος Στεφανάκης.
 
Ο κ. Στεφανάκης τονίζει πως η περιοχή που επελέγη για την εγκατάσταση του αεροδρομίου αποτελεί γη υψηλής παραγωγικότητας ενώ τονίζει πως οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες όχι μόνο λόγω της εκρίζωσης των ελαιώνων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή λόγω των καυσαερίων.
 
«Φαντάζεστε να μας μετρήσουν αύριο ένα λάδι, που είναι εξαγώγιμο προϊόν, με βαρέα μέταλλα;» αναρωτιέται ο ίδιος και υπενθυμίζει πως ήδη υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός ψηφισμένος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας .«Η εγκατάσταση του αεροδρομίου, μιας επί της ουσίας βιομηχανικής εγκατάστασης, σε μια τόσο εύφορη περιοχή του νησιού, δεν συνάδει με τον σχεδιασμό αυτό» αναφέρει ο ίδιος.
 
Σε ό,τι αφορά την σχεδιαζόμενη απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων στον υπόγειο υδροφορέα της περιοχής (όπως προβλέπει ρητά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου) ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης τονίζει πως αποτελεί καταστροφική και επικίνδυνη επιλογή καθώς επικίνδυνα στοιχεία θα περνούν στην τροφική αλυσίδα επηρεάζοντας τα φυτά, τα ζώα και τελικά τον άνθρωπο.
 
Ο κ. Στεφανάκης τονίζει πως δεν πρέπει οι νέες γενιές να ξανακάνουν το ίδιο λάθος επιτρέποντας σε έναν τομέα της οικονομίας (π.χ. τουρισμός) να εξαφανίσει έναν άλλο (π.χ. τον γεωργικό).  Δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα από την μη ισόρροπη ανάπτυξη στην Κρήτη και δεν πρέπει να επαναλάβουμε τις λανθασμένες επιλογές μας, λέει ο κ. Στεφανάκης.
————————
Σημείωση: Οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις που δημοσιεύει η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας με πρόσωπα κύρους επιστήμονες, εκπροσώπους τοπικών και κεντρικών φορέων της Οικονομίας, του Τουρισμού, των Μεταφορών, των Κατασκευών, της Αυτοδιοίκησης κλπ., που γνωρίζουν πολύ καλά το ζήτημα του αεροδρομίου Ηρακλείου και τις επιπτώσεις του αεροδρομίου στην πεδιάδα του  Καστελλίου, ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται από το Καλοκαίρι του 2018 και συνεχίζονται. Δημοσιεύονται σταδιακά, ανάλογα με τις διαθέσιμο χρόνο των συντελεστών τους, οι οποίοι ανέλαβαν εθελοντικά και εντελώς ανιδιοτελώς το συγκεκριμένο έργο.
Άλλωστε τα λεγόμενα των ομιλητών για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, έχουν διαχρονική αξία για τη ζωή των πολιτών της Πεδιάδας, του Ηρακλείου και της Κρήτης και δεν επηρεάζονται από τους όποιους πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς ή άλλους σχεδιασμούς. Η ζωή μας και το μέλλον μας δεν διαπραγματεύονται και δεν μπαίνουν στο ζύγι δημοτικών ή άλλων εκλογών.
 
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, ανοίγουμε έναν μεγάλο διάλογο, που δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα σε βάθος και με όλα τα στοιχεία διαθέσιμα, για τις πραγματικές οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες του εν λόγω έργου.
 
Δείτε ακόμα:
 
«Εχουν βαθιά μεσάνυχτα όσοι υποστηρίζουν το αεροδρόμιο στο Καστέλλι»
 
Η νέα πρόταση για τον λοξό διάδρομο στο Ν. Καζαντζάκης
 
«Οι Κρητικοί θα κλαίνε μ’ αυτά που θα πληρώνουν στο Καστέλλι»
 
Τεχνικό Επιμελητήριο: Χωρίς τεκμηρίωση το αεροδρόμιο στο Καστέλλι
 
Μιχάλης Βλατάκης: «Πανάκριβο το αεροδρόμιο στο Καστέλλι»
 
30+1 λόγοι κατά του αεροδρομίου
 
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΞΕΡΙΖΩΜΑ ΔΕΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΟΧΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ