Αργία το Πάσχα του καλοκαιριού; τι λέει ο Εμπορικός σύλλογος.

0
      

Ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Αγίου Νικολάου Οδυσσέας Παπαδάκης  εν όψη της αργίας της Τρίτης 15 Αυγούστου σχολίασε στο fonien.gr πως επίσημα η μέρα αυτή είναι αργία όμως με δεδομένο ότι είμαστε τουριστική περιοχή τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά με τις ανάλογες επιβαρύνσεις για τους εργαζόμενους. “Εμείς σαν σύλλογος προτείνουμε τα καταστήματα να μείνουν κλειστά και αν τιμήσουμε την εορτή της Παναγίας, το Πάσχα του καλοκαιριού, όμως ήδη έχουμε ανακοινώσεις απο καταστήματα ότι θα ανοίξουν, οπότε αφού ο νόμος το επιτρέπει σαν τουριστική περιοχή που είμαστε αφήνουμε στην συνείδηση του κάθε ένα να πράξει όπως θέλει.” είπε.

 

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ), δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Ως προς την αμοιβή της Τρίτης 15ης Aυγούστου 2017 ισχύουν τα εξής:

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν, οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν στις 15 Αυγούστου δικαιούνται:

1. Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

2. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό, αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 15η Aυγούστου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Αν πάλι πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

 

       
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βραβείο για τον ΠΑΟΔΑΝ στα Tourism Awards 2018 [VIDEO – PICS]

       Ο ΠΑΟΔΑΝ πήρε το SILVER βραβείο στα Tourism Awards 2018 στην κατηγορία Destinations…