in ,

Απόλυτη ακινησία της Ελλάδας στην ρωσική τουριστική αγορά | Ύμνοι των Ρώσων στην Κύπρο

Συνεχίζεται η απόλυτη ελληνική ακινησία στην ρωσική τουριστική αγορά, καθώς η μοναδική κίνηση που γίνεται τους τελευταίους μήνες, είναι από την ΥΠΑ, η ανανέωση της notam με τα 500 άτομα εβδομαδιαίο όριο αφίξεων…

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες, έχουν πραγματοποιήσει επικοινωνίες με το υπουργείο Τουρισμού, χωρίς ωστόσο ορατό αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή η Κύπρος από τις 22 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε για την 1η Μαρτίου, το άνοιγμα των ταξιδιών σε 56 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, ως εξής: “Μετά από ένα χρόνο μεγάλης αβεβαιότητας για όλους μας, στον οποίο οι τουριστικές δραστηριότητες  έχουν χτυπηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τομέα σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει γίνει όλο και πιο εμφανές ότι εμείς πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να κάνουμε ότι μπορούμε για να ξαναρχίσουν τα διεθνή ταξίδια, το νωρίτερο δυνατό. Για την Κύπρο, αυτό ουσιαστικά σημαίνει σταθεροποίηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και διατήρηση συνεχούς ροής των πτήσεων στο νησί, με ταυτόχρονη προστασία της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα ενημερωμένο πρωτόκολλο για ταξίδια και τουρισμό, το οποίο τίθεται σε ισχύ στις αρχές του 2021″.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου Σάββας Πέρδιος εμφανίστηκε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι CyBC, σύμφωνα με την τουριστική πύλη “Turprom” και έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις, συγκεντρώνοντας επιδοκιμαστικά σχόλια από τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Όπως είχε γράψει στις 21 Δεκεμβρίου το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, “Στην εφετινή τουριστική περίοδο – Θεός να την κάνει-, όλες οι επιχειρήσεις υπέστησαν πολύ μεγάλο πλήγμα και μείωση τζίρου.

Όλες όμως έκαναν κάποιο τζίρο, είχαν κάποια έσοδα, τα οποία προφανώς και δεν φτάνουν για να επιβιώσουν.

Υπάρχουν όμως και κάποιες που δεν έβαλαν ούτε ένα σεντς στα ταμεία τους και αυτές είναι οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό από τη Ρωσία και τις χώρες της περιοχής.

Κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις είναι Έλληνες σπεσιαλίστες, που έχουν όλα τα “αυγά” τους στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και κάποιες ακόμη που έχουν και άλλες αγορές”, θέλοντας να αναδείξει την σημασία της αγοράς, όχι μόνο για το 1 εκατ. τουρίστες που έστελνε στην Ελλάδα τις καλές χρονιές…

Ο Δημήτρης Χαριτίδης

tez ρωσική
Ο κ. Δ. Χαριτίδης, πρόεδρος TEZ TOUR Ελλάδος

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του TEZ TOUR Ελλάδος Δημήτρης Χαριτίδης στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αναφέρει: “Ο χρόνος πιέζει αρκετά. Ήδη είμαστε στο τέλος του Ιανουάριο και το θέμα με το άνοιγμα της Ρωσίας, Ουκρανίας και άλλων τρίτων χωρών πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα για να έχουμε κάποιες ελπίδες αφίξεων απ’ αυτές τις χώρες.

Με την Ουκρανία το θέμα είναι πιο απλό , ουσιαστικά εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα και την ΕΕ. Μαζικός εμβολιασμός θα αργήσει πολύ στην Ουκρανία για πολλούς λόγους,  οπότε πρέπει να ανοίξουμε την Ουκρανία με PCR τεστ 72 ωρών και η Ουκρανία θα επιτρέψει στους πολίτες τους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα . Με την Ρωσία το θέμα είναι πιο περίπλοκο… Οι Ρώσοι δεν θα κάνουν πρώτοι τις κινήσεις. Αρκετές χώρες είναι ανοικτές για την Ρωσία, η Τουρκία εξακολουθεί και είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός και επίσης προωθούν πάρα πολύ τον  εσωτερικό τουρισμό και ως εκ τούτου δεν πιέζονται να κάνουν πρώτοι τα βήματα. Δεν θα σταθώ στην πολιτική κόντρα της Δύσης με την Ρωσία, αλλά υπάρχουν κι αλλά εμπόδια. Το αδύναμο ρούβλι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Να θυμίσω ότι πέρυσι τέτοια εποχή η ισοτιμία ευρώ/ρούβλι ήταν 1 προς 72 περίπου ενώ σήμερα είναι 1 προς 92! Έτσι παρ’ όλο που οι τιμές στην Ελλάδα έχουν μείνει στα περυσινά επίπεδα, η Ευρώπη για τους Ρώσους έχει ακριβύνει αρκετά. Παρά ταύτα  οι Ρώσοι θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα, και πιστεύω πως μπορούμε  να στοχεύουμε σε έστω σε 250.000-300.000 αφίξεις ίσως και περισσότερες  ( το 2019 είχαμε περίπου 850.000), εάν το θέμα με το άνοιγμα της Ρωσίας ξεκαθαρίσει σύντομα. Όπως ξέρετε η Κύπρος ανακοίνωσε το άνοιγμα  πολλών χωρών ανάμεσα τους και την Ρωσία με την Ουκρανία από 1/3 με συγκεκριμένες προϋπόθεσης. Αυτή η είδηση είχε πολύ θετική  ανταπόκριση στην Ρωσία και έπαιξε στις ειδήσεις πολύ δυνατά”.

Και καταλήγει ο κ. Χαριτίδης: “Πρέπει κι εμείς  με την σειρά μας να ξεκαθαρίσουμε το άνοιγμα της Ρωσίας με το ίδιο μοντέλο. Επίσης στα επίπεδα Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκαθαρίσουν εάν οι  Ρώσοι που έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο ή αυτοί που έχουν νοσήσει, με ένα τεστ αντισωμάτων, μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ. Στην Ρωσία ξεκίνησε μαζικός εμβολιασμός και προχωρά με αρκετά γρήγορους ρυθμούς και αυτοί που θέλουν να ταξιδεύουν σίγουρα θα το κάνουν το εμβόλιο άρα εάν η ΕΕ δεν θα το αναγνωρίζει, θα είναι ανασταλτικός παράγων στο να επιλέξουν την Ελλάδα και τότε θα επιλέξουν άλλες χώρες όπως Τουρκία, Μαυροβούνιο, κ.λπ.”.

πηγη: money-tourism.gr