in ,

Αίσιο τέλος με 2,7 εκ ευρώ απο τον ΦιλόΔημο για την αποχέτευση σε Βαθύ, Αμμουδάρα και Αλμυρό.

Η υπογραφή από τον Υπουργό Εσωτερικών στις 17 τρέχοντος μηνός της απόφασης ένταξης του έργου Υποδομές Αποχέτευσης Περιοχών Βαθύ, Αμμουδάρας, Αλμυρού» του Δήμου Αγίου Νικολάου, στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» προϋπολογισμού 2.768.145,91 € μας χαροποίησε ιδιαίτερα αφού για τη ΔΕΥΑΑΝ μια σειρά χρόνιων προσπαθειών έλαβε αίσιο τέλος. Να διευκρινίσουμε ότι το παραπάνω ποσό αποτελεί το επιλέξιμο μέρος της δαπάνης ενώ το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 4.269.200,00 € (η διαφορά είναι το σύνολο των μη επιλέξιμων δαπανών και ο ΦΠΑ που θα βαρύνει τη ΔΕΥΑΑΝ και θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της Επιχείρησης).

Η στοχοποίηση σε ένα βασικό έργο υποδομής για την περιοχή και κυρίως η καλή προετοιμασία ωρίμανσης των απαιτούμενων εγκρίσεων αποτέλεσε το κατάλληλο περιβάλλον για την επίτευξη του στόχου κατασκευής ενός έργο που περιλαμβάνει κατασκευή δικτύου αποχέτευσης μήκους 8,3 Κm, 4 αντλιοστασίων συλλογής και μεταφοράς λυμάτων και ταυτόχρονα την κατασκευή δικτύου ύδρευσης (προσαγωγός και εσωτ. δίκτυο διανομής) 7,1 Km με προηγμένης τεχνολογίας υλικά για μεγάλο χρόνο ζωής. Η ταυτόχρονη κατασκευή των δύο βασικών δικτύων για την περιοχή οδηγεί στην αποφυγή μελλοντικών επεμβάσεων στην περιοχή εκ νέου, γεγονός που η συμβολή του βουλευτή Λασιθίου κ. Μανόλη Θραψανιώτη στις επαφές που απαιτήθηκαν με την Τεχνική Γραμματεία του Υπουργείου υπήρξε καταλυτική και προϊόν συντονισμένων ενεργειών των δύο πλευρών.

Το νερό για την Αμμουδάρα μπήκε στο αυλάκι! Πλην όμως απαιτούνται και μια σειρά ακόμα έργων τα οποία είναι προαπαίτηση  για διακήρυξη του εν λόγω έργου. Ειδικότερα προβλέπεται η κατασκευή της κύριας δεξαμενής για την εξυπηρέτηση της περιοχής, η οποία θα πραγματοποιηθεί με ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΑΝ σε γήπεδο που αγοράστηκε την προηγούμενη περίοδο – επίσης με ίδιους πόρους – η διακήρυξη της οποίας θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να πληρούνται πλήρως οι απαιτήσεις του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.
 
Η ένταξη και του έργου αυτού στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι μαζί με το έργο «Βελτίωση και ενίσχυση των συνθηκών ύδρευσης του Δήμου Αγίου Νικολάου» της 5ης Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους, προϋπολογισμού 2.993.000,00 € μας γεμίζουν περηφάνια που η δομή Ύδρευσης του Αγίου Νικολάου φιγουράρει με δύο έργα στον πίνακα εντάξεων του Υπουργείου Εσωτερικών και δίνει ώθηση για ακόμα περεταίρω επιτεύγματα για το Δήμο Αγίου Νικολάου.
 
Κοντολογίς στοχοποίηση, καλός προγραμματισμός, άμεσες συντονισμένες ενέργειες και κυρίως συνεργασία σε κάθε επίπεδο, τεκμηριώνουν για μια ακόμη φορά ότι το περισσότερο ψωμί τρώγεται με το μέλι παρά με το ξύδι.
 
Εκ της ΔΕΥΑ Αγίου Νικολάου