in , , , ,

Nτροπή τους, καταργούν το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, . video

Πιο ορατό από ποτέ είναι το πρόβλημα στην λειτουργία του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι από την στιγμή που με ανακοίνωση του το Υπουργείο ουσιαστικά καταργεί το εν λόγο πρόγραμμα στο τέλος Μαρτίου, οδηγώντας στην ανεργία όλους τους εργαζόμενους και στέλνοντας στην απόλυτη απαξίωση τους εκατοντάδες χιλιάδες των εξυπηρετούμενων.
Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή στον Ο.Κ.Υ.Δ.Α.Ν. τόσο οι εργαζόμενοι όσο και ο πρόεδρος του οργανισμού, παρουσίασαν την κατάσταση έτσι όπως έχει αυτή διαμορφωθεί ζητώντας από τις τοπικές κοινωνίες να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους ώστε το πρόγραμμα αυτό που τόσα πολλά προσφέρει σε αδύνατες κοινωνικές ομάδες πολιτών ηλικιωμένους, ανήμπορους και οικονομικά ασθενείς. Ο πρόεδρος του ΟΚΥΔΑΝ κ. Μανόλης Αικατερινάκης μίλησε για τις αποφάσεις που παίρνει η παρούσα κυβέρνηση διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό και γονατίζοντας τις τοπικές κοινωνίες την ώρα που θα έπρεπε να γίνονται κινήσεις ανάπτυξης και στήριξης τους κράτους και των πολιτών του.
«Το διάστημα αυτό που αγωνιζόμαστε όλοι για να κρατήσουμε στον τόπο μας όλα έχουμε με κόπους να αποκτήσουμε, ΤΕΙ, νοσοκομεία, μαρίνα κλπ πλέον η πολιτεία, μας χτυπά και στο επίπεδο της πρόνοιας, της περίθαλψης και της υγείας διαλύοντας ουσιαστικά και στην κυριολεξία ένα από τα πιο πετυχημένα πρόγραμμα που λειτουργούν στους Δήμους, αυτό της «Βοήθειας στο σπίτι».

Βλέπουμε ξεκάθαρα πλέον ότι στις προθέσεις τους είναι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο και να διαλύσουν όχι απλά την κοινωνική συνοχή αλλά και τις ίδιες τις ανθρώπινες ψυχές μας. Η τελευταία αυτή εξέλιξη με τις διαθέσεις των κυβερνώντων να ρίχνουν ουσιαστικά στον γκρεμό τους χιλιάδες των εργαζομένων αλλά και κυρίως όλους εκείνους του συμπολίτες μας που εξυπηρετούνταν από το πρόγραμμα αυτό πραγματικά δείχνει ότι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στον Δήμο του Αγίου Νικολάου εργάζονται 10 εργαζόμενοι ενώ εξυπηρετούνται πάνω από 300 ωφελούμενοι σε επίπεδο Δήμου οι οποίοι στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν έχουν από πουθενά αλλού βοήθεια και στήριξη.» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αικατερινάκης ενώ μιλώντας για την ποιότητα των εργαζομένων στο πρόγραμμα αυτό είπε ότι είναι όλοι τους βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας 15 περίπου χρόνια και ενώ θα έπρεπε να είναι χρέος της πολιτείας, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους, να τους μονιμοποιεί έρχεται τώρα και τους δείχνει τον δρόμο της ανεργίας.

Ο πρόεδρος του ΟΚΥΔΑΝ είπε ακόμα πως σε πρόσφατη παγκρήτια συνάντηση που έγινε στις Αρχάνες, εκπρόσωπος – σύμβουλος του Υπουργείου είπε ουσιαστικά ότι το πρόγραμμα αυτό θα περάσει σε ιδιώτες και έδειξε ως μονόδρομο την λύση των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων ενώ με ε μεγάλο θράσος μάλιστα είπαν ότι μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η εργασία τους και από τα κέρδη των επιχειρήσεων θα εξασφαλιστεί ο μισθός τους. Οι εργαζόμενοι ανά την Ελλάδα έχουν ξεσηκωθεί και σε πρόσφατο συλλαλητήριο στην Αθήνα έδειξαν την δύναμη τους ενάντια στις προθέσεις της κυβέρνησης για την απαξίωση της εργασίας τους. Εφεξής, σύμφωνα με το σχέδιο της πολιτείας, αρμόδιοι φορείς υλοποίησης θα είναι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές εταιρείες καθώς και ΜΚΟ, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από το ΙΚΑ για να παρέχουν κοινωνική φροντίδα σε ηλικιωμένους, αναπήρους κ.λπ. ενώ την ίδια στιγμή τα χρήματα των 50 εκ ευρώ έχουν δεσμευτεί σαν επιχορήγηση για το υπάρχον πρόγραμμα. Κάθετα αντίθετοι είναι οι Δήμοι της χώρας οι οποίοι αντιδρούν ενώ οι εργαζόμενοι θα εντίνουν τις κινητοποιήσεις τους όχι για να δοθεί απλά μια χρονική παράταση αλλά για την οριστική επίλυση στο θέμα τους.

 «Έχουμε καταφέρει τόσα πράγματα στις τοπικές μας κοινωνίες και νοιώθουμε τώρα ότι το ίδιο το κράτος επιδεκτικά μας μηδενίζει στην κυριολεξία. Είναι πραγματικά λυπηρό πολύ ότι οι ίδιοι οι εξυπηρετούμενοι δεν είναι σε θέση να αντιδράσουν ενώ τα νέα κριτήρια είναι πέρα από κάθε λογική. Εν τω μεταξύ σε επίπεδο τοπικό εδώ και 2 χρόνια που έχουμε δημιουργήσει μαζί με τους εθελοντές το δίκτυο Ελπίζω τον Δήμο μας το οποίο ουσιαστικά στηρίζεται από όλους εμάς που εργαζόμαστε στο πρόγραμμα Βοήθεια στ
ο σπίτι, έρχεται και αυτό να θυσιαστεί άρα μηδενίζεται και η αλληλεγγύη μαζί με όλα τα άλλα. Ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει και μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς οι αντιδράσεις είναι έντονες, θα αλλάξει ρότα η πολιτεία με κάποια νομοθετική ρύθμιση, άλλωστε για το πρόγραμμα ήδη έχουν γίνει τρεις, δεν θα αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο.» είπε η κοινωνική λειτουργός υπεύθυνη για την λειτουργία του προγράμματος κ. Εμμανουέλλα Γιαννάκη.

Πηγές, τώρα, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα απαραίτητο όχι μόνο γιατί μετουσιώνει την κοινωνική πρόνοια στην πράξη, αλλά και γιατί η φροντίδα κατ’ οίκον εξοικονομεί τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Χωρίς τη φροντίδα των εργαζομένων, οι ηλικιωμένοι θα κατέληγαν να νοσούν και θα απαιτούνταν περισσότερα χρήματα για νοσηλεία ή για ένταξή τους σε κάποιο ίδρυμα. Ορισμένοι αιρετοί μιλούν για εμπορευματοποίηση των εργαζομένων, οι οποίοι θα «ενοικιάζονται» από τους ιδιώτες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Άραγε θα το αφήσουμε να συμβεί και αυτό;

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ