H εργατική Πρωτομαγιά στον Άγιο Νικόλαο, οι συγκεντρωσεις, fotos

0
      

Με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ομιλίες, χαιρετισμούς από εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων και κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο των πεσόντων, εορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά, στον Αγιο Νικόλαο. Την κεντρική εκδήλωση οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου σε συνεργασία με τα εργατικά σωματεία, ενώ χωριστή συγκέντρωση, στην είσοδο της μαρίνας, πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, όπου μίλησε το μέλος του ΠΑΜΕ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Παπαδόπουλος.

Την κεντρική ομιλία στην πλατεία έκανε ο Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αγίου Νικολάου Γιάννης Νικολαϊδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Σε μια εποχή που το εργατικό κίνημα βάλλεται, συκοφαντείται και οι εργατικοί αγώνες γνωρίζουν πρωτοφανή καταστολή, εμείς οι εργαζόμενοι, νέοι, οι φοιτητές, άνεργοι και μαθητές, δεν έχουμε σκοπό να σωπάσομε ή να φοβηθούμε. Τώρα, που η ανεργία αυξάνεται συνεχώς και τα εργατικά δικαιώματα καταπατούνται το ένα μετά το άλλο, εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιπαλέψομε αυτή την πραγματικότητα.

Σήμερα στο περιβάλλον της επισφάλειας, των μειώσεων, των απολύσεων και της ανεργίας, προσπαθούμε μέσα από τα σματεία και τις πρωτοβουλίες των ανέργων – επισφαλώς εργαζομένων να φτιάξομε πόλους συσπείρωσης του κόσμου της εργασίας ζωντανούς, αμεσοδημοκρατικούς, μαχητικούς. Οι εργαζόμενοι να πάρομε την υπόθεση στα χέρια μας, πέρα και έξω από λογικές ανάθεσης και ξεπουλήματος τύπου ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ που ενσωματώνονται πλήρως στις κατευθύνσεις κυβέρνησης – εργοδοτών». Και κατέληξε:

«Πάνω από ένας αιώνας μας χωρίζει από το σύνθημα που αιματοκύλησε το εργατικό κίνημα στο Σικάγο και σήμερα βρισκόμαστε να παλεύομε και πάλι για το αναγκαίο… 128 χρόνια μετά το Σικάγο και 78 χρόνια μετά τη Θεσσαλονίκη του ’36, στο δίλημμα του Αγι Στίνα, που γράφει στις αναμνήσεις του: «Αναμφισβήτητα μέσα σ’ αυτό το διεθνές κλίμα ανοίγεται και στη χώρα μια περίοδος που το τέρμα της θα είναι είτε η νίκη της εργατικής τάξης είτε η συντριβή της και η νίκη του φασισμού», εμείς απαντάμε με την παρουσία μας στους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές, τους δρόμους. Διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας και υπερασπίζουμε τις κατακτήσεις μας. Να ανατραπεί τώρα αυτή η πολιτική. «Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων – Καμιά απόλυση εργαζόμενου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δωρεάν παροχή όλων των κοινωνικών αγαθών, με πρώτα την Παιδεία και την Υγεία. Ρήξη με τις αντιλαϊκές πολιτικές σε όλη την
Ευρώπη»!

Xαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, ο ΔήμαρχοςΑγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λασιθίου Βασίλης Καλιμάντζαλης, ο εκπρόσωπος της ΟΕΒΕ Λασιθίου Γιώργος Μαρνέλλος, η Γραμματέας του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Λασιθίου Μαρία Φαζού, ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων ΙΚΑ Αγίου Νικολάου Γιώργος Γενειατάκης. Μήνυμα απέστειλε ο βουλευτής Κωστής Δερμιτζάκης. Στο τέλος αναγνώστηκε από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου ψήφισμα της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής κατά της λύσης που προωθείται για εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας πλησίον της Κρήτης.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
www.anatolh.com

ΠΑΜΕ: «Χωρις εσένα, γρανάζι δεν γυρνά»
 Στις 11 το πρωί ξεκίνησε στην Μαρίνα Αγιου Νικολάου η συγκέντρωση, οι ομιλίες και ακολούθησε η πορεία των μελών του ΠΑΜΕ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Με κεντρικό σύνθημα «Χωρίς εσένα, γρανάζι δεν γυρνά! Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά!» οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, τόνισαν πως «Η 1η Μάη μας καλεί να προωθήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την ενότητα της τάξης μας, για την ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση. Να δημιουργήσουμε τους όρους για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

  150.000 θέσεις εσωτερικού από €19!

Για να βγει αλώβητος και νικητής ο λαός, απαιτείται άμεση οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Χρειάζεται να δυναμώσει ο συντονισμός του αγώνα, να αναπτυχθεί ένα ορμητικό αγωνιστικό ποτάμι αντίστασης για να αναχαιτίσει την κυβερνητική επίθεση, να γκρεμίσει μνημόνια και αφεντικά.»


Την κεντρική ομιλία έκανε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης, χαιρετισμό ακόμα έκαναν ο Γιώργος Χατζηδάκης και ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Πάγκαλος.,

ΘΑΝΟΣ Κ.
www.anatolh.com 

 

         
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν είμαστε μόνο για σουβλάκαι και λαμπαδάκια» Γονείς εν δράση στο 3ο νηπιαγωγείο Αγ. Νικολάου

      Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δεν είναι μόνο για σουβλάκια και λαμπαδάκια οπως εχο…