in , , ,

"Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει η ατμομηχανή εξόδου από την κρίση της ελληνικής κοινωνίας"

Τον βρήκα περιτριγυρισμένο από πλήθος ανθρώπων χωρίς να ήταν η μέρα κοινού για το Δήμο. Συνεχώς διακόπταμε τη συζήτηση μας γιατί έρχονταν δημότες να ζητήσουν τη βοήθεια του…<< είμαι εδώ για όλους! >> ήταν η απάντηση του όταν  ρώτησα τον Αντιδήμαρχο Ιεράπετρας Μανώλη Φραγκούλη πως μπορεί να δέχεται όλους αυτούς που συνεχώς χτυπούσαν τη πόρτα του γραφείου του.
-Μανόλη μεγαλώσαμε μαζί σε μια γειτονιά της Iεράπετρας τα Μανωλιανά, αλήθεια τι έχει αλλάξει από τότε σε αυτή τη γειτονιά,  στους ανθρώπους της;
Τη ζωή τότε τη βλέπαμε διαφορετικά  επειδή ακριβώς ήμασταν παιδιά, όμως παρόλα αυτά η παιδική μας ηλικία, οι αγαπημένοι μας άνθρωποι,  η γειτονιά μας,  μένουν χαραγμένα στη καρδιά μας. Τα Μανωλιανά δεν έχουν αλλάξει πολύ από τότε,  μένουν ακόμα παλιοί Γεραπετρίτες τους οποίους γνωρίζεις , λες μια καλημέρα. Όμως το πιο σημαντικό  είναι ότι έχουν φύγει από τη ζωή κάποιοι άνθρωποι.
-Ξέρω ότι πριν εννέα μήνες έχασες τη μητέρα σου, την αγαπημένη σε όλους Ζωή Φραγκούλη. Πώς ένιωσες από αυτή την σημαντική απώλεια;
Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου! Ότι είμαι το οφείλω στην μητέρα μου. Ήταν ένα τραγικό συμβάν για μένα και τα αδέλφια μου. Με άλλαξε σαν άνθρωπο και άλλαξε  τον τρόπο που βλέπω τη καθημερινότητα μου.
 -Είσαι ο αντιδήμαρχος διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, ήταν δική σου επιλογή ο δύσκολος αυτός τομέας ;
Δεν ήταν δική μου επιλογή, ήταν επιλογή του Δημάρχου. Εγώ προσωπικά υποστήριξα έναν άνθρωπο που ήμασταν παιδικοί φίλοι και γνωρίζω τις ικανότητες του, την όρεξη και το πάθος του για να φτιάξουμε μια καλύτερη Ιεράπετρα, ένα καλύτερο Δήμο και να μεριμνήσουμε για  υποθέσεις που είχαν μείνει πίσω,  κάνοντας συγχρόνως καινούργια σχέδια και  νέα οράματα για το Δήμο μας.
– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζεις σε αυτόν το τομέα;
Μεγαλύτερη δυσκολία είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων και το ότι δεν μας επιτρέπουν να προσλάβουμε προσωπικό.   Οι δημότες μας δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να ανταπεξέλθουν στις οφειλές τους προς το Δήμο. Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό, με τους δήμους να προσπαθούν να “σταθούν όρθιοι” από τα οικονομικά βάρη και ταυτόχρονα να επιδίδονται στο «κυνήγι» της είσπραξης των οφειλών τους, την στιγμή που έπρεπε να σχεδιάζουν ένα καλύτερο μέλλον για τις τοπικές κοινωνίες.
-Πιστεύεις  ότι οι δημότες καταλαβαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε σαν Δήμος  ή λόγω των δικών τους προβλημάτων δεν διαθέτουν την κατάλληλη κατανόηση και γίνονται περισσότερο επιθετικοί και απαιτητικοί;
Οφείλω να αναγνωρίσω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχουν χρήματα αφού και ο ίδιος δεν μπορεί να πληρώσει, για παράδειγμα το νερό του, οπότε δεν έχει παράλογες απαιτήσεις. Βέβαια θέλει την καθαριότητα του, να επισκευάζουμε τις λακκούβες στους δρόμους, να αλλάζουμε τις καμένες  λάμπες, αυτά τα μικρά, τα καθημερινά, τα διεκδικεί.
-Παρά την οικονομική κρίση όμως ο Δήμος Ιεράπετρας αποφάσισε  οριζόντιες αυξήσεις τελών καθαριότητας , ηλεκτροφωτισμού  και κοιμητηρίων.
Τα συγκεκριμένα τέλη συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη του Δήμου και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και το ύψος τους ορίζετε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι αυξήσεις που βγήκαν στα ραδιόφωνα δεν ισχύουν. Για παράδειγμα για ένα σπίτι 100τ.μ η αύξηση είναι περίπου 1,20 ευρώ το μήνα.
-Οι περισσότεροι άνθρωποι στο Δήμο σας ασχολούνται με τη γεωργία και συγκεκριμένα με την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών. Γίνονται στοχευμένες ενέργειες από εσάς για να τους βοηθήσετε ;
Ο Δήμαρχος ο ίδιος ήταν αγρότης και έχει ευαισθησία σε αυτόν το τομέα . Πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει η ατμομηχανή εξόδου από την κρίση της ελληνικής κοινωνίας και  για το λόγο αυτό χρειάζεται στήριξη και όχι εξαφάνιση. Έχουμε ορίσει  Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων η οποία συζητάει και παίρνει αποφάσεις για προβλήματα που αφορούν τους καλλιεργητές, τους μελισσοκόμους  αλλά και τους αλιείς μας.
 -Ο Δήμος Ιεράπετρας  πριν κάποιο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο προγράμματος για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, παρέλαβε 46 τόνους πορτοκάλια τα οποία διανεμήθηκαν σε σχολικές μονάδες, καθώς επίσης και σε κοινωνικές δομές. Θεωρείς ότι στο Δήμο υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε;
Στην πόλη μας λειτουργεί   το Κοινωνικό Παντοπωλείο από το οποίο παίρνουν τρόφιμα  εγγεγραμμένες οικογένειες που έχουν οικονομικό πρόβλημα. Τα τρόφιμα αυτά προέρχονται από δωρεές συμπολιτών μας  αλλά και από διάφορες άλλες εκδηλώσεις όπως πριν λίγο καιρό που έγινε το εργασιακό μπάσκετ και στη θέση του εισιτηρίου έφερναν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Σε συνεργασία επίσης  με το τοπικό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού λειτουργεί και το Κοινωνικό Φαρμακείο που  εξυπηρετεί άτομα τα οποία έχουν προβλήματα υγείας και δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
-Ξεκινάει μια νέα τουριστική περίοδο, έχετε πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το  Δήμο σας ;
Από  το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε το ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής . Βασικοί στόχοι του προγράμματος, είναι η δημιουργία ισχυρού Brant Name του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Ιεράπετρας και  η διαφημιστική προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Οι δράσεις που μεταξύ άλλων αναμένεται να υλοποιηθούν αφορούν την δημιουργία και έκδοση εντύπων και ψηφιακού-οπτικού-ηχητικού υλικού, την αξιοποίηση διαδικτυακών τεχνολογιών και την δημιουργία ιστοσελίδας τουριστικής προβολής. Η Ιεράπετρα έχει πολλά να δώσει στον τουρισμό της Κρήτης. Η αναβάθμιση των παροχών υψηλής ποιότητας, οι μοναδικές παραλίες της, σε συνδυασμό με την ενδοχώρα και την παράδοσή της, αποτελούν τον ακαταμάχητο πόλο έλξης για τους επισκέπτες μας. Αναμφισβήτητα  βέβαια έχουμε και ένα σμαραγδένιο επιπλέον στολίδι, τη Χρυσή, που προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του μοναδικού φυσικού κάλλους της  και την εξωτική ομορφιά της. Τέλος θέλω να πω  για την προσπάθεια που κάνουμε για τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στην περιοχή του Μύρτους. Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί έναν τομέα του τουρισμού ιδιαίτερα ποιοτικό καθώς ελκύει άτομα που θεωρούνται υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου.
 -Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης που διανύουμε και σε μια περιοχή με υψηλά ποσοστά οικονομικών μεταναστών λόγω των εκτεταμένων θερμοκηπιακών καλλιεργειών έχουμε αύξηση των φαινομένων βίας και εγκληματικότητας στη περιοχή; Υπάρχει επαρκή  αστυνόμευση;
Υπάρχουν κάποια στοιχεία  εγκληματικότητας κυρίως βέβαια μεταξύ των ίδιων των  μεταναστών στο παρελθόν, όμως αυτό που έχει δυστυχώς αυξηθεί αυτή τη περίοδο είναι το φαινόμενο των κλοπών. Εμείς συνεργαζόμαστε με την Αστυνομική Διεύθυνση Ιεράπετρας και μάλιστα με το νέο Αστυνομικό Διευθυντή   τον κ.  Πετάση έχουμε άψογη συνεργασία , οι οποίοι όμως και αυτοί δεν έχουν επαρκή προσωπικό. Ο Δήμος παραχώρησε κτίριο στον Κουτσουρά έτσι ώστε να παραμείνει εκεί το Αστυνομικό Τμήμα του Μακρύ Γιαλού και να επανδρωθεί με περισσότερο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου.
-Είναι γνωστό ότι πριν από τις δημοτικές εκλογές και για μεγάλο   χρονικό διάστημα ήσουν στο γραφείο κάποιου πολιτικού προσώπου. Τι αποκόμισες από όλη αυτή την εμπειρία;
Ήμουν υπεύθυνος  για δέκα χρόνια στο πολιτικό  γραφείο του Υπουργού κ. Πλακιωτάκη εδώ στην Ιεράπετρα, με τον οποίο μας συνδέει μια προσωπική φιλία. Καθημερινά περνούσαν και έπαιρναν συνεχώς τηλέφωνα  χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς υπερβολή,  που ζητούσαν απλά πράγματα αλλά γι΄αυτούς πολύ σημαντικά, από το που θα πάει φαντάρος ο γιος τους, το να βγει γρήγορα η σύνταξη τους, να τους κλείσουμε ένα ραντεβού σε κάποιο γιατρό και πολλά άλλα.    Παρόλο που βίωσα πολύ μεγάλη κούραση εκείνη τη περίοδο συνεχίζω να νιώθω ικανοποίηση και  ήρθα κοντά με τον απλό κόσμο που ακόμα και τώρα με βλέπει και μου εκφράζει την αγάπη του.
– Ξέρω ότι είσαι δάσκαλος αλλά και πατέρας και γνωρίζω την αγάπη σου για τα παιδιά. Πιστεύεις  πως εμείς οι μεγάλοι με τον καθημερινό μας αγώνα για επιβίωση δίνουμε  στα παιδιά μας την ευκαιρία να εκφράσουν και να μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους;
Η καθημερινότητα, μας έχει απομακρύνει από τα παιδιά μας. Για μένα σημαντικότερο είναι η ποιότητα του χρόνου με τα παιδιά παρά η ποσότητα. Ακόμα και αν διαθέτουμε  λίγο χρόνο αρκεί αν έχουμε ουσιαστική επαφή με το παιδί μας. Αυτό όμως που εμένα με προβληματίζει και πιστεύω τους περισσότερους, είναι ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς εμείς έχουμε την ευθύνη για το μέλλον τους!
 Μανώλη σ΄ευχαριστώ πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σου και εύχομαι καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σου